Översikt

Downton Abbey & Morden i Midsomer - en resa för MittMedias resklubb

Vi är nog rätt många som tillbringat en hel del timmar nedsjunkna i vår tv-soffa, men i tankar och sinnen befunnit oss bland böljande gröna kullar, i gemaken på ålderdomliga herresäten fulla av dyrgripar och dammiga familjeporträtt, bland småbyar med stugor med sneda halmtak och väggarna täckta av murgröna och blåregn på den engelska landsbygden. Vi har engagerat oss i intriger, familjeskandaler och dramatiska dödsfall bland såväl herrskap som tjänstefolk. Nu har vi tillfället att förflytta oss till dessa miljöer i verkligheten. Vi ska till och med bo mitt ibland dem!

Följ med på en kulturhistorisk resa till de platser där tv-serien och filmen Downton Abbey  utspelats! Men även till de miljöer där världens mest populära mysdeckare – Morden i Midsomer - spelats in. Vi fokuserar även på andra klassiskt brittiska filmer, tv-serier och romaner. And indeed a nice cup of tea!
Under det senaste årtiondet har ingen engelsk tv-serie varit mer framgångsrik än Downton Abbey, som sedan den började visas 2010 har blivit en av världens mest uppskattade tv-serier. Sista avsnittet av serien om den aristokratiska Yorkshirefamiljen Crawley och deras tjänstefolk sändes 2015 och filmen från 2019 berättade om familjens vidare öden. Så Downton Abbey lever! Och i juli 2021 reser vi till det herresäte i Hampshire, Highclere Castle, där såväl tv-serie som film spelats in. Här kan vi frottera oss i de miljöer där Maggie Smiths oförlikneliga änkegrevinna, den buttre butlern Carson och den vackra och vassa lady Mary är hemtama.

Morden i Midsomer syntes igen i svenska tv-rutor under sommaren som traditionen bjuder. Det är inte slut på makabra och märkliga dödsfall i Midsomer County, den populära tv-deckaren, som började sändas redan 1997. Kommissarie Barnaby har inte löst sitt sista fall! Vårt trevliga mellanklassboende för hela resan ligger i fina Dorchester-on-Thames, The White Hart, är ett gammalt diligensrelä från 1500-talet och här har ett avsnitt av Morden i Midsomer spelats in.

Ciceron och färdledare är Mats Sandberg. Mats är i grunden gymnasielärare i engelska och svenska, men har under de senaste femton åren främst varit verksam som färdledare. Mats är anglofil och har alltid haft ett mycket stort intresse för allt brittiskt, i synnerhet brittisk historia och litteratur med flera rundresor till skilda delar av Storbritannien.

Reseprogram

 • Dag 1 Till Midsomer County

  Flyg under förmiddagen från Stockholm till London där privat buss och vår ciceron Mats Sandberg möter upp.
  Den gamla marknadsstaden Beaconsfield, är idag hem för många av Storbritanniens rika och berömda och blir vårt första stopp på resan. Litteratur- och filmkopplingarna är många, Enid Blyton (Femböckerna) bodde här och science fiction-författaren Terry Pratchett föddes här. Bondfilmsscener har spelats in här (Åskbollen) och också många avsnitt av Morden i Midsomer.
  Vi besöker Bekonscot Model Village, världens äldsta miniatyrby med egen miniatyrjärnväg, anlagd 1929. I en fin parkanläggning visas miljöer och byggnader från 1930-talets England, som fruset i tiden. Ett avsnitt av Morden i Midsomer har spelats in här, och anläggningen förekommer också i en av Enid Blytons böcker.

 • Delar av det allra första Morden i Midsomer-avsnittet, "The Killings at Badger's Drift", spelades in i den lilla byn Little Missenden. Här ser vi den smala bygatan, bypuben och kyrkan från 900-talet.
  Vår välkomstmåltid intar vi på The Royal Standard of England, en av Englands äldsta pubar med över 900 år på nacken, belägen i lantliga omgivningar utanför Beaconsfield. Här ska kung Charles I ha ätit frukost under det engelska inbördeskriget och kommissarie Barnaby har ätit här. Och det spökar!

 • Efter maten fortsätter vi till Dorchester-on-Thames, den lilla stad där vi ska bo under resan. Staden ligger där floderna Themsen och The Thame flyter samman. Under tidig medeltid var staden ett viktigt biskopssäte och en stor katedral byggdes, Dorchester Abbey. Senare kom staden att präglas av sina värdshus för resanden, s k couching inns, varav några finns kvar. Vi bor på ett av dem, The White Hart, från 1500-talet. Ett avsnitt av Morden i Midsomer har spelats in på hotellet. Den klassiska deckarserien har ofta återkommit till Dorchester-on-Thames för inspelningar.

 • Dag 2 Marknadsstaden Thame - Oxford

  Vi börjar dagen med några stopp på platser med anknytning till Morden i Midsomer. Först byn Great Hasely. Sedan stannar vi i marknadsstaden Thame. På tisdagar är det marknad här enligt en gammal kunglig stadga. Thame är en av ett knippe marknadsstäder i omgivningarna som har fått spela rollen som huvudorten Causton i Morden i Midsomer. Under ett stopp i Long Crendon ser vi dess fina timrade tingshus från 1400-talet.

 • Resten av dagen ägnar vi helt åt universitetsstaden framför alla andra, Oxford. University of Oxford är den engelsktalande världens äldsta universitet, möjligen grundat kring 1167. Till de speciellt noterbara studenterna vid universitetet hör Margaret Thatcher, Tony Blair, kung Harald av Norge, Indira Gandhi, Benazir Bhutto, Bill Clinton, Lawrence av Arabien, Rupert Murdoch, Stephen Hawking, Hugh Grant, Michael Palin och Dudley Moore. Och många andra.

 • Under våra strövtåg bland stadsbor och studenter ser vi lärdomsstadens förnämsta attraktioner och vi uppsöker också miljöer som använts i kända filmer och tv-serier. Den som följt tv-serierna om kommissarie Morse, såväl originalserien som dess spinn-offs, Lewis och Unge Morse, kommer att känna sig hemma. Forskningsbiblioteket Bodleian Library, där Divinity School fungerade som Hogwarts sjukstuga i Harry Potterfilmerna, universitetsaulan Sheldonian Theatre, ritad av berömde Christopher Wren, Christ Church Cathedral samt Christ Church College, vars stora matsal användes som förebild för matsalen på Hogwarts trollkarlsskola i Harry Potterfilmerna. Lunch på egen hand.

 • På eftermiddagen gör vi en liten litterär och akademisk pubvandring, som bl a kan inkludera The White Horse som figurerar i kommissarie Morsefilmatiseringarna), The Bear, en av Oxfords äldsta pubar, från 1242, och The Turf (där det sägs att Bill Clinton "didn't inhale" när han var Rhodes scholar i Oxford). Promenaden tar oss också till puben Eagle and Child, stamställe för den litterära diskussionsklubben The Inklings, som kunde räkna CS Lewis och Tolkien till sina medlemmar. Middag på någon av de klassiska pubarna.

 • Dag 3 Blenheim Palace och Broughton Castle

  Downton Abbey är ju fiction. Men författaren till tv-serien och filmen, Julian Fellowes, var inspirerad av verkliga personer och händelser när han skapade serien. Det grundläggande temat i Downton Abbey är en engelsk aristokrat som gifter sig med en rik amerikansk arvtagerska. Detta hände också i verkligheten, framför allt när den hertigen av Marlborough gifte sig med den stormrika och undersköna Consuelo Vanderbilt för att rädda fädernegodset Blenheim Palace. Äktenskapet var en ren affärsuppgörelse, och till skillnad från utvecklingen i tv-rutan där kärlek växer fram mellan earlen av Grantham och hans amerikanska fru Cora, så var äktenskapet mellan Consuelo och hertigen helt kärlekslöst.

  Under förmiddagen återskapar vi historien med en utflykt till magnifika Blenheim Palace, Storbritanniens enda privata "palats" - den enda högreståndsbyggnaden i landet som inte är bostad för kungligheter eller biskopar, men ändå får kallas palats. Blenheim är residens för hertigarna av Marlborough och Winston Churchills födelseplats. Palatset är en imponerande jättekoloss, men kanske är det mest intressanta här ändå historierna om de personer som har befolkat palatset. Som den förste hertigen, krigaren John Churchill och hans maktlystna och driftiga fru, drottningens bästa väninna, hertiginnan Sarah. Consuelo Vanderbild och hennes hertig. Och så sir Winston förstås. Palatset har förekommit i en mängd filmer, bl a i en av Harry Potterfilmerna och i Hamlet. Lunch på egen hand kan intas på någon av Blenheims serveringar.

 • Eftermiddagen tillbringas på Broughton Castle, som är ännu äldre, med rötterna i 1300-talet. Här residerar fortfarande familjen Fiennes, med titeln baron Saye and Sele. Det är en intressant och spännande familj, med en rik historia. På slottet får vi höra historierna om 1600-talets lord Saye and Sele, som stred för parlamentet och mot kungen, men ändå fick behålla huvudet när monarkin återinfördes. Vi hör om den tuffa Celia Fiennes, som red England runt i slutet av 1600-talet. Och om den slarvige och festande lord som nästan slösade bort hela familjeförmögenheten i början av 1800-talet. Broughton Castle har använts för otaliga film- och tv-inspelningar, bl a Jane Eyre, Shakespeare In Love och Wolf Hall. Efter privat guidning får vi avnjuta Lords and Ladies Afternoon Tea. När vi kommit hem till vårt lilla Dorchester-on-Thames tar vi en gemensam promenad och ser på omgivningarna.

 • Dag 4 Åter till Downton Abbey

  Hela denna dag kommer vi att befinna oss i Downton Abbeys värld. Serien utspelar sig ju i Yorkshire i norra England, men det mesta av filmningen har skett på platser i Oxfordshire och Berkshire. Vår resas definitiva höjdpunkt blir förstås besöket på Highclere Castle, earlen av Carnarvons residens som används för filmningen av tv-serien och filmen. Vi känner oss som gäster hos tv-familjen Crawley när vi går genom salonger och matsalar där vi sett lady Cora bli uppassad av butlern mr Carson och där änkegrevinnan spelad av Maggie Smith levererat så många dräpande repliker. Många av rummen på Highclere Castle känns igen från filmen såsom matsal och salong liksom exteriören med det underbara parklandskapet, skapat av den berömde landskapsarkitekten Capability Brown. Köks- och tjänarkvarterens scener är dock skapade i en studio eftersom Highclere inte hade rätt funktioner för en tv-inspelning. Banketterna skall, enligt Lady Carnavon, dock ha varit ännu mer påkostade än i tv-serien.

 • Highclere Castle uppfördes 1839 – 1842 för den fjärde earlen. Det ritades av Sir Charles Barry, mannen bakom parlamentshuset i London, byggt vid samma tid. Den femte earlen gifte sig med Alfred Rothschilds utomäktenskapliga dotter Almina, blev mycket intresserad av egyptologi, sponsrade Howard Carters sökande efter Tutanchamons grav och var med när graven öppnades 1922. Den sjunde earlen var mycket god vän med drottning Elizabeth II och ansvarig för hennes kapplöpningshästar. Den nuvarande åttonde earlen är drottningens gudson. Han och hans familj måste tacka sin lyckliga stjärna att deras slott blev inspelningsplats för en av världens mest populära tv-serier. Innan inspelningarna kom igång var stora delar av slottet obeboeliga, hotades av förfall och familjen bodde i en stuga på ägorna. Tack vara inkomsterna från tv-inspelningarna och intäkterna från det stora antalet besökare har man kunnat restaurera slottet och man bor nu i slottet vintertid.

 • Efter besöket äter vi lunch på någon av pubarna i närheten, antingen Carnarvon Arms eller The Yew Tree, som använts av filmteamet. Därnäst kommer vi till den gamla byn Bampton i Oxfordshire, som i tv-serien har fått spela rollen av själva byn Downton. Här ser vi välkända platser från tv-serien som byns kyrka, puben, Downtons sjukhus och Mrs Crawleys hus.

  Vi stannar också i några Morden i Midsomer-byar. Warborough har ofta förekommit i tv-rutan, såväl byns allmänning som den halmtakstäckta puben Six Bells Inn har återkommande fått hoppa in för roller i Morden i Midsomer och fått se kommissarie Barnaby höja en pint. Ewelme, har ofta också fått bidra till atmosfären i Morden i Midsomers mordiska idyller. Byn är också känd för sina fattighus från 1400-talet som fortfarande är i funktion. Avslutningsmiddag på vårt hotell.

 • Dag 5 Tillbaka till verkligheten - hemresa

  Under dagen kommer vi att ha en lugn morgon för att under eftermiddagen åter ta oss hem till Sverige från London.

Resans höjdpunkter

 • Slottet Highclere Castle - Downton Abbeys palats och miljöer
 • Litterära universitetsstaden Oxford och atmosfären på Broughton Castle
 • Byarna, småstäderna och pubarna i "Midsomer Country"

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30/7
Pris Från 18 990 kr
Specialpris 18 490 kr för prenumeranter på MittMedias tidningar
Enkelrumstillägg 2 800 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – London Heathrow t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • Ett Afternoon Tea
 • Tre middagar
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
I priset ingår ejAnslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst London - Beaconsfield - Dorchester-on-Thames
Dag 2. Thame - Oxford - The White Horse pub
Dag 3. Blenheim Palace och Broughton Castle
Dag 4. Highclere Castle - Carnarvon Arms - Bampton - Warborough
Dag 5. Dorchester-on-Thames - London Heathrow - hemresa

Boende

Fyra nätter på historiska mellanklasshotellet White Hart Hotel i Dorchester-on-Thames.

Resesätt SAS
Valuta

Brittiska pund

Resans karaktär

Hela leder, nyfikenhet och normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Prenumerant på Mitt Media har 500 kr rabatt på resans pris, uppge ditt prenumerationsnummer.

Boka din resa

2021-07-30 2021-08-03 18 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa