Översikt

Res med Hem & Antik till Downton Abbey

Älskade du också miljöerna i tv-serien Downton Abbey? Såg du filmen? Upplev de tjusiga slottsinteriörerna, den lantliga idyllen och de charmiga engelska bygatorna. I den härliga vårens tid reser Hem & Antik till England för att se bland annat det slott som användes vid inspelningarna.

Highclere Castle, som det heter i verkligheten, ligger i södra England och där bor Greve Carnarvon med familj. Inte ens Lady Carnarvon vet hur många rum slottet har: ”mellan 200 och 300, varav 50-80 är sovrum” säger hon. Slottet är bara öppet för allmänheten under några veckor per år och vi har lyckats få biljetter. Under fem dagar gör vi en resa som inkluderar besök i fler filmiska och litterära miljöer, bland annat  Shakespeares Stratford-upon-Avon. Hem & Antiks chefredaktör Cecilia Lindblom följer med oss på resan. 

Reseprogram

 • Dag 1 Sagans West Green Gardens - Salisbury

  Vår svenska erfarna guide Tina Engström möter gruppen på flygplatsen i London. På väg mot Salisbury stannar vi till i grevskapet Hampshire, vid charmerande West Green House Gardens, där vi börjar med Afternoon tea i lite annorlunda miljö. Vi blir serverade smörgåssnittar, scones med äkta clotted cream och sylt samt goda små bakverk i växthuset som är överfyllt av blommor, frukt och dekorationer med kopplingar till Alice i Underlandet. Efteråt njuter vi av trädgården som består av olika rum med olika karaktär – allt från vackra dahlior till spaljerade äppelträd. I Alice Garden finns buxbomsbuskar klippta som tekannor och nallebjörnar och i en annan del av trädgården kan man ta en promenad kring en liten sjö. I presentbutiken hittar man vackra tvålar, servetter, porslin och mycket annat.

  Vi fortsätter till den trevliga domkyrkostaden Salisbury, där vi checkar in på vårt hotell, Mercure The White Hart med trevlig belägenhet i historiska delarna och ansett som stadens bästa sedan 400 år.

 • Dag 2 Genom historien till lord Carnarvons Highclere Castle

  Promenad genom den trevliga domkyrkostaden Salisbury där vi bland annat går in i den berömda katedralen, som är den högsta i England. Här ligger en intressant svensk kvinna begravd som var hovdam hos Elisabet I. Här finns också ett exemplar av dokumentet Magna Carta som var grunden för Englands parlamentssystem och som år 2015 firade 800 år. 

  Resan går vidare mot Highclere Castle och stannar till vid en pub för att äta lunch på vägen. Vår guide berättar i bussen för oss om Highclere Castle och om den älskade tv-serien Downton Abbey. Besöket inkluderar House and Garden.

  Vi känner oss som gäster hos tv-familjen Crawley när vi går genom salonger och matsalar där vi sett Lady Cora bli uppassad av butlern Mr Carson och där änkegrevinnan spelad av Maggie Smith levererat så många dräpande repliker. Flera av rummen som används för inspelningarna är öppna för besök, liksom den vackra parken och ett eget egyptiskt museum i källaren. Det var ju den femte lord Carnarvon som var med och upptäckte Tutankhamons grav 1922. Nu är det den åttonde greven som driver slottet tillsammans med sin hustru. Lady Carnarvon har sin egen blogg, www.ladycarnarvon.com, där man kan följa vad som händer på slottet, och hon har skrivit två böcker om ett par av de tidigare slottsfruarna: ”Lady Almina och verklighetens Downton Abbey” (finns på svenska) och ”Lady Catherine and the real Downton Abbey”. Många avsnitt i tv-serien bygger på böckernas verkliga händelser. Foton från inspelningen av tv-serien visas numera i en del av rummen vi besöker.

  Vi fortsätter till den trevliga Cotswoldsstaden Cheltenham, där vi checkar in på vårt fina fyrstjärniga hotell The Queens Hotel beläget mitt i stan med utsikt över Imperial Square Garden samt det ståtliga Town Hall. Ett elegant hotell i nyklassisk stil med vit fasad och modern inredning. Här kommer vi att bo i tre nätter. Gemensam middag på restaurang i närheten av hotellet.

 • Dag 3 Shakespeares Stratford-upon-Avon

  Målet för dagen är den idylliska småstaden Stratford-upon-Avon, Shakespeares födelsestad och också den plats dit han drog sig tillbaka efter ett framgångsrikt författar- och skådespelar liv i London och där han sedermera också dog. Vi inleder med guidad stadsvandring i Stratford i Shakespeares fotspår som bl a inkluderar: Shakespeares födelseplats samt kyrkan Holy Trinity Church där han ligger begravd. Lunch på egen hand och tid för shopping.

  Dagen fortsätter med ett besök i Anne Hathaways Cottage. Anne Hathaway var William Shakespeares fru, och huset var hennes föräldrahem. De äldsta delarna av det som en gång var en bondgård är från 1400-talet. Gården drivs idag som museum av Shakespeare Birthplace Trust och inkluderar en parkliknande trädgård. Åter till Cheltenham, middag på egen hand.

 • Dag 4 The Cotswolds skatter, Sudeley Castle och Snowshill Manor

  Idag ser vi mera av den underbara regionen The Cotswolds med sitt böljande landskap och söta små byar. Vi besöker det vackra Sudeley Castle där vi får en rundvisning och möjlighet att se den vackra och prisbelönta, ekologiskt skötta trädgården med sina många formklippta häckar och buskar. I slottet levde fram till 1548 Catherine Parr, som var Henry VIII:s sjätte och sista fru. I modern tid har bland andra fotomodellen och skådespelerskan Liz Hurley gift sig här. Slottet har använts vid inspelning av BBC tv-serien Wolf Hall som visades i SVT sommaren 2015.

  Vi stannar sedan till i den charmiga lilla byn Wynchcombe som har flera antikbutiker och där det finns tid att äta lunch på egen hand. Under eftermiddagen besöker vi Snowshill Manor - en Arts & Craftspärla med fantastiska samlingar, inköpta av Charles Wade. På kvällen samlas vi till avskedsmiddag på vårt hotell.

 • Dag 5 Bildsköna Bamford och Burford - hemresa

  Innan vi avslutar resan ska vi besöka den pittoreska byn Bamford där flera episoder av Downton Abbey spelats in. Vår guide Tina visar oss runt. Vi gör även ett stopp i charmiga Burford, där vi har tid att titta runt samt inhandla en tidig lunch. Vi fortsätter sedan till  Waddesdon Manor, som är ett charmigt herresäte ägt av familjen Rothschild. Vi ser både hus och trädgård under besöket. Härifrån reser vi till flygplatsen för vår hemresa till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Besöket vid Highclere Castle (Downton Abbey)
 • Shakespeares Stratford Upon Avon
 • The Cotswolds med slottet Sudeley Castle

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 7/4
Pris Från 23 490 kr
Specialpris Resans pris gäller prenumeranter på Hem & Antik - övriga resenärer lägger till 1.000 kr per person.
Enkelrumstillägg 4 250 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - London Heathrow t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Fyra engelska frukostar
 • En Afternoon tea
 • En publunch
 • Tre middagar
 • Ett glas vin under välkomstmiddagen
 • Svensktalande auktoriserad guide
 • Hem & Antiks chefredaktör Cecilia Lindblom under resan

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst London Heathrow, buss till Salisbury
Dag 2. Salisbury Cathedral, Highclere Castle, Cheltenham
Dag 3. Stratford-upon-Avon
Dag 4. Sudeley Castle och Snowshill Manor i The Cotswold
Dag 5. Bampton, Burford och Waddesdon Manor - hemresa

Boende

En natt i Salisbury på
Mercure The White Hart hotel

Tre nätter i Cheltenham på
The Queens Hotel 

Resesätt SAS

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Boka din resa

2022-04-07 2022-04-11 23 490 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa