Översikt

Lagunens skatter med Izabella Donkow

Välkommen på en strålande resa med opera i Trieste i Friulien och Lagunens Italien med arkeologen Izabella Donkow! Känn historiens vingslag i romarnas, langobardernas och habsburgarnas okända Friuli med den kejserliga kurorten Grado och Trieste med premiären på Verdis ”Macbeth”.

Sagostäderna vid Italiens lagunlandskap har varit befolkade ända sedan förhistorisk tid. Dagens resenärer missar dessvärre ofta denna rika och varierade natur- och kulturbygd! Res med arkeologen Izabella Donkow för att utforska lagunens skatter, med tonvikt på historien i njutbar kombination med utvalda måltider och Verdis opera "Macbeth" i Trieste.
Denna region med hisnande vackra, men mindre kända, platser där erövrarfolk, ett efter ett, har dragit fram över den smala slätten mellan Adriatiska havet och Alperna. Friuli-Venezia Giulias historia spänner ifrån tidig stenålder, med Unesco-listade pålbosättningen Palù di Livenza, fram till 1900-talets införlivande med Italien.

Under en resa med basen i Grado och Trieste upptäcker vi det romerska Altinum och magnifika Aquileia samt gör en härlig båttur i lagunen från Aquileia till Grado. Under stadspromenader bland antika lämningar i historiskt högintressanta, men mindre kända, städer njuter vi av kanaler, arkitektur och folkvimmel. Vi utforskar städer som Trieste och vackra Cividale del Friuli, även de med rötter i romarriket. Bekvämt fyrstjärnigt boende med bra belägenhet, såväl i Grados äldre delar som i Triestes imponerande habsburgska kvarter.

Vår ciceron är Izabella Donkow, klassisk arkeolog och antikvetare. Hon är utbildad vid Stockholms universitet, King’s College London och de svenska instituten runt om Medelhavet, där hon har specialiserat sig på senantiken och tidigkristen arkeologi. Hon har tidigare varit verksam som forskarassistent vid Christie’s i London, undervisat i antiken vid Stockholms Universitet och Svenska Institutet i Istanbul samt deltagit i utgrävningar i Sverige, Grekland och på Irland. Izabella har tidigare varit ciceron på resor till Ravenna samt Friulien och Venedigområdet i Italien. 

Reseprogram

 • Denna resa är ett samarbete mellan Historiska resor och FAVORIT Kultur och temaresor. Som musikresa finner du den hos Favoritresor men resan leds av Izabella Donkow som lett resor till de arkeologiska och historiska platserna i Friulien under flera år. Något som verkligen hör hemma även hos Historiska resor. Izabella förmedlar sina kunskaper på ett synnerligen uppskattat vis och är mycket involverad i menyval för att alla verkligen ska kunna njuta av närproducerade lokala smaker.  

 • Dag 1 Venedig – historiska Altinum - Grado

  Efter en tidig avresa ankommer vi till Venedig, varifrån vi reser nordöst mot Altinum, Venedigs närbelägna föregångare. Efter en gemensam lunch bekantar vi oss med lämningarna av den stad som romarna anlade i utkanten av en lagun, i ett landområde som erövrats från de skickliga sjöfarande veneterna.
  Altinums strategiska läge längs Via Annia, den romerska väg som från 131 f. Kr. förband Adria med Aquileia, var stadens styrka men också dess svaghet. Även Via Claudia Augusta, i riktning norrut, bortom Alperna, tog där sin början. Likt många andra romerska städer, lyckades inte heller Altinum stå emot hunnern Attilas anfall. År 452 e.Kr. ödelades den romerska hamnstaden samtidigt som befolkningen tvingades ta skydd på de närbelägna öarna, något som med tiden ledde till staden Venedigs grundande.

  På vår färd besöker vi Altinums nybyggda arkeologiska museum innan vi fortsätter mot Grado, ön med de vackra sandstränderna och en gammal, mysig stadskärna med rötter i den romerska och bysantiska eran. Grado är en av de få städerna så här nära Venedig som har en vacker och mycket sevärd historisk del. Vårt hotell Villa Venezia ligger bra beläget i den gamla stadskärnan. 

 • Under den österrikisk-ungerska epoken blev Grado kejsarnas kurort. Hit vallfärdade den rika habsburgska överklassen för att lindra sin ledvärk i hälsobringande len sand och morgonfärsk tång, bada och koppla av under sommaren. Grado är den folkkäre poeten Biagio Marins hemtrakter. Hans dikter, skrivna på en venetiansk dialekt, är en kärleksförklaring till ön, lagunen och dess invånare. I gamla stan hänger tvätten, på klassiskt italienskt manér, på torklinor mellan hus och utefter väggar ovanför restauranger och småbutiker. Vi checkar in på hotellet och gör en kort orienteringstur. Gemensam middag.

 • Dag 2 Aquileia - lunch på lagunens vatten - Grado

  Dagen tillbringar vi i det närbelägna Aquileia, idag en stilla ort inbäddad i grönska. Under romersk kejsartid och senantiken var Aquileia en av rikets viktigaste städer. Flera stora vägar möttes här, en förutsättning för blomstrande handel och snabba truppförflyttningar. Via Postumia gick från Aquileia till Genua och Via Iulia Augusta från Aquileia till det moderna Wilten nära Innsbruck. Aquileia växte fram ur en romersk koloni, grundad redan 181 f. Kr. för att hålla stånd mot grannfolken, men med spår av bosättning långt tidigare. Staden hade sin storhetstid under senantiken innan hunnen Attila raserade den år 452, då invånarna tvingades flytta till Grado.

 • På vår rundvandring stannar vi till vid lämningar av romerska villor och stadens antika torg. En ståtlig cypressallé leder oss förbi den antika hamnanläggningen mot domkyrkan Santa Maria Assunta. Domkyrkans enastående mosaikgolv och det intilliggande baptisteriet hör till Aquileias viktigaste lämningar från den tidigkristna perioden och går tillbaka till tiden kort efter utfärdandet av Toleransediktet år 313. Vi avrundar vår rundvandring med att besöka Aquileias nyrestaurerade arkeologiska museum som slog upp portarna hösten 2018.
  Dess rika arkeologiska fynd vittnar om Aquileias roll som en viktig handelsplats i en kosmopolitisk romersk värld. Stora delar av Aquileia, vars monument sattes upp på Unescos världsarvslista 1989, är ännu outgrävda och förblir därför en rik informationskälla för kommande generationer av arkeologer.

 • Vi äter en lunch under en skön båtresa från Aquileia ut i lagunen mot Grado. Väl iland förflyttar vi oss till den tid då ön hette Aquae Gradatae och var en viktig romersk hamnstad. Vi besöker Grados två kulturskatter – domkyrkan tillägnad helgonet Santa Eufemia och den intilliggande basilikan Santa Maria delle Grazie, två välbevarade tidigkristna basilikor. Eftermiddag och kväll till eget förfogande.

   

 • Dag 3 Världsarvet Palmanova - Julius Caesars stad Cividale - Trieste

  Vi reser med bagaget i bussen mot nya mål. Palmanova är regionen Friuli-Venezia Giulias senaste tillskott till Unescos världsarvslista. Den stjärnformade renässansstaden byggdes år 1593 av venetianer som militärt fort och kom, under de kommande århundradena, att spela en viktig strategisk roll i konflikterna mellan Veneto och Österrike-Ungern.
  Från Palmanova fortsätter vi mot Cividale del Friuli.

 • Vi rör oss i skärningen mellan olika kulturer, i de östra delarna av den region som romarna kallade cisalpinska Gallien, "Gallien på den här sidan om Alperna" innan området införlivades med romarriket. Julius Caesars skugga vilar över regionen och än mer över staden. Romarna grundade staden och kallade den Forum Iulii – Julius forum, senare namnet på regionen Friuli. Langobarderna gjorde med tiden Cividale till sin huvudstad.  

 • Med frankernas maktövertagande mot slutet av 700-talet döptes staden om till  Civitas Austriae, Karl den stores "Staden i söder". Cividale domineras av Piazza del Duomo med katedralen i venetiansk gotisk stil, byggd ovanpå en tidigare byggnad från 700-talet och färdigställd på 1500-talet. Vid piazzan finns även Palazzo dei Provveditori Veneti som ritades av renässansarkitekten Andrea Palladio 1565. Här ligger det arkeologiska museet som vi besöker innan vi fortsätter till Katedralsmuseet för att se de langobardiska skatterna.

 • Vi strosar genom de medeltida gränderna på väg mot Djävulsbron som spänner dramatiskt över floden Natisone. Längs denna ligger Monastero di Santa Maria in Valle med det originella Tempietto Longobardo, ett kapell från högmedeltiden med statyer och stuckatur från 1000- och 1200-talen. Nu väntar resan ned mot kusten och eleganta Trieste där vi bor på fyrstjärniga Double Tree by Hilton, med bra belägenhet, i tre nätter. Kvällen på egen hand.

 • Dag 4 Pärlan Trieste

  Trieste kallas "Det lilla Wien vid havet" och bjuder in till ett sammelsurium av kulturer som mötts i tusentals år. Vår stadspromenad inleder vi på höjden Castel San Giusto med svindlande vyer över staden, för att gå på upptäcktsfärd bland de närbelägna lämningarna av ett romerskt forum. Därnäst väntar katedralen rest till stadens helgon Justinus ära.
  Vi stannar till vid konsthistorikern Johannes Winckelmanns kenotaf, gömd i trädgården till Civico Museo di Storia ed Arte e Orto Lapidario. Denne den "moderna konsthistoriens och antikens fader" rånmördades i Trieste 1768 under en resa söderut.

 • Eftersom staden under 500 år lytt under andra stormakter och först 1918 blev italiensk
  lät Mussolini gräva fram de romerska lämningarna i staden för att stärka nationalismen. Triestes historiska stadsdel känns därför snarare romersk och österrikisk-ungersk än italiensk.

   

 • Under 1700- och 1800-talen satte habsburgarna sin prägel på staden, då Trieste var deras viktiga hamnstad. På väg mot det storslagna torget, Piazza Unità d'Italia, omgärdat av vackra palats och flera av de klassiska kaféer som lockade författare och poeter som James Joyce, stannar vi till vid den romerska teatern. Piazzan upplevs på ett synnerligen behagligt vis – det enorma torgets ändlösa vy mot havet gör att det verkar uppslukas av böljorna. Tid ges för att på egen hand upptäcka staden – kanske njuta av några av stadens kaféer från tiden för "la belle époque" eller för en promenad längs "Le Rive". Gemensam middag till kvällen.

 • Dag 5 Miramare - det vita slottet vid udden - Operakväll "Macbeth"

  Dagen skall avnjutas bland blåregnspergolor och grönska på en udde i havet. Castello di Miramare byggdes 1856 för ärkehertig Ferdinand Maximilian av Habsburg, sedermera kejsare av Mexiko, och hans hustru Carlotta, ute på Grignanoudden, en karg karstklippa mot havet. Slottets inredning är intakt och speglar ärkehertigens eklektiska arkitektoniska smak, en anmärkningsvärd stilblandning av gotik, medeltid och renässans – i ett möte med den söta doften från Medelhavets örtlandskap och havets blå toner, där slottsparken ramas in av
  soliga båtbryggor och små sandstränder. Vi har tid att, på egen hand, strosa runt i slottet med audioguide och beundra den vackra parken.

 • Återresa till Trieste för tid på egen hand innan vi samlas för en tidig avskedsmiddag på en restaurang fint belägen vid en kanal. Operahuset Teatro Verdi, från 1801, är festligt som en kristyrtårta i gammalrosa och vitt, beläget nära Triestes "salong" – Piazza Unità.

  Arkitekturkritikerna beskriver operahuset som ett La Scala på utsidan och ett La Fenice på insidan, inte så konstigt eftersom arkitekten Gian Antonio Selva även skapade La Fenices hästskoformade auditorium. Men habsburgarna ansåg att fasaden behövde lite mer distinktion och uppdrog åt Matteo Pertsch att skapa exteriören med inspiration från La Scala.
  År 1882–1884 uppfördes den nuvarande fasaden mot havet för att harmonisera byggnaden.

 • Kl 20.30 inleds premiärföreställningen av Giuseppe Verdis "Macbeth", som hade urpremiär i Florens 1847. Den då 33-årige Giuseppe Verdis nyskapande och experimentella operadrama "Macbeth" baserades på Shakespeares drama om makthunger och blodiga illdåd. Senare i hans liv skulle även "Otello" och " Falstaff" följa.
  I Macbeth finns ingen hjältetenor, sopranen är en ytterst osympatisk person och kärlekshistoria saknas helt. Istället skapar Verdi en nästan hallucinatorisk stämning av intriger och skräck med häxor, dimhöljda hedar och gengångare i en högdramatisk musik som pekar mot den väg hans komponerande skulle ta i fortsättningen. Under ledning av dirigent Fabrizio Maria Carminati medverkar en av operavärldens mest eftersökte Verdi-baritoner, Giovanni Meoni, som framträtt på operavärldens främsta scener, liksom holländska sopranen Gabrielle Mouhlen, unge Triestesonen och tenoren Riccardo Rados samt basen Dario Russo, som framträtt på de flesta italienska och många franska, spanska och tyska operascener.

   

 • Dag 6 Trieste –Venedig–Stockholm

  Vi lämnar Trieste efter frukost och beger oss till flygplatsen i Venedig för resan hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Izabella Donkows kunskaper om de romerska lämningarna i Aquileia och Altinum
 • Operaföreställningen och Miramare i Trieste
 • Okända men magnifika konststäderna Cividale och Grado

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 11/5
Pris Från 23 990 kr
Enkelrumstillägg 3890 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Venedig, via München, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fem bufféfrukostar
 • Tre luncher med vin/vatten
 • Två middagar med vin/vatten
 • Operabiljett på bakre parkett (kostnad 1200:-)
 • Svensktalande historieciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Venedig – Romerska Altinum - Grado vid  lagunen
Dag 2. Magnifika Aquileia - kryssning till Grado - historiska kyrkor
Dag 3. Världsarvet Palmanova - Caesars stad Cividale - Trieste
Dag 4. Pärlan Triestes skatter och "salongen mot havet"
Dag 5. Slottet Miramare och promenad längs vattnet - Operakväll "Macbeth"
Dag 6. Trieste – Venedig – Stockholm

Boende

Boende på fyrstjärniga hotellen;
Hotell Villa Venezia i Grado, 2 nätter
Hotell Doubletree by Hilton, 3 nätter

Resesätt Lufthansa

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Ha bekväma skor för stadspromenader på ojämnt underlag. Bra fungerande leder och god promenadvigör är förutsättningar för en fin reseupplevelse.

Boka din resa

2020-05-11 2020-05-16 23 990 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa