Översikt

Historiska Irland

Den gröna ön frammanar många bilder i vårt inre – musiken, det böljande gräslandskapet, de tusen och åter tusen slotten, nutidshistorien med motsättningar mellan olika religioner. Vår ciceron Izabella har deltagit i arkeologiska utgrävningar i Knowth.

EN RESA I SAMARBETE MED GRAND TOURS
Vi fascineras av myter, magi och megaliter i urgammal historia från stenålder via vikingar och kelter till färgstarka helgon och kloster, över en och annan droppe av öns ädla drycker.
Vi bor strategiskt och lugnt i Oranmore utanför Galway samt i Howth vid Dublinbukten, äter trevliga och diskussionsrika måltider med likasinnade. Vår ledsagare genom tiden är arkeolog Izabella Donkow som flankeras av lokala engelsktalande guider.

Reseprogram

  • Dag 1 Stockholm – Dublin – Kilbeggan – Clonmacnoise – Oranmore

    På morgonen reser vi med direktflyg till Dublin och vidare med privat buss västerut, mot Oranmore, utanför Galway. Vi stannar till halvvägs för lunch och whiskyprovning i det anrika destilleriet Kilbeggan. Redan år 1757 destillerades här den första whiskyn i kopparpannorna, vilket gör Kilbeggan till världens äldsta licensierade whiskydestilleri.

  • Stärkta ger vi oss av mot Clonmacnoise i grevskapet Offaly. Måleriskt beläget vid floden Shannons strand var Clonmacnoise ett av Irlands äldsta och viktigaste tidigmedeltida kloster. Samtidigt som vi visas runt i detta bildsköna landskap, bland lämningar av kyrkor och torn, förflyttar vi oss till de oroliga 800- och 900-talen när klostret var föremål för tilltagande vikingaräder.
    Vi fortsätter mot Oranmore, en stilla ort vid den pittoreska Galwaybukten. Här checkar vi in på vårt hotell, Oranmore Lodge, och har tid med en promenad innan vi återsamlas för vår välkomstmiddag.

  • Dag 2 Poulnabrone dös – Burren – Doolin – Moher-klipporna – Galway

    Efter frukost väntar en heldagsutfärd i grevskapet Clare och ett möte med västkustens storslagna natur. Vi färdas med buss längst Galwaybukten, förbi det karga slottet Dunguaire, i riktning mot Burren nationalpark. Vi lämnar kusten och sicksackar oss uppför det karga, vindpiskade kalkstenslandskapet som kännetecknar Burren. Denna, till synes ofruktbara, karstplatå bjuder på en sällsynt kombination av arktisk, alpin och medelhavsflora.

  • Första anhalten på vår resa är Poulnabrone dös, Irlands äldsta, med säkerhet daterade, megalitgrav, d v s en grav rest av stora stenblock, och något av Irlands arkeologiska landmärke. Poulnabrone dös restes under tidig neolitikum, omkring år 3900 f. Kr, kort efter att jordbruket introducerades på Irland. Arkeologiska utgrävningar, utförda mellan 1986 och 1988, har kunnat slå fast att graven har varit i bruk under sexhundra år och har hyst minst trettiosex individer. Vi talar om jordbrukets spridning på Irland och dess revolutionerande avtryck på människors liv och begrundar hur landskapet runt Poulnabrone hade sett ut vid övergången mellan jägar- och bondestenåldern. Osteologiska och DNA-analyser tillåter oss att överbrygga tidsgapet och avslöja ålder, hälsotillstånd och inte minst härkomst på dem som begravdes i Poulnabrone.

  • På slingrande vägar reser vi vidare genom detta fornlämningsrika månlandskap mot den charmiga kustorten Doolin. Här möter oss ett pärlband av pastellfärgade hus, gemytlig atmosfär, och gaeliska, språket som, i allra högsta grad, är levande på denna del av ön. Vår lunch intar vi på en lokal pub innan vi fortsätter mot Mohertornet vid Hag's Head. Det gamla utkikstornet från Napoleontiden ligger i den sydligaste ändan av Moher-klipporna. De svarta skifferklipporna reser sig majestätiskt längs en åtta kilometer lång sträcka. Hit, till detta fågelhäckningsparadis, med Aranöarna i fonden, kommer årligen stora skaror av naturfantaster.

  • Vi tar in den spektakulära vyn av de branta klipporna och den brusande Atlanten innan det är dags att vända tillbaka mot Galway där en stadsrundtur väntar. På vår promenad, förbi Eyretorget, Lynch slott och den Spanska arken, lär vi oss om de fjorton stammarna som under medeltiden satte stark prägel på denna "mest irländska av alla städer". Efter en dag full av naturupplevelser väntar middag till tonerna av irländsk folkmusik.

  • Dag 3 Fore – Boynedalen med megalitgravarna Newgrange och Knowth – Tara – Howth

    Efter frukost checkar vi ut och styr österut. Första anhalten för dagen är Fore, en slumrande by i grevskapet Westmeath. Anlagd på 630-talet av Sankt Feichin är detta, en gång i tiden sjudande av liv, kloster mest känt som platsen för "De sju undren i Fore". Vi hinner ströva omkring bland klosterlämningarna eller ta en Guinness i den lokala puben.

  • Efter lunch går färden mot Boynedalen i grevskapet Meath. Här, i det grönskande, lummiga landskapet mellan floden Boyne i söder och Mattock i norr reser sig Irlands mest omtalade sevärdhet: Brú na Bóinnes neolitiska megalitgravar. Irland beräknas ha runt femhundra megalitgravar som huvudsakligen dateras till bondestenåldern (neolitikum).

  • Newgrange, denna cirkelformade gånggrift från 3200 f. Kr., med sitt gräsbevuxna tak, 90 m i diameter, en omgärdande vägg i vit kvarts och rikt utsmyckade kantstenar, är sexhundra år äldre än pyramiderna i Giza och tusen år äldre än Stonehenge. Tanken svindlar!
    Vi får möjlighet att beträda Newgrange. Genom en lång gång av uppresta stenar leds vi in i en korsformad kammare. Passagen byggdes i exakt vinkel för att en gång om året lysas upp av vintersolståndets första strålar. Inne i kammaren bevittnar vi en demonstration av det årliga vintersolståndet. I detta regniga land, där molnfria dagar hör till ovanligheten, reste stenåldersmänniskor en grav som på samma gång är ett av väldens äldsta solobservatorier. Den precision med vilken de konstruerade detta monument är häpnadsväckande. Återskapandet av detta solfenomen lämnar ett oförglömligt intryck.

  • Den förste, som i modern tid bevittnade vintersolståndet i Newgrange, var dess utgrävare professor Michael O'Kelly. De arkeologiska utgrävningarna i Newgrange (1962-1975) påbörjades samtidigt som utgrävningarna av det närbelägna Knowth vilka, i sin tur, pågick under fyrtio år under ledning av prof. George Eogan. Vi besöker också Knowth, en gånggrift med dess sjutton mindre satellitgravar och med en lång period av kontinuerlig användning bakom sig.
    Newgrange, Knowth och Dowth med ett trettio tal mindre gravar och andra, dithörande, fornlämningar i Boynedalen är sedan 1993 inskrivna på Unescos världsarvslista. De utgör, otvivelaktigt, Europas största och viktigaste plats för förhistorisk megalitkonst.

  • Från Boynedalen bär det av mot Tara, denna mytomspunna kulle på vilken, under århundraden, Irlands högkungar, svors in. Taras symboliska roll i Irlands 1800-tals självstädighetssträvan är minst lika fängslande. Det är på sluttningarna av Tarakullen som den 15 augusti 1843 samlades hundratusentals irländare för att höra Daniel O'Connell, den irländska nationalismens fader, hålla ett brinnande tal mot det brittiska styret. Två år senare slog potatisskörden fel och framtvingade den stora hungersnöden, vars katastrofala följder ledde till att en miljon irländare förlorade livet och lika många utvandrade. I förlängningen blev denna oerhörda tragedi, som drabbade Irland hårdare än andra europeiska länder, i kombination med den hårda brittiska imperialismen startskottet till landets långa och blodiga väg mot självständighet.

    Sen ankomst till Howth, till Marine hotel, vid den måleriska Dublinbukten, där vi bor återstående tiden av vår resa. Middag på hotellet.

     

    .

  • Dag 4 Dublin – Glendalough – Wicklowpasset – Hollywood

    Vi börjar dagen med en utflykt till det närbelägna Dublin. Här väntar stadsvandring till några av huvudstadens ikoniska landmärken. Vi inleder med St. Patriks-katedralen, Irlands största katedral, rest mellan 1220 och 1260 och tillägnad Irlands viktigaste helgon, Patrik. Därifrån promenerar vi mot Dublins slott, som restes av normanderna under det tidiga 1200-talet och är något av en symbol för engelsmännens herravälde över Irland. På vägen mot Irlands äldsta lärosäte, det anrika Trinity College, som grundades år 1592 av drottning Elizabeth I, passerar vi Molly Malones staty och det Irländska Parlamentet. Sedan år 1803 är byggnaden säte för Bank of Ireland.

  • Dublin är i allra högsta grad en grön stad. Lummiga parker pryder gatubilden. Den kanske bäst kända av dem, för alltid förevigad i James Joyces verk, är St. Stephen's Green. Vi riktar våra steg mot denna omtyckta viktorianska park, anlagd i ett område som fram till 1660-talet var sankmark.
    Vi rundar av vår vandring vid Merrion Square, ett av Dublins finaste och mest intakta exempel på georgiansk arkitektur. Kort efter sin tillkomst, mot slutet av 1700-talet, blev stadsdelen något av en fashionabel adress. Oscar Wilde, William Butler Yeats, George Russell och Daniel O'Connell är några av sin tids storheter som valde att bosatta sig i något av husen med de färgglada dörrarna och de halvmåneformade fönstren över entrén. Lunch på en trevlig pub bortom turiststråken.

  • Vi lämnar Dublin och färdas söderut mot det natursköna Glendalough. Här, i bergen som utgör Wicklows nationalpark, finns ruinerna av det kloster som grundades på 500-talet av den halvlegendariske prästen och eremiten Sankt Kevin. Belägen vid de två sjöarna, Upper och Lower Lake, är Glendalough ett mycket omtyckt besöksmål. Platsens namn kommer från gaeliskans Gleann Dá Locha som betyder just "dalen med de två sjöarna". Vi promenerar bland ruinerna av kyrkor, kapell och torn och tar in den hänförande omgivningen.

  • Från Glendalough fortsätter vi förbi Wicklowpasset med dess svindlande vyer, mot Hollywood. Ja, helt riktigt, det äkta Hollywood ligger inte i Los Angeles utan på Irland, i grevskapet Wicklow! Denna irländska by, vars namn tros härstamma från 'Holy wood', 'helig skog' och syfta på Sankt Kevins väg mot det närbelägna Glendalough, har hetat så sedan åtminstone slutet av 1100-talet. Enligt sägnen fördes namnet Hollywood till USA av Matthew Guirk, en utvandrad irländare som, likt många av sina landmän, tvingades söka sin lycka på andra sidan Atlanten. Med tiden slog sig Guirk ner i Kalifornien, i närheten av Los Angeles, och uppkallade marken som han köpte efter sin hemby i vilken han föddes år 1826.
    Vi dröjer oss kvar i trakten och hinner smälta dagens intryck över en god middag innan det är dags att återvända till Howth.

  • Dag 5 Vikingarnas Dublin

    Efter frukost fortsätter vi att utforska Dublin. Dagen bjuder på ett brokigt lapptäcke ur den irländska huvudstadens historia. Vi börjar från början med Dublins grundläggning.

    Efter blodiga erövringar, utkrävningar av gäld och vinstdrivande handel kom vikingarnas stadsbyggnadstid. På Irland kom den till uttryck i form av bosättningar som anlades längst flodmynningar. Dublin, Waterford, Limerick och Cork, samtliga belägna vid kusten och vid vattendrag, var just vikingatida säsongsbosättningar, som med tiden utvecklades till irländska städer.

  • Det var på floden Liffeys södra strand som norska vikingar anlade sin första bosättning på Irland. Året var 841 e. Kr. Platsen kom med tiden att heta Dubh-linn, vilket betyder "den svarta poolen". Detta "longphort", d v s säsongsbetonade läger, växte snabbt och kom inom kort att permanentas.
    Med hjälp av kartor, foton och fysiska lämningar rekonstruerar vi sträckningen av den mur som omgärdade den första vikingabosättningen. Vi bekantar oss med resultaten av de arkeologiska undersökningarna, som pågick mellan 1974 och 1981, i ett område vid namn Wood Quay, vid Liffeys södra strand, i samband med att Dublins kommunfullmäktigehus skulle byggas.

  • Vi tar ett stort kliv i historien och fortsätter utflykten till Richmond Barracks. Vi inleder med förmiddagskaffe innan vi får en guidad visning av platsen som är starkt förknippad med det brittiska styret och Påskupproret år 1916, som skrupellöst slogs ned av den brittiska administrationen. Avrättningarna av upprorsledarna i det närbelägna Kilmainham fängelset väckte hos en hel generation irländare frågan om Irlands självständighet. Lätt lunch i denna historiska miljö innan vi fortsätter vår upptäcktsfärd.

  • Efter lunch väntar guidad visning av en undanskymd juvel: Marsh-bibliotek, Irlands äldsta offentliga bibliotek, som inrättades år 1707. Dess grundare var ärkebiskopen och Trinity College föreståndaren Narcissus Marsh. Biblioteket kommer ofta, oförtjänt, i skymundan av Trinity Colleges bibliotek och dess dyrgrip: Book of Kells. Jonathan Swift, James Joyce och Bram Stoker hörde alla till Marsh-bibliotekets regelbundna besökare.

    På eftermiddagen återvänder vi till Howth och har tid att på egen hand utforska det vackra landskapet runt Dublinbukten. På kvällen återsamlas vi för vår avskedsmiddag. Vi får tillfälle att summera våra intryck och möten med öns rika historia, storslagna natur och gästvänliga människor, vilka trots många umbäranden har, som ingen annan, lärt sig konsten att njuta av livet.

  • Dag 6 Farväl till historier och legender!

    Efter frukost checkar vi ut och lämnar Howth för avfärd med buss till den närbelägna flygplatsen och flygresa hem till Sverige

Resans höjdpunkter

  • Boynedalen med Newgrange och Knowth
  • Moherklipporna
  • Poulnabrone döse
  • Vikingarnas gröna Dublin med nutidshistoria
  • Underbara Glendalough med Hollywood
  • Musik och pubmiljöer
  • Galway
  • Clonmacnoise suggestiva klosterruiner

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 17/9
Pris Från 28 990 kr
Enkelrumstillägg 3 650 kr
I priset ingår
  • Direktflyg Stockholm – Dublin t/r
  • Flygavgifter
  • Transporter, entréer och visningar enligt program
  • Fem nätter på fyr- och trestjärniga fina hotell, del i dubbelrum
  • Fem frukostar
  • Fem luncher
  • Fyra middagar
  • Svensk ciceron
  • Engelsktalande lokala guider
  • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Dublin - Kilbeggandestilleriet - Clonmacnoise kloster - Oranmore
Dag 2. Dunguire slott - Burren - Poulnabrone dös - Doolin - Moherklipporna - Galway
Dag 3. De sju undren i Fore - Bru na Boinnes megalitgravar - Newgrange - Knowth - Tara Hill - Dublin Bay
Dag 4. Dublin stadspromenad - Trinity College - Merrion Square - Glendalough - Wicklow bergspass - Hollywood
Dag 5. Vikingarnas Dublin vid floden Liffey - Richmond Barracks - Marsh Library - Howth    
Dag 6. Dublin  - hemresa

Boende

Våra bekväma hotell för resan ligger strategiskt belägna för många av resans utflykter och är utvalda för sitt läge

Vi bor de inledande två nätterna på fyrstjärniga, familjeägda Oranmore Lodge utanför Galway,

Oranmore Lodge Hotel,
Adress: Oranmore, Galway, H91 NN76 Ireland
Telefon: +353 (0) 91 794 400
Hemsida: https://www.oranmorelodge.ie

Nästföljande tre nätter bor vi ca 25 minuter utanför Dublins stadscenter direkt vid havet vid Dublin Bay i Sutton Cross, på fina mellanklasshotell Marine hotel, nära våra besöksmål i Howth, med bra förbindelser med tåg och buss till Dublin.

Marine Hotel
Adress: Sutton, D13 P3Y8 Dublin,Ireland
Tfn: +353 1 8390000
Hemsida: https://www.marinehotel.ie/en/

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och knän samt bekväma promenadskor är nyckeln till en bra reseupplevelser med mycket promenader på ojämn mark, kullerstensgator och suggestiva ruinområden.

Boka din resa

2023-09-17 2023-09-22 28 990 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2023-09-17 2023-09-22 29 490 kr SAS Göteborg 2 Boka resa