Översikt

Historiska Ravenna – i Dantes och Mosaikernas stad med tidningen Vi

Ravenna är staden som kan ståta med att ha varit såväl romerskt kejsarsäte som ostrogotisk huvudstad och därtill centrum för det bysantinska väldet i Italien. Under senantiken (år 235–636 e.Kr.) och tidig medeltid var Ravenna en av västvärldens mest betydelsefulla städer. Få städer har ett sådant överdåd av mosaikprydda byggnader som Ravenna, eller är så lättöverskådlig och promenadvänlig. På en liten yta samsas mosaikklädda kyrkor, mausoleer och enastående museer med mysiga kaféer, restauranger och exklusiva butiker. Åtta av stadens senantika kyrkor och monument återfinns på Unescos världsarvslista. I kyrkan San Vitale berättar mosaikerna om hovlivet under kejsar Justinianus och kejsarinnan Teodora. Vi beundrar Galla Placidias gravkapell med lysande guldstjärnor mot en djupblå bakgrund i valv och nischer. I Sant´Apollinare in Classe finner vi betagande absidmosaiker med huvudmotivet “Kristi Förklaring”.

Ravenna är också staden som gav Dante Alighieri, det italienska språkets fader, hans sista hemvist. Här, i tryggheten, som Guido Novello da Polenta erbjöd, inte bara återförenades poeten med sina barn utan fann också ro att slutföra Paradiset, sista delen av hans magnum opus: Divina Commedia. År 2021 är det sjuhundra år sedan Dante Alighieri dog natten mellan den 13 och 14 september, just i Ravenna. 
Vi besöker naturligtvis hans grav samt det nyligen restaurerade Dantemuseet, vackert beläget i det forna franciskaner-klostret.

Vår historiskt kunniga ciceron är arkeologen Izabella Donkow, som genomfört många resor till Ravenna med fokus på dess världsarvsskatter. Bekvämt boende på centralt belägna mellanklass- hotellet Centrale Byron med promenadavstånd till de flesta besök vi gör under veckan.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Bologna - Ravenna

  Arla morgon reser vi, med mellanlandning i Köpenhamn, till Bologna, varifrån vi färdas österut mot världsarvsstaden Ravenna. Efter incheckning på vårt hotell finns det tid att inköpa något till lunch och vi tar en orienteringsrunda runt vårt hotell.
  Gemensam välkomstmiddag på en närbelägen restaurang som serverar lokala specialiteter.

 • Dag 2 Ärkebiskopens palats – Ortodoxa baptisteriet – Domus dei Tappeti di Pietra – besök i Paolo Racagnis mosaikverkstad

  Vi inleder dagen med ett stopp vid Ravennas katedral och Ärkebiskopens palats. Katedralen
  uppfördes i slutet av 300-talet av biskop Ursus, men den nuvarande interiören dateras till tidigt
  1700-tal. Palatset innehåller förutom ett museum för tidigkristen konst med dess stora praktpjäs – den bysantinska biskopsstolen, helt i elfenben – också biskopens privata kapell tillägnat helgonet Andreas. Vi besöker det intilliggande välbevarade och rikt utsmyckade Ortodoxa baptisteriet, även känt som Battistero Neoniano och uppkallat efter biskopen Neonius.

 • Efter en gemensam lunch gör vi studiebesök hos Paolo Racagni, en av Ravennas och Italiens främsta mosaikkonstnärer. I sin ateljé ger han oss en introduktion till konsten att tillverka och lägga mosaiker. På vägen dit stannar vi till vid Domus dei Tappeti di Pietra, lämningarna efter två privathus från 400- och 500-talen, med välbevarade mosaikgolv, och som med tiden byggdes om till en stor praktfull villa. Gemensam middag på en av stadens bästa restauranger.

 • Dag 3 Arianernas baptisterium – Basilika San Giovanni Evangelista - Classe med museet och Sant´Apollinare in Classe

  Efter frukost promenerar vi till Arianernas baptisterium, ett av få bevarade monument tillägnat arianismen, en försvunnen riktning inom kristendomen som den ostrogotiske kungen Theoderik förespråkade. Därifrån fortsätter vi till den närbelägna basilikan San Giovanni Evangelista, stadens äldsta kyrka från det tidiga 400-talet e.Kr. Den skadades svårt under de allierades bombningar av staden hösten 1944.

 • Eftermiddagen tillbringar vi i det närbelägna Classe, Ravennas romerska hamnstad. Eftersom
  det romerska Ravenna vid den tiden låg vid havet, beslöt Julius Caesars adoptivson, den förste romerske kejsaren, Augustus, att år 30 f. Kr. göra Classe till en flottbas. Med sina 250 romerska fartyg var hälften av den tidens romerska flotta posterad vid Classe. Staden blomstrade med stor varvsindustri och exporterade sparris, fisk och timmer från norra Italien. Med tanke på dagens fridfulla omgivning är det svårt att föreställa sig det vimlande folkliv som rådde här för över 2000 år sedan.

 • I Classe äter vi lunch och besöker det nyöppnade Museo della Città e del Territorio, tillägnat Classe med omnejd. Vi gör även ett studiebesök i konserveringslaboratoriet, där vi lär oss hur antika mosaiker restaureras. Vi fortsätter mot världsarvet Sant' Apollinare in Classe, en basilika ensligt belägen intill vidsträckta sädesfält. Kyrkan är samtida med kupolkyrkan San Vitale och tillägnad Apollinaris, Ravennas första helgon, ovanpå vars grav den restes. På seneftermiddagen återvänder vi till Ravenna. Kvällen till eget förfogande.

 • Dag 4 Theoderiks palats – Sant’Apollinare Nuovo – Basilika San Francesco - Museo TAMO - Dantes grav

  Efter frukost promenerar vi till lämningarna efter det s.k. Theoderiks palats i stadens östra del.
  Härifrån hämtade Karl den store i början av 800-talet marmor för att smycka sitt palatskapell i Aachen. Ett stenkast bort ligger basilikan Sant' Apollinare Nuovo från år 504 som ostrogoternas
  kung Theoderik lät bygga under sin tid som härskare över Italien. Här finns de vackra mosaiker
  som avbildar Classes stadsmur med öppning mot hamnen och de romerska skeppen samt Theoderiks palats. Stora delar av de ursprungliga mosaikerna är borttagna och ersattes under
  Justinianus tid med avbildningar av processioner med martyrer och helgon. Världsarvsdeklarationen slår fast att kyrkan, såväl utvändigt som invändigt, på ett unikt vis illustrerar fusionen mellan västerländsk och österländsk konststil.

 • Vi fortsätter mot basilikan San Francesco med dess suggestiva översvämmade krypta, liksom den närbelägna sista viloplatsen för Italiens nationalskald, florentinaren Dante Alighieri. I Ravenna, under Guido Novello da Polentas beskydd, fann Dante en efterlängtad fristad. Här återförenades han med sina barn och fann ro att fullborda Paradiset, sista delen av Divina Commedia. Det var också i San Francesco-basilikan som, den 15 september 1321, Dantes begravning ägde rum. 

 • Efter en gemensam lunch besöker vi Museo TAMO. Detta Ravennas yngsta museum, tillägnat mosaikkonsten, är inhyst i en före detta kyrka med intilliggande kloster. Här får vi möjlighet att fördjupa oss i mosaikhistoriens utvecklingsfaser, stifta bekantskap med antika och moderna mosaikverk samt ägna tid åt en mosaikutställning tillägnad särskilt Dante och motiv hämtade ur hans Commedia. Utställningen heter "Mosaiker från Helvetet till Paradiset" och tillkom redan år 1965, året då 700-årsjubileet efter Dantes födelse firades. Utställningen består av tjugoen verk skapade av mosikkonstnärer verksamma i Ravenna. På kvällen gemensam middag.

 • Dag 5 Galla Placidias mausoleum - San Vitale - Theoderiks mausoleum - Dantemuseet

  Efter frukost väntar två av resans största höjdpunkter - besöket i kejsarinnan Galla Placidias mausoleum från tidigt 400-tal samt den intilliggande kupolkyrkan San Vitale med dess spektakulära mosaiker, som avbildar den bysantinske kejsaren Justinianus och hans gemål Theodora. Galla var dotter till kejsar Theodosius I, halvsyster till den romerske kejsaren Honorius – som beslöt att flytta kejsarsätet till Ravenna – och förmyndarregent åt sin son Valentinius. Trots namnet på byggnaden antas Galla ha dött och begravts i Rom. Mosaikerna går i betagande starka färger – djupblått, guld, grönt och rött och förenar klassiskt romerskt formspråk med tidigkristna motiv. Många har hänförts av färgerna och formen på denna arkitektoniska pärla, inte minst Gunnar Ekelöf som ger uttryck för sin beundran i dikten "Galla Placidia". Vi återsamlas efter lunch för att besöka den ostrogotiske konungen Theoderiks mausoleum från tidigt 500-tal. På vägen dit stannar vi till vid klostret Santo Stefano degli Ulivi, där Dantes dotter Antonia levde. Som nunna förmodas hon ha tagit namnet Beatrice.

 • Eftermiddagen avslutar vi med att besöka den ostrogotiske konungen Theoderiks mausoleum från tidigt 500-tal. På vägen dit stannar vi till vid klostret Santo Stefano degli Ulivi, där Dantes dotter Antonia levde. Som nunna förmodas hon ha tagit namnet Beatrice. Theoderik lät som sitt sista vilorum uppföra historiens kanske mest originella kupolbyggnad. Som krön på sitt tiohörniga mausoleum av kvaderstensblock valde han att placera en kupol av ett gigantiskt stenblock med en vikt av 230 ton. Aldrig någonsin har ett tyngre stenblock använts som byggnadselement. Blocket bröts i Istrien och fraktades med båt över Adriatiska havet till hamnen i Ravenna. Att transportera och sätta detta block på plats är kanske forntidens största tekniska bedrift. Theoderiks hisnande företag speglar väl hans politiska och dynastiska ambitioner. Efter en kaffepaus besöker det nyrestaurerade Dantemuseet, vackert beläget i det forna franciskanerklostret. Inför Dantejubileet genomgick museet en total renovering och fick också nya lokaler i det så kallade Casa Dante. På kvällen återsamlas vi för avskedsmiddag.

 • Dag 6 Ravenna – Garibaldis hydda – Mandriole – Comacchio - Bologna – Sverige

  Efter frukost checkar vi ut och säger farväl till Ravenna. Vi färdas norrut mot hamnstaden Comacchio i Po-deltat. På vägen gör vi ett stopp vid den så kallade "Garibaldis hydda", i utkanten av Ravenna, där den italienske frihetskämpen, Giuseppe Garibaldi, sommaren 1849 stannade till kort. Vi stannar också till vid Mandriole där Garibaldis älskade, knappt tjugoåtta år gammal, hustru Anita avled, i sviterna av malaria. Till Comacchio anländer vi vid lunchtid. I denna mysiga kuststad äter vi lunch på en god fiskrestaurang och njuter av kanaler och havet. Efter denna fina avslutning på resan, fortsätter vi på eftermiddagen mot flygplatsen i Bologna. Mätta på skönhet, kryddad med en stor dos historia, och angenäma kulinariska upplevelser, lämnar vi Italien för hemresa via Frankfurt till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Mosaikskatterna i världsarvsstaden Ravenna under kunnig ledning
 • Strövtåg i Dantes spår
 • Gemensamma måltider i en promenadvänlig kulturstad
 • Classes skatter och Comacchio vid havet

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 26/10
Pris Från 25 990 kr
Specialpris för prenumeranter på Tidningen Vi
Enkelrumstillägg 2 790 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Bologna, via Köpenhamn, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Fem frukostar
 • Fyra luncher med vin/vatten
 • Tre middagar med vin/vatten
 • Svensktalande historisk ciceron
 • Engelsktalande lokalguide
 • Hotellskatt Ravenna
 • Dricks under gemensamma måltider
 • Klimatkompenserat flyg genom projekt hos Zeromission

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige – Bologna – Ravenna
Dag 2. Ärkebiskopens palats – Ortodoxa baptisteriet – Domus dei Tappeti di Pietra – besök i Paolo Racagnis mosaikverkstad
Dag 3. Arianernas baptisterium – Basilika San Giovanni Evangelista – Classe – Museo della Città e del Territorio – Sant’Apollinare in Classe
Dag 4. Theoderiks palats – Sant’Apollinare Nuovo – Basilica San Francesco - Museu TAMO Dantes grav
Dag 5. Galla Placidias mausoleum - San Vitale - Theoderiks mausoleum - Dante museum
Dag 6. Ravenna – Garibaldis hydda – Mandriole – Comacchio - Bologna – Sverige

Boende

Fem nätter på familjära mellanklasshotellet Hotel Centrale Byrone, bra beläget i Ravenna.

Resesätt SAS
Klimat

Under april månad grönskar fälten och Ravennas medeltemperaturer de senaste fem åren ligger som lägst 15 grader på dygnet och som högst 20 grader på dygnet.

I oktober är den milda luften ofta dimhöljd. Lägsta medeltemperatur på dygnet ligger mellan 8 - 10 grader och högsta dygnsmedelstemperatur ligger på 13 - 15 grader.  

Resans karaktär

Resan innebär myckna promenader över kullerstensgator och höga trottoarkanter, trappsteg ned och upp på de historiska monumenten. Vi går i långsamt tempo men hela leder och en normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse.

Deltagarantal

Min 20 personer, max 30 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

I resans pris ligger klimatkompensation i form av projekt hos Zeromission eller liknande certifierad klimatkompensation.

Boka din resa

2022-10-26 2022-10-31 25 990 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa