Översikt

Gräv i Armenien med Populär arkeologi

Ta chansen att göra en unik historisk resa med arkeolog Richard Holmgren. Du får gräva tillsammans med arkeologer och utforska Armeniens förhistoria med på en resa till ett mytomspunnet land. Nu har du den unika möjligheten att arbeta tillsammans med en grupp armeniska arkeologer under en vecka i fält.

Du kommer att gräva ut och att lära dig dokumentera gravar och boplatslämningar från tidig bronsålder (3 500-2 500 f.Kr.). Du bor på hotell i staden Gyumri, några kilometer från undersökningarna, där du har frukost, middag och lunchbox med dig till utgrävningen. Under veckan kommer du även att göra ett par exkursioner till järn- och bronsåldersplatser, du får handledning i fält, lyssna till kvällsföredrag samt spendera tid före och efter utgrävningen i huvudstaden Jerevan.
Inga förkunskaper krävs, men du kommer däremot att återvända med mången lärdom. Kunskap i engelska är nödvändig för att kunna kommunicera och lyssna till de armeniska arkeologerna, även om Richard även delar med sig av sina kunskaper på svenska. Fältarbetet bringar upptäckarglädje, kvalificerade erfarenheter samt en unik upplevelse - emellertid inga akademiska poäng.

Ta tillfället i akt, dina knäskydd samt arbetskläder och förverkliga drömmen om arkeologi!

Likt en mindre version av Mesopotamien, utvecklades en vital kultur längre norröver mellan de fertila flodsystemen Kura och Araxes. På den armeniska högplatån spreds här den så kallade Kura-Araxkulturen under nära 1 500 år med början från ca 3 600 f.Kr. En av de mer kända fyndplatserna för den tidiga bronsåldern heter Karnut och ligger i nordvästra delen av dagens Armenien. Platsen undersöktes för första gången på åttiotalet, men arkeologiska utgrävningar återupptogs under 2016. Under två år har nu tio gravar och 600 kvadratmeter av själva boplatsen grävts ut. Arkeologen Levon Aghikyan, som forskar i gravskick från tiden, har identifierat nya och för tiden unika ritualer på platsen. Under juli 2019 får du en unik möjlighet att själv arbeta vid sidan om arkeologerna för att studera nya teorier kring relationen mellan boplats och gravar samt aspekter på begravningsritualer, såsom varför det här finns skelettlämningar framför själva gravkamrarnas ingångar.

I fält arbetar du tillsammans med en grupp likasinnade entusiaster under ledning av engelsktalande arkeologerna Levon Aghikyan och Ruben Badalyan (Department of Early Archaeology), vilka är forskare vid Institutet för Arkeologi och Etnografi i Jerevan. På utgrävningen finns även arkitekten Lilit Ter-Minasyan, fotografen Arshaluys Mkrtchyan samt Annapaola Passerini från Cornell University som arbetar med C14-dateringar.

Vår ciceron och handledare i fält är Richard Holmgren, som är arkeolog, ARCDOC, och förutom i Armenien har han arbetat i Mellanöstern i snart 30 år. Med långa erfarenheter från utgrävningar på platser såsom klippstaden Petra, Pompeji och Döda havet, delar han nu med sig av kunskaper. Vi bor bekvämt på mellanklasshotell i Jerevan samt Gyumri, Armeniens kulturella hjärta.

Resan är ett samarbete mellan Favoritresor och Historiska Resor.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Jerevan

  Utresa under tidig kväll från Arlanda med mellanlandning i Wien och ankomst till Armeniens huvudstad under natten dagen därpå. Vi reser med buss till hotell Aviatrans, centralt beläget i Jerevan för att installera oss här för ett par dagar.

 • Dag 2 Spännande Jerevan

  Efter en lite senare frukost åker du på en city tour med buss för att bekanta dig med Armeniens huvudstad. Efter detta har du tid att utforska staden på egen hand och äta en senare lunch på valfritt ställe. Jerevan har en mängd trevliga uterestauranger och kaféer. Om du vill så kan du även besöka det historiska muséet tillsammans mer er ciceron, vilket
  ligger ett par hundra meter från ditt hotell. Här finns ett ypperligt axplock av Armeniens alla tidsåldrar - en kräset utvald samling av de mest centrala fyndorterna. På kvällen väntar en lika väl vald och smaklig välkomstmiddag i centrala Jerevan. Det finns sedan flera pubar och nöjeskvarter, öppna för den som vill, då detta ju är en sedvanlig lördagskväll i storstaden.

 • Dag 3 Gyumri - Armeniens kulturella hjärta

  Efter en ledig förmiddag med lunch på egen hand, åker vi vidare till Armeniens kulturstad Gyumri. Vi kommer fram under sena eftermiddagen och du kan då bekanta dig med hotellets omgivningar, packa upp och under en gemensam middag får du en briefing om morgondagen, då vi kommer att inleda vårt utgrävningsarbete. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 4 - 10 Utgrävningsarbete – Karnut

  Under en vecka, det vill säga sju arbetsdagar, kommer du att vara engagerad i utgrävningsarbetet i Karnut. Samtliga dagar hardu frukost och middag på hotellet samt att du får en lunchbox med dig ut i fält. Från morgon till eftermiddag är du med och gräver ut såväl gravar som boplatslämningar. Du får bekanta dig med stratigrafisk utgrävningsteknik,
  fältritning och fyndbearbetning av exempelvis keramik. Under två tillfällen, efter arbetet, kommer vi även att fara iväg på två exkursioner där vi ska besöka det megalitiska monumentet Hartashen som ligger nära gränsen till Georgien.

  De märkliga Hartashen-stenarna - rader av jättestenar som sticker iväg i linjer långt bort över kullarna. Är dessa verkligen forntida och om så är fallet, hur passar de då in med andra bronsåldersmonument vi lärt om? Landskapet är kargt, friskt och byarna genuina.

  Vi kommer också att bese lämningar av den urartiska järnåldern. Under minst ett par kvällar kommer du även att kunna lyssna till föreläsningar om regionens mycket rika arkeologiska lämningar, historia, myter och legender.

 • Dag 11 Gyumri – Jerevan

  Under morgonen far vi tillbaka till huvudstaden Jerevan för att ta in på vårt hotell. Njut av staden och dess många sevärdheter och faciliteter. Du har tid att införskaffa sådant du vill ta med dig hem och du kan disponera dagen hur du vill – kanske gör du det tillsammans med dina kollegor och nya vänner från utgrävningen. Både lunch och middag råder du över själv denna dag. Den enda tid du behöver tänka på är strax efter midnatt, då vi tillsammans far
  ut till flygplatsen.

 • Dag 12 Hemkomst

  Hemfärden under föregående natt ger ankomst till Arlanda under tidig förmiddag. Sedan har du all tid i världen att botanisera vidare i din förvärvade erfarenhet och kunskap. Du kommer att ha mycket att berätta!

Resans höjdpunkter

 • Arkeolog Richard Holmgrens initierade guidning och handledning
 • Du får gräva ut en unik bronsåldersfyndplats själv
 • Storslagna scenerier och natur

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 5/7
Pris Från 29 490 kr
Specialpris 27 990 för dig som är prenumerant på Populär Arkeologi
Enkelrumstillägg 3 490
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Jerevan, via Wien t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Nio nätter på mellanklasshotell med del i dubbelrum.
 • Två delar av nätter på mellanklasshotell efter/före flygresor
 • Tio frukostar
 • Åtta lunchboxar i fält
 • Nio middagar
 • Visst grävmaterial
 • Kunskapsförmedling och handledning i fält av svensk arkeolog/färdledare och engelsktalande arkeologer
 • Flygavgifter och skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar, tecknas direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Flyg till Jerevan, Armenien
Dag 2. Stadsrundtur e.m i Jerevan
Dag 3. Buss till Gyumri
Dag 4-10 Utgrävningsarbete i Karnut, utflykt till Hartashen och till lämningar från urartiska järnåldern. Föreläsningar om regionens lämningar.
Dag 11. Gyumri - Jerevan - hemresa
Dag 12. Hemkomst till Sverige

Resesätt Austrian Airlines
Klimat

I juli är temperaturen i medeltal mellan 13-27 grader med 11 soltimmar per dag i Gyumri.

Valuta

Dram (AMD)

Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans grävarbete och visningar. Ta med oömma kläder, knäskydd och arbetarkläder!

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Svenska medborgare behöver i dagsläget inte visum till Armenien för kortare vistelse. Det är resenärens egen  skyldighet att kontrollera med ambassaden vad som gäller för andra medborgarskap. 

Boka din resa

2019-07-05 2019-07-16 29 490 kr Austrian Airlines Stockholm 5+ Boka resa