Översikt

I Hannibals spår med Richard Holmgren

Året var 218 f Kr när Hannibal tog romarna på sängen och marscherade över Alperna mot Rom med sin kolossala armé men även med sina legendariska och skräckinjagande elefanter!

Året var 218 f.Kr. när Hannibal tog romarna på sängen och marscherade över Alperna mot Rom. Med sig hade han en kolossal armé, men även sina legendariska stridselefanter. Vilka var alla dessa individer, hur gick det till och hur klarade elefanterna kyla och snö? Följ med arkeologen Richard Holmgren och frankrikekännaren Charlotte Molstad på upptäcktsfärd i de franska Alperna, detta i härföraren Hannibals fotspår.

Resan tar upp historien om Hannibals marsch över Alperna och du upplever en skön förening av antika upptäcktsfärder, franska kök och vingårdar samt initierade föreläsningar om Kartagerna och Hannibals utmaning. Du möter även franska kuriositeter längs med Hannibals antika färdleder vilka idag går via moderna vägar - men du vandrar också på tänkbara alpstigar. Var är spåren efter Hannibals armé på 50 000 man, vilken rutt tog han och vad händer när smältande glaciärer blottar ny mark? Richard skildrar även historien om när han själv planerade en elefantexpedition i Alperna - detta utan framgång. Vad hände egentligen och vad kan man lära av detta?

Under vistelsen i Provence rör vi oss i romarnas spår och upplever såväl amfiteatern Cimiez i Nice, som imponerande Glanum, Pont du Gard och romarnas Orange. Men under vistelsen i Frankrike väntar även påvarnas imponerande Avignon, provencalska bildsköna bergsbyar, vin, konst och arkitektur som kan få den mest erfarne att bli lycksalig. Under gemensamma måltider samspråkar vi om dåtidens mödor och våra enkla alphotell under resan för oss upp mot bergspassen i Hannibals spår liksom längs Route Napoleon.

Dina ciceroner är kunniga Charlotte Molstad, som bosatte sig i södra Frankrike redan 1994 och sedan dess både har organiserat och lett ett stort antal resor i området. Hon äger en förstklassig kännedom om området samt talar franska likt Rhones flödande vatten. Charlotte kommer även att förklara varför Europas mest inflytelserika konstnärer valde just detta område som inspiration.
Vår sakkunnige i frågor som rör Hannibal är Richard Holmgren, arkeolog med många års erfarenheter av utgrävningar i Mellanöstern och Medelhavsområdet. Inte minst har han arbetat mycket med den kananeiska kulturen som ju satte sin prägel på kartagerna och Hannibal. Vidare har han givetvis stora kunskaper och erfarenheter av just Hannibal och talar flytande italienska – utifall att vi skulle köra fel i östra Frankrike.

 

Reseprogram

 • Dag 1 ”Intimt möte med världens största landdjur”

  Mitt på dagen far du med buss till Kolmården från Stockholms cityterminal. Under dagen skall vi nämligen lära känna "Hannibals elefanter" på djurparken. Som en av få djurparker i världen, vet man här mer om hur dessa djur klarar utmaningar i snö och kyla. Du får möjlighet att komma närmare djuren samt tillfället att rent praktiskt förstå förutsättningarna för Hannibal och hans elefanter. Vi samlar gruppen, lär känna varandra och äter en gemytlig lunch där du också får en genomgång av veckans äventyr samt möter elefanterna. Därefter kommer vi att ta oss upp till Arlanda där vi har kvällen till eget bruk på nyöppnade Comfort Hotel Arlanda.

 • Dag 2 ”Från de första elefantjägarna till Rivierans gladiatorer”

  Efter frukost på hotellet beger vi oss till incheckningen för att flyga till Côte d´Azurs flygplats i Nice. Vi beger oss omgående på upptäcktsfärd. Lunch äter vi på stranden i Nice och därefter undersöker vi även var den första lunchen intogs i staden. Detta tar oss till neandertal-lämningarna vid Terra Amata. Museet anses husera en av de äldsta dokumenterade boplatserna i Europa – en plats som även bär spår av elefantjakt och tidiga släktingar till Hannibals afrikanska skogselefanter.

 • I staden finns romerska lämningar och inte minst den romerska amfiteatern Les Arènes de Cimiez. Slå dig ned - här får du en intressant genomgång av gladiatorlivet och en inblick i tidens vilda djur som också kom att agera på arenan. Vi tar oss även tid att besöka de vackra klosterträdgårdarna i närheten. Vår första dag vid kusten nedanför de mediterrana Alperna avslutas med en middag i det charmiga gamla Nice innan vi vilar ut under en natt på trevliga hotell Relais Acropolis med bra belägenhet i staden.

 • Dag 3 ”Fälttåget tar form följt av påvliga kammare vid Rhône”

  Efter en välsmakande frukost går vår buss västerut för att åtnjuta hjärtat av den vackra Provence-regionen. Målet för dagens rutt är den påvliga staden Avignon. Under färden kommer du bland annat att introduceras i de spännande händelser som resulterade i Hannibals fälttåg över Alperna. Det var faktiskt i trakten av Avignon som Hannibals armé mötte sin första utmaning – överflottningen av floden Rhône.

 • På eftermiddagen besöker vi det påvliga palatset som är Europas största sekulära byggnad med över 200 rum. Genom en lokal skandinavisk-talande guide får du en inblick i både byggnadens och Avignons historia. Middagen serveras nära torget framför det vackert upplysta palatset. Därefter bäddar vi så småningom ned oss på ett uppskattat mellanklasshotell utanför Avignon, för två nätter här.

 • Dag 4 ”Avignons broar, elefanter på vatten och Van Gogh förstås”

  Efter frukost fortsätter vi ytterligare lite länge västerut. När vi ändå är i trakten så måste vi besöka den spektakulära Pont du Gard-bron. Vi förkovrar oss ytterligare i Hannibals ärkefiender och romersk ingenjörskonst och lär känna berättelser om Hannibals överflottning, provensalska folkhistorier samt det sydfranska köket - ackompanjerat av dess goda viner.

 • Lunchpaus på egen hand i en av Frankrikes vackraste medeltida byar, Les Baux de Provence. Här målade Vincent Van Gogh några av sina mest kända verk medan han tillbringade en vinter i St. Remy de Provence och senare i Arles med Paul Gaugain. Utanför Saint Rémy de Provence finner vi den romerska staden Glanum där ett århundrade av utgrävningar har avslöjat en remarkabel samling reliker.

 • Här i hjärtat av Alpillerna vid en viktig korsväg blomstrade en i fordom gallisk stad med grekiska och romerska influenser från det andra århundradet f Kr. Den rika förekomsten av friskt vatten och kalksten borgade för möjligheterna att försköna staden med monumentala dekorationer och byggnader.
  Innan kvällens middag tar vi en aptitretare och slår oss ned till ett fängslande föredrag. Richard kommer att i bild och tal göra dig förtrogen med nästa etapp på resan - Hannibals färd mellan flodövergången och uppladdningen inför Alperna.

   

 • Dag 5 ”Den försvunna ön, hotfulla allobrogerstammar och sköna vindistrikt”

  Frukost i all ära, sedan inleder vi vår dag med att följa Hannibals rutt norrut längs med Rhône för att sedermera bege oss österut och inleda stigningen mot Alperna. Först idag besöker påvens egna vingårdar, Chateau-neuf-de-Pape. Under vår vidare färd äter vi lunch och du underhålls med intressanta berättelser från både Provence trubadurtid, dagens Frankrike och så Hannibal förstås.

 • I trakten av Orange försöker vi identifiera den ö-liknande formation i floden Rhône som omnämns av de antika författarna och vi besöker även den fantastiskt välbevarade romerska teatern i Orange. Vid staden Valence viker vi sedan av österut för att följa l'Isére-floden som sannolikt är identifierbar med latinets Isara – en av Hannibals föreslagna rutter. Via Grenoble far vi genom alppassen mot staden Bramans där vi bokstavligen närmar oss höjdpunkten för Hannibals stora utmaning. I Bramans kan vi sträcka på benen i en klar alpinluft – för i närheten ska vi ta in på vårt boende.

 • Dag 6 ”Hannibals armé och trettiosju elefanter över Alperna”

  Den exakta vägen för kartagernas rutt över passen är osäker. Vi undersöker. Istället för en Hannibalvecka, introduceras du under en heldagsvandring längs med alpstigarna, i de umbäranden som armén ställdes inför. Vi kommer att utgå från en lämplig led i trakten av Col du Mont Cenis och den vackert belägna Mt Cenis-sjön - ett av de pass som föreslagits vara Hannibals väg.

 • Vi äter en picknick-lunch längs med stigarna och pratar kartagiska umbäranden, för att under kvällen ta in på ett boende nära Bramans där vi äter en gemytlig middag efter en strapatsrik dag?

 • Dag 7 ”Från Val-Cenis mot Europas finaste vyer… och kan vi lita på Polybios?”

  Dagens färd styr söderut i de sydfranska Alperna. Målet är Nice. Under vägen kommer vi att fara genom Larche-passet. Detta är ett av flera tänkbara pass som inte undersökts som alternativa rutter för Hannibal. I linje med den antika författaren Polybios, så kunde Hannibal blicka ut över trakten av Turin från det högsta passet, men är detta rimligt – fanns alternativa vägar som var mindre utmanande och lämpliga för stora lägerplatser?

 • I norra delarna finns här även rester av romerska vägar. Lunchpaus till egen bekostnad i en trevlig by längs vägen och när vi närmar oss kusten njuter vi av Europas finaste utsikt över Medelhavet. En angenäm middag i Gamla stan i Nice avrundar sedan vår Hannibalresa.

 • Dag 8 ”Expert på Hannibal och hans elefanter”

  Efter frukost har vi transfer till flygplatsen i Nice där vi som Hannibalexperter sedan flyger hem över Alperna till Sverige. Tänk om Hannibal hade sett detta!

Resans höjdpunkter

 • Richard Holmgrens stora kunskaper och engagemang om Hannibal, karthagerna och romarna.
 • Charlotte Molstads intressanta och kunniga guidning om konsten, Provence och livet i Frankrike.
 • Den unika rutten genom historiens Provence i Hannibals spår genom charmerande städer och landsbygd

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 26/9
Pris Från 27 890 kr
Enkelrumstillägg 4990 kr
I priset ingår
 • Busstransport från Cityterminalen till Kolmården och retur till Arlanda
 • Direktflyg Stockholm – Nice t/r
 • Övriga transporter, entréer och visningar enligt program
 • En natt på flygplatshotell på Arlanda Stockholm
 • Sex nätter på mellanklasshotell och enklare franska alpgästgiverier, del i dubbelrum
 • Sju frukostar/picknickfrukostar
 • Fem luncher/picknickluncher
 • Fem middagar
 • Svensktalande ciceroner
 • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Buss Kolmårdens elefanter - lunch - hotell på Arlanda.
Dag 2. Flyg till Nice - Terra amata - Cimiez - middag
Dag 3. Avignon - Rhones överflottning - påvepalatset.
Dag 4. Pont du Gard - Les Baux de Provence - Glanum.
Dag 5. Alpillerna - Chateauneuf du Pape - Bramans
Dag 6. Hannibals alppass - Mont Cenis
Dag 7. Larchepasset - Napoleons väg från Nice
Dag 8. Nice - Sverige

Boende

En natt på Comfort Hotel Arlanda
En natt på hotell Relais Acropolis Nice, i Nice
Två nätter på Kyriad Avignon, i Avignon
Två nätter på turistklasshotell Relais de 2 Cols, i Val Cenis
En natt på hotell Relais Acropolis Nice, i Nice

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Resans karaktär

För stadspromenader över ojämnheter och antik sten samt naturpromenader vid Hannibals alppass bör du ha normal grundkondition och hela leder och knän, för att säkra en fin reseupplevelse.

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Boka din resa

2020-09-26 2020-10-03 27 890 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa