Översikt

Historiska Bretagne med Rosa Granitkusten, Saint Malo och Mont Saint Michel

För många av oss är Bretagne färgat av Bodil Malmstens vackra böcker i dur och moll om det keltisk-franska landskapet längst i väster – Finistère, världens ände. Här skildrar Malmsten en vardag i nickande rosors sällskap, landskap höljt i mystiskt dis och det eviga tidvattnets gång. Hon inleder sin bok ”Priset på vatten i Finistère” med raderna ”min plats ligger där jorden tar slut i Europa – fin des terres, finis terrae – Finistère”.

Vi utforskar Bretagnes nordliga kust för att se om solen går ned i Atlanten med ett blodrött fräsande och om rosorna nickar. Många länder har sitt "lands ände" – men Finistére kallades Pen Ar Bed av kelterna och det betyder inte lands ände, utan tvärtom, dess begynnelse. För historieintresserade är ockupationen och förstörelsen av Saint-Malo högintressant, liksom "förhistoriens Parthenon" vid Cairn de Barnenez på västkusten. Den matglade ser Bretagne som ostronens och sardinernas men även ciderns mecka. Den skönhetsälskande njuter av den rosa granitkusten, borgar, kloster, skyddade naturområden och flera av Frankrikes vackraste byar. Oavsett vilken orsak du har för att besöka landskapet gör vi en omtumlande innehållsrik odyssé genom ett vackert och varierat landskap, ser bildsköna små städer och dyker ned i dess historia. Vi reser i norra Bretagnes gudabenådade landskap med vår Frankrike-expert Annette Larsson ackompanjerad av kunniga engelsktalande lokala guider. Bekvämt boende på trevliga mellanklasshotell i Perros-Guirec och Dinan.

Reseprogram

 • Dag 1 Bretonska städer vid rosa kust

  Vi ankommer till Rennes via Paris under eftermiddagen. Här möter vår ciceron Annette upp med privat buss för att resa nordväst till den gemytliga lilla kuststaden Perros-Guirec och vårt mellanklasshotell Best Western Les Bains, bra beläget ett fåtal meter från en av stadens vackra sandstränder, Plage de Trestraou. En modern promenadstig avdelar stranden från hotellen, ett casino och många kaféer och restauranger längs palmkantade gator strösslade med vackra stenvillor med skiffertak som ligger innanför. Stigen leder längs den unika rosa granitkusten och de sju öarna mot Perros-Guirecs andra strand, Plage de Trestignel som är den mest fotograferade av stränderna.

 • Staden har ingen spektakulär historia utan växte fram på grund av sina stränder och den trevliga sommarstaden lockar med en gemytlig atmosfär och närheten till flera sevärdheter längs den Rosa Granitkusten, som fått sitt namn efter de mjukt puderrosa klipporna som skapades av vulkanisk aktivitet för mer än 300 miljoner år sedan och fått sin färg av en sällsam kemisk vulkanisk komposition. Saint-Jacques-kyrkan är intressant med en rad stenarkader i romansk stil, ett imponerande altare och flera målade statyer, liksom kapellet Notre-Dame-de-la-Clarté från 1600-talet med vackra trädörrar och sniderier.

 • Den kända vandringsleden GR-34 sträcker sig över tolv kilometer från Perros-Guirec till Trébeurden och kusten är full av sällsamma klippformationer mjukt rundade av havets och det ständiga tidvattnets krafter. – de fantasifulla klipporna går under namn som "paletten" eller "krabbklon" i Trégastel och den upponedvända flaskan samt Napoleons hatt i Ploumanac´h där den vackra, fortsatt använda, och emblematiska fyren Mean Ruz utanför staden också är gjord av den sällsamma rosa stenen. Vi äter en gemensam middag på gångavstånd från hotellet.

 • Dag 2 Den Rosa Granitkusten

  Denna dag njuter vi av den bretonska kusten under en lång men innehållsrik dag. Avstånden är inte långa när vi rör oss genom Bretagnes provins Trégor längs den världsberömda Rosa Granitkusten. De första spåren av bosättning längs denna underbart vackra kuststräcka är 12 000 år gamla, varför vi inte bara reser genom Bretagnes kanske vackraste provins men också gör en resa genom historien.
  Det typiska för denna kustlinje är att den är starkt sönderskuren av breda flodmynningar som skär djupt inåt land som små fjordar. Vägen går som regel en bit inåt land och därifrån gör vi avstickare ut mot kusten för att beundra de märkliga klippformationer som finns på många ställen.

 • Vi reser ut lite längre ut från Perros för att njuta av naturen, de vackra mindre städerna och ta oss an de drygt tio kilometerna av skönhetsupplevelser som den storslagna Rosa Granitkusten erbjuder. Panoramat erbjuder ett surrealistiskt landskap av mjukt rundade stenformationer, glittrande rosa klippor och branta klippor vid en vild kust. Vi besöker Ploumanac´h som är pärlan närmast Perros-Guirec längs kusten med sitt vackra medeltida kapell som ligger halvvägs inbyggt i klippan..

 • Vidare väntar Trégastel, som kallas den rosa granitens hjärta och har en gedigen religiös historia med flertalet kyrkor och kapell, som den kända Sainte-Anne des Rochers som ligger ovan fynd från neolitisk tid. Här finns en kvarn driven på tidvattenkraft på bron mellan Ploumanac'h och Trégastel från 1375 och kusten bjuder vyer över skärgården och naturreservatet Sept Iles. Vattenkvarnen är ett nationellt monument och användes för de som var engagerade i brytningen av en särskild grön granit som fått sin färg av fältspat i Grand Traouïéro dalgången mellan Trégastel och Perros-Guirec.

 • Bretagne särskiljer sig stort från övriga Frankrike med sin mycket starka keltiska identitet. Kelterna var de första kända invånarna i Bretagne men som interagerade och levde tillsammans med de folkslag som redan fanns på platsen, de som byggde de stora stenmonumenten som fortfarande finns kvar. Då Julius Ceasar införlivade Bretagne i det romerska riket år 56 fick det namnet Armorica, en romersk version av den keltiska namnen för kustnära land. Ett minne från den tiden är menhiren, den sju meter höga, stående stenen, i Saint Uzec, som förmodligen dekorerades med kristna symboler under andra halvan av 1600-talet.

 • Området kring staden Trébeurden är även det översållat med stenformationer som tros ha använts i riter och begravningsceremonier av gallerna som bebodde regionen. Deras rike kallades Gallia Celtica under Julius Caesars styre och regionen attackerades av saxiska pirater under andra århundradet när walesiska munkar har inlett kristnandet av denna landsända. Trébeurdens namn sägs ha kommit av den walesiske munken Predens namn och under århundradena fanns flera munkordnar här, liksom tempelriddarorden.
  Trébuerdens tisdagsmarknad är känd i regionen och vi hinner hit en stund innan de packar ihop sina stånd med skaldjur, frukt, hantverk och nationalrätten gallettes, en salt crêpe, gärna fylld med havets läckerheter. Vi äter lunch på egen hand i Trébeurden.

 • Eftermiddagen bjuder på naturscenerier och en av regionens specialiteter, cidern, på en fin liten gård i äppelriket. I inlandet av regionen precis i närheten av Perros-Guirec finns en ciderfarm som nu drivs av sjätte generationen cidermakare François Le Jaouen på Verger de Kernivinen. Här ligger sju hektar äppellundar med femtontalet äppelsorter, noggrant utvalda för sina bittra, söta och syrliga variationer som plockas för hand, placeras i lådor för att eftermogna och sedan sorteras, tvättas och krossas för att utvinna äppeljuicen som sedan används i processen att göra fransk högkvalitativ cider. Tillbaka till Peros-Guirec och kvällen på egen hand.

 • Dag 3 Naturreservatet Les Sept-Iles och kusten från vattnet

  Om vädret och tidvattnet tillåter gör vi en båttur på havet till en skyddad arkipelag om knappt 20.000 hektar vatten och land bestående av sju öar ca sju kilometer ut från kusten. På de ca åttio hektaren land under lågvatten finns inga människor boende, här finns endast två fyrvaktare som går i tvåveckorsskift för att avlösa varandra. Naturskyddet sedan 1912 beror på den fina fågelpopulation som lever här och som idag tillhör landets största. Tjugotusen par fåglar av 27 olika arter häckar här och bygger sina bon på de bara klipporna. Bland de mest spektakulära är landets enda koloni av havssulor samt bra bestånd av den charmerande lunnefågeln, tordmulen och sillgrisslan. Ta med en kikare så att du kan se skådespelet på nära håll från båten. Efter knappt två timmar med vyer över fågelberg och de vackra kusterna där sillhaj och delfin även kan ses under sommaren återvänder vi till Perros-Guirec med resten av dagen och kvällen på egen hand.

 • Dag 4 Lannion, Morlaix, Cairn de Barnenez

  Idag fortsätter vi utforskningen av norra Bretagnes vackra landskap. Provinsen Trégors huvudort är Lannion vid havet, en stad med anor sedan neolitisk tid, med skiffertaksklädda historiska trähus och stenbyggnader som vittnar om hantverksskickligheten i landskapet. Kullerstensklädda gator leder upp till eleganta herrskapshus i granit med spännande dekorationer, torn och statyer. På medeltiden skyddades staden av sitt slott, tidvattnet i hamnen och omgavs av gedigna fästningsvallar som gjorde det säkert att handla här.

 • Ryktet som marknadsstad blev bättre och bättre och idag har man både en täckt marknad samt en mycket trevlig veckomarknad som traditionellt har hållits på torsdagar. I stadens centrum finns fina kyrkor som tempelriddarnas 1100-talskyrka Brélévenez ovan 140 trappsteg, 1500-talskyrkan Saint-Jean du Baly med färgat glas i art-déco-stil, och Ursulineklostret där utställningar hålls varje sommar i dess kyrka. Som kontrast satsar staden även stort på ny högteknologi.

 • Vi fortsätter till linnehandlarnas och kullerstensgatornas Morlaix med sina timrade 1500-talshus där vackra Maison de la Reine Anne och tobaksfabriken från 1700-talet sticker ut. Morlaix mest kända landmärke är annars den stora tågviadukten i två våningar från 1863 då tåglinjen Paris – Brest byggdes. Den har ett spann på närmare 60 meter ovan kajerna, bombades av RAF 1943, men är återuppbyggd. Mynt som hittats i närheten antyder att området var ockuperat av romarna och kallades Mons Relaxus. Grevarna av Léon hade makten här periodvis under 1100-talet men utmanades av hertigarna av Bretagne. Morlaix var även i engelsmännens klor vid två tillfällen. Utanför staden i bukten med samma namn odlas mycket ostron och Morlaix fiskehamn är en viktig arbetsgivare, en gång dessutom den största hamnen i Bretagne. Idag är staden känd för sin konst, sitt hantverksöl och de unika inbyggda husen i tre delar "maisons à pondalez", byggda på 15000-talet i tre våningar över en stor öppen spis, med vindlande trätrappa och inbyggda träpassager.

 • Här längs kusten med de väldiga tidvattenkontrasterna ligger den megalitiska fyndplatsen Cairn Barnenez på en höjd ovan havet – med stenformationer som är daterade till 4.500 – 3.500 före Kr. Cairn de Barnenez är, med sina sjuttio meters längd, Europas största megalitiska begravningsplats med elva dolmen i granit. Det var arkeologen Pierre-Roland Giot som räddade platsen från att bli stenbrott 1954. Smeknamnet förhistoriens Parthenon känns passande när vi ser det suggestiva landskapet. Vi får en guidad tur och kan i tillägg njuta av vyerna över Morlaix-bukten. Vi återvänder till Perros-Guirec och har kvällen på egen hand.

 • Dag 5 Från rosa granit till gyllene sandsten och Dinan

  Vi checkar ut från vårt hotell och lastar våra väskor i bussen innan vi tar oss vidare genom landskapet. Vi kommer att göra ett besök i Trégorprovinsens huvudort Tréguier, utnämnd som "Petite Cité de Caractère", ytterligare en vackert bretonsk stad med lång historia, vacker katedral med färgade glasfönster, vacker orgel, kryptor och kloster.

 • Inte långt från Tréguier ligger klostret Abbaye de Beauport, den vackra hamnen Bellus Portus får oss att förstå klostrets viktiga roll som pilgrimsmål och handelspost. Under 600 år byggdes klostret upp, förstorades och förskönades med elegant arkitektur, odling av fikon, cider och rosenträdgårdar. Våtmarkerna runt klostret tillhandahöll vass och saltframställning. Idag är klostret och dess omkringliggande natur skyddad. Vi får veta mer om det under en guidad tur.

 • Den aktiva hamnstaden Paimpol är plats för konservindustri från fisket och här odlas ostron och skaldjur i sanka områden vid kusten. Under lågvatten är klippor och halvöar tillgängliga ovan vatten för odling. Här hålls även får vars kött och ull har mycket gott renommé sedan slutet av 1800-talet. Vi äter gemensam lunch och prövar stadens fina ostron här.

 • Dagens sista besöksmål är Binic-Étables-sur-Mer. Den medeltida byn var en gång en av landets mest betydelsefulla fiskehamnar under terre-neuves-epoken, då franska skepp lade ut för att fiska i Newfoundlands rika fiskevatten, vilket skeppsägarnas ståtliga hus i granit och skiffer längs Quai Jean Bart vittnar om. Under 1900-talet blev charmerande Binic en populär seglardestination och båtarna låg längs den än idag 350 meter långa båtbryggan som går under namnet le Grande Muraille. Tisdags-, torsdags och söndagsmarknaderna i området har en lång historia ända från 1500-talet då varor såldes längs kajerna och Binics yttre hamnen är en vacker plats med släta klippor, flankerad med gröna strandhytter och pinjeträd. Binics kultur och konst blomstrar med museum och flertalet festliga evenemang under sommaren.

 • Korstågsriddarnas förtjusande stad, Dinan, väntar oss i försommarkvällens förtrollande ljus.
  Den ger oss en känsla av att stiga rakt in i medeltiden med halvtimrade hus som minner om stadens välbeställda historia med vävare och färgare under 1300 – 1700-talen. Längs stadens livsnerv Rue de Jerzual, som binder samman hamnen med stadens hjärta, ligger flera hantverkare inom glas och träförgyllning med butiker. Vid torgen Place de Cordeliers och Merciers blandas epokerna och här ligger även Saint-Sauveurbasilikan som uppfördes på 1100-taket i eklektisk stil där romansk, gotisk och klassisk stil blandas med bysantinska och persiska influenser. Här ligger Bertrand du Guesclins hjärta, befriaren av Bretagne och Normandie under Hundraåriga kriget. Staden är dock mest känd för att drottning Anne av Bretagne bodde här efter att hennes man kung Charles VIII avled på 1400-talet.

 • Vid ankomsten checkar vi in på vårt hotell i utkanten av staden och tar vi en orienteringspromenad i den gamla stadsdelen med välbevarade månghundraåriga korsvirkeshus. Vid foten av stadsklippan flyter floden Rance och mycket av den medeltida hamnens miljö är bevarad. Stadens tidigaste slott finns avbildad på Bayeuxtapeten från 1066 som platsen där hertig Williams riddare slåss mot Dinans män. Gemensam middag.

 • Dag 6 Tidvattensslottet Mont Saint Michel och Sjörövarnas Saint Malo

  Mont St Michel är Bretagnes utan tvivel mest kända sevärdhet. Man förstår varför när man ser den konformade lilla klippön mitt ute i sanden i en stor tidvattensbukt, krönt av sitt 1200-talskloster. Ön är en oförglömlig syn, men är kanske mest imponerande utifrån. Idag har man genomfört gigantiska arbeten för att återställa vattennivån i den delvis igensandade bukt.

 • Vi utforskar ön och reser sedan vidare till nästa stora sevärdhet, den fantastiska kuststaden Saint Malo. Sjörövarnas och korsarernas stad Saint Malo är ännu omgiven av sina mäktiga ringmurar i ren granit, som skyddar mot Atlantens vågor längs det man myntat Frankrikes Smaragdkust. Vaubans murar var det enda som förblev helt intakt när åttio procent av stadens byggnader skadades svårt under Andra Världskriget, men innerstaden har byggts upp igen på ett föredömligt sätt. Den del av staden som kallas Intra-Muros myllrar av butiker och restauranger, populärt bland annat beroende på färjetrafiken med England och Jersey.

 • Härifrån kom de kända fribytarna René Duguay-Trouin, Robert Surcouf, författaren René-Auguste de Chateaubriand och upptäckaren av Kanada - Jacques Cartier, som utmärkte sig och berikade sig genom att med kungens sigill plundra fiendeskepp och de byggde sig fina residens, malouinières, med stora ägor.
  Här finns även tid att äta lunch på egen hand.
  När vi återvänder till Dinan är det dags att smälta intrycken av det förtrollande landskapet Bretagne över en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 7 Åter till den ljusan Nord

  Efter frukost är det dags att checka ut och kliva ombord på bussen till Rennes och dess flygplats. Resan hem avrundas sen kväll.

Resans höjdpunkter

 • De många vackra bretonska byar och städer som ligger längs vår rutt vid den Rosa Granitkusten
 • Megalitiska fyndplatsen Cairn Barnenez
 • Mont Saint Michel
 • Saint Malo
 • Båtturen runt Sjuöarnas naturreservat
 • Dinan

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 3/6
Pris Från 29 990 kr
Enkelrumstillägg 6990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Rennes via Amsterdam, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sex nätter del i dubbelrum på trevliga mellanklasshotell
 • Sex frukostar
 • Tre middagar
 • En lunch inklusive provning av ostron
 • En ciderprovning
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande lokalguider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Boende

Fyra nätter på Best Western les Bains i Perros-Guirec
Två nätter på Mercure Dinan Port Le Jerzual 

Resesätt KLM/Air France

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Resan innehåller långa dagar till fots i långsamt tempo och i buss för att upptäcka Bretagnes kultur och natur. Hela leder, en normal grundkondition och upptäckarlusta borgar för en fin upplevelse av ett rikt kulturellt landskap.  

Boka din resa

2024-06-03 2024-06-09 29 990 kr KLM/Air France Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa