Översikt

Bronsålder i Boglösa

Gör en hisnande tidsresa söder om Enköping, till fots genom bronsåldern med den magnifika hällristningen Stora Brandskogsskeppet. Upplev 1600-talets slottsprakt och statarnas bistra verklighet under 1900-talets början, beskriven av författaren Jan Fridegård. Vår initierade ciceron är arkeologen Izabella Donkow, samt lokala expertguider.

Låt oss djupdyka i flera historiskt intressanta miljöer i vårt närområde. Det tidiga 1900-talets statarverklighet i Jan Fridegårds barndomsby Gåde, Grönsöö slotts intrikata och fyra sekel långa byggnadshistoria samt Upplands kanske bäst välbevarade hemlighet: det måleriska skärgårdslandskapet från bronsåldern runt Boglösa.

Vackra vyer utgör en fängslande ram för den rika hällristningskonst som med sina skepp, fotsulor, djur och människor möter oss i detta Sveriges tredje rikaste hällristningsområde.
Följ med på en färd genom historien som erbjuder nya kunskaper och lämnar många outplånliga intryck.

Reseprogram

 • Jan Fridegårds Gåde

  Avresa från Cityterminalen kl 08.30. Här möter buss och vår ciceron Izabella Donkow upp för en upptäcktsfärd i det natursköna Uppland. Vi färdas sydväst mot Gåde by i Boglösa socken.
  Första anhalten på vår resa är Jan Fridegårds minnesstuga, i en smedja på den gård där hans föräldrar arbetade. Skrifter, klipp och foton erinrar om författaren, vars första sex barndomsår var förlagda till Gåde. Hit flyttade statarfamiljen Johansson på hösten 1897 när Jan var ett halvår gammal. Boken Lyktgubbarna (1955) utspelar sig i Gåde. Titeln anspelar på de män vilka, precis som Jans far, gick tidiga morgnar från sina statarstugor till ladugården för att mjölka korna. I mörkret bar de fotogenlampor. Vi dröjer oss kvar i Gåde för en kaffepaus ute i det gröna innan vi fortsätter mot Grönsöö slott.

 • Grönsöö Slott

  På Grönsöö väntar visning av slottet, parken och den kinesiska paviljongen. Slottet byggdes 1607–1611, på medeltida vis och med fyra rektangulära torn efter franska förebilder. Det har aldrig byggts om helt och har därför unika spår från varje tidsperiod. Grönsöö är ett av de få slott som uppfördes under den fattiga perioden mellan byggandet av Vasaslotten och stormaktstidens rika slottsbyggnader.
  I början av 1600-talet erhöll riksrådet Johan Skytte Grönsöö, efter att ha varit lärare till den blivande kung Gustav II Adolf. Familjen Skytte ägde Grönsöö under hela 1600-talet varefter godset drogs in av kronan. Under 1700-talet revs de fyra tornen, taket byggdes om och slottet fick det utseende det har än idag. År 1776 togs Grönsöö över av läkaren David von Schulzenheim, känd för att ha infört smittkoppsympningen i Sverige. Under hans tid utvecklades parken i tidens romantiska anda och den kinesiska paviljongen anlades vid vattnet. Sedan 1820 är Grönsöö i familjen von Ehrenheims ägo.
  Vi avrundar besöket på Grönsöö med en härlig lunch på deras sommarspecialitet med gravad lax och potatissallad. Stärkta reser vi mot Boglösatrakten.

 • Upplands bäst bevarade hemlighet

  Eftermiddagen tillbringar vi med Boglösa Hembygdsförening och tillsammans utforskar vi områdets unika bronsåldersskatter.
  "Upplands bäst bevarade hemlighet" har detta Sveriges tredje rikaste hällristningsområde, med rätta, kallats. Vi inleder vår vandring från Hemsta, och genom Hemsta naturreservats blomstrande hagar vandrar vi (ca 400 m) till Stora Hemstahällen. På vår väg mot Upplands figurrikaste hällristning, med dess ca fyrahundra figurer, passerar vi sällsynta växtarter och betande får.
  Kännedomen om traktens hällristningsrikedom har man Einar Kelléns (1903-2000) livslånga gärning att tacka för. Hans fascination över sin hembygds arkeologi och hans outtröttliga letande efter och dokumenterande av hällristningar har lett till många upptäcker.
  Vi fortsätter vår vandring längs Upplandsledens nya sträckning (4 km) och stannar till halvvägs vid Stora Rikebyhällen. På den vidsträckta berghällen samsas avbildningar av skepp, människor, skålgropar och fotsulor. Enkla eller parvisa fotsulor täcker stora delar av hällen och har tårna riktade mot hällens sluttning.
  Här väntar oss en smörgås och kaffe/te, som vi intar i det gröna, innan vi fortsätter vår vandring mot Övre Rikeby med dess tre hällar tätt prydda med figurer. Flera av dem bildar tydliga gruppkompositioner.

 • Stora Brandskogsskeppet

  Den över fyra meter långa hällristningen, väl dold i skogen, avbildar ett skepp med dess besättning. En bit på vägen får vi skjuts med buss. Därefter väntar 800 meters vandring på en smal, kuperad skogsstig kantad av tjocka trädrötter. Målet är mödan värt. 
  Vid skogsbrynet breder en milslång åkermark ut sig. För fyratusen år sedan var åkern ett skärgårdshav. På en stor häll, som under bronsåldern vette mot en havsvik, sträcker den drygt fyra meter långa hällristningen ut sig. Storleken och, än mer, det detaljerade utförandet, bidrar till Brandskogsskeppets unika bildspråk. 

  Båtens för och akter pryds av stora djurhuvuden. Ombord befinner sig sex paddlande gestalter. Skeppet bärs av en meterlång människofigur. Kölen vilar på hans axel och han sviktar under den tunga bördan. Med denna storslagna bild på näthinnan återvänder vi till bussen som tar oss tillbaka till Stockholm dit vi beräknas ankomma runt kl. 19-tiden.

Resans höjdpunkter

 • Guidade turen på Grönsöö slott
 • Jan Fridegårds Gåde
 • Fantastiska hällristningar och kunniga entusiaster i Boglösa
 • Vår ciceron Izabella Donkows kunskaper

Karta

Resfakta

Reslängd 1 dag
Avreseort Stockholm
Avresor 19/5
Pris Från 1 950 kr
I priset ingår
 • Buss Stockholm – Gåde – Grönsöö slott - Boglösa – Stockholm
 • Visningar och entréer enligt program
 • Förmiddagskaffe med kaka
 • En lunch med måltidsdryck och kaffe/kaka
 • Eftermiddagskaffe och smörgås
 • Ciceron Izabella Donkows guidning och guidning av lokala expertguider i Boglösa

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Stockholm - Gåde - Grönsöö slott - Boglösa - Stockholm

Resesätt Buss
Resans karaktär

Vi reser i buss samt promenerar genom historiska miljöer med mycket trappor, grus och ojämnheter. Vana vid långa promenader och hela leder är förutsättningen för en fin resa.  

Deltagarantal

Min 15 personer - max 25 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Boka din resa

2022-05-19 2022-05-19 1 950 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa