Översikt

Älskade du också miljöerna i tv-serien Downton Abbey? De tjusiga slottsinteriörerna, den lantliga idyllen och de charmiga engelska bygatorna? I april reser Hem & Antik till England för att se bland annat det slott som användes vid inspelningarna.

Highclere Castle, som det heter i verkligheten, ligger i södra England och där bor Greve Carnarvon med familj. Inte ens Lady Carnarvon vet hur många rum slottet har: ”mellan 200 och 300, varav 50-80 är sovrum” säger hon. Slottet är bara öppet för allmänheten under några veckor per år och vi har lyckats få biljetter till 12 april 2018 och under fem dagar gör vi en resa som inkluderar besök i fler filmiska och litterära miljöer, bland annat  Shakespeares Stratford-upon-Avon. 

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa, London, Salisbury

  Flyg med SAS från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till London Heathrow med ankomst ca kl 13. Vår svenska erfarna guide Tina Engström möter gruppen. På väg mot Salisbury stannar vi till i grevskapet Hampshire, vid charmerande West Green House Gardens där vi börjar med Afternoon tea i lite annorlunda miljö.

  Vi blir serverade smörgåssnittar, scones med äkta clotted cream och sylt samt goda små bakverk i växthuset som är överfyllt av blommor, frukt och dekorationer med kopplingar till Alice i Underlandet. Efteråt njuter vi av trädgården som består av olika rum med olika karaktär – allt från vackra dahlior till spaljerade äppelträd. I Alice Garden finns buxbomsbuskar klippta som tekannor och nallebjörnar och i en annan del av trädgården kan man ta en promenad kring en liten sjö. I presentbutiken hittar man vackra tvålar, servetter, porslin och mycket annat.

  Vi fortsätter till den trevliga domkyrkostaden Salisbury, där vi checkar in på vårt hotell, The The White Hart.

 • Dag 2 Salisbury, Highclere Castle, Cheltenham

  Promenad genom den trevliga domkyrkostaden Salisbury där vi bland annat går in i den berömda katedralen, som är den högsta i England. Här ligger en intressant svensk kvinna begravd som var hovdam hos Elisabet I. Här finns också ett exemplar av dokumentet Magna Carta som var grunden för Englands parlamentssystem och som år 2015 firade 800 år. Vi besöker även det eleganta 1700-talshuset Mompesson House där scener i ”Förnuft och Känsla” (1995) filmades. (Vi blir indelade i två grupper för att få ut maximalt av besöken och hälften går först till katedralen och sen till Mompesson House och tvärtom).

  Vi åker sedan vidare mot Highclere Castle och stannar till vid en pub för att äta lunch på vägen. Vår guide berättar i bussen för oss om Highclere Castle och om den älskade tv-serien Downton Abbey. Besöket inkluderar House and Garden.

  Vi känner oss som gäster hos tv-familjen Crawley när vi går genom salonger och matsalar där vi sett Lady Cora bli uppassad av butlern Mr Carson och där änkegrevinnan spelad av Maggie Smith levererat så många dräpande repliker. Flera av rummen som används för inspelningarna är öppna för besök, liksom den vackra parken och ett eget egyptiskt museum i källaren. Det var ju den femte lord Carnarvon som var med och upptäckte Tutankhamons grav 1922. Nu är det den åttonde greven som driver slottet tillsammans med sin hustru. Lady Carnavaron har sin egen blogg, www.ladycarnarvon.com, där man kan följa vad som händer på slottet, och hon har skrivit två böcker om ett par av de tidigare slottsfruarna: ”Lady Almina och verklighetens Downton Abbey” (finns på svenska) och ”Lady Catherine and the real Downton Abbey”. Många avsnitt i tv-serien bygger på böckernas verkliga händelser. Foton från inspelningen av tv-serien visas numera i en del av rummen vi besöker.

  Vi fortsätter till den trevliga Cotswaldsstaden Cheltenham, där vi checkar in på vårt hotell, The Queen Hotel. Hotellet är beläget mitt i stan med utsikt över Imperial Square Garden samt det ståtliga Town Hall. Ett elegant hotell i ”neo-classic” stil med vit fasad och modern inredning. Här kommer vi att bo i tre nätter. Gemensam middag på restaurang i närheten av hotellet.

 • Dag 3 Cheltenham, Stratford-upon-Avon

  Målet för dagen är den idylliska småstaden Stratford-upon-Avon, Shakespeares födelsestad och också den plats dit han drog sig tillbaka efter ett framgångsrikt författar- och skådespelar liv i London och där han sedermera också dog. Vi inleder med guidad stadsvandring i Stratford i Shakespeares fotspår som bl a inkluderar: Shakespeares födelseplats samt kyrkan Holy Trinity Church där han ligger begravd. Lunch på egen hand och tid för shopping.

  Dagen fortsätter med ett besök i Anne Hathaways Cottage. Anne Hathaway var William Shakespeares fru, och huset var hennes föräldrahem. De äldsta delarna av det som en gång var en bondgård är från 1400-talet. Gården drivs idag som museum av Shakespeare Birthplace Trust och inkluderar en parkliknande trädgård. Åter till Cheltenham, middag på egen hand.

 • Dag 4 Cheltenham, Cotswolds

  Idag ser vi mera av den underbara regionen Cotswolds med sitt böljande landskap och söta små byar. Vi besöker det vackra Sudeley Castle där vi får en rundvisning och möjlighet att se den vackra och prisbelönta, ekologiskt skötta trädgården med sina många formklippta häckar och buskar. I slottet levde fram till 1548 Catherine Parr, som var Henry VIII:s sjätte och sista fru. I modern tid har bland andra fotomodellen och skådespelerskan Liz Hurley gift sig här. Slottet har använts vid inspelning av BBC tv-serien Wolf Hall som visades i SVT sommaren 2015.

  Vi stannar sedan till i den charmiga lilla byn Wynchcombe som har flera antikbutiker och där det finns tid att äta lunch på egen hand. Under eftermiddagen besöker vi Snowshill Manor, som visar upp sina fantastiska samlingar, inköpta av Charles Wade. På kvällen samlas vi till avskedsmiddag på vårt hotell.

 • Dag 5 Cheltenham, Bamford, Burford, hemresa

  Innan vi avslutar resan ska vi besöka den pittoreska byn Bamford där flera episoder av Downton Abbey spelats in. Vår guide Tina visar oss runt. Vi gör även ett stopp i charmiga Burford, där vi har tid att titta runt samt inhandla en tidig lunch. Vi fortsätter sedan till Chenies Manor, som är ett charmigt Country Huse beläget i grevskapet Buckinghamshire där det flera gånger spelats in avsnitt till engelska Antikrundan. Vi ser både hus och trädgård under besöket.

  Därefter gemensam transfer till flygplatsen. Hemresa kl 17.00/18.05 med SAS från London Heathrow Airport till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Göteborg, Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn
Avresor 11/4
Pris Från 17 490 kr
Enkelrumstillägg 3 495 kr
I priset ingår
 • Flyg med SAS Arlanda/Landvetter/Kastrup-London tur och retur i ekonomiklass inkl flygskatter
 • Resan leds av en svensk, auktoriserad guide som möter på Heathrow
 • Fyra nätter på 4-stjärnigt hotell, del i dubbelrum inkl daglig engelsk frukost
 • Måltider enligt program, en afternoon tea, en publunch, tre middagar (exklusive måltidsdryck)
 • Ett glas vin innan välkomstmiddagen
 • Variationsrikt program inkl entréer
 • Dricks till chaufför
 • EU-moms
 • Du som reser utan sällskap kan önska att dela dubbelrum med resenär av samma kön. Om ingen sådan möjlighet finns tillkommer tillägg för enkelrum
I priset ingår ej

- Enkelrumstillägg,  se pristabellen
- Reseförsäkring

Tillval och utflykter
Tillägg EJ prenumerant 1 000 kr
Prenumerant Hem & Antik 0 kr
Prenumerant Allt i Hemmet 0 kr
Prenumerant Gods & Gårdar 0 kr
Reseförsäkring 5 dagar 235 kr
Resplan

Dag 1. Avresa med flyg, ankomst London Heathrow, buss till Salisbury med stopp i Hampshire
Dag 2. Salisbury, buss till Highclere Castle, buss till Cheltenhan
Dag 3. Cheltenhan, dagsutflykt med buss till Stratford-upon-avon
Dag 4. Cheltenham, dagsutflykt med buss till Cotswolds
Dag 5. Cheltenham, buss till Banford, Burford och vidare till London Heathrow, hemresa med flyg, hemkomst på kvällen

Resesätt SAS
Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boka din resa

2018-04-11 2018-04-15 17 490 kr SAS 5+ Boka