Översikt

Från Bordeaux till Toulouse - längs Canal du Midi med SvD accent

Canal du Midi – ett av Europas mest storslagna världsarv – går genom några av Frankrikes berömda vindistrikt, är på sina håll över 20 meter bred med imponerande akvedukter, slussar och broar. Den trädkantade vattenvägen började byggas för mer än 350 år sedan för att förbinda Frankrikes Atlantkust med Medelhavet. Från Bordeaux följer vi Canal de Garonne till Toulouse där Canal du Midi egentligen börjar. Härifrån åker vi vidare till Seuil de Naurouze, den punkt från vilken vattnet åt ena hållet rinner mot Atlanten och åt andra hållet mot Medelhavet.

I Albi går vi in i den stora katedral som är världens största tegelbyggnad och Toulouse-Lautrecs konstmuseum. Efter stadrundtur i Toulouse fortsätter vi till medeltidsstaden Carcassonne. Under resan ska vi även uppleva hur man producerar äkta havssalt på traditionellt vis, luncha på en vingård och prova viner i Gaillac samt göra ett studiebesök hos vermouthtillverkaren Noilly Prat. Från Béziers kryssar vi på Canal du Midi till Agde.

Journalisterna och författarna Erik Mellgren och Kaianders Sempler som leder vårt kulturhistoriska äventyr med teknikhistoriska inslag utlovar många intressanta berättelser om Midikanalen, dess skapare Pierre-Paul Riquet, det stora franska vinupproret 1907 och mycket annat. Liksom ett och annat glas gott vin och god mat.


Om Erik Mellgren och Kaianders Sempler
Erik Mellgren är teknikjournalist och populärvetenskaplig författare med en mängd barn- och ungdomsböcker bakom sig. Tidigare redaktör för tidningen Teknikhistoria. Kaianders Sempler är vetenskapsjournalist och illustratör med vetenskapshistoria som specialitet.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm, avresa med flyg, Bordeaux, Cadillac

  På förmiddagen väntar avresa till Bordeaux via Amsterdam. Våra ciceroner Erik Mellgren och Kaianders Sempler medföljer på flyget från Stockholm. Engelsktalande fransk guide möter på flygplatsen. Vi sätter kurs mot Cadillac. Under bussresan får vi höra om historien om Cadillac, som fick ge namn åt en amerikansk stad där man så småningom började bygga lyxiga bilar.  Middag och övernattning i Cadillac.

 • Dag 2 Cadillac, Castets en Dorthe, Agen, Toulouse

  Efter frukosten lämnar vi Cadillac och åker till Castets en Dorthe där Garonnekanalen börjar och där slussvaktens höga hus är byggt för att nå över vattnet även vid starka vårflodstider. Vi besöker en vingård specialiserad på Sauternes-viner. Efter lunchen fortsätter vi till Agen för att se den berömda akvedukten, som vid tidpunkten för dess slutförande var den längsta farbara akvedukten i Frankrike. Den har en längd av 539 meter. Akvedukten byggdes helt av stenblock från Quercy, under ledning av ingenjören Jean-Baptiste de Baudre. Vidare till Toulouse, regionhuvudstaden i Midi-Pyrénées. Toulouse är känt som den rosa staden eftersom de flesta äldre byggnader är byggda av ett lokalt producerat tegel som är rosa. Toulouse är även startpunkten för den egentliga Canal du Midi. Vid knutpunkten vid tvillingbroarna Pont Jumeaux knyts tre kanaler samman. Vi checkar in på hotellet i Toulouse och avrundar kvällen med middag på en mysig restaurang.

 • Dag 3 Toulouse, Albi

  Programmet fortsätter till vinregionen Gaillac som är känd för sina röda och mousserande vita viner. Vi besöker en mindre vingård där vi får prova gårdens finaste viner, och höra mer om Gaillac vinerna. Här äter vi även en buffetlunch. Därefter beger vi oss till den historiska staden Albi, stad grundad av romare med världens största tegelbyggnad, basilikan Sainte Cécile och bron Pont Vieux, som fortfarande används ett millennium efter att den uppfördes. Vi besöker även Toulouse-Lautrecs konstmuseum. Staden Albi har nyligen upptagits på Unescos världsarvslista. På kvällen återvänder vi till Toulouse för middag på egen hand och övernattning.

 • Dag 4 Toulouse, Carcassonne

  Frukost på hotellet. Guidad rundvandring i Toulouse. Toulouse är Frankrikes fjärde största stad efter Paris, Lyon och Marseille och en stor universitetsstad med mer än 100 000 studenter. Ungefär mitt i staden ligger rådhuset le Capitole, i vars ena flygel Toulouses största teater inryms. Andra byggnader är Musée des Augustins, ett augustinkloster byggt 1460-1504, justitiepalatset, förr parlamentets hus, flera vackra renässanshus och två sjukhus från 1100-talet. En halvtimmes resa bort ligger kanalens högsta punkt Seuil de Naurouze, 189 möh, nära samhället Port Lauragais. Man kan se skyltarna med avstånd mot Atlant och Medelhav här.  Vi gör en avstickare till kanalens konstgjorda vattenmagasin Lac de Saint Ferreol där man kan se hur vattnet från Montagne Noir samlas ihop och fyller på kanalen efter behov. Det krävs 90 miljarder liter vatten om året för att hålla kanalen levande. Lunch på  en lokal restaurang. Vi åker buss vidare till medeltidsstaden Carcassonne där vi tar in på hotellet. Ikväll äter vi cassoulet till middag, Frankrikes version av ärtsoppa med fläsk, som kommer härifrån trakten.

 • Dag 5 Carcassonne, Pézenas

  Efter frukost på hotellet börjar dagens program med guidad rundvandring i Carcassonne. Staden är mest känd genom den gamla staden som är helt omgiven av fästningsverk. Den gamla befästningsstaden sattes upp på Unescos världsarvslista 1997. De mest sevärda byggnaderna i Cité de Carcassonne, förutom ringmuren, är slottet Château Comtal från 1100-talet och S:t Nazariusbasilikan från 1000-talet. Slottets befästning är en av Europas bäst bevarade medeltida byggnadsverk. Canal du Midi löper genom Carcassonne strax norr om Bastide S:t Louis. Trafiken i slussarna här är livlig, och kanalbåtarna har blivit en stor turistattraktion. Från Carcassonne fortsätter vi till salinen i Iles St Martin strax utanför Narbonne.  Här upplever vi hur man producerar havssalt på traditionellt vis. Lagom till lunch kommer vi fram till staden Argeliers, centrum för det franska vinupproret 1907 som våra ciceroner har spännande historier att berätta om! Från Argeliers åker vi sedan till Marseillan för studiebesök hos Noilly Prat- fabriken. Noilly Prat är den första kända vermouthen och tillverkas av druvor odlade vid Marseillan. Originalreceptet tros ha tagits fram av Joseph Noilly år 1813. Originalet Noilly Prat är ett torrt vitt starkvin. Mest känt är vinet som drinkingrediens i drinken Dry Martini. Idag görs fler än bara den vita torra varianten av Noilly Prat, bland annat en röd söt vermouth. Middag på egen hand och övernattning i Pézenas.

 • Dag 6 Pézenas, Béziers

  Efter frukosten åker vi buss till Béziers där bygget av Canal du Midi avslutades 1681. Staden ligger vackert vid floden Orb med utsikt över landsbygdens vingårdar. Här stiger vi ombord på en kanalbåt för en heldagskryssning på Canal du Midi. Canal du Midi bildar, med Canal Latéral à la Garonne, en vattenväg mellan Atlanten och Medelhavet. Den går förbi städer Toulouse, Carcassonne, Béziers och Agde för att sen rinna ut i Thau bassängen nära Séte. Byggandet av kanalen började år 1667 och leddes av Pierre-Paul Riquet. Kanalen var klar 1681 och bygget avslutades i Béziers. Under de fjorton åren som det tog arbetade runt 12 000 med bygget.  Kanalen är i genomsnitt 2 meter djup och 20 till 24 meter bred. Den högsta punkten ligger 190 meter över havet och finner sig vid Naurouze. Det finns 130 broar som korsar kanalen, en tunnel och 63 slussar. Kanalbyggaren Riquet ville inte ändra på planerna så han fortsatte bygget i hemlighet för att senare kunna övertyga beslutstagarna att det skulle fungera. Med framgång så byggdes tunneln som blev 173 meter lång. Lunch ombord på båten. Sen eftermiddag återvänder vi till Pézenas. Kvällen avrundas med en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 7 Pézenas, Toulouse, hemresa

  Frukost på hotellet. Därefter åker vi buss till Toulouse för hemresa med via Amsterdam under eftermiddagen.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16/9
Pris Från 27 750 kr
Enkelrumstillägg 3 650 kr
I priset ingår
 • Flyg med KLM Stockholm-Bordeaux/Toulouse-Stockholm, inkl flygskatter
 • Två mycket kunniga ciceroner: Erik Mellgren och Kaianders Sempler
 • Lokala specialguider
 • Sex nätter på 3-4-stjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Måltider: 6 frukostar, 5 luncher, 4 middagar, exkl måltidsdryck
 • Angivet program
 • Lokala transporter och för programmet nödvändiga entréavgifter

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1 Stockholm Avresa med flyg, ankomst till Bordeaux, buss till Cadillac
Dag 2 Cadillac, buss till Castets en Dorthe, Agen och Toulouse
Dag 3 Toulouse – besök i Albi
Dag 4 Toulouse, buss till Carcassonne
Dag 5 Carcassonne, buss till Argeliers, Marseillan och Pézenas
Dag 6 Pézenas, buss till Béziers, flodkryssning på Canal du Midi, åter till Pézenas
Dag 7 Pézenas, buss till Toulouse, hemresa med flyg

Hotell under resan
Cadillac: Hotel Chateau de la Tour 
Toulouse: Hotel le Pere Leon
Carcassonne: Hotel Les Trois Couronnes
Pézenas: Boutique Hotel La Distillerie

Angivna hotell kan komma att bytas ut mot andra likvärdiga hotell. Historiska Resor är inte ansvarigt för den information som lämnas på hotellets hemsida. Ibland förskönar hotell beskrivningen, bilder på hotellrum som visas är oftast superior eller deluxe och inte standardrum, vilket är det som ingår i resan.

 

Resesätt KLM

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Boka din resa

2021-09-16 2021-09-22 27 750 kr KLM Stockholm 5+ Boka resa