Översikt

Bernadottedrottningarnas rötter

Starka och dramatiska kvinnoöden, praktfulla omgivningar, revolutioner, krig, flykt, otrohet och äktenskaplig olycka, pionjärinsatser för kvinnors rättigheter och modern sjukvård, romantik, internationella nätverk, uppoffrande pliktkänsla, livslångt partnerskap – det är några av de teman som går igen i våra svenska Bernadottedrottningarnas liv. I februari 1818, för bara lite drygt tvåhundra år sedan, besteg den förste kungen av ätten Bernadotte Sveriges tron, som Karl XIV Johan. Samtidigt blev hans hustru, född i franska Marseilles som Désirée Clary, drottning av Sverige. Efter Désirée så har nästan alla svenska drottningar haft nära kopplingar till, och en del av sitt ursprung i, södra Tyskland. I Rehnlandet, i Baden, i Bayern.

Det handlar om fem kvinnor: Joséphine (Josefina) av Leuchtenberg, Sophie (Sofia) av Nassau, Victoria av Baden, Louise Mountbatten (född av Battenberg), och Silvia Sommerlath. Fem kvinnor, fem drottningar, fem livsöden. Trots gemensam bakgrund i området öster om Rhen och söder om floden Main, och trots gemensam position som Sveriges drottning, har dessa kvinnor genomlevt väldigt skiftande levnadshistorier. Den här resan för oss tillbaka till deras ursprung, till deras rötter. 

Vår resa visar att Sveriges historia inte bara är våra konungars, utan i synnerhet också våra drottningars. Vi berättar historien om fem starka och särpräglade kvinnoliv. Vi berättar om hur deras liv formades av de platser där de föddes och växte upp.

Förutom rikliga kunskaper och spännande berättelser om de fem Bernadottedrottningarnas liv och deras betydelse för svenskt samhällsliv och svensk historia och kultur, bjuder vår resa på upplevelser av sydtyska pärlor som kurorten Wiesbaden, jugendstaden Darmstadt, romantiska Heidelberg, solfjädersstaden Karlsruhe, blomsterparadiset Mainau och kulturmetropolen München. Vackra slott och sköna parker blir det självklart också.

Mer om våra Bernadottedrottningar, deras kopplingar till utrikespolitiken och vad de har gemensamt med vår nuvarande drottning, kan man läsa här och  här. 


Om Mårten Hougström, vår kunglige expert:
Mårten Hougström är utbildad civilekonom och arbetar till vardags som businesscontroller, men han har sedan unga år varit mycket intresserad av historia i olika former och framför allt kunglig historia och släktforskning. Mårten har de senaste åren hållit en rad föredrag om olika europeiska furstehus, bland annat om flera av dem vi kommer att komma i kontakt med på denna resa. Han har också en facebooksida om just kunglig historia. Mårten är ordförande i Livrustkammarens Vänner, vänförening till Sveriges kungliga museum med anor från 1600-talet. Där arbetar han just nu bl a med att hålla en serie föredrag om svenska drottningar.

Vår färdledare är Mats Sandberg. Också Mats har haft ett stort historieintresse från barnsben, och ett särskilt speciellt intresse för kunglig historia. Mats är lärare i grunden, men har i drygt femton är arbetat med resor, ofta med betoning på historia. Han har tagit svenska grupper runt i Kina, Vietnam, Kambodja, Laos, Burma, Indien, Ryssland, Baltikum och Storbritannien.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa. Drottning Sofia - Weilburg och Wiesbaden

  Vi flyger från Stockholm Arlanda till Frankfurts flygplats, där buss väntar för att ta oss till Weilburg och Schloss Weilburg. Här ger vi oss i kast med vår första Bernadottedrottning, Sofia, och hennes ursprung i Nassau. Weilburg, idag en tysk småstad med 14 000 invånare, var säte för grevarna av Nassau under många århundraden. Redan på 1200-talet delades den grevliga släkten Nassau upp på två grenar: walramska linjen, varifrån hertigarna av Nassau, drottning Sofia och den luxemburgiska storhertigfamiljen stammar, och ottoniska linjen, som det nederländska kungahuset hör till. Dessa linjer grenade i sin tur ut sig i flera olika släktlinjer. Grevarna av Nassau-Weilburg fick efter Wienkongressen status av hertigar av Nassau, men det självständiga hertigdömets saga blev kort. 1866 införlivades det med Preussen efter kriget mellan Österrike och Preussen. Vi äter lunch och får sedan en guidad rundvandring av Schloss Weilburg, som ståtar praktfullt över floden Lahn. Slottets äldsta delar är ett välbevarat renässansslott, men det fick senare barockprägel efter utbyggnad på 1700-talet.

 • Vidare till Wiesbaden, en av Europas äldsta kurorter, som blev hertigdömet Nassaus huvudstad 1816. Idag är Wiesbaden förbundsstaten Hessens huvudstad. Vi söker här upp mausoleet över Paulina av Württemberg, drottning Sofias mor. Eftersom Sofias far, hertig Vilhelm av Nassau, dog då hon var tre år, var det mamman som spelade en aktiv roll när det gällde att slå ner de revolutionära uppror som 1848 drabbade Nassau, i likhet med stora delar av Europa. Med sin mor tillbringade Sofia också senare en längre tid vid det ryska hovet, där Paulinas syster var ingift. Välkomstmiddag och inkvartering på hotell i Wiesbaden.

 • Dag 2 Drottning Sofia – Biebrich. Drottning Louise – Darmstadt och Heiligenberg

  Vi fortsätter idag inledningsvis i drottning Sofias fotspår och beger oss till Schloss Biebrich i Wiesbadens utkant. Detta barockslott vid Rhen var hertigarnas av Nassau residens fram till 1866. Här föddes Sofia, här fick hon en god uppfostran och utbildades av privatlärare i en miljö som ansågs vara modernare och mer demokratisk än vad som var vanligt. Här blev hon också sommaren 1857, 21 år gammal, gift med Oscar, hertig av Östergötland och tredje son till den svenske kungen. De tu hade träffats ett år tidigare då Oscar reste runt Europa för att inspektera giftaslämpliga prinsessor. Vi flanerar i slottsparken och talar om Sofias liv i Sverige och hennes insatser som drottning, kanske fikar vi på slottscaféet. Därpå väntar bussen för färd mot Darmstadt och nästa drottning.

 • Som blir Louise. En drottning som vi kanske inte tänker på som tyska, hon uppfattades nog i sina dagar som urtypen för en engelsk lady, vilket hon ju också var när hon i London 1923 gifte sig med kronprins Gustaf Adolf. När hon jordfästes på Haga 1965 var kistan svept i Union Jack. Men hon föddes som prinzessin Louise von Battenberg på Schloss Heiligenberg utanför Darmstadt. Hennes föräldrar var båda tyskar, prinsessan Victoria av Hessen och vid Rhen och prins Ludwig av Battenberg. Båda föräldrarna tillhörde det hessiska furstehuset, en brokig förgrening av färgstarka individer. Men trots allt det tyska inflytandet var det familjens engelska påbrå som skulle bli avgörande för Louise uppväxt och familjens framtid. För mormorsmor hette också Victoria och var drottning av Storbritannien och kejsarinna av Indien. Pappa von Battenberg fick jobb i brittiska flottan, så trots att somrarna tillbringades i Tyskland och trots att de tyska släktingarna var många, blev familjen alltmer brittisk. Under första världskriget tvingades familjen, likt övriga brittiska kungligheter med tyskt ursprung, att byta efternamn. Battenberg blev Mountbatten.

 • Under vårt besök i vetenskaps- och jugendstaden Darmstadt, en gång lantgrevskapet Hessen-Darmstadts och därefter storhertigdömet Hessens huvudstad, studerar vi Louise hessiska släkt närmare. Storhertigpalatset i Darmstadt bombades svårt under kriget, men byggnaden har restaurerats och hyser nu ett Slottsmuseum. Här får vi en guidad visning och en introduktion till huset Hessen och deras kopplingar till framför allt den ryska tsarfamiljen, men också till det brittiska kungahuset. En ofta olycksdrabbad familj, utan tvekan. Två av Louise mostrar och alla hennes ryska kusiner mördas brutalt under ryska revolutionen. En av kusinerna, hans fru (en systerdotter) och deras två söner dör i en tragisk flygkrasch 1937. Systern Alice tvingas fly från Grekland med sin familj och drabbas sedan av psykiska problem. Brodern, earl Mountbatten av Burma, mördas av IRA 1979. Också drottning Victoria har många anor från Hessen-Darmstadt.

 • Lunch i Darmstadt, varefter vi beger oss upp till Schloss Heiligenberg, det slott där Louise föddes 1889. Slottet var bostad åt Louise farfar, Alexander av Hessen-Darmstadt, efter att han gift sig med den icke-furstliga, polskättade Julia von Hauke. Deras ättlingar fick namnet von Battenberg. Slottet är inte öppet för allmänheten, men vi hoppas kunna arrangera en specialföreläsning om den hessiska ättens spännande historia och middag. Vi resonerar kring familjen Battenbergs betydelse i Europas moderna historia. Trots att familjen började som en obemärkt, lågättad, morganatisk släkt, så lyckades den, förutom en svensk drottning, att producera en furste av Bulgarien, en drottning av Spanien, Indiens siste vicekonung och en brittisk prinsgemål. Återfärd till Wiesbaden för övernattning.

 • Dag 3 Drottning Silvia – Heidelberg. Drottning Victoria – Karlsruhe

  Dagens första drottning är en dam som inte behöver någon närmare presentation – Silvia Renate Sommerlath. Nyss fyllda 75 år är drottning Silvia den drottning av Sverige som har varit drottning längst, alla kategorier. Hon gick om drottning Sofia i drottningligan 2011. Vi lämnar Wiesbaden för att bege oss till den stad där Silvia föddes och växte upp – Heidelberg. Här var också hennes far född, och här tillbringade Silvia sina barndomsår innan familjen återvände till Brasilien, där föräldrarna träffats och gift sig. 1957 flyttade man tillbaka till Heidelberg, och här blev drottningens föräldrar sedan kvar.

 • Silvia får dock ursäkta, men hon är trots allt inte den drottning som vi kommer att ha mest fokus på under den här resan och Heidelberg har mer att erbjuda. Så efter att ha passerat familjen Sommerlaths hus på Fichtesstrasse 10, ägnar vi oss istället åt den romantiska universitetsstadens historiska kärna. Heidelberg var huvudstad i Kurpfalz fram till 1720 och fick sitt universitet redan 1386, så staden har stått i centrum för europeisk politik och kultur under århundraden. Kurfurstarna av Pfalz tillhörde ätten Wittelsbach, en släkt vi stöter på igen när vi möter drottning Josefinas familj i München. Våra svenska Pfalzkungar hör till samma dynasti. Det finns också andra svenska kopplingar till staden än att en svensk drottning fötts här. Svenska trupper intog Heidelberg under trettioåriga kriget år 1634.

 • Vi besöker förstås Schloss Heidelberg. Det grandiosa renässanspalatsets siluett höjer sig effektfullt över gamla stan från sin position på kullen Königstuhl. Hårt utsatt för 1600-talets europeiska krig och konflikter, belägringar av svenskar, kejserliga trupper, fransmän m fl, återstår idag en romantisk ruin och en populär turistattraktion, som lovordats av författare som Victor Hugo och Mark Twain. Från palatsruinen har vi en hänförande utsikt över floden Neckar med omgivningar. En del av palatset, Friedrichsbau, uppfördes på 1800-talet som slottsmuseum. Det blir därefter tid för eget strövande och lunchande i Heidelbergs gamla stad, innan vi fortsätter mot Karlsruhe och nästa drottning.

 • Karlsruhe har ju faktiskt äran av att ha fått se två svenska drottningar födas – Fredrika och Victoria. Fast bara en av dem, Victoria, kan egentligen räknas på den här resan, som Bernadottedrottning. Fast å andra sidan är ju Fredrika anmoder också för dagens kungliga Bernadotter, så vi räknar väl henne som bonusdrottning och kommer givetvis att ta upp också hennes dramatiska liv.

  Karlsruhe är egentligen inte en så gammal stad, med tyska mått mätt. Grundad 1715 av markgreven Karl Wilhelm, och därefter huvudstad i först markgrevskapet Baden-Durlach, som 1771 slogs ihop med markgrevskapet Baden-Baden, och sedan i storhertigdömet, respektive republiken Baden fram till 1945, då Baden slogs ihop med Württemberg till förbundsstaten Baden-Württemberg med Stuttgart som huvudstad. I Karlsruhe besöker vi först det storhertigliga palatset, som idag inrymmer Badisches Landesmuseum. När Karlsruhe planlades, gjorde man det med palatset som utgångspunkt. Palatset bombades helt sönder och samman av de allierade under kriget, men har sedan återuppförts.

 • I detta palats föddes 1862 den flicka som så småningom skulle bli drottning av Sverige och en kontroversiell gestalt i vår moderna historia. Hon ska ha uppfostrats disciplinerat av sin stränga mor, storhertiginnan Luise, bl a genom att få sova i kalla rum på hårda sängar. Så kom också hälsoproblem att bli en ständig följeslagare för Victoria livet igenom. Men hon fick också en gedigen privatundervisning här, med stort utrymme för konst och kultur. Hon blev bl a en skicklig pianist. Som sjuttonåring blev hon för första gången presenterad för den svenske kronprinsen Gustaf. Efter ytterligare ett möte två år senare tillkännagavs deras förlovning. Givetvis hävdade Gustaf att han var förälskad. Victoria lär själv ha varit kär i en rysk kusin. I september 1881 stod deras bröllop i Karlsruhes slottskapell och efter vigseln hölls middag för 200 gäster. Man festade i dagarna tre innan brudparet reste till Stockholm via Danmark och Göteborg. I Stockholm mottogs den nya kronprinsessan med stort jubel, pompa och ståt. Att Victoria på detta sätt trädde in i det svenska kungahuset uppfattades som mycket symboliskt och innebar att uppkomlingarna Bernadotte kunde knyta an till den tidigare kungadynastin. För Victorias farmor Sofia var född på Stockholms slott, som dotter till Gustaf IV Adolf och drottning Fredrika. Fredrika var å sin sida själv född i Karlsruhe som prinsessa av Baden.

 • Vi gör en rundvandring i palatsets museum, som har utställningar som lyfter fram palatsets tidigare invånare och deras samlingar. Vi besöker också det storhertigliga gravkapellet i Karlsruhe, som Victorias föräldrar lät uppföra för sin yngste son Ludwig, som gick bort som ung. Här ligger Victorias föräldrar och bröder, och också hennes farmor Sofia av Sverige, begravda.

 • På vår vidare bussfärd har vi tillfälle att resonera och reflektera mer kring drottning Victoria och hennes person och liv, såväl i Baden och i Sverige som i Italien, där hon kom att tillbringa en hel del tid, framför allt de sista åren av sitt liv. En mycket komplex och motsägelsefull person framstår hon som. Sträng och hård, auktoritär och konservativ till det yttre, men med ett passionerat och kulturellt inriktat inre liv och stor förmåga till värme och generositet mot dem som stod henne nära. Politiskt upprätthöll hon den monarkistiska principen in i det sista, trots att hon ständigt verkar ha varit på flykt från den kungliga rollen och hovlivets kvävande ramar. En flykt som bl a förde Axel Munthe i hennes väg. Vi kommer fram till vårt hotell sen kväll, och får middag.

 • Dag 4 Drottning Victoria – Mainau

  Vi håller oss kvar i drottning Victorias liv när vi idag besöker blomsterön Mainau, förvandlad till ett 45 hektar stort paradis för trädgårdsälskare av hennes sonson Lennart Bernadotte. Men också Victoria hade en viktig relation till ön. Efter att under många sekler ha tillhört Tyska Orden, tillföll Mainau Baden 1806 och köptes av Victorias pappa storhertig Fredrik av Baden 1853. Fredrik skapade ett sommarresidens för sin familj på ön, och han var också den som påbörjade parkanläggningen. Således upplevde Victoria Mainau som ett semesterställe som barn. Senare kom hon att vistas på Mainau under mer dramatiska omständigheter. Trots att hon var drottning av det neutrala Sverige begav sig Victoria under första världskrigets slutskede, senhösten 1918, till sitt barndoms Tyskland. Hon fick då uppleva Tysklands -hennes Tysklands – nederlag och sammanbrott och hennes kusin kaiser Wilhelms abdikation. Victoria genomled den svåra tiden hos sin mor i Karlsruhe. Revolution bröt ut i Tyskland, också i Baden. Också brodern Fredrik II tvingades abdikera. Victoria, hennes mor, bror och svägerska och deras sällskap tvingades att fly palatset i Karlsruhe genom ett fönster och hamnade till sist på Mainau. Först på sommaren 1919 kunde Victoria återvända till Sverige. Efter broderns död ärvde Victoria Mainau, ett arv som hon lät gå vidare till sin son prins Wilhelm, som i sin tur överlät det till sonen Lennart. 1932 blev Lennart av med sin svenska prinstitel när han gifte sig med en ofrälse svenska. Han behövde ett nytt livsprojekt. Mainau blev det projektet.

  Vi tillbringar några timmar på ön, då det också finns tillfälle att äta lunch. Sedan kör vi vidare mot München, där det blir middag efter att vi installerat oss på vårt hotell

 • Dag 5 Drottning Josefina och drottning Silvia – München

  I München, Bayerns huvudstad och Tysklands tredje största stad, möter vi vår sista Bernadottedrottning – Josefina. Eftersom Josefina ligger längst ifrån oss i tid, är hon kanske den av våra drottningar som idag är minst känd. Men hon har kanske den mest sensationella bakgrunden, och hon är nog den som har haft det största politiska inflytandet i Sverige. Josefina föddes dock inte i München, utan i Milano. Hon var en produkt av Napoleoneran, för hennes far Eugéne de Beauharnais var Napoleons styv- och adoptivson. När hon föddes hade Napoleons välde nått sin höjdpunkt, och fadern var vicekung av Italien. Josefina själv fick som barn fina titlar av Napoleon. 

 • Allt detta ändrades förstås i och med Waterloo och Napoleons nederlag. Men nu hade Josefinas familj den turen att morfar blivit kung av Bayern 1806. Så när Josefina är sju år flyttar familjen till München, där pappa får titeln hertig av Leuchtenberg och Josefina växer upp i kretsen av en stor och harmonisk familj. När hon är femton år får familjen besök av kronprinsen från det avlägsna Sverige. Oscar, 23 år, är på jakt efter en brud. Josefina är perfekt, med Vasablod i ådrorna genom sin mor, men också med nära kopplingar till det Frankrike som släkten Bernadotte härstammade ifrån. Vacker, välutbildad, begåvad, språkkunnig är hon också. Hon vigs via ombud i München 22 maj 1823. Två dagar senare lämnar hon, sexton år gammal, sin hemstad, kulturmetropolen München, och sin familj, för en framtid i det fjärran, fattiga Sverige. Vid 24 år är hon redan fembarnsmor. I Sverige lever hon som kronprinsessa, drottning och änkedrottning i över femtio år. Idag lyfts Josefina kanske främst fram när någon av dagens kungliga damer i Sverige eller Norge bär några av de fantastiska smycken hon förde med sig norrut. Men hon var starkt politiskt engagerad, också i utrikespolitiken, främjade lika arvsrätt för kvinnor och män samt utvidgad religionsfrihet och hon hade ett starkt socialt engagemang.

 • Vi utforskar under dagen Münchens centrala delar, och framför allt platser kopplade till Josefinas bayerska familj, släkten Wittelsbach. Vi besöker Residensmuseet, inrymt i det restaurerade Kungliga palatset. Palatset är format av de medlemmar av släkten Wittelsbach som styrt Bayern som hertigar, kurfurstar och kungar från medeltiden fram till 1918 och byggnadskomplexet uppvisar därför påverkan från renässans, barock, rokoko och nyklassicism. Palatset förstördes rätt ordentligt under andra världskrigets bombningar, men har till stora delar restaurerats. I Königsbau kan vi se delar av de kungliga våningarna som de såg ut under Josefinas morbrors, kung Ludvig I:s, dagar. I Skattkammaren får vi se de bayerska kronjuvelerna och smycken som tillhört Josefinas moster, drottning Therese. I Theatinerkyrkans wittelsbachska gravkor ligger flera bemärkta personer från den bayerska dynastin begravda

 • Egen tid för lunch på egen hand. Under eftermiddagen gör vi en utflykt till barockslottet Nümphenburg, de bayerska kungarnas sommarresidens. Här dog Josefinas morfar Maximilian I Josef och här umgicks hennes morbror Ludvig I med vackra damer. Fortfarande är slottet residens för den nuvarande huvudmannen av huset Wittelsbach, Franz, hertig av Bayern. Som en kuriositet kan nämnas att hertig Franz av jakobiterna anses vara den rättmätige kung Francis II av England, Skottland och Irland.

  Givetvis glömmer vi inte heller att det var just i München som kronprins Carl Gustaf i samband med invigningen av de olympiska spelen, vid tretiden på eftermiddagen 26 augusti 1972, fick syn på utbildningsvärdinnan fräulein Silvia Sommerlath och det berömda ”klicket” inträffade. Drottning Silvia har senare sagt att ”München betyder allt för mig”. Det är ju också den stad där hon utbildade sig och började sitt yrkesarbete. Samt träffade sin blivande man. Vi summerar vår drottningresa vid en kunglig avslutningsmiddag.

 • Dag 6. München, hemresa

  Efter en ledig förmiddag flyger vi åter till Sverige på eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Mårten Hougströms expertkunskaper om Bernadottedrottningar och kunglig historia
 • Romantiska Heidelberg
 • Blomsterön Mainau

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 19/9
Pris Från 19 990 kr
Enkelrumstillägg 4 090 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Frankfurt // München - Stockholm
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på bra mellanklasshotell med del i dubbelrum inkl frukost
 • Två luncher
 • Fyra middagar
 • Dricks till chaufför
 • Kunglig expertciceron Mårten Hougström
 • Svensktalande färdledare
 • Kartor och dokumentation
 • Skatt och flygavgifter
I priset ingår ej
 • I programmet ej angivna måltider
 • Måltidsdryck
 • Avbeställningsförsäkring
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring. Tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn mot eventuella tillägg.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring. Tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Stockholm - Frankfurt och vidare transport till Weilberg och Wiesbaden
Dag 2. Wiesbaden - Biebrich - Darmstadt - Heiligenberg och åter Wiesbaden
Dag 3. Wiesbaden - Heidelberg - Karlsruhe
Dag 4. Mainau
Dag 5. München
Dag 6. München och hemresa  

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Resans karaktär

Vi reser bekvämt i egen buss mellan resmålen, men en del stadspromenader ingår.

Boende

 • H+ Hotel Wiesbaden Niedernhausen

  Hotellet ligger i Niedernhausen utanför Wiesbaden, alldeles i utkanten av naturområdet Rhein-Taunus. De bekväma rummen är nyligen restaurerade och har utsikt över naturparken. Här finns två restauranger och en bar med terrass. Hotellet har ett praktiskt läge i anslutning till motorvägen.  Wifi finns tillängligt i alla rum och är grats. 

 • Travelinjoy Hotel, Rietheim-Weilheim

  Detta stylade designhotell har en bar och en restaurang. Wifi finns och rummen är utrustade med säkerhetsboxar. Bankomat och en "mini-market" finns på hotellet. I anslutning till hotellet finns snabbmatskedjan Subway och ett café. 

 • Hotel Vier Jahreszeiten, Starnberg

  Hotellet ligger mellan München och Alperna, vid sjön Starnberg. Här finns två restauranger, båda kända för sin goda mat, varav en är prisbelönt. I Hemingway Bar har man södra Tysklands största utbud av rom! Här finns finsk bastu, ångbad, spa och gym, som är gratis för hotellets gäster. Säkerhetsbox, mini-bar och kaffemaskin finns på rummen.  

Boka din resa

2019-09-19 2019-09-24 19 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa