Översikt

Upptäck Malmö med omnejd tillsammans med Bertil Lundahl

Denna resa tar oss till Skåne och Köpenhamn tidig höst. Följ med oss på en fyradagars resa till Malmö med omnejd, som bjuder på kultur, arkitektur och historia längs vägen. Vi flyger fram och tillbaka och under dagarna åker vi buss respektive promenerar runt för att insupa atmosfären på plats. Vår erfarne ciceron Bertil Lundahl möter oss på Sturup och vinkar av oss på Kastrup. Vi börjar vår resa med att besöka det arkeologiska centret vid Uppåkra och därefter staden Lund därefter tar vi tåget till Malmö där vi checkar in för 3 nätters inkvartering. De följande dagarna görs besök i Malmö med omgivningar och resan avslutas med Köpenhamn. Staden Malmö har fått en rad olika utmärkelser och nomineringar genom åren. Bland annat blev Malmö 2015 utsedd till Sveriges främsta cykelstad och 2013 hamnade Malmö på tredje plats på listan som den grönaste staden i världen efter Reykjavik och San Fransisco.

Resan leds av Bertil Lundahl som är fil.dr i sinologi och har varit lärare i kinesiska språket, historien och kulturen vid Lunds universitet. Han har lett över hundra resor till Kina och Japan, en del av dem i samarbeten med Populär Historia och Nationalencyklopedin. Förutom i hemstaden Malmö har han också bott i Lund, Köpenhamn och Nanjing. Intresset för den lokala historien började redan i skolåldern och har hållit i sig fram till idag. Han har bl.a. skrivit ”Asta Nielsen – Malmöbo som blev megastjärna” för Malmö Kulturhistoriska förenings årsskrift Elbogen 2014.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa till Skåne

  Vi flyger från Stockholm till Malmö Sturup dit vi anländer tidig förmiddag. Vår ciceron Bertil Lundahl möter oss med buss på flygplatsen för vidare resa direkt till Uppåkra. Här kommer vi att få en guidad visning. Uppåkra kan ha varit en av Skandinaviens största och mest långvariga järnåldersstäder då det låg en stadsliknande bosättning här på runt 40 hektar.  Uppåkra var betydligt större och mera långvarig än det delvis samtida Birka som numera är mera välkänt. De arkeologiska utgrävningar som gjorts här har varit mycket fyndrika med ovanligt många och exklusiva fynd från järnåldern. 

   

   

   

    

 • Vi fortsätter sedan med bussen till Lund, där vi intar vår lunch på Grand Hotell och kan deponera vårt bagage. Bertil guidar oss sedan runt i staden Lund där vi besöker Domkyrkan. Vi passerar Universitetets huvudbyggnader, Botaniska trädgården, byggnaderna runt friluftsmuseets Kulturen, Mårtenstorget, Karl XII-huset och Stadsparken. Sen tar vi oss gemensamt till Lunds järnvägsstation för att ta Pågatåget till Malmö. Inkvartering på vårt hotell., Malmö Live. Middag på egen hand. Bertil kan ge tips på restauranger i närheten. • Dag 2 Heldag i Malmö med omnejd till fots och med buss

  Efter vår frukost samlas vi för att ge oss ut på vandring i den gamla staden i Malmö, staden innanför kanalerna. Vi börjar med Inre hamnen, Ferdinand Bobergs mäktiga posthus, Malmö centralstation och tar oss sedan vidare längs kanalen förbi Kockeriet (Tareq Taylors restaurang) och kulturkvarteret S:t Gertrud till Drottningtorget, där Österport en gång låg. Vi följer sedan Malmös äldsta huvudgata (Östergatan) med flera hus från 1500-talet. Vi besöker den stora S:t Petri kyrka från 1300-talet och fortsätter till Hippodromen (numera Malmö stadsteater). Via apoteket Lejonets passage når vi Stortorget, Lejonet är ett av de fyra välbevarade s.k. kulturapoteken i landet. På Stortorget finns Rådhuset, residenset och andra historiska byggnader. Vi följer sedan Malmös andra historiska huvudgata, Södergatan, bort till Gustav Adolfs torg, som liksom Drottningtorget kom till under Gustav IV Adolfs tid.

   

   

 • Via den Gamla begravningsplatsen tar vi oss vidare till Kungsparken-Slottsparken där vi beser Stadsbiblioteket med sin uppmärksammade tillbyggnad innan vi anländer till Slottsträdgårdens Café där vi äter gemensam lunch. Caféet blev populärt när Tareq Taylor drog igång sin verksamhet där och populariteten har bara ökat även efter att Tareq lämnat över till dem som driver det idag. Kvar vid caféet ligger Tareqs bror Zafers äkta venetianska gondol, som man kunnat ta turer med. Tareqs namne och kollega från de omtyckta trädgårdsprogrammen på SvT, John Taylor, var under 20 år chef för den vackra Slottsträdgården, som bl.a. rymmer vad som kan vara världens största insektshotell. Här arrangeras årligen Malmö Garden Show. Vi ser sedan den fina Slottsmöllan av holländartyp, Kanotklubbens originella hus, de gamla Fiskehoddorna, där man kan köpa nyfångad fisk, Tekniska museet med sin ubåt och Malmöhus slott, som idag är Malmö museum.

 • Vi fortsätter sedan vår sightseeing i Malmö med omnejd med buss. Vi tar oss förbi det gamla Vattentornet till Möllevångstorget och gör ett stopp vid ett av Sveriges mest besökta turistmål, Folkets Park, där vi bl.a. ser den moriska paviljongen. Vi fortsätter via ekostaden Augustenborg ut till Moskén, Skandinaviens första byggd för ändamålet, och trav- och galoppanläggningen Jägersro. Efter att ha passerat genom Rosengård gör vi ett kort stopp vid Östra kyrkogården, där vi ser Sigurd Lewerentz berömda blomsterkiosk och den Makedonisk ortodoxa kyrkan. Färden går vidare via Ellstorp, där Björn Ranelid växte upp, till de nordöstra delarna av staden med Beijers Park (tv-programmet Sommarlov spelas in här) och Östra Fäladsgatan, där Anita Ekbergs födelsehem och f.d. Östra sjukhuset ligger. Vi passerar också det nu nerlagda fängelset innan vi når Kirsebergs torg där vi gör en vandring genom de pittoreska kvarteren. Via Föreningsgatan med Rörsjöstaden, Synagogan, Stadshuset och Triangeln tar vi oss tillbaka till hotellet.

  Dagen avslutas med en en kvällstur med Flotten på Malmös kanaler, mat och dryck ingår.

 • Dag 3 Utflykt i Malmös närområde och eftermiddagspromenad

  Utflykt med buss med stopp på ett antal utvalda ställen. Turen inleds med Västra hamnen genom gamla Kockumsområdet ut till första stoppet Turning Torso. Denna berömda byggnad är Sveriges och Nordens högsta skyskrapa på 190,4 m och invigdes 2005. Det är i huvudsak ett bostadshus och numera ett känt landmärke i Öresundsregionen. Området kring Turning Torso, som skapades till Boo1-utställningen har en mycket varierad modern arkitektur. Det lyftes fram vid världsutställningen i Shanghai, där Malmö var en av städerna med ”Urban Best Practices”.

  Bussen tar oss sedan vidare till ”Malmös Copacabana”, Ribergsborgsstranden,  där vi stannar till och ser bl.a. Zlatans f.d. hus och Limhamnsfältet, där en mängd udda sporter utövas.  Turen fortsätter ut till Limhamn, fiskeläget där kalken bidrog till att skapa ett av Sveriges stora internationella företag, Skanska. Här flanerar vi längs Dragörkajen och Strandgatan och fortsätter sedan till det gigantiska Kalkbrottet. Limhamns kalkbrott är ett av Europas största dagbrott (det är 1300 meter långt och 800 meter brett med ett djup på 65 meter). Härifrån är det inte så långt till Malmö Arena och det prisbelönta varuhuset Emporia, utsett till världens bästa shoppingcenter 2013. Vi planerar för en lunch på Malmö Arena på Percys restaurang.

 • Strax intill en gammal bronsåldershög i Kulladal ligger Per Albin Hanssons födelsehem, där vi stannar till innan vi fortsätter till Stadionområdet med bl.a. VM-arenan från 1958, den nya ”Häxkitteln” och spåren av Zlatans staty som sågades av vid fotknölarna.
  Mitt emot området ligger Pildammsparken, där Baltiska utställningen hölls 1914, och där kronprinsessan Margaretas Blomstergata och Margaretapaviljongen är bevarade. Vi promenerar längs Blomstergatan, ser amfiteatern och fortsätter sedan till nästa stopp vid Malmö opera, den Kasper Salin-prisade konsthallen och gamla idrottsplatsen.

 • Efter bussturen vandrar vi därefter runt i Gamla väster, som är den mest pittoreska delen av det äldsta Malmö. Här finns hus från 1500-talet och framåt i både större och mindre storlekar. Idag är det främst bostadshus som dominerar, men i äldre tider fanns här gott om hantverkare, småskaliga fabriker och småhotell. Bland restaurangerna, som numera är talrika finns bl a Vollmers med två Michelinstjärnor och Sushi Rebellion, som drivs av världsmästaren i sushi, Pepi Anevski. Under rundvandringen kommer vi också till Lilla Torg, där mycket av den historiska miljön bevarats. Torget med sina många restauranger är vid sidan av Möllevångstorget den viktigaste samlingsplatsen för folk som är ute för att roa sig. Vid MFF:s fotbollsmatcher brukar bortalagets tillresta supportrar samlas här för att sedan under polisuppsikt lotsas via Gamla väster ut till matcherna på nya stadion.

  På kvällen intar vi vår avskedsmiddag på MJ’s. Köksmästaren Frida Nilsson är en av de bästa kvinnliga kockarna i Sverige.

 • Dag 4 Tåg till Köpenhamn, hemresa från Kastrup

  Efter frukost checkar vi ut och promenerar till järnvägsstationen för tågresa genom Citytunneln och vidare över Öresundsbron mot Köpenhamn. Vi börjar med ett besök till Christianshavn, ett område som består av små öar, är känt för coola kaféer och kanaler kantade av färggranna husbåtar. Populära ställen är bland annat mattorget Reffen, med internationell streetfood, och den omtalade Fristaden Christiania, ett litet samhälle med förfallna hus, gallerier och musikställen. Här finns Köpenhamns operahus som erbjuder musik, dans och teaterföreställningar samt turer i den unika byggnaden i glas, metall och trä. Efter att ha vandrat genom Christianshavn tar vi den nya gång- och cykelbron över vattnet till Nyhavn.

   

 • Nyhavn är en liten hamn i Köpenhamn beläget vid Kongens Nytorv och är en del av Köpenhamns ursprungliga hamn. Förr kom skepp från hela världen till hamnen och sjömännen roade sig i dessa kvarter. Med det centrala läget vid havet är Nyhavn en av Köpenhamns populäraste mötesplatser med många restauranger och uteserveringar längs de färgglada gamla husen. De vackra gamla husen har bevarats genom åren och många kända människor har varit bosatta här, t ex bodde författaren H.C. Andersen på flera adresser här.

 • Vi ser sedan Kongens Nytorv med den Kungliga teatern, varuhuset Magasin Du Nord, lyxhotellet d’Angleterre m.m. Vi tar vägen om drottningens slott Amalienborg och Fredrikskyrkan och fortsätter sedan på Gothers gade förbi Rosenborgs slott med slottsparken Kongens have. Vi hamnar så småningom vid Torvehallerne, Köpenhamns saluhallar under tak, med ett stort antal matställen. Här kan var och en hitta något att äta, för lunch på egen hand.

  Efter lunchen samlas vi åter och fortsätter till Rundetårn, där man från toppen kan se ut över Köpenhamn, Öresundsbron och bort mot Malmö. Vi följer Købmagergade bort till Storkespringvandet och Højbro plads, där man har utsikt över den danska riksdagens (Folketingets) hus, slottet Christiansborg, Holmens kirke, Gammelstrand m.m. Inte långt därifrån når vi via gågatan Strøget också Gråbrødretorv, ett av de finaste torgen i Norden. Vandringen går sedan vidare mot Köpenhamns universitet och Domkyrkan innan vi åter kommer ut på Strøget. Vi följer gågatan till den slutar vid Rådhuspladsen, en samlingplats vid firande av olika slag eller demonstrationer.

  Därifrån passerar vi nöjesfältet Tivoli innan vi kommer fram till Köpenhamns huvudbangård. Härifrån kan vi ta tåget till Kastrup för vår hemresa med flyg till Stockholm. Flyget avgår tidig kväll.

 • Viktig information om bussresor i Sverige med Historiska Resor

  Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

  Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Resans höjdpunkter

 • Utgrävningarn vid Uppåkra
 • Stadsrundtur i Lund
 • Inkvartering på spännande Hotel Malmö Live
 • Utforska Malmö med omnejd till fots och med buss
 • Avslutande dag i Köpenhamn

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 7/9
Pris Från 10 750 kr
Enkelrumstillägg 1 200 kr
I priset ingår
 • Flyg med SAS, Stockholm – Malmö/Köpenhamn t/r
 • Ciceron Bertil Lundahl möter upp på Sturups flygplats
 • Inkvartering på Hotel Malmö Live, 3 nätter inkl frukost
 • Måltider, 3 luncher och 2 middagar, exklusive dryck.
 • Visningar, transporter och entréer enligt program

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt SAS
Deltagarantal

Min 16 personer - max 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Boka din resa

2021-09-07 2021-09-10 10 750 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa