Översikt

Litteraturens St Petersburg

På andra sidan Östersjön, vid floden Nevas utlopp i Finska viken, ligger S:t Petersburg, Peter den stores och Katarina den storas storslagna ryska huvudstad från 1700-talet. Staden är byggd på hundratalet öar och sammanbinds av många hundra broar som spänner över mer än femtio vattendrag.

Följ med till den fascinerande staden St Petersburg under några höstdagar då vi lär känna den ryska litteraturen på plats. Vi får följa några av de stora författarna i fotspåren, besöka deras hem (numera lägenhetsmuséer) och platserna för avgörande möten i deras böcker – och i det verkliga livet. Vi kommer dessutom att underhållas av skådespelare som i unika skådespel visar brottsstycken av författarnas verk. Resan bjuder också på en tur på floden Neva genom staden samt besök på Eremitaget och Peterhof. Ciceron på resan är journalisten och Rysslandskännaren Erik Klefbom.


Om Erik Klefbom och Julia Dmitrieva
Erik Klefbom är journalist och Rysslandskännare. Han gjorde sitt första besök i Sovjetunionen 1985 och har gjort otaliga resor i Ryssland och Ukraina. Han har jobbat som frilansjournalist i Moskva och rapporterat hem om allt från Tjernobylflyktingar och mordet på Anna Politkovskaja till Gazproms affärer och bandyturneringar i Sibirien. Till vardags är Erik Klefbom verksam hos föreningen Vetenskapsjournalisterna. Han har en bakgrund som forskare och utredare men jobbade nästan 15 år som reporter på tidningen Miljöaktuellt. Han har ett speciellt gott öga till ryska nationalparker och sovjetisk populärkultur.

Julia Dmitrieva är regissör och scenarioförfattare verksam i Sankt Petersburg. I fjol producerade hon samtliga skådespel som ingick i programmet till Historiska Resors mycket uppskattade resa "Litteraturens Sankt Petersburg", med dramatiseringar av Pusjkins, Dostoevskijs och Anna Achmatovas liv och leverne. Till vardags är Julia Dmitrieva producent i musikbolaget Den Stigande Stjärnan, en organisation som arrangerar festivaler och musiktävlingar för barn och ungdom. Hon sätter även upp konserter för organisationen Rysk Musik och leder projektet "Konstterritorium" i det välkända Anitjkovpalatset vid Nevsky Prospekt.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa med flyg, St Petersburg

  Avresa från Arlanda med SAS direkt till St Petersburg. Efter ankomst möter vår ciceron Erik Klefbom och en svensktalande guide gruppen på flygplatsen. Transfer till Aston Hotel för incheckning. Tid för promenad längs huvudgatan Nevskij Prospekt. På kvällen välkomstmiddag på restaurang Metropol.

 • Dag 2 Sightseeing i St Petersburg och Eremitaget

  Frukost på hotellet. Idag väntar oss en stadsrundtur och S:t Petersburgs allra mest kända och storslagna sevärdhet Eremitaget, ett palats med 1057 rum, 117 trappor, 1786 dörröppningar och 1 945 fönster. Från Vinterpalatset, som utgör en del av Eremitaget, styrde de ryska tsarerna sitt imperium och det var på den här platsen som oktoberrevolutionen 1917 startade när bolsjevikerna stormade byggnaden.

  Idag är Eremitaget ett av världens allra största och rikaste museer. Att besöka alla utställningssalar skulle innebära en vandring på 20 km. Här finns konst från hela världen (orientaliska föremål, holländska, italienska och flamländska mästare, egyptiska samlingar m.m.) och från alla tidsepoker (från stenålder fram till modern västerländsk impressionistisk konst). Inredningen är synnerligen blandad: marmor, malakit, porfyr, halvädelsten, guld, brons, kristall, trä och textila vävnader. Förbered dig på en spännande vandring genom det enastående vackra och intressanta museet! Efter gemensam lunch gör vi en kanaltur på floden Neva genom staden. Middag på egen hand. Möjlighet att boka till opera/balett.

 • Dag 3 Krig och kärlek i St Petersburg

  Frukost på hotellet. Alexander Pusjkin är Rysslands största och mest folkkära poet. Han förnyade den ryska litteraturen och lade grunden för senare författare som Gogol, Tolstoj och Dostojevskij. Under dagen besöker vi Pusjkinmuseet, inrymt i författarens sista lägenhet vid kanalen Moijka, samt herrgården Prijotino utanför Sankt Petersburg. Herrgården var samlingsplats för stadens intelligentia i början av 1800-talet.

  Pusjkins stormiga liv går inte att skilja från landets historia. Han influerade militärens uppror mot tsaren 1825. Senare förekom han som frispråkig officer och kvinnotjusare i huvudstadens societet. Den unge Pusjkin slår igenom som patriotisk diktare under romantiken, men med tiden går han över till mera realistiska skildringar från det ryska vardagslivet. Han hämtar mycket inspiration från sina tjänsteresor i Kaukausus, Krim och Ukraina. Hans kaotiska privatliv och dåliga ekonomi driver honom till slut i avgrunden och han dör i ett brutalt svartsjukedrama 1837. Under dagen besöker vi också platsen för den ödesdigra pistolduellen med rivalen Dantes (* vi ser hur skådespelare levandegör dramat).

 • Dag 4 Brott och Straff i Dostojevskijs kvarter

  Frukost på hotellet. Dostojevskij är en av världslitteraturens absoluta giganter. Han är en mästare på att skildra människors själsliv och vad som händer när tillvaron ställs på sin spets. I romaner som Idioten, Brott och Straff och Bröderna Karamazov redogör författaren innerligt för hur människor slits mellan det goda och det onda. Dostojevskijs skildringar är starkt förknippade med Sankt Petersburg. Han var en utpräglad stadsmänniska och hans berättelser om fattigt folk i huvudstaden fick stort genomslag på 1840-talet. I samband med den liberala revolutionen 1849 hamnar Dostojevskij i onåd hos tsaren och han utsätts för en grym skenavrättning som förändrar honom i grunden. Han förvisas till ett arbetsläger och tillbringar tio år i Sibirien. När han kommer tillbaka till Sankt Petersburg har han fått en mera religiös orientering. Det är nu på 1860- och 1870-talen han skriver de flesta av sina betydande verk.


 • Vi besöker först Dostojevskijmuseet och senare fattigkvarteren runt kanal Griboedova där flera av karaktärerna i Brott och Straff, bland annat studenten Raskolnikov och pantlånerskan Aljona Ivanovna, levde sina liv. Efter lunch utflykt till Peterhof, St Petersburgs Verseilles, med sina vackra fontäner.

 • Dag 5 Revolutionens röster

  Frukost på hotellet. Alexander Blok, Anna Achmatova och Vladimir Majakovskij är tre magnifika poeter som upplever den ryska revolutionen 1917 på helt olika sätt. Under dagen besöker vi först Alexander Bloks och senare Anna Achmatovas lägenhetsmuseum. Därefter besöker vi "Café Kringvandrande hunden", ett tillhåll där Majakovskij och hans vänner framförde sina futuristiska mästerverk (skådespelare spelar upp episoder från författarnas verk).

  Alexander Blok representerar den litterära "silveråldern" i början av 1900-talet och dras till den samtida symbolismen. Han sveps med i den revolutionära entusiasmen och skriver tidens kanske mest kända dikt, "Ee tolv", men turbulensen och misären knäcker honom och han dör utmattad 1921, blott 41 år gammal.

  Anna Achmatova var ett litterärt underbarn som slog igenom 1912 med diktsamlingen "Afton". Hon var en av centralgestalterna i den modernistiska rörelsen och skrev en enkel och rättfram kärlekspoesi. Achmatova sågs inte med blida ögon av de nya proletära makthavarna. hon döms ut som borgerlig och lever ett liv långt från offentligheten fram till sin död 1966 (skådespelare levandegör Achmatova som nattvakt under kriget).

  Vladimir Majakovskij är revolutionens poet nummer 1. Han startar den futuristiska rörelsen i Moskva 1912 och skriver dikten "Ett moln i byxor" som blir ett slags manifest för hela rörelsen. Hans karriär fortsätter i Sankt Petersburg där han sätter upp revolutionära pjäser och gör många skandalomsusande framträdanden. Ingen förblir oberörd av den extravagante poeten. Majakovskij går helt upp i det revolutionära händelseförloppet och försöker att göra en insats med hjälp av konst och propaganda. Även om han är en av få poeter som kan röra sig fritt i det nya Sovjetunionen så blir han med tiden alltmer desillusionerad och bitter. Han begår självmord 1930. Avskedsmiddag på kvällen.

 • Dag 6 Programfritt, hemresa

  Frukost på hotellet. Programfri förmiddag för egna strövtåg och shopping. Transfer till flygplatsen och hemresa med SAS till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • De litterära miljöerna av några ur vår tids främsta författare och poeter
 • Erik Klefboms initierade guidning
 • Historien kring slott och koja - revolution och högreståndsmänniskor

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 26/9
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 1 250 kr
I priset ingår
 • Direktflyg med SAS Stockholm-St Petersburg tur och retur i ekonomiklass inklusive flygavgifter ingår.
 • Fem nätter, del i dubbelrum, på fyrstjärnigt hotell (officiellt första klass, motsvarar hög turistklass)
 • Fem frukostar
 • Erik Klefbom medverkar under hela resan.
 • Svensktalande lokal guide vid transfers och utflykter.
 • Skådespelare som medvekar vid tre tillfällen.
 • Transporter, entréer, visningar enligt program
 • Tre luncher och två middagar exklusive måltidsdryck
I priset ingår ej

Individuellt visum till Ryssland. Anvisningar fås med bokningsbekräftelsen.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg till Sankt Petersburg
Dag 2-5. St Petersburg
Dag 6. St Petersburg, hemresa med flyg, hemkomst

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »