Översikt

Jordanien med Tidningen Vi

Följ med tidningen Vi och arkeologen Richard Holmgren, som har medverkat i utgrävningar i Jordanien under 25 år, på en resa till det lilla landet med den stora historien. Resan fokuserar på naturupplevelser, heliga platser och spännande biblisk arkeologi. Vi besöker korsriddarborgar, romerska städer, kristna lämningar vid Jordanfloden och platser såsom förlorade bronsåldersstäder - lämningarna bakom historien om de bibliska städerna Sodom & Gomorra. Richard kommer att ge dig de senaste historiska rönen, ta dig bakom kulisserna och inte minst ta dig till hans utgrävningsplatser vid Petra och Döda havet.

I klippstaden Petra besöker vi, med riddjur alternativt jeep, utgrävningsplatsen på toppen av profeten Arons heliga berg samt annan ökenarkitektur som den vanliga turisten sällan får uppleva. Vi tillbringar mer än två dagar i Petra eftersom det är Jordaniens forna pärla. Där finns så mycket mer att uppleva än vad som normalt inkluderas i resor. Resan avslutas med luxuös förstklassig avkoppling vid Döda havets helande lera och vatten. Under resan har du helpension förutom under den lediga dagen samt flygdagarna. Guidningen som är arkeologiskt, kultur- och religionshistoriskt orienterad, ger dig en utmärkt ram som du kan fylla med egna tankar och funderingar. Välkommen till den i särklass mest unika Jordanienupplevelsen!


Om Richard Holmgren

Res med arkeologen Richard Holmgren till det lilla landet med den stora historien. Richard har sedan 90-talets början arbetat med utgrävningar i bland annat Jordanien. Flera års engagemang har omfattat klippstaden Petra men även brons- och järnålderskulturer i Jordandalen. Arbetet i Petra fokuserade på lämningarna efter profeten Arons pilgrimsort uppe på Arons berg. Richard var även med och startade den Svenska Dödahavsexpeditionen som fortfarande bedriver forskning vid östra Dödahavsstranden. Där tror man sig ha lokaliserat det förlorade biskopssätet Sodoma som enligt historien byggdes över de legendariska, lockande bronsåldersstäderna Sodom och Gomorra...

Reseprogram

 • Dag 1 Välkommen till Jordanien

  Under morgonen inleds färden via Wien mot Amman och visumformaliteter, för att sedan kliva ombord på vår buss in till centrala Amman. Under turen kommer du att informeras om veckan genom Jordanien av er guide och reseledare, arkeologen Richard Holmgren. Vi checkar sedan in på vårt fyrstjärniga hotell La Casa Hotel i Amman för två nätter.

 • Dag 2 Från gamla Philadelphia till romersk stadsvandring långt från Rom

  Efter frukost och en liten sovmorgon bekantar vi oss med vår jordanske och engelsktalande guide som kommer att dela guidningen med Richard Holmgren. Han kommer att berika oss med kunskap om Jordaniens lokala sedvänjor och kulturhistoria. Detta sker som ett komplement till Richards svensktalande guidning om landets historia och arkeologi.
  Dagen inleds med en färd till citadellet i Amman vilket ger en bra översikt av stadskärnan och dess forna historia. Färden går sedan vidare norrut och under färden bekantar vi oss med Ammans olika stadsdelar. På vägen mot en av världens bäst bevarade romerska lämning, staden Jerash, passerar vi genom de högre och svalare delarna av Jordanien. Efter lunch i Jerash besöker vi den välbevarade provinsstaden. Här finns magnifika lämningar av gator, tempel, teatrar och andra publika byggnader av en sällan skådad bevaringsgrad. Under den sena eftermiddagens röda sol tar vi oss tillbaka till Amman för att vila benen och äta middag på hotellet.

 • Dag 3 Korsriddare och Bibliska lämningar vid världens lägsta punkt

  Efter frukost brakar resan ned mot världens lägsta punkt vid norra Döda havet. På färden ned till 400 meter under havsnivån bekantar vi oss med regionens tidiga kyrkohistoria som sedan mynnar ut i ett mycket intressant besök vid den antika platsen för Johannes Döparens dopplats. Fyndet av dopbassänger och tidigkristna kyrkor var mycket kontroversiellt när det hittades, men idag står det utom alla tvivel att detta är platsen som man under bysantinsk tid identifierade som Johannes dopplats. På den varma och fossilt vita havsbottnen vandrar vi genom tamarisk-skogen dit pilgrimer och andra besökare söker sig för att bevittna resterna av forna och moderna dopinstallationer. Idag pågår en flitig byggnation av kyrkor med olika religiösa tillhörigheter i området. Platsen invigdes så sent som år 2000 av Påven Johannes Paulus II och är alltså väldigt ny som pilgrimsort. Här ges ett spännande tillfälle att se en modern process av det som vi annars endast känner från den tidiga kyrkans markering av heliga platser.

  Resan fortsätter sedan upp i bergen till 800 meters höjd ovan havet och mot en annan viktig pilgrimsort, Mount Nebo. Platsen är känd som det berg där Israels folk blickade ut över det heliga landet innan passagen över Jordanfloden. I diset kan man beskåda både Jeriko och, om man har tur, även Jerusalem. Här ligger idag en utgrävd och restaurerad kyrka som återfanns 1933. Vår färd fortsätter sedan via Kings Highway, den gamla handelsvägen som förenar Jordaniens tre forna bergsområden Edom, Moab och Ammon - under romersk tid även kallad Via Nova Traiana. Vi passerar över den djupa dalgången Wadi Mujib på vår väg mot lunch vid den stora korsriddarborgen i staden Kerak. Kerakborgen är en av världens största korsriddarborgar - en spektakulär stenborg med anor tillbaka i tidig järnålder. Från borgens vidunderliga utsikt vandrar vi runt i dess innersta och insuper dess spännande och ibland mörka historia. Resan fortsätter sedan söderut via både Kings- och Desert Highway för att mot kvällen nå klippstaden Petra. Vi kommer att bo tre nätter i anslutning till den moderna delen av Petra vid namn Wadi Musa - Moses dal på fyrstjärniga Petra Moon Village. Här äter vi middag på hotellet.

 • Dag 4 Klippstaden utan ord - Petra saknar motstycke och måste upplevas

  Petra är storslaget, lämningarna omfattar cirka en mil i diameter. Denna dag kommer vi att röra oss i stadens centrala delar. Vi närmar oss monumentens Petra genom att gå genom Bab es-Siq, den långa hålväg som leder genom bergen fram till “faraos skattkammare” - el-Kazneh. Detta är förmodligen en av de mest spektakulära vyer man kan uppleva som resenär, inte minst som arkeolog. Vi fortsätter genom den yttre Siqen och fram till den stora teatern. Härifrån vandrar den vi den nabatéiska och storslagna pilgrimsleden upp mot den höga offerplatsen, al-Madba. Vägen skriker av mystik och slingrar sig fram mellan de rosenröda klipporna. Från al-Madba har vi en fantastisk utsikt över Petra och det är en utmärkt plats för att fördjupa sig i den antika stadens religion. Färden går vidare ned i dalen, Wadi Farasa, där vi besöker ett flertal grav- och tempelmonument innan vi når det inre av stadens delvis utgrävda lämningar. Vi intar sedan lunch inne i Petra och resterande tid exploaterar ni på egen hand. Petra har över 700 monument och man kan då, efter rekommendation, besöka det man vill (och har ork till). Vid solnedgången samlas vi på angiven plats för att kanske vila lite på hotellet före middagen. 

 • Dag 5 Utmaningen det heliga Arons berg och dess utgrävningar

  Vi beger oss tillsammans tillbaka ned i Petra - vi vandrar på egen hand till angiven plats där riddjur eller jeep väntar på oss med vatten och matboxar. Vi tar oss sedan några kilometer söderut där vi medelst stigar och klipphällar sedan bestiger det heliga Arons berg. Berget är en pilgrimsort för judar, muslimer och kristna och är platsen där Moses äldre bror Aron sägs vara begravd - Mount Hor. Efter ett papyrusfynd i Petra i slutet av åttiotalet så avslöjade ett testamente en plats som omnämns som den helige översteprästens Arons hus. Detta föranledde utgrävningar uppe på Arons berg och fyndet av en stor basilika och ett pilgrimscenter väckte nytt liv till ett Petra alla trodde var på nedgång. Richard har grävt på platsen under ledning av Helsingfors Universitet och vi tar oss in på utgrävningsplatsen för att titta närmare på Arons hus och platsen för det läger som utgjort basen för de mer än tio år långa utgrävningarna. Det är inte många av Petras besökare som hittar till berget och vidare upp för dess sluttningar - besöket är garanterat upplevelserikt och lunchboxen intas framför en fantastisk vy över Wadi Araba. På vägen kommer vi också passera gravar som fortfarande bebos av traktens lokala beduiner. Vi återkommer till Petra och vidare till hotell med middag vid kvällningen. 

 • Dag 6 Städer äldre än keramik och städer utplånade av Gud

  Vår färd fortsätter nu västerut och vi beger oss till det lilla Petra, al-Beida. På vägen stannar vi till vid en besynnerlig plats som skriker av upptäckarglädje - den nästan bortglömda korsriddarborgen al-Wueira. Borgen ligger i anslutning till Petra och ligger insprängd bland spektakulärt ingefärsformade klippor. Senare når vi fram till al-Beida där vi besöker en liten men strategiskt viktig kopia av det stora Petra. Det var här de stora karavanerna stannade och slog läger. Platsen äger framförallt en samling av rituella bankettsalar som ligger dolda inne i en sval dalgång. Platsen vilar dock på en bra mycket äldre lämning som vi ska besöka väl på platsen - en 9000 år gammal bosättning med vittnesmål från en tid som speglar Petra i ett helt annat ljus.

  Färden fortsätter sedan via småvägar ned mot den djupt belägna dalgången Wadi Araba. Vi kommer här att nå de södra delarna av Döda havet söderifrån och under vägen passerar genom ett landskap av unik karaktär - ett stekande hett, ljust och spektakulärt landskap - platsen för de bibliska städerna Sodom och Gomorra.
  Arkeologerna Richard Holmgren och Anders Kaliff har arbetat i området sedan mitten av nittiotalet med att förstå, utforska och sätta spaden i den historia som lagt grunden till en av religionshistoriens mest dramatiska kapitel. Vi kommer att stanna vid den bosättning som kulturhistoriskt kan kopplas till staden Sodom. Under den fortsatta färden norröver, med Israel i diset mot väster, åker vi längs med Döda havets östra klippformationer. Under eftermiddagen når vi det lyxiga hotellet, Mövenpick Resort & Spa, som ligger vid stranden av Döda havet, för resans avslutande två nätter. Här vilar vi upp oss under solnedgång och kväll för att bada, koppla av och äta middag.

 • Dag 7 Har du provat att simma bröstsim i Dödahavet? Det går inte

  Dagen är fri från aktiviteter och ni börjar dagen med en tidig eller sen frukostbuffé för att sedan ägna hela dagen åt en väl förtjänt fysisk avkoppling. Dödahavshotellen äger flera fantastiska faciliteter i form av barer, restauranger, bad i olika bassänger och bad i Döda havet. Om man vill kan man använda spa-anläggningens olika bastulösningar och relaxavdelningar samt beställa massage (mot extra kostnad). Döda havets vatten finns till förfogande under hela dagen – det är en otrolig känsla att flyta omkring i den höga salthalten eller dränka sig i lokal hälsolera. Hotellet med sina intilliggande hotell, har ett flertal olika lunchrestauranger att välja på. Vi äter en gemensam avskedsmiddag på kvällen.

 • Dag 8 Hemfärd med unika upplevelser

  Vi lämnar Döda havet för resan mot Amman och flygresan under tidig eftermiddag från Ammoniternas högborg. Räkna med att ha många unika upplevelser att dela under hösten!.

Resans höjdpunkter

 • Richards stora kunskaper och egna erfarenheter från utgrävningar i området
 • Upplevelsen i Petra
 • De många historiska besöken

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 27/10
Pris Från 31 990 kr
Specialpris Publicerat pris kräver en prenumeration av tidningen Vi. Ordinarie pris är 32.990 kr
Enkelrumstillägg 7 250 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Amman via Wien t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Sju nätter på fyr- eller femstjärniga hotell i del i dubbelrum
 • Sju frukostar
 • Fyra luncher
 • En picknicklunch
 • Sju middagar
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande licensierad lokalguide
 • Visum för svenska medborgare
 • Svensk miljöskatt och lokala skatter

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillägg
Tillägg ej prenumerant 1000 kr
Resplan

Dag 1. Avresa Sverige - Jordanien. Incheckning på hotell i Amman. Middag.
Dag 2. Citadellet Amman, panoramatur och besök i Jerash. Middag.
Dag 3. På pilgrimsvägar vid Johannes Döparens dopplats, Mount Nebo, Kerakborgen mot Petra, incheckning och middag.
Dag 4. Initierade exkursioner i Petra - Klippstaden utan ord, middag.
Dag 5. Petra och heliga Arons berg med picknicklunch ovan Wadi Araba, middag.
Dag 6. Lilla Petra - Al Beida, genom Wadi Araba och Sodom mot Döda havet, middag. 
Dag 7: Fri dag att njuta av Döda havets salta vatten, avskedsmiddag
Dag 8. Hemresa

Boende

Två nätter på fyrstjärniga La Casa Hotel i Amman
Tre nätter på fyrstjärniga Petra Moon Village
Två nätter på femstjärniga Mövenpick Resort & Spa

Resesätt Austrian Airlines
Valuta

Jordansk dinar

Visum

Visum krävs för inresa till Jordanien. Historiska Resor arrangerar visum för svenska medborgare vid inresa men har du annat medborgarskap behöver du undersöka vad som gäller hos Jordaniens ambassad.

Vaccination

Vi rekommenderar att du sätter dig in i Jordaniens krav på vaccination och inreseregler kring detta.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Klimatkompensation

Är inkluderad i resans pris.

Bra att veta

Resans besök i och kring Petra är förutom klon på resan, även lätt fysiskt ansträngande med promenader i terräng med höjdskillnader på sand och sten. Vi går inte långa sträckor och gör det i långsamt tempo men kräver normal kondition och hela leder för att vara njutbara. 

Boka din resa

2022-10-27 2022-11-03 31 990 kr Austrian Airlines Stockholm 5+ Boka resa