Översikt

Historiska Albanien med arkeolog Richard Holmgren

Historia och gastronomi i ett färgstarkt rike - res med kunnige Richard Holmgren i solvarma september till Albanien – ett mikrokosmos av Europa med intressant historia. En resa i samarbete med Grand Tours.

Albanien är ett litet land med stor variation. Likt ett mikrokosmos av Europa ställs du här inför både spännande historia, särpräglad arkitektur och en mycket tilltalande matkultur – allt i ett särdeles dramatiskt och omväxlande landskap. Under vår upplevelserika och historiska färd möter du både tillmötesgående människor och antika skatter under en förlängd sommarsol

Landet äger många märkbara och spännande kontraster - som den mellan diktatorn Hoxhas stängda rike och dagens öppna samhälle. Blicka ut över det Adriatiska- och Joniska havet eller skåda österut där Albaniens längsta gränser tangerar både Grekland och Nordmakedonien. I det lilla bergslandet har många folk passerat revy. Här finns spåren från förhistoriska stammar till illyrer, möten med antikens greker och romare, bergsfolk och bönder från norr och muslimska härskare i öst. Ett tvåtusenårigt språng framåt och vi hamnar under kommunisttidens centralstyrning som under 50 år präglades av en närmast total isolering. Detta under den ryktbare diktatorn Enver Hoxha som styrde landet med järnhand fram till sin död 1985.

Här finns också en spännande kontrast mellan den äldre generationens traditionella livsstilar och de ungas livsglädje och optimism. De är lika dynamiska som växlingen mellan höga berg och blågröna kustremsor samt de olika byarnas och städernas egenartade byggnadsstilar. Under vår vistelse möter du byns befolkning i dess vardagsgöromål med biskötsel och skördearbete, ofta utan maskinell hjälp.
Och mitt i denna lunk mot framtiden finns magiskt utplacerade utgrävningsområden såsom Butrint och Antigoneia. Vår uppskattade ciceron är arkeologen Richard Holmgren som tillsammans med vår omtyckte och svensktalande albanske färdledare Josif Paparisto, bekantar er med både antik- och nutidshistoria samt lokala seder och bruk. Josif ser även till att du erfar noggrant utvalda gastronomiska höjdpunkter under resan. Vårt boende är på trivsamma mellanklasshotell i Tirana och Gjirokaster.

 

Reseprogram

 • Dag 1 Tirana – Europas minst kända huvudstad

  Vid ankomst möter vi Josif och vår egna tidsmaskin – den rundtursbuss som kommer att ta oss in till Tirana och vårt hotell. Denna dag inleder vi lite lugnt med att besöka det mystiska kvarteret Blloku "den förbjudna staden i det stängda landet". Här bodde landets ledare skyddade och utan insyn, medlemmarna av Albaniens politbyrå. Vi avrundar dagen med en angenäm middag på en av Tiranas trivsamma restauranger.

 • Dag 2 Bunkrar som drunknar - i färgprakt

  Det iakttagbara Tirana är en relativt ny stad. Över bysantinsk historia vilar idag en bebyggelse som hämtar sina äldsta delar från 1700-talet. Staden omnämndes 1418 i venetianska dokument och år 1614 satte feodalhärskaren Suleyman Pasha Bargjini sin speciella prägel på staden. Under slutet av 1700-talet exporterade Tirana både olivolja och tobak till Venedig och drygt trehundra år senare lämnade en konstnärlig borgmästare sitt unika avtryck på staden. De socialistiska och grå betongkomplexen blev plötsligt glatt gröna, lila och brandgula. Vi gör därför ett mycket intressant besök i Bunkart 1 som byggdes under åren 1972–1978 för att husera regeringstoppar i händelse av kärnvapenkrig. Efter kommunismens fall stod bunkern länge oanvänd men är sedan några år ett museum och en fantastisk sevärdhet - om än med en hårdhjärtad historia.

 • Vi äter lunch på en trevlig restaurang i den Nya Basaren "Pazari i Ri", vilken ligger i ett populärt område i de äldsta delarna av Tirana. Här finns en blandning av modern och traditionell arkitektur, välbesökta serveringar samt den lokala marknaden med sitt stora utbud av färska råvaror. Därefter gör vi en intressant guidad promenad genom de centrala delarna av Tirana med dess fantasieggande arkitektur och vackra parker samt inte minst Tiranas viktigaste moské, Ethem Beu från 1789 - ett praktverk som tog över 30 år att färdigställa. Vi beser bland annat klocktornet som bekostades av stadens rikaste familjer under 1800-talet och Garvarnas bro från 1700-talet. Tirana blev även ett mycket viktigt kulturellt centrum för sufismen och dess bektashi-orden sedan den förbjudits att verka i Turkiet 1925. Med överstimulerade hornhinnor och kvällen till ära, äter vi middag på en av Josifs favoritrestauranger. Med andra ord – allt står och faller med Josifs gastronomiska omdömesförmåga.

 • Dag 3 Antika vinsorter och De tusen fönstrens stad

  Vi lämnar Tirana för att bege oss söderut mot en av resans absoluta skönhetsupplevelser – världsarvsstaden Berat som fått smeknamnet "de tusen fönsternas stad".
  På vägen besöker vi en av traktens vingårdar med rundvisning och provsmakning. Vinområden kring Berat brukar framhållas som ett av de bästa i landet.

 • Albanien är ett fascinerande vinland som var viktig för tidiga vinutvecklingen i Europa. Redan för tvåtusen år sedan prisade den romerske författaren Plinius den äldre traktens vin för dess sötma och höga kvalitet. Vinkulturen påverkades kraftigt av det ottomanska riket då vinproduktionen i princip försvann helt för att sedan blomstra en period före järnridån då vinkulturen återigen fick sig en törn. Idag är scenen en helt annan. Återbördade albaner med erfarenheter av att göra vin i andra europeiska länder arbetar framgångsrikt på att höja kvaliteten på landets viner. Spännande viner görs bla på de vita druvorna Shesh i bardhe med blommig arom, Pulez och Debina samt de röda druvorna Setina och Shesh i Zi, som tjänar på att lagras. Vi får inte givetvis inte glömma kvalitetsdruvan Kallmet som odlades redan under antiken kring Shkodersjön.

 • Staden Berat finns på Unescos världsarvslista för sin unika stadsplanering med kullerstensgator och egenartade ottomanska stenhus för köpmän och hantverkare. På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång, omgiven av oliv- och körsbärsträd på böljande kullar. Vi gör en promenad uppe vid borgen, besöker Berats gamla moskéer, dess kyrkor och slott samt inte minst de över 300 år gamla ännu bebodda husen. Det är en unik upplevelse som ger oss en glimt av hur livet tedde sig under det ottomanska riket i Albanien. Den charmigt oförändrade stadsdelen Gorica nås genom den vackra stenbron från 1780-talet, vilken spänner över floden Osumi.

 • I de gamla ottomanska Mangalemkvarteren ligger flera imponerande moskéer med Sultanmoskén från 1500-talet som landets äldsta. Vi upplever vackert snidade tak och helgedomar för den mytomspunna dervischorden. Två andra pärlor är Kungliga moskén och Ungkarlsmoskén som är belägna i ottomanernas shoppingkvarter längs flodbanken.
  Vi äter en smaklig lunch under dagen och under eftermiddagen reser vi vidare mot stenstaden Gjirokaster. Här ska vi bo under resans tre sista nätter i vårt mellanklasshotell i den gamla stadskärnan. Gjirokaster har en särpräglad osmanska arkitektur från 1600-talet, med hundratals boningshus med karaktäristiska stentak, träbalkonger och vita stenväggar.

 • Dag 4 Pyrrhus Erövraren och livet på landet

  Albaniens historia är lång och stolt. Folket tros härstamma från det indoeuropeiska folkslaget illyrierna som bebodde västra Balkanhalvön under sen bronsålder. Dessa skulle senare härskas av romarna och när romarriket år 395 delades i Västrom och Östrom, kom Albanien att tillhöra den östra delen av Bysans. Drygt tusen år senare erövrade osmanerna Albanien efter det att motståndshjälten Gjergj Kastrioti, kallad Skanderbeg, besegrats. Efter otaliga uppror blev landet självständigt från osmanerna år 1912. Ett kaotiskt 1900-tal med krig och maktövertaganden slutade med Hoxhas kommunistregim 1944.

 • På förmiddagen besöker vi Antigoneia, den antika stad som på order av fältherren Pyrrhos, kungen av Epirus, uppfördes 295 f.Kr. Från sitt rike i nuvarande nordvästra Grekland och södra Albanien gav han sig ut för att erövra den kända världen, en nyck som sedermera skulle gå till historien för sina nederlag. Ruinerna efter Antigoneia breder ut sig över en hög bergsrygg med en dramatisk utsikt över Drinosdalen och omgivande berg. Staden är en av det moderna Albaniens största antika städer och med sina befästa murar försvarade den dalgången med ett nätverk av befästa fort. Antigoneias hus var av peristyl-typ med innergårdar omgärdade av kolonnader. Arkeologiska fynd visar på de många hantverkare som var aktiva i staden där husen fått namn efter ägarens yrke, såsom exempelvis kurirens och vävarens hus. Här finns marknadstorg och rester av monumentala byggnader som omgavs av ett välutvecklat gatunätverk med stenlagda ytor, kanaler och avloppssystem. En tidigkristen kyrka från 4-500-talet visar även att Antigoneia nyttjades under senantiken trots att staden inte omnämns i historiska skrifter. Kyrkan har tre absider, formad som en treklöver, och dess altarområde är belagd med en välbevarad mosaikbeläggning. Staden brann ned under en natt på order av den romerske generalen Aemilius Paulus för att hämnas Pyrrhus och låg sedan bortglömd till 1970-talet då den albanske arkeologen Dhimosten Budina fann inskriptioner som avslöjade stadens identitet.

 • Efter historierna om Pyrrhus och Antigoneia beger vi oss ut på landet. Vi besöker en biodling och äter en god lunch på en gård hos vännen Landi, som även gör sitt eget vin. Vi återvänder sedan till vackra Gjirokaster "den glimmande staden", där närmare sexhundra ottomanska stenhus draperar de branta sluttningarna ned mot Drinodalen. Kvällen är din egen för middag på egen hand och för att utforska stadens utbud, i din egen takt.

 • Dag 5 Citrus, havet och Butrint – ett mikrokosmos av antiken

  Vi reser idag i riktning mot det blå Joniska havet och den vackra sandstranden Ksamil. Efter en resa förbi berg och genom dalar sträcker vi på benen vid en praktfull citrusodling. Sådana växte i popularitet under efterkrigstiden och blev en viktig gröda för export till såväl Sovjetunionen som till Kina. Under femtio år ökade träden i antal från 100.000 till mer än en miljon träd år 1991. Vi får veta hur man odlar och skördar mandariner, klementiner och satsumas som nu hänger gröna på träden.

 • Den arkeologiska fyndplatsen Butrint är ett vackert beläget Unesco världsarv i tät skog och marskland med ett rikt fågelliv. Platsen är som ett mikrokosmos över antika kulturer, innehållande bosättningar och lämningar från en period över tre millenier. Här finns antika grekiska lämningar ovanpå femtiotusenåriga kvarlevor, ackompanjerat av senare färgglada romerska mosaiker med rikliga djurmotiv. Poeten Vergilius menade att detta var platsen där trojaner hade bosatt sig efter Trojas fall och enligt historikern Dionysos av Halikarnassos besöktes även Butrint av Homeros mytologiska hjälte Aenas. De äldsta arkeologiska bevisen för en bosättning på platsen spänner tretusen år tillbaka i tiden. Genom sitt skyddade och samtidigt strategiska läge vid havet, blev platsen viktig för både handel och vida kontakter. Här finns en helgedom tillägnad medicinalguden Asklepios.

 • Även Julius Caesar har lämnat ett avtryck genom att göra Butrint till en belöningskoloni för de soldater som hade kämpat med honom i strid mot Pompejus. Platsen sätter få historiska gränser för en riktig exposé som på olika sätt berör allt från bronsålder fram till händelser och monument som är tidstypiska för framförallt den grekiska och romerska kulturen.
  Vi äter lunch på en av serveringarna längs den vackra havsbukten och har tid för bad i ett ljummet hav. Härifrån tar vi oss tillbaka till Gjirokaster för en gemytlig avskedsmiddag.

 • Dag 6 Romarnas Dyrrachium

  Vi avrundar vistelsen med en upplevelse vid den adriatiska kustlinjen. Längs kustens Via Egnatia skedde flera slag i det blodiga inbördeskriget som drabbade romarriket 49–45 f.Kr. mellan tidens då främsta generaler, Julius Caesar och Pompejus. Vid kusten ligger hamnstaden Durrës som är landets näst största stad och som tidigare var huvudstad från första världskriget fram till 1920 då Tirana tog över titeln.

 • Även om det mesta i staden är modernt så vilar staden på antika lager, grundlagd som Epidamnos år 627 f. Kr. i Illyrien och omdöpt till Dyrrachium under romartiden. För Catullus var staden känd som "Hadriae tabernam" - det adriatiska havets taverna, ett naturligt stopp för romarna på resvägen längs den adriatiska kusten. Försvarsmurarna byggdes av den bysantinske kejsaren Anastasius I som föddes här år 431. Dyrrachium erövrades av normanderna 1082 och efter det fjärde korståget 1205 hamnade staden i venetianskt ägo. År 1501 föll staden i ottomanerna händer och senare spelade Durrës en viktig roll i det albanska frihetskriget.

 • Under en intressant rundtur får vi se stadens amfiteater som är en av de största på Balkan med en kapacitet av 20.000 besökare, de allmänna romerska baden från 100-talet och resterna av en akvedukt som byggdes under kejsar Hadrianus. Vår lunch dukas upp vid det Adriatiska havet innan vi fortsätter vidare mot flygplatsen för vår hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Den färgstarka nutidshistorien
 • Lite besökta antika platser
 • Gastronomin
 • Våra färdledare och ciceroner Josif och arkeolog Richard Holmgrens kunskaper och sätt att förmedla dem
 • En naturskön resa från inland till kust
 • Möten med människor

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 7/9
Pris Från 18 500 kr
Enkelrumstillägg 1950 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Tirana, via Warszawa t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på mellanklasshotell i del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • Fem luncher
 • En vinprovning
 • En fika
 • Fyra middagar inkl. ett glas vin/öl och vatten
 • Svensktalande ciceroner
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Tirana - rundtur i stadsdelen Blloku - middag - övernattning
Dag 2. Stadsrundtur - besök Bunkart1 - lunch - Nya bazaren - gamla stan - middag - övernattning.
Dag 3. Berat - vinprovning - stadspromenad - lunch - Gjirokaster - övernattning
Dag 4. Antikens Antigoneia - Pyrrhus - besök biodling - lunch - Gjirokaster - övernattning
Dag 5. Citrusodling - Antikens Butrint - lunch och strandliv Ksamil - avskedsmiddag - Gjirokaster
Dag 6. Längs Via Egnatia - Durres  amfiteater - lunch vid havet - hemresa 

Boende

Mellanklasshotell i Tirana och Gjirokaster

Resesätt LOT Polish Airlines

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Resan består mycket av promenader i städer och på utgrävningsområden med nivåskillnader som höga trappsteg, löst underlag som grus med mera. För bästa komfort och reseupplevelse, ha med kläder för väder, badkläder samt promenadvänliga ingångna skor. Hela leder och normal grundkondition är en garant för en bra upplevelse.  

Boka din resa

2023-09-07 2023-09-12 18 500 kr LOT Polish Airlines Stockholm, Arlanda 3 Boka resa
2023-09-07 2023-09-12 18 500 kr LOT Polish Airlines Köpenhamn Väntelista Förfrågan
2023-09-07 2023-09-12 18 500 kr LOT Polish Airlines Göteborg Väntelista Förfrågan