Översikt

Grekisk odyssé - I Theseus fotspår med SvD accent

Låt oss resa på kunskapens vägar, smått irrande som en röd tråd från ett antikt garnnystan. Vår odyssé går i Theseus och Ariadnes spår. Ledsagare i sökandet är vår kunnige arkeolog och fil dr Niklas Hillbom.

På ljuvliga historiska Kretas mitt och längs kraterranden på Santorini utforskar vi bronsålderpalats, unika freskmålningar och fint arbetade guldsmycken. Genom fylliga lager av kultur, filosofi och historia tar vi oss fram på en fint utmejslad resa och fängslas likt amatörer och vetenskapsmän gjort i många sekler. I Theseus spår rör vi oss från de minoiska palatsen Knossos och Akrotiri på Santorini vidare över blånande hav till kykladiska pärlor på rad som Naxos, Paros, Delos och Mykonos. Här njuter vi av några av världens mest fascinerande historiska platser i ljuvlig försommarvärme. Till slut landar vi på Kap Sounion där solen går ned i havet vid Poseidons tempel och antikens Athens karyatider bär kronan på verket.

Bekvämt boende i mellanklasshotell under resan och njutbara grekiska måltider i initierat sällskap präglar vår kunskapsresa med Niklas Hillbom och licensierade engelsktalande guider.

Reseprogram

 • Dag 1 Minotaurens Ö – bronsåldersmakt och blommande berg

  Resan går under eftermiddagen via Athen till östra Kreta, där den minoiska epoken blomstrade under grekisk bronsålder med imponerande palats med vattenklosetter och färgstarka, vackra utsmyckningar. Myten om Theseus och Ariadne föddes i Minotaurens labyrint. Men var låg den, vart gick färden efter det att Theseus lämnat olivträdens ö och vad hände med Ariadne?

 • Under kvällen ankommer vi Heraklion, Kretas historiska nav och huvudstad. Vår privata buss och vår licensierade lokalguide väntar här för att ta oss ut i en stjärnbeströdd kväll till vårt mellanklasshotell för två nätter, Marin Dream, med gångavstånd till gamla stans sevärdheter. Middag på vårt hotell.

 • Dag 2 Dammiga va-rör och glittrande guld

  Vi vaknar upp i myllrande och vackra gamla Heraklion för en fascinerande dag för tretusenfemhundra år sedan. När sir Arthur Evans grävde ut området med Knossospalatset från år 1900, gjorde han en romantisk och mycket kritiserad rekonstruktion av det raserade palatset. Idag upplever vi området med väldoftande höga pinjer, gyllene blommande vårkragar och cypresser.

 • Palats i flera våningar i sådant komplext utseende gjorde att man då trodde att detta var ursprunget till myten om Minotaurus och labyrinten. Utgrävningarna ägde rum under den tid då Kreta tillhörde det ottomanska riket varför de fantastiska kulturskatter som grävdes fram idag finns att beskåda på Heraklions arkeologiska museum och inte på fastlandet.

 • Efter en rundvandring på Knossos är det spännande att få se de enorma kulturskatter som arkeologer funnit på ön. Vem har inte hört talas om fresken med Liljeprinsen, bismycket från Mallia och Festosplattan, men här finns mycket mer än så. Vi har ordentligt med tid på vardera plats och vi avrundar besöken med en välbehövlig lunch.

 • Under eftermiddagen reser vi en bit utanför Heraklion mot Mallia – det tredje största minoiska palatset som erbjuder besökaren en helt annan bild än Knossos. Här fann man det ljuvliga bismycket i guld med filigran och ett elegant handtag på en spira i formen av en panter på språng och en yxa – symbolen för kungens tudelade makt, världslig liksom religiös. Återkomst till Heraklion på kvällen och middag på hotellet.

 • Dag 3 Kykladernas eget Pompeji – antikens Thera

  Mellan myt och historia ligger en svart ö med vita hus i ett blått Egeiskt hav. Lava, sand och jord har skapat bruna, röda och svarta lager som ger Santorini en unik färgskala. Vitkalkade hus och kyrkor med blåmålade kupoler kompletterar bilden. Ljuvlig kykladisk kultur. Tidig morgon går fartyget från Heraklions hamn till vulkanön Santorini. Vi reser med snabbkatamaran och den som är känslig bör ta ett åksjukepiller i god tid före avresa.

 • Santorini med den väldiga kollapsade kalderan rymmer såväl myt som historia. Fantastiska teorier om sambandet mellan det våldsamma utbrottet på Santorini och den minoiska civilisationens sammanbrott för 3.500 år sedan, har länge sysselsatt både arkeologer och amatörforskare Vi inleder vistelsen på de blå kupolernas ö med att se det Förhistoriska muséet där vissa av fynden från Akrotiri finns, även om de flesta finns i Aten. Därpå väntar det omfattande utgrävningsområdet på Akrotiri som har avslöjat häpnadsväckande fynd. Under långa perioder har det varit stängt för besökare men nu har det varit öppet i över tio år.

 • Här begravdes en hel minoisk stad vid ett vulkanutbrott och utgrävningarna visade att man prydde sina väggar med vackra fresker och bodde i tre våningar höga hus. Vi spenderar en natt på Caldera Romantica hotell på södra Santorini, nära Akrotiri. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 4 Ariadnes Naxos i Kykladerna

  Nystanet rullas ut mot nästa kykladiska ö. Regionens lugn, natur och kultur känns som ett steg tillbaka i tiden. Enligt en legend skapades ögruppen Kykladerna av havsguden Poseidon då han i vrede över vattennymfer omvandlade dem till öar. Ögruppens centrala läge längs sjövägen från Kreta och Mindre Asien till Europa har genom långa tider haft stor betydelse för handeln i denna del av Medelhavet. Här utvecklades redan under förhistorisk tid en högtstående kultur och de små marmorstatyetterna från 3000 till 2000 år f Kr har en sparsmakad formgivning som för tankarna till Brancusis skulpturer.

 • Kanske hoppar delfiner vid vår stäv på färden mot Ariadnes Naxos. Naxos är den största av de kykladiska öarna, en bergig ö med bördiga dalar där man odlar vin, oliver, citrusfrukter och fikon förutom säd och grönsaker. På ön finns också stora marmorbrott. Bosättning på ön är belagd redan från ca 4000 år f Kr. Femhundratalet f Kr var en blomstringsperiod och från den tiden härstammar de jättelika kourosstatyerna i öns marmorbrott och tempelruiner. Under medeltiden var ön under bysantinskt välde. Naxos är starkt förknippad med myten om Ariadne och Theseus, liksom med dyrkan av Dionysos.

 • Naxos gamla medeltida stad omger det medeltida slottet byggt av venetianaren Markos Sanoudos på 1200-talet. Biltrafik är förbjuden i den gamla staden. Vi ser de imponerande samlingarna i det arkeologiska museet med kykladiska statyer i marmor, guldsmycken och hantverk. Liksom Apollontemplet och Demeters tempel.

 • Dag 5 Kykladernas hjärta Delos – Mykonos

  Under en förmiddagstur med båt (väderberoende) upptäcker vi Delos – ljusets gud Apollons heliga ö, fylld av mytologiska spår och arkeologiska lämningar. Ön är liten och ofruktbar men har haft en stor betydelse som kultort. Endast 5 km lång och 1,3 km bred var den så betydelsefull att de andra öarna namngavs som Kykladerna eftersom de låg i en ring (kyklos) runt den heliga ön.
  I förgrekisk tid dyrkades sannolikt en gudinna förknippad med födelsemyter och omnämnd i Odysséen. Under arkaisk tid hölls stora fester till Apollos ära. Senare kom Delos att bli en välmående handelsplats, där grekiska, orientaliska och italienska köpmän bosatte sig. Ön var tillika Atenska sjöförbundets skattkammare under 400-talet f.Kr.

 • Omfattande lämningar finns på ön; från den arkaiska tiden finns den berömda lejonterrassen, som är unik för Grekland. De rikaste lämningarna är från hellenistisk tid med bland annat de bäst bevarade exemplen på hellenistisk bostadsarkitektur, rikt smyckad med mosaiker, väggmålningar och skulpturer.
  Vi återvänder via Mykonos för lunch och små upptäckter till fots en kykladisk ö med de ikoniska väderkvarnarna på rad, de många kyrkorna och ett besök i Alefkándra, även kallad Lilla Venedig som smeks av havets vågor. Under högsommar är detta en av landets mest populära jetsetdestinationer men nu är tempot betydligt lägre och trivsammare. Åter till Naxos för middag och vila.

 • Dag 6 Omsusade Kap Sounion och Athen

  Vår färja avgår tidigt från Naxos till fastlandet där vi tar oss från Pireus söderut. Som kulturellt hjärta av Sounio nationalpark med en rik flora och fauna ligger Kap Sounion, regionen Attikas södra udde, för svenskar varmt förknippad med Hjalmar Gullbergs dikt; 
  Detta är havet, ungdomskällan
  Venus vagga och Saphos grav.
  Spegelblankare såg du sällan
  Medelhavet, havens hav.

 • Poseidontemplet dominerar denna udde, horisonten möter det klarblå Egeiska havet och vi lär känna myter och fakta om denna antika plats. Nedanför oss ligger en spektakulär bukt. Vi äter lunch under dagen och på kvällen installerar vi oss på vårt hotell med middag.

 • Dag 7 Bland sköna karyatider och saknade friser

  Idag utforskar vi den fantastiska Akropolisklippan med den olivträdsomgärdade trappan upp förbi Herodes Atticus odeion och Dionyosteatern genom propyléerna till unika tempel som Athena Polias Erechtheion och Parthenon. Vyerna över det arkeologiska området är vida. Vi äter lunch i huvudstadens gamla stan Plaka och eftermiddagen spenderas i det nya Arkeologiska museet.
  Avskedsmiddag på hotellet.

 • Dag 8 Från dåtid till nutid

  Vi lämnar Greklands skatter och Theseus äventyr för flygresa tidig morgon mot Sverige

Resans höjdpunkter

 • Kretas bronåldersskatter under kunnig ledning av Niklas och Konstantina
 • Santorinis eget Pompeji - Akrotiri
 • Delos lejon och sökandet efter Ariadne på Naxos
 • Kykladerna i sköna maj - vita hus, blå dörrar och vänliga öbor
 • Niklas Hillboms erfarenhet och kunnande
 • Trevliga måltider i sällskap med likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21/5
Pris Från 29 990 kr
Enkelrumstillägg 5 990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Heraklion via Athen/Athen – Stockholm
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Sju nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Sex frukostar, ett frukostpaket
 • Fem luncher
 • Sju middagar
 • Kunnig svensktalande ciceron
 • Norsktalande licensierad guide
 • Engelsktalande lokala guider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Kretas Heraklion - incheckning på hotellet - middag.
Dag 2. Knossos - Heraklions arkeologiska museum - lunch - Mallia - middag
Dag 3. Färja till Santorini - Förhistoriska museet - Akrotiri - antikens Thera - incheckning på hotell - middag.
Dag 4. Färja till Naxos - Arkeologiska museet - Apollontemplet - inchecking på hotellet - middag
Dag 5. Färja till Delos - Strövtåg på Mykonos - retur till Naxos- middag.
Dag 6. Färja till Pireus - Kap Sounions tempel - incheckning på hotell - middag
Dag 7. Akropolisklippans skatter - Lunch i Plaka - Arkeologiska museet - middag
Dag 8 Hemresa

Boende

Mellanklasshotell med utmärkt läge för resans sevärdheter

Två nätter på Marin Dream Hotel, Heraklion
En natt på Caldera Romantica Hotel, Santorini
Två nätter på Hotel Naxos Resort
Två nätter på Hotel Novus i Athen

Resesätt Aegean Airlines
Klimat

Majvädret på Greklands vackraste öar bjuder på medeltemperaturer som är 23 grader som högst på dygnet och 17 grader som lägst på dygnet.

Valuta

Euro

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Såsom en resa till arkeologiska utgrävningsområden krävs hela leder och en normal grundkondition för att gå på ojämnt underlag, kliva över sten och gå på rullgrus kortare sträckor. Kläder efter väderlek och väl ingångna promenadskor för en behaglig upplevelse. För den som lätt blir sjösjuk rekommenderas åksjukepiller eller band för båtresorna.

Boka din resa

2023-05-21 2023-05-28 29 990 kr Aegean Airlines Stockholm 1 Boka resa