Översikt

Lagunens skatter med Izabella Donkow

Välkommen på en unik och strålande resa till Lagunens Italien med arkeologen Izabella Donkow! Känn historiens vingslag i romarnas, langobardernas och habsburgarnas okända Friuli med den kejserliga kurorten Grado.

Sagostäderna vid Italiens lagunlandskap har varit befolkade ända sedan förhistorisk tid. Dagens resenärer missar dessvärre ofta denna rika och varierade natur- och kulturbygd! Res med arkeologen Izabella Donkow för att utforska lagunens skatter, med tonvikt på den romerska perioden, i en region med hisnande vackra, men mindre kända, platser där erövrarfolk, ett efter ett, dragit fram över den smala slätten mellan Adriatiska havet och Alperna. Friuli-Venezia Giulias historia spänner ifrån tidigstenålder, med Unesco-listade pålbosättningen Palù di Livenza, fram till 1800-talets skapande av det enade Italien.

Under en resa med bas i Udine och Grado upptäcker vi det romerska Aquileia och besöker dess utgrävare greve Francesco di Toppos villa i Buttrio. Under stadspromenader bland antika lämningar i historiskt högintressanta, men mindre kända, städer njuter vi av kanaler, arkitektur och folkvimmel.

Vi utforskar städer som Treviso, Udine, Trieste och vackra Cividale del Friuli, även de med rötter i romarriket. Bekvämt boende på mellanklasshotell i bra läge såväl i Udine som i Grado. Våra gemensamma måltider intar vi på utvalda trattorior. 

Vår ciceron är Izabella Donkow, klassisk arkeolog och antikvetare. Hon är utbildad vid Stockholms universitet, King’s College London och de svenska instituten runt om Medelhavet, där hon har specialiserat sig på senantiken och tidigkristen arkeologi. Hon har tidigare varit verksam som forskarassistent vid Christie’s i London, undervisat i antiken vid Stockholms Universitet och Svenska Institutet i Istanbul samt deltagit i utgrävningar i Sverige, Grekland och på Irland. Izabella har tidigare varit ciceron på resor till Ravenna samt Friulien och Venedigområdet i Italien. 

Reseprogram

 • Dag 1 Venedig – Treviso vid kanalerna – Udine

  Efter en tidig avresa ankommer vi till Venedig, varifrån vi reser norrut till Treviso, vackert beläget vid floden Sile. Gemensam lunch på en av stadens trevliga trattorior och därefter en promenad över Dantebron mot fiskmarknaden, belägen på en liten ö, mitt i Treviso. Vid Chiesa di San Francesco avrundar vi vistelsen i Treviso för att resa mot Udine.

 • Udines historia går tillbaka till tiden före romarna, men det vi ser idag stammar från dess venetianska epok under renässansen. Via Mercatovecchio är den historiska stadsdelens huvudgata och här bodde förr Aquileias patriarker. Vid Piazza della Libertà ligger 1500-talsloggian San Giovanni med klocktornet samt den ännu äldre Loggia Lionello med luftiga arkader. Under 1550-talet arbetade Palladio med flera byggnader i staden.

 • På väg mot Udine passerar vi Palmanova, Friuli-Venezia Giulias senaste tillskott till Unescos världsarvslista. Den stjärnformade renässansstaden byggdes år 1593 av venetianer som militärt fort och kom, under de kommande århundradena, att spela en viktig strategisk roll i konflikterna mellan Veneto och Österrike-Ungern. Framme i Udine checkar vi in på fyrstjärniga hotell Ambassador. Välkomstmiddag på en närbelägen restaurang.

 • Dag 2 Caesars stad Cividale – Udine

  Efter frukost ger vi oss av mot Cividale del Friuli. Vi rör oss i skärningen mellan olika kulturer, i de östra delarna av den region som romarna kallade cisalpinska Gallien, "Gallien på den här sidan om Alperna" innan området införlivades med romarriket. Julius Caesars skugga vilar över regionen och än mer över staden. Romarna grundade staden och kallade den Forum Iulii – Julius forum, senare namnet på regionen Friuli.
  Langobarderna gjorde med tiden Cividale till sin huvudstad. Med frankernas maktövertagande mot slutet av 700-talet döptes staden om till Civitas Austriae, Karl den stores "Staden i söder". Cividale domineras av Piazza del Duomo med katedralen i venetiansk gotisk stil, byggd ovanpå en tidigare byggnad från 700-talet och färdigställd på 1500-talet. Vid piazzan finns även Palazzo dei Provveditori Veneti som ritades av renässansarkitekten Andrea Palladio 1565. Här huserar det arkeologiska museet som vi besöker innan vi fortsätter till Katedralsmuseet för att se de langobardiska skatterna.

 • Vi strosar genom de medeltida gränderna på väg mot Djävulsbron som spänner dramatiskt över floden Natisone. Längs Natisonefloden ligger Monastero di Santa Maria in Valle med det utsökta Tempietto Longobardo, ett kapell från högmedeltiden med statyer och stuckatur från 1000- och 1200-talen. Vi avrundar besöket i Cividale med en lunch.

 • På seneftermiddagen återvänder vi till Udine där vi beger oss till domkyrkan med den intilliggande Chiesa di Purità som är smyckad med fresker av Giovanni Battista Tiepolo, en av 1700-talets största konstnärer. Vi avslutar dagen med att besöka Udines slott med dess fina arkeologiska samling från Aquileia, viktiga konstsamlingar och den freskbemålade hallen där parlamentet samlades. Middag på egen hand.

 • Dag 3 Udine - Villa di Toppo Florio - Gradolagunens ölandskap - Grado

  Efter frukost checkar vi ut och lämnar Udine och reser mot Buttrio för att lära om Aquileias tidiga utgrävare, greve Francesco di Toppo. Hans hem, Villa Toppo, uppfördes i början av 1700-talet och är vackert beläget på en höjd. Greve Francesco di Toppo var under mitten av 1800-talet en av Udines mest prominenta adelsmän. Vid sin död testamenterade han sin betydande samling av fynd från Aquileia till det arkeologiska museet i Udine. Villans park uppfördes i romantisk stil och innehåller flera antika föremål från grevens utgrävningar. Vi passar på och besöker Vinmuseet och får vara med om vinprovning av några lokala friulianska viner, som stolt rankas bland Italiens främsta.

 • Från Buttrio fortsätter vi mot lagunens öar där Grado ligger. Lunch intar vi på en båt samtidigt som vi färdas genom den vackra Gradolagunen. Framme i Grado checkar vi in på mellanklasshotell Villa Venezia dit vårt bagage redan har transporterats.
  Under den österrikisk-ungerska epoken blev Grado kejsarnas kurort. Hit vallfärdade den rika habsburgska överklassen för att lindra sin ledvärk i hälsobringande len sand och morgonfärsk tång, bada och koppla av under sommaren.

 • Grado är den folkkäre poeten Biagio Marins hemtrakter. Hans dikter, skrivna på en venetiansk dialekt, är en kärleksförklaring till ön, lagunen och dess invånare. I gamla stan hänger tvätten, på klassiskt italienskt manér, på torklinor mellan hus och utefter väggar ovanför restauranger och småbutiker. Vi samlas för en stadspromenad som flyttar oss till den tid då ön hette Aquae Gradatae och var en viktig romersk hamnstad. Vi besöker Grados två kulturskatter – domkyrkan tillägnad helgonet Santa Eufemia och den intilliggande basilikan Santa Maria delle Grazie, två välbevarade tidigkristna basilikor. Middag på egen hand.

   

 • Dag 4 Slottet Miramare - pärlan Trieste

  Vi gör en heldagsutflykt till Trieste där "Det lilla Wien vid havet" bjuder in till ett sammelsurium av kulturer som möts sedan tusentals år. Vår första anhalt är Castello di Miramare, som byggdes 1856 för ärkehertig Ferdinand Maximilian av Habsburg, sedermera kejsare av Mexiko, och hans hustru Carlotta, ute på Grignanoudden, en karg karstklippa mot havet. Slottets inredning är intakt och speglar ärkehertigens eklektiska arkitektoniska smak,
  en anmärkningsvärd stilblandning av gotik, medeltid och renässans – i ett möte med den söta doften från Medelhavets örtlandskap och havets blå toner, där slottsparken ramas in av soliga båtbryggor och små sandstränder. Vi har tid att, på egen hand, strosa runt i slottet och beundra den vackra parken. Efter lunch, som vi intar i en restaurang vid havet, fortsätter vi mot Trieste.

 • Vår stadspromenad inleder vi på Castel San Giusto med svindlande vyer över staden, för att gå på upptäcktsfärd bland de närbelägna lämningarna av ett romerskt forum. Därnäst väntar katedralen rest till stadens helgon Justinus ära. Vi stannar till vid konsthistorikern Johannes Winckelmanns kenotaf, gömd i trädgården till Civico Museo di Storia ed Arte e Orto Lapidario. Denne den "moderna konsthistoriens och antikens fader" rånmördades i Trieste 1768 under en resa söderut. Eftersom staden under 500 år lytt under andra stormakter och
  först 1918 blev italiensk lät Mussolini gräva fram de romerska lämningarna i staden för att stärka nationalismen.

 • Triestes historiska stadsdel känns därför snarare romersk och österrikisk-ungersk än italiensk. Under 1700- och 1800-talen satte habsburgarna sin prägel på staden, då Trieste var en viktig hamnstad. På väg mot det storslagna torget, Piazza Unità d'Italia, omgärdat av vackra palats och flera av de klassiska kaféer som lockade författare och poeter som James Joyce, stannar vi till vid den romerska teatern. Tid att på egen hand upptäcka några av stadens kaféer från tiden för "la belle époque" eller för en promenad längs "Le Rive". På seneftermiddagen återvänder vi till Grado. Middag på egen hand.

 • Dag 5 Aquileia - Grado

  Dagen tillbringar vi i det närbelägna Aquileia, idag en stilla ort inbäddad i grönska. Under romersk kejsartid och senantiken var Aquileia en av rikets viktigaste städer. Flera stora vägar möttes här, en förutsättning för blomstrande handel och snabba truppförflyttningar. Via Postumia gick från Aquileia till Genua och Via Iulia Augusta från Aquileia till det moderna Wilten nära Innsbruck. Aquileia växte fram ur en romersk koloni, grundad redan 181 f. Kr. för att hålla stånd mot grannfolken, men med spår av bosättning långt tidigare.

 • Staden såg sin storhetstid under senantiken innan hunnen Attila raserade den år 452, då invånarna tvingades flytta till Grado. På vår rundvandring stannar vi till vid lämningar av romerska villor och stadens antika torg. En ståtlig cypressallé leder oss förbi den antika hamnanläggningen mot domkyrkan Santa Maria Assunta. Domkyrkans enastående mosaikgolv och det intilliggande baptisteriet hör till Aquileias viktigaste lämningar från den tidigkristna perioden och går tillbaka till tiden kort efter utfärdandet av Toleransediktet år 313. Efter lunch avrundar vi vår rundvandring med att besöka Aquileias nyrestaurerade arkeologiska museum som slog upp portarna hösten 2018. Dess rika arkeologiska fynd vittnar om Aquileias roll som en viktig handelsplats i en kosmopolitisk romersk värld.

 • Stora delar av Aquileia, vars monument sattes upp på Unescos världsarvslista 1989, är ännu outgrävda och förblir därför en rik informationskälla för kommande generationer av arkeologer. Tillbaka i Grado har vi eftermiddagen till eget förfogande. På kvällen återsamlas vi för avskedsmiddag, på en restaurang fint belägen vid en kanal.

 • Dag 6 Grado–Venedig–Stockholm

  Vi lämnar Grado efter frukost och beger oss till flygplatsen i Venedig för resan hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Izabella Donkows kunskaper
 • Miramare i Trieste
 • Okända men magnifika konststäderna Cividale och Udine
 • Båtturen ut i lagunen

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 12/10
Pris Från 17 990 kr
Enkelrumstillägg 2990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Arlanda–Venedig t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fem bufféfrukostar
 • Fyra luncher med vin/vatten
 • Två middagar med vin/vatten
 • Vinprovning
 • Svensktalande ciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna avresemöjlighet från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Venedig – Treviso vid kanalerna – Grado
Dag 2. Caesars stad Cividale del Friuli – Udine
Dag 3. Villa di Toppio Florio - Grados skatter - båttur
Dag 4. Slottet Miramare vid havet - pärlan Trieste
Dag 5. Aquileia – Grado
Dag 6. Grado – Venedig – Stockholm

Boende

Boende på mellanklasshotellen;
Hotell Ambassador i Udine, 2 nätter och Hotell Villa Venezia i Grado, 3 nätter

Resesätt SAS

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Bra att veta

Ha bekväma skor för stadspromenader på ojämnt underlag. Bra fungerande leder och god promenadvigör är förutsättningar för en fin reseupplevelse.

Boka din resa

2019-10-12 2019-10-17 17 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa