Översikt

I vikingarnas spår - en resa för Forskning & Framsteg

Lindisfarne, en tidig morgon 8 juni 793, just när munkarna vid klostret på den ensliga ön avslutat morgonmässan och var på väg ut ur klosterkyrkan, såg de två långa skepp med drakhuvuden i fören glida in mot stranden. Ett hundratal beväpnade män vadade i land. Under höga vrål sprang de upp mot klosterkyrkan. De skräckslagna munkarna höggs ner. Klostret plundrades på sina skatter. Vikingatiden hade inletts.

 På endast några århundraden kom vikingarna att slå ett fast grepp om norra och östra England där de så småningom upprättade sitt eget rike, den så kallade Danelagen. I tid räknat blev vikingarnas tid i England inte så lång bara drygt 200 år. Men spåren efter vikingarna märks såväl i England som i det engelska språket än till denna dag. Följ med på en spännande kunskapsresa i vikingarnas spår!

Vi börjar vårt sökande efter de spår vikingarna lämnat i de trakter på de brittiska öarna där nordmännen först gjorde sina strandhugg, i Northumberland. Vi bor en natt utanför medeltidsstaden Durham, som blev regionens religiösa centrum efter vikingarnas räder. Hit flyttade munkarna efter upprepade anfall mot Lindisfarne och de tog med sig de heliga relikerna av St Cuthberth, som idag vilar i den Unescoklassade katedralen.
En av resans höjdpunkter blir besöket på den vindpinade och heliga ön Lindisfarne, där ruinerna av det kloster som en gång attackerades av nordmännen ännu finns kvar. Här ser vi bl a en gravsten som skildrar vikingarnas attack. En annan är de festligheter som vi bevistar under vikingafestivalen i York för givetvis utforskar vi vikingarnas gamla huvudstad Jorvik - dagens York. Här finns vikingamuseet Jorvik Viking Centre och ett innehållsrikt stadsmuseum. Utanför York uppsöker vi också den plats där vikingarnas anspråk på makt och inflytande i England fick ett definitivt slut 1066, då den ryktbare norske vikingakungen Harald Hårdrådes försök att invadera England slogs tillbaka vid Stamford Bridge. Under två dagar finns möjligheter att delta i intressanta föredrag på engelska om vikingarna i England under den kända och mycket uppskattade Vikingafestivalen i York.

Under resan väntar även två ståtliga högreståndsboningar, Castle Howard och Bamburgh Castle, båda flitigt använda i diverse film- och tv-sammanhang. Vi inleder även vår vistelse i norr med en natt på magnifika slottshotellet Lumley castle med anor från 1389, strax utanför Durham. Övriga nätter tillbringar vi på bekväma Hilton York med bra och centralt läge nära sevärdheter och stadsliv. 
Vår kunnige ciceron är den licensierade och erfarna Blue Badge guiden Tina Engström, uppskattad färdledare i Storbritannien.

Reseprogram

 • Dag 1 Durham - anglosaxer, St Cuthberg och den vördnadsvärde Beda

  Efter ankomsten till Manchesters flygplats möts vi av vår privata buss och sventalande ciceron Tina Engström. Nu väntar en ca två timmars resa genom norra Englands karga landskap. Ett bra tillfälle för oss att gå igenom läget i England och Skandinavien för drygt tusen år sedan, vilka huvudaktörerna i det historiska dramat var och hur den nordiska påverkan på de brittiska öarna har sett ut. Efter ankomst till vårt fyrstjärniga hotell i Durham, tar vi oss in till staden för att inta lunch tillsammans och tar en promenad genom stadens historiska kärna.

 • Durham är känt för sin katedral och borg som finns med på Unescos världsarvslista. Katedralen byggdes redan under Vilhelm Erövrarens tid 1093 för att förvara relikerna efter helgonet St Cuthbert, och anses liksom borgen vara ett förnämligt exempel på normandisk arkitektur. Katedralen, och framför allt och dess reliker, har kopplingar till nordmännens attacker på norra England, eftersom relikerna tidigare förvarades i klostret på Lindisfarne, men fördes till katedralen i Durham i slutet av 800-talet efter vikingarnas upprepade angrepp. St Cuthbert anses vara norra Englands skyddshelgon, han ska ha varit född i Skottland på 600-talet och verkade som missionär i Skottland och norra England för att sprida kristendomen. Han ska ha haft helande och undergörande förmågor, och blev så småningom biskop i Lindisfarne. Efter hans död ska mirakler ha ägt rum vid hans grav och en tillbedjan av hans grav och reliker utvecklades. Kistan som Cuthbert begravdes i samt hans guldkors förevisas nu i en ny utställning i Durhams katedral. I katedralen är också den vördnadsvärde Beda begravd. Gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 2 Hadrianus mur – Bamburgh Castle – ön Lindisfarne - Vikingarna kommer!

  Vi färdas norrut genom de trakter i norra England som först utsattes för vikingarnas intresse. På lämpligt ställe i närheten av Newcastle ser vi också delar av Hadrianus mur, den mur som började uppföras år 122 för att markera den romerska provinsen Britannias yttersta gräns i norr.

  Bamburgh Castle ligger spektakulärt på en höjd ut mot havet. Här låg tidigt ett keltisk fort, och en gång låg möjligen det anglosaxiska kungariket Bernicias huvudstad här. Fortet förstördes av vikingar 993, och därefter uppfördes en ny borg av normanderna, en borg som så småningom kom under den engelske monarkens kontroll. Borgen hamnade senare i privat ägo, och inköptes 1874 av industrimannen William Armstrong, vars familj fortfarande äger den. Slottet har nog många redan sett många gånger, på filmduken, för det har setts i många filmer: Roman Polanskis Macbeth och den äldre versionen av Ivanhoe, den med Elizabeth Taylor, med flera.
  Gemensam lunch under dagen.

 • Norr om Bamburgh Castle vid Nordsjökusten hittar vi den heliga ön Lindisfarne, endast förbunden med fastlandet vid ebb. För att komma över till ön kör vi över på en upphöjd körväg, som kan täckas aav tidvattent, så vi måste anpassa vår körning till havet och månen. Här bor blott 162 personer, men ön drar ändå till sig över 600 000 besökare varje år. Det är en religiös vallfärdsort, men ön är också av stort intresse för ornitologer eftersom stora delar av den är naturskyddsområde. På denna isolerade och vindpinade ö slog sig irländska munkar ner år 635 och här byggde de upp ett centrum för den tidiga kristendomen på de brittiska öarna. Här skapades bl a de rikt illuminerade Lindisfarneevangelierna på 700-talet. Det var detta centrum för fromhet och lärdom som attackerades så våldsamt och blodigt av vikingar sommaren 793. Munkarna skrev själva om räden norrifrån: "I 350 år har vi och våra förfäder bebott detta underbara land men aldrig tillförne har ett sådant skräckvälde rått i Britannien som det vi nu utsätts för, vi trodde inte att det var möjligt att göra en sådan sjöresa."

  Vikingarnas attacker kom att återupprepas under 800-talet och år 875 lämnade munkarna ön och sitt kloster för gott. Klosterkyrkan kom så småningom att återuppföras och på 1500-talet uppfördes också ett slott på ön. Vi tillbringar större delen av dagen på ön, ser ruinerna av klostret, museet och slottet, men får se till att ta oss tillbaka till fastlandet innan tidvattnet stiger! Sen afton ankommer vi York för att installera oss på rummet och äta en sen middag.

 • Dag 3 York - från romartid till medeltid

  York är norra Englands historiska centrum och en plats där många centrala händelser i Englands historia utspelats. York räknar sin historia från romarnas ockupation av England, men var också huvudstad för den del av England som blev en nordisk domän under vikingatiden. Stadens betydelse i England och senare Storbritannien understryks av att den brittiska monarkens näst äldste son i regel bär titeln
  hertig av York. York är sålunda ett eldorado för den historieintresserade. Delar av stadskärnan utgörs av förvånansvärt välbevarade medeltida kvarter och fortfarande omges stadskärnan av en ringmur, som till större delen härstammar från medeltiden men vars äldsta delar härrör från den befästning romarna uppförde år 71. Faktum är att York har
  landets längst och bäst bevarade stadsmur och den medeltida känslan märks särskilt längs gatan The Shambles där en del av husen härstammar från 1300-talet. Detta var en gång Yorks köttmarknad.

 • Vi vandrar genom Yorks stadskärna och besöker givetvis också York Minster som uppfördes under tidig medeltid, katedralen som betecknas som norra Europas största gotiska katedral och som är säte för ärkebiskopen av York. Det är en storslagen byggnad med sina imponerande stenarbeten men vi ska särskilt lägga märke till och låta oss fascineras av de väldigt vackra, mäktiga, medeltida fönstren av målat glas. Vi besöker också Yorkshire Museum, som har intressanta arkeologiska och historiska utställningar från regionen. Museet rymmer en del unika skatter från Vikingatiden, som Harrogateskatten från 900-talet, bestående av över 600 silvermynt och andra föremål som visar på vikingarnas handelskontakter från Nordafrika till Centralasien. Gemensam lunch under dagen, middag på egen hand.

 • Dag 4 Jorvik - vikingafestivalen i York

  En här av danska vikingar ledda av Ivar Benlös, den "Stora hednaarmén", intog York i november 866. Vikingarnas kontroll över York och norra England kom sedan att bestå i nästan hundra år, till 954, då Erik Blodyxa drevs ut ur staden. Men det innebar inte slutet på det nordiska inflytandet över England, det kom att bestå i ytterligare ett århundrade.

  Vikingarnas betydelse för York understryks när vi besöker Jorvik Viking Centre under Vikingfestivalen. Här har allehanda audiovisuella och sensoriska effekter använts för att ta oss tillbaka till eftermiddagen 25 oktober år 975 och den vikingatida bosättningen Jorvik med dess invånare, deras fornnordiska tungomål, deras verksamheter och de ljud, lukter och intryck de skapade. Lunch på egen hand under dagen.  Gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 5 Slaget vid Stamford Bridge - vikingarna förlorar - Castle Howard - hemresa

  "1066 and all that" är en vanlig engelsk fras som används för att beteckna den fundamentala roll som händelseutvecklingen år 1066 och som kulminerade med den normandiska invasionen under Vilhelm Erövraren, har kommit att spela för engelsk historia. Men fokus brukar i regel ligga på slaget vid Hastings i mitten av oktober 1066. Idag går vi istället på djupet och studerar det dramatiska förspelet till det berömda slaget.

  För några dagar innan Vilhelm av Normandiet steg i land med sin armé i södra England, så hade den engelska kungen Harold Godwinson varit tvungen att förhindra en nordisk invasion av norra England. Det avgörande slaget mellan engelsmännen och angriparna under den legendariske norske kungen Harald Hårdråde och Harold Godwinsons egen bror Tostig stod vid Stamford Bridge utanför York 25 september 1066. Resultatet blev att det nordiska inflytandet i England bröts, men också att den engelska armén försvagades inför mötet med den aggressive fienden i söder. Vi besöker det monument som finns över slaget, och försöker så gott det går lokalisera platsen för slaget och återskapa drabbningen utifrån historiska källor.

 • Därefter gör vi ett stort hopp i tiden och beger oss till Castle Howard som är ett av Englands största herresäten med sina närmare 150 rum. Men det är för sina framträdanden i tv-rutan som detta slott har vunnit sin främsta uppmärksamhet. Castle Howard har två gånger fått ikläda sig rollen som Brideshead, familjen Marchmains country house i Evelyn Waughs roman Brideshead revisited, "En förlorad värld" på svenska. Dels i tv-serien från 1981 med Jeremy Irons and Anthony Andrews, dels i filmen som gjordes 2008. Och detta palatsliknande familjeresidens passar alldeles utmärkt som bakgrund när man ska skildra det förfinade livet i den högre engelska aristokratin, en imponerande barockbyggnad med storslaget parklandskap som det är. 
  Härifrån vänder vi åter hemåt i vikingarnas spår mot flygplatsen för vår hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Deltagande i Jorvik Viking Festival och historiska York
 • Heliga ön Lindisfarne - där vikingatiden började, Bambergh Castle och Durhams katedral
 • Castle Howard

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 13/2
Pris Från 21 990 kr
Specialpris Prenumeranter på Forskning & Framsteg har 2.000 kr rabatt
Enkelrumstillägg 4990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Manchester tur och retur, flygtillägg
 • Transporter, entreer och visningar enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på fyrstjärniga hotell
 • Fyra frukostar
 • Två luncher
 • Tre middagar
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande lokala guider och föreläsare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Flyg till Manchester, buss till Durham
Dag 2. Bamburgh Castle, Lindisfarne, York.
Dag 3. York.
Dag 4. York - Den stora hednaarmén - Jorvik.
Dag 5. Stamford Bridge, Castle Howard - Manchester - Stockholm. 

Boende

En natt på Radisson Blu, Durham
Tre nätter på Hilton York

Resesätt SAS
Valuta

Brittiska pund

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Resan innehåller stadsvandringar och promenader i ojämn terräng. 

Boka din resa

2023-02-13 2023-02-17 21 990 kr SAS Stockholm, Arlanda 5 Boka resa
2023-02-13 2023-02-17 21 990 kr SAS Köpenhamn 1 Boka resa