Översikt

Armenien med arkeolog Richard Holmgren

Följ med arkeologen Richard Holmgren på en resa till det mytomspunna Armenien. Färden går genom hisnande landskap med naturupplevelser, mytologi och spännande utgrävningsplatser - legender och landskap som formats vid foten av berget Ararat. Resan passar såväl historieintresserade som allmänt nyfikna eller de som helt enkelt söker en unik kulturupplevelse. Vi skall icke förglömma landets smakrika kök.

Richard förmedlar det forna Armenien där du bland mycket följer med in i grottan med världens äldsta vintillverkning. Här har han gjort utgrävningar tillsammans med armeniska arkeologer. Er lokale guide introducerar dig i landets traditioner och det moderna Armenien. Du besöker ett av världens vackrast belägna kloster via en av världens längsta linbanor – Tatev, samt grottstaden Khndzoresk. Du lär dig mer om det spännande urartiska riket som givit namnet till det berg där Noa landade med arken. Med jeepfärd söker vi ett uråldrigt meteoritnedslag och tar oss till platser som turisterna sällan får se - svårtolkade megaliter, Armeniens Stonehenge, kristnandets vagga och hednatempel längs den gamla Sidenvägen samt mycket mer! Väl mött till en unik resa!

Vår ciceron på resan är Richard Holmgren. Richard är arkeolog och har arbetat i Mellanöstern i snart 30 år. Med långa erfarenheter från utgrävningar på platser såsom klippstaden Petra, Pompeji och Döda havet, delar han nu med sig av kunskaper från Kaukasus och äventyren kring och på Ararat.

Reseprogram

 • Dag 1 Över Södra Kaukasus och till Jerevan

  På kvällen reser du från Stockholm för att landa i Armeniens huvudstad Jerevan under de tidiga morgontimmarna dagen därpå.

 • Dag 2 Kungariket Ararat nu och då

  Efter sen frukost börjar vi lite lugnt med att känna på Armeniens huvudstad från bussen. Er engelsktalande guide kommer att göra dig bekant med det moderna Armenien och många av stadens speciella institutioner och byggnader. Detta gör vi på vägen till en av de befästningar som bevakade det norra urartiska gränsområdet. Erebuni är en sådan plats och var under 700-talet f.Kr. ett betydelsefullt politiskt och ekonomiska centra. Namnet Jerevan kan härledas ur namnet Erebuni - från Erebuni och Erevani till Jerevan. Vi tittar på kilskrifttexter som dateras till tiden för kungarna av Urartu - Argishti och hans son Rusa. Det var också på kilskrift som de första mesopotamiska berättelserna om syndafloden nedtecknades, vilka vidare refererar till bergen i Urartu – det vill säga Ararat. Vi äter en lite senare lunch centralt i Yerevan och slår oss ned vid ett långbord och smakar av nya rätter och drycker. Mätta och belåtna väntar sedan en ledig eftermiddag i Jerevan. Du får tid till att själv lära känna gator och stråk kring hotellet, alternativt slå dig ned i lugn och ro på något av stadens många caféer. På kvällen hittar vi ett ställe för en trevlig middag tillsammans. Då vårt boende i Jerevan ligger centralt så kan man senare möta kvällen med en spatsertur genom ett rikt gatuliv av pubar och kvällsöppna affärer.

 • Dag 3 Världens äldsta kristna stat, grottor & Armeniens Stonehenge

  Efter frukost reser vi söderut mot den armeniska provinsen Vayots Dzor. Vi besöker klosterkyrkan Khor Virap för att titta närmare på den historiskt omdanande händelse som år 301 låg till grund för Armeniens antagande av kristendomen. Vi går ned i den fängelsehåla, numera en krypta, som spelade en viktig roll för omständigheterna kring denna historia. Platsen ligger nedanför berget Ararat och du kommer att befinna dig närmare än någonsin. Efter ytterligare ett par timmar når vi den bördiga Arpaflodens dalgång. Här utforskar vi den spektakulära vin- och kultgrottan Areni-1, där vår ciceron har deltagit i utgrävningar av väldens äldsta och mer än 6000 år gamla vinframställning. Man brukar associera Noaks planterade vingård till de vattenflöden som rinner ned från Ararats nordöstra sida – här kan du således ta del av de fysiska lämningar som kanske inspirerade det Gamla Testamentets författare. Efter lunch fortsätter vi till det vackert belägna Noravank-klostret, positionerat vid sina lodrätta och rosenfärgade klippor. Färden fortsätter österut längs en av de gamla Sidenvägarna och snart når vi de märkliga stenarna i Zorats Karer. Här finner vi mäktigt resta stenar, ofta kallade för Armeniens Stonehenge,vilka kanske vittnar om flydda och forna kunskaper inom astronomi. På kvällen äter vi middag och somnar gott på vårt hotell i staden Goris i sydöstra Armenien.

 • Dag 4 Från en grottstad och svindlande klostermiljö till Hermon

  Efter frukost gör vi oss redo att besöka det spännande Khndzoresk. Platsen är känd för sin spektakulära dalgång med pittoreska bergsformationer och sina gamla grottbosättningar. Några av dessa används fortfarande som stall och förråd, men beboddes senast på 50-talet. Sedan gör vi oss redo för en färd på Tatevs Vingar. Detta är en linbana som går mellan Halidzor och Tatevklostret. Linbanan är en unik och välbyggd konstruktion från 2010 och är världens längsta i sin kategori. Under färden ”flyger” vi över den 320 meter djupa floddalen, Vorotan. Vi äter lunch vid platsen för klostret och därefter väntar en rundvandring i Tatev-komplexet som sedan 800-talet är beläget på en hög basaltplatå nära byn Tatev. Klostret är känt som biskopssätet av Syunik och var ett viktigt ekonomiskt, politiskt och religiöst centrum. Under 13- och 1400-talet inhyste klostret även ett av de viktigaste medeltida universiteten i Armenien. Men, viktigast av allt är upplevelsen i sin helhet - ett vackrare beläget kloster är svårt att finna. Därefter far vi åter genom ett vackert landskap med destination Hermon. Detta är en hotellby där vi också äter middag och övernattar för att under morgondagen resa norrut längs med Sidenvägen.

 • Dag 5 Sidenväg & Jeepsafari vid förhistorisk nedslagsplats

  Njut av frukost innan era ciceroner tar er med mot en av de gamla passagerna för Sidenvägsrutten, Selim-passet. Vi stannar och besöker ett av de medeltida härbärgena från 1300-talet vilket uppfördes längs med leden. En fascinerande plats som ger en bild av hur det gick till när packdjur och handelsmän samsades under ett och samma tak, ibland i isande snöstorm. Vi tar sedan terrängbilar för att besöka en plats ute i ingenstans – en plats som under bronsåldern drabbades av något som resulterade i ytterst spektakulära hällristningar. Vi undersöker de tusentals år gamla och inristade observationerna som kanske förtäljer historien om en forna och nerslagen himlakropp. Efter ytterligare en färd på åter farbara väger når vi den medeltida begravningsplatsen Noraduz. Platsen pryds av det största klustret av khachkar-stenar i Armenien. Vad en khachkar är för något, det blir en spännande upptäckt för både kulturhistoria och öga. En lite senare lunch än vanligt äter vi på en fiskrestaurang nära den vackra Sevansjön - nyfångad och färsk fisk från sjön förstås. Under sen eftermiddag fortsätter vi norrut mot Tavushprovinsen och anländer vidare i Dilijan. Staden har även kallats ”Armeniens Schweiz” med sina skogar och alpina ängar. Här ska vi äta middag och övernatta inför morgondagens upptäcktsfärd.

 • Dag 6 Det förnämsta av stenhuggeri & mysteriet med Hartashenstenarna

  Från Dilijan går färden till Vanadzor där vi ska återuppta klokheten från Noraduz. Hur är det möjligt att med sådan precision tillverka de armeniska och karaktäristiska stenkorsen – så kallade khatchkars? Vi besöker en stenhuggare och lär oss hur det hela går till i detalj. Med denna erfarenhet går färden sedan till den armeniska kulturhuvudstaden Gyumri – tidigare det ryska Alexandropol, vars arkitektur av mörk vulkanisk sten fortfarande dominerar staden. Gyumri blir en paus på vår väg till trakten intill den Georgiska gränsen. Vi äter lunch i staden, alt. hämtar lunchboxar och förbereder oss för ett besök vid en besynnerlig plats - Hartashen-stenarna. Vi ska titta närmare på dessa märkliga rader av jättestenar som sticker iväg i linjer långt bort över kullarna. Är dessa verkligen forntida och om så är fallet, hur passar de då in med andra bronsåldersmonument vi sett under vår färd? Landskapet är kargt, friskt och byarna genuina. Vi riktar sedan in oss på vårt hotell i staden Gyumri. Middagen avnjuter vi på en trivsam och speciell restaurang i stadens närhet där man specialiserats sig på lokalt odlad fisk – grillad stör. Vi kan garantera att detta blir den godaste fisk du någonsin ätit – detta är dessutom en underdrift.

 • Dag 7 ”På första dagen i månaden, blev bergens toppar synliga...”

  Efter vår morgonmåltid i staden med det roliga namnet, far vi i riktning mot de armeniska bergen söderöver, Aragats. Under vår färd passerar vi genom gröna berg och kullar och mindre byar. Vår lokala guide berättar om olika bysamhällen och landets olika minoriteter, t.ex. folkgruppen Yazidi. Vi passerar byar som Ria Taza och rastar vid ett bageri. På vår färd söderut kommer Ararat åter att göra sig märkbart. Dess högsta och snötäckta topp på 5137 meter kommer snart att dominera horisonten. Första Moseboken berättar att "…på sjuttonde dagen i sjunde månaden blev arken stående på Araratbergen. När den tionde månaden kom så blev bergens toppar synliga…" Dessa forna berättelser avsåg även Aragats berg. Vi beger oss upp på dessa och till den iögonfallande Amberd-fästningen. Vi färdas över ett högt bergspass och kommer in i betesfjäll och djupa dalar, kantade av snöklädda toppar. Amberd är en armenisk fästning från 600-talet med omgivningar på 2300 meters höjd. Fästningen ligger mycket vackert på en klippa med utsikt över dalgångarna nedanför. Vi kommer att äta lunch på vägen ned och stannar till hos en familj som åter gör oss bekant med det armeniska köket. Nästa besök berör platsen för en av världens äldsta kyrkor som ligger i Etchmiadzin – Armeniens motsvarighet till Vatikanen om du så vill. Här kan du uppleva en fascinerande resa genom tiden, gå in i katedralen och vidare beundra de slående samlingarna av religiösa kuriositeter. Här finns världens enda relik av Noaks Ark att beskåda. Jodå, vi beser denna samt en annan relik som blir aktuell imorgon. Så småningom når vi tillbaka till Jerevan där vi åter checkar in på vårt hotell och vilar upp oss. Vi äter en ny spännande middag och känner oss nu mer bekanta med Jerevan. Möt kvällen på stan, kanske vid de spektakulära fontänerna - mötesplatsen som pulserar av vatten och klassisk musik.

 • Dag 8 Lansen, hednatemplet och en gammal sko

  Vi börjar dagen med en tur till det magnifika Geghard-klostret som delvis är uthugget ur det intilliggande berget. En del av klostret leder in i ett naturligt kyrkorum medan nästa port leder till klippan med naturligt framrinnande vatten – ett urtjusigt koncept som elegant sammanfoga natur och kultur. Har vi tur så ljuder dessutom klipp- och kyrkväggarna av ekot från armenisk körsång. Klostret har fått sitt namn efter det spjut som stöttes mot Jesus under hans korsfästelse – ett spjut som fördes till platsen av aposteln Judas Taddeus. Efter en lokal guidning, ta er tid att vandra runt på platsen eller bara slå er ned i solen. Sedan hamnar du i Garni eftersom platsen sitter på en alldeles speciell byggnad. Här finns nämligen det enda bevarade monumentet av hellenistisk arkitektur i Kaukasusområdet. Templet står på en platå omgivet av djupa raviner med säregna basaltformationer. Vi försöker reda ut templets funktion med hänsyn till både rituella som politiska motiv. Lunchen äter vi under skuggiga lövverk och vi smakar på nybakat lavash-bröd som kan fyllas med kryddväxter samt med ost och honung – kanske tillsammans med sval Kilikia-öl, armeniskt vin eller en iskall vodka gjord av frukter och bär från trakten. Väl tillbaka i det närbelägna Jerevan, gör vi ett besök i stadens arkeologiska museum. Här finner vi de viktigaste godbitarna från Armeniens rika förflutna. Fynden är av så pass olika karaktär att det är lätt att glömma dagarna man letade efter en stol på ett museum. Museipersonalen är väldigt duktiga på att förmedla sina samlingar och att visa axplock från de mer betydelsefulla delarna av regionens forna prylkavalkad. Inte minst så får ni även se en välbekant tingest, nämligen världens äldsta lädersko – en sko från den plats som ni besökte tidigare under veckan, i Arenigrottan. Museibesöket är frivilligt och kan ses som en summering av Armeniens historiska drama. Ta sedan lite tid för dig själv innan vi åter ses för vår avskedsmiddag.

 • Dag 9 Farväl till Noaks land

  Efter midnatt gör vi oss redo för vår hemresa och beger oss tillsammans ut till den närbelägna flygplatsen i Jerevan. Förvisso blir det en tidig avfärd, men det är ingen dum sak att vara hemma lagom till elvakaffet, detta med minnen, reflektioner och berättelser från en mycket speciell resa!

Resans höjdpunkter

 • Arkeolog Richard Holmgrens initierade guidning
 • Den makalösa naturen
 • Landets historia

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 9/9
Pris Från 21 990 kr
Enkelrumstillägg 2 890 kr
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Jerevan, via Wien t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sju nätter på mellanklasshotell, två delar av nätter på mellanklasshotell efter/före flygresor
 • Sju frukostar, sju luncher, sju middagar
 • Svensk färdledare/guide
 • Engelsktalande lokal guide
 • Flygavgifter och skatt
I priset ingår ej
 • Måltidsdryck
 • Dricks
 • Annat som inte uttryckligen står i priset ingår

Anslutningsort
Vi undersöker gärna avresemöjlighet från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Flyg till Jerevan, Armenien
Dag 2. Stadsrundtur f.m och fri eftermiddag i Jerevan
Dag 3. Grottor och Armeniens Stonehenge
Dag 4. Svindlande klostermiljö till Hermon
Dag 5. Sidenväg och jeepsafari
Dag 6. Stenhuggeri och Hartashenstenarna
Dag 7. Spektakulära bergsvyer och reliker av Noaks Ark
Dag 8. Utflykt till kloster, matkultur i Jerevan, fri e.m 
Dag 9. Hemresa från Jerevan till Sverige

Resesätt Austrian Airlines
Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans stadspromenader och visningar.

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Bra att veta

Svenska medborgare behöver i dagsläget inte visum till Armenien för kortare vistelse. Det är resenärens egen  skyldighet att kontrollera med ambassaden vad som gäller för andra medborgarskap. 

Boka din resa

2019-09-09 2019-09-17 21 990 kr Austrian Airlines Stockholm Väntelista Förfrågan