Översikt

Resa med Seniora Läkare - I Romarnas & Hannibal fältherrens spår

Res med Hannibalexperten och arkeologen Richard Holmgren och vår Frankrikekännare Annette Larsson i behaglig provencalsk vårtid från Medelhavets pärla Marseille till Alpernas Grenoble.

Om Provence är hela Medelhavsvärlden i koncentrat med historiska lämningar, underskön natur och god mat, så är nyskapande mondäna Marseille dess bultande hjärta. Vår resa börjar vid havet från romarnas Marsilia. För tio år sedan var Marseille en av Europas kulturhuvudstäder. Det blev den nyskapande vändpunkten för Frankrikes äldsta stad, magnifikt belägen i en havsbukt med berg på båda sidor och med dess Gamla hamn, Le Vieux Port, mitt i staden som dess hjärta. På vår färd direkt från Marseille, utforskar vi såväl romarnas spår i Glanum och Orange, som får höra om den kartagiske generalen Hannibals elefantfärder från Spanien till Rom via Gallien. Resan bjuder på Marseilles gamla hamn, de imponerande ruinerna i Glanum - en romersk stad frusen i tiden, den antika teatern i Orange samt spaningar efter spåren från Hannibal. Vi upplever påvarnas Avignon, bildsköna byar som Saint Rémy-de-Provence och Les Baux-de-Provence, det romerska mästerverket Pont du Gard och vi gör en vinprovning i appellationen Chateauneuf-du-Pape.

Under färden genom ett gudabenådat vackert landskap med provencalska charmerande, medeltida stenbyar i ett grönt inland, leds vi av arkeolog Richard Holmgren, vår Frankrikeexpert Annette Larsson samt licensierade engelsktalande guider, vi äter gott samt bor bekvämt på fyrstjärniga hotell i Marseille, Avignon och Grenoble.

Reseprogram

 • Dag 1 Majestätiska Marseille

  Avresan sker mitt på dagen från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn. Vi reser via München till Frankrike och dess stjärna Marseille dit vi ankommer på kvällen. Här möter våra ciceroner med privat buss för färden till vårt hotell Novotel Marseille Centre Prado Vélodrome i stadens åttonde arrondisement för att checka in, få en föreläsning av Richard och sedan äta middag på hotellet. Det är ca 25 minuters promenadväg ned till Marseilles gamla hamn och ca 10 minuter till vackra kyrkan Notre Dame de la Garde.

 • Dag 2 Marseille Vieux Port med pastis – romarnas Glanum - påvarnas Avignon

  Idag skall vi möta hamnen där en smältdegel av kulturer har skapat en särskilt levande kultur med kryddstark mat, konst och färgstarka tyger med tusenåriga anor. Där väntar både en djupdykning i historien, Vieux Port är områdets livsnerv genom 2600 år och skälet till Medelhavsstaden Marseilles status. Här ligger Marseilles Pastismuseum och vi provar stadens anisdryck. Utanför hamnen ser vi de fyra Frioulöarna där den mest kända är If med det ruvande slottet Chateau d´If, berömd genom Alexander Dumas "Greven av Monte Cristo". 

 • Resan går vidare upp i inlandet mot Alpillerna och Saint Rémy-de-Provence för en inledande lunch. Den sevärda staden omges av gröna, väldoftande dalgångar och längs antika gator ligger gamla pietetsfullt restaurerade hus och charmiga torg.

 • Jetsetkändisarnas favorit Saint Rémy är en historisk stad uppförd till del ovanpå en av Europas äldsta arkeologiska platser – Glanum som grundades på 300-talet f Kr, innan romarna genom Julius Caesar tog kontrollen över platsen. De fina termerna, huvudgatan, Triumfbågen och en naturlig källa från den galloromerska staden daterad till 10-30 år f Kr, ligger koncentrerat och vi utforskar platsen. 

 • När vi rest från romarnas Glanum ska vi ta oss vidare men tar en uppfriskande promenad i en av Frankrikes vackraste medeltida byar, Les Baux de Provence. Här målade Vincent van Gogh några av sina mest kända verk medan han tillbringade en vinter i Saint Rémy-de-Provence och senare i Arles med Paul Gauguin. 

 • Slutmålet för dagen är den påvliga staden Avignon. Under färden kommer du bland annat att introduceras i de spännande händelser som resulterade i Hannibals fälttåg över Alperna. Det var faktiskt i trakten av Avignon som Hannibals armé mötte sin första utmaning – överflottningen av floden Rhône. Vi installerar oss för två nätter och äter middag på vårt hotell Novotel Avignon Centre innan vi välförtjänt bäddar ned oss för en god natts sömn.

 • Dag 3 Avignons broar, elefanter på vatten och vin förståss

  Efter frukost fortsätter vi ytterligare lite länge västerut. När vi ändå är i trakten så måste vi besöka den spektakulära Pont du Gard-bron. Vi förkovrar oss vidare under en visning av detta Unesco världsarv men även ytterligare i Hannibals ärkefiender och romersk ingenjörskonst. Vi möter berättelser om Hannibals överflottning och provensalska historier.

 • Världsberömda viner ackompanjerar det sydfranska köket och därför skall vi möta den välrenommerade gården Le Clos du Calvaire, höra mer om och smaka på deras exceptionella druvor som skapar fina Chateauneuf-du-Pape och Côte du Rhône-viner. Strax norr om Avignon på en strategisk kulle lät påvarna bygga ett sommarslott, som naturligtvis blev känt som Påvarnas Nya Slott, eller Chateauneuf du Pape.
  Nedanför slottet växte byn upp, och när påvarna flyttat fortsatte man att leva gott på att sälja sitt vin, vars blotta namn naturligtvis i sig var och är utmärkt marknadsföring.

 • Men redan de gamla grekerna i regionen odlade vin här runt 500 f Kr. I sina amforor förde de med sig civilisationen till dagens Frankrike i form av vinstockar och vin till sin nya koloni Terroeis. Under romartiden kallades platsen Torrentum. En del antal vingårdar innehåller rester av antika romerska villor där man funnit lerugnar för amforor och vinpressar med mera. Redan på romartiden gjordes roséviner vilket antyder att alla trender går i cykler genom historien. Vinets goda hållbarhet under långa transporter där man tom menade att vinet blev bättre har bidragit till populariteten och vinerna från Massilia, dagens Marseille, blev vida kända över
  hela Romarriket, dess kolonier och sedermera längre bort som Kina och Latinamerika. Vinet användes därför gärna som ballast på fartyg.

 • Under eftermiddagen väntar en höjdpunkt - Avignons påvliga palats som är Europas största sekulära byggnad med över 200 rum. Genom en licensierad engelsktalande guide får du en inblick i både Påvarnas palats som Pont d´Avignon samt Avignons historia.
  Gemensam middag på vårt hotell.

 • Dag 4 En romersk teater, den försvunna ön, hotfulla allobrogerstammar och alpkänsla

  Frukost i all ära, sedan inleder vi vår dag med att följa Hannibals rutt norrut längs med Rhône för att sedermera bege oss österut och inleda stigningen mot Alperna.
  Vi inleder dagen med ett besök i staden Orange, där vi ska se på den oerhört välbevarade antika teatern, en av de få i världen med bevarad fondvägg. Här har spelats teater sen vår tideräknings början, och idag används den fortfarande som scen för en prestigefylld operafestival varje sommar.
  På vägen underhålls du med intressanta berättelser från både Provence, dagens Frankrike, Hannibal förstås samt att vi i trakten av Orange försöker identifiera den ö-liknande formation i floden Rhône som omnämns av de antika författarna.

 • Vid staden Valence väntar lunch innan vi viker av österut för att följa l'Isére-floden som sannolikt är identifierbar med latinets Isara – en av Hannibals föreslagna rutter. Vidare bortom Grenoble ligger de alppass där Hannibals stora utmaning verkligen låg.
  Vi installerar oss på vårt hotell Mercure Grenoble Centre Alpotel och får en föreläsning. Hör om arkeologen Richard Holmgrens upptäcktsfärd i de franska Alperna, i härföraren Hannibals fotspår. Året var 218 f.Kr. när Hannibal tog romarna på sängen och marscherade över Alperna mot Rom. Med sig hade han en kolossal armé, men även sina legendariska stridselefanter. Vilka var alla dessa individer, hur gick det till och hur klarade elefanterna kyla och snö? Var är spåren efter Hannibals armé på 50 000 man, vilken rutt tog han och vad händer när smältande glaciärer blottar ny mark? Richard skildrar även historien om när han själv planerade en elefantexpedition i Alperna - detta utan framgång.
  Vad hände egentligen och vad kan man lära av detta?
  Vi avrundar dagen med en avskedsmiddag på vårt hotell. 

 • Dag 5 Lyon - hemorten

  Idag ska vi lämna alporten Grenoble för att resa till staden Lyon och dess flygplats. Härifrån tar vi oss vidare för byten i Tyskland och hemkomst under kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Arkeolog Richard Holmgrens kunskaper om romarna och i synnerhet Hannibals expedition över Alperna med sina stridselefanter
 • Frankrikekännare Annette Larssons kunskaper om landet och kulturen av idag
 • Det romerska arvet på Glanum, vid Pont du Gard och teatern i Orange
 • Sökandet efter spåren av Hannibal
 • Vinet och påvarnas Frankrike runt härliga Avignon och anrika hamnen Marseilles skatter

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 20/3
Pris Från 29 980 kr
Enkelrumstillägg 3 150 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm/Köpenhamn/Göteborg – Marseille, via München med retur via Frankfurt från Lyon t/r, Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärniga hotell del i dubbelrum
 • Fyra frukostbufféer
 • En välkomstdrink
 • Tre luncher
 • Fyra middagar
 • En vinprovning
 • Två föredrag i konferenssal
 • Svensktalande ciceroner
 • Engelsktalande lokala expertguider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst till Marseille och incheckning på Novotel Marseille Centre Prado Velodrome. Föreläsning av Richard och middag på hotellet.
Dag 2. Stadspromenad med guide i Vieux Port med Pastismuseet. Vidarefärd i det provensalska landskapet mot Saint Remy-de-Provence för lunch. Besök på romarnas Glanum - ankomst Avignon. Middag på hotellet.
Dag 3. Besök på Pont du Gard. vinprovning Le Clos du Calvaire. Besök på påvarnas palats med engelsktalande guide. Gemensam middag på vårt hotell.
Dag 4. Staden Orange med sin teater, färden längs med Rhone och Isére mot Grenoble, föreläsning av Richard, avskedsmiddag.
Dag 5. Färd till Lyon för hemresa via Frankfurt.    

Resesätt Lufthansa

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Normal grundkondition, hela leder och knän borgar för en fin reseupplevelse med promenader över ojämn mark, naturstigar, kullersten och höga trappsteg.

Boka din resa

2024-03-20 2024-03-24 29 980 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa
2024-03-20 2024-03-24 30 725 kr Lufthansa Köpenhamn 3 Boka resa
2024-03-20 2024-03-24 30 955 kr Lufthansa Göteborg 4 Boka resa