Översikt

Les pays Basques - Franska & Spanska Baskien

En resa till några av sydvästra Frankrikes och nordvästra Spaniens absoluta höjdpunkter. Vi inleder resan i en av Europas mest välbevarade renässansstäder, den lilla pärlan Sarlat som är med på Unescos världsarvslista, samt den spektakulära miljön i Frankrikes två vackraste floddalar, Dordogne och Vézères. Här finner vi även den världsberömda Lascauxgrottan med sina 20.000 år gamla grottmålningar.

Vi fortsätter till en av franska Baskiens allra vackraste byar och ett familjehotell vars gourmet-restaurang har en stjärna i Guide Michelin.


Det är intressant att jämföra de vackra småbyarna i franska Baskien med den ganska annorlunda miljön och arkitekturen i spanska baskiska städer som mondäna San Sebastian och Bilbao. Där avslutas resan, staden utgör ett av Europas mest intressanta exempel på lyckad stadsförnyelse, med sitt fantastiska Guggenheim-museum som kronan på verket. Under resans lopp njuter vi ett antal minnesvärda måltider i både Frankrike och Spanien. Vår ciceron är Frankrikeexperten Peter Hagwall.

Resan är ett samarbete mellan Favoritresor och Historiska Resor.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Toulouse - Sarlat

  Vi landar på flygplatsen i Toulouse där buss och ciceron väntar på att föra oss norrut. Efter att ha passerat staden Cahors svänger vi ner mot floden Dordogne, och når så fram till det vackra Sarlat. Här tar vi in på trevliga Hôtel de Selves med utmärkt läge och promenadavstånd till den spektakulära gamla stadsdelen för två nätters boende. Gemensam middag på en mycket bra restaurang i närheten.

 • Dag 2 Lascauxgrottan – Vézèredalen – Beynac och Dordognedalen

  Vi inleder dagen med ett besök i kopian av den berömda Lascauxgrottan. Det är svårt att inte bli berörd av denna i sann maning uråldriga konst, dess uttrycksfullhet och märkliga likhet med moderna verk. Dagens grotta är en exakt facsimil av den ursprungliga som därmed skyddas mot de nedbrytande ämnen som vi människors besök medför.

  Därefter följer vi floden Vézères bitvis spektakulära floddal, ett av de områden i Europa där man gjort allra flest fynd från vår förhistoria.

  Vi fortsätter under eftermiddagen genom den sköna naturen i Dordognedalen, ofta kallad Frankrikes vackraste floddal. Något som bidragit till det epitetet är de spektakulära medeltidsbyar som kantar floden, vi promenerar genom det märkliga Beynac och stannar till i Roque-Gageac. Under dagen äter vi en gemensam lunch.

  Vid återkomsten till Sarlat gör vi en orienteringspromenad genom den vackra renässansarkitekturen i stadscentrum, resten av kvällen till eget förfogande.

 • Dag 3 Sarlat – Bergerac – Ainhoa

  Vi inleder dagen med en färd utmed Dordogne bort till staden Bergerac, där vi gör en paus i den gamla stadsdelen. Därefter fortsätter vi i stort sett rakt söderut, och efter gemensam lunchpaus i Marmande korsar vi det slättlandskap som skiljer vindistrikten runt Bordeaux från Pyrenéernas fotkullar.På eftermiddagen når vi så de mjukt kuperade kullarna i franska Baskien, vars synnerligen charmerande småbyar har en helt speciell arkitektur. I en av de allra vackraste, Ainhoa, tar vi in för två nätter på det mysiga familjehotellet Ithurria vars gourmetrestaurang ståtar med en stjärna i Guide Michelin. Där vi naturligtvis också intar gemensam middag.

 • Dag 4 Bayonne - Biarritz – St Jean de Luz

  Vi ägnar hela dagen åt franska Baskien. Här lever traditionerna och den baskiska kulturen, inte minst den särpräglade arkitekturen, och även det baskiska språket är synnerligen levande. Vi inleder med ett besök i franska Baskiens huvudstad Bayonne, med en pittoresk gammal stadsdel utmed floden Nives kajer. Vi fortsätter den korta sträckan till den vackra gamla hamnstaden St Jean de Luz med en levande fiskehamn som förr i världen var berömd både för sina kapare och sina valfångare. Vi avrundar dagen med ett besök i den mondäna turistorten Biarritz med sin sekelskiftescharm, innan vi återvänder till Ainhoa för ännu en god middag på Ithurria.

 • Dag 5 San Sebastian – Bilbao

  Idag korsar vi nationsgränsen och kommer in i spanska Baskien. Vårt första stopp blir staden Hendaye precis på gränsen mellan Spanien och Frankrike. Därefter gör vi ett stopp i eleganta San Sebastian, med sitt fina läge vid den vackra havsbukten La Concha. San Sebastian har länge varit och återigen blivit en av Spaniens allra mest exklusiva semesterorter. På vår fortsatta väg västerut tar vi en mindre väg längs kusten och i närheten av orten Getarria äter vi en mycket god lunch tillsammans på en av kustens bästa fiskrestauranger. Vi fortsätter sedan in mot Bilbao. Vid ankomsten gör vi en kortare stadsrundtur innan vi tar in på trevliga Hotel Conde Duque, med perfekt läge vid Bilbaofloden mittemellan Guggenheimmuseet och den trevliga gamla stadsdelen. Kvällen till fritt förfogande i Bilbao.

 • Dag 6 Bilbao och Guggenheimmuseet

  Hela dagen till fritt förfogande i denna spännande stad. Vi inleder med en kortare orienterings-promenad för att få en känsla av staden, med avslutning vid Guggenheimmuséet. Du får biljett som ger tillträde hela dagen till museet vars unika arkitektur är signerad Frank Gehry. De relativt små permanenta samlingarna kompletteras hela tiden av olika högintressanta specialutställningar med tonvikt på den helt nutida konsten. Sällan har en kulturell institution betytt så mycket för en stad, i samband med museibygget rustades hela staden upp i ett häpnadsväckande stadsförnyelse-program som bl a återuppväckte kvaliteterna i den spanska jugendarkitektur Bilbao till stor del består av.Den gamla stadsdelen i Bilbao är också rolig att spatsera i och allt hålls ihop av Bilbaofloden med sina nya flanörvänliga kajer. Det går även att ta den nya tunnelbanan ända ut till havet. På kvällen samlas vi gen för en gemensam avskedsmiddag på hotellet.

 • Dag 7 Bilbao – Stockholm

  Vi tar bussen ut till Bilbaos nya flygplats med djärv arkitektur signerad Calatrava för vidare flygning hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Världsarvet Sarlat och Lascauxgrottan
 • Det unika Guggenheimmuséet
 • De minnesvärda måltiderna

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 28/4
Pris Från 21 200 kr
Enkelrumstillägg 2 990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Toulouse och Bilbao - Stockholm via Amsterdam 
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sex nätter på hotell, del i dubbelrum
 • Sex frukostar
 • Fyra middagar inkl viss mängd vin
 • Tre luncher
 • Ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Toulouse - Sarlat
Dag 2. Lascauxgrottan – Vézèredalen – Beynac och Dordognedalen
Dag 3. Sarlat – Bergerac – Ainhoa
Dag 4. Bayonne - Biarritz – St Jean de Luz
Dag 5. San Sebastian – Bilbao
Dag 6. Bilbao och Guggenheimmuseet
Dag 7. Bilbao – Stockholm

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-04-28 2019-05-04 21 200 kr Väntelista Boka