Översikt

Mosaikernas Polen med Izabella Donkow

Möt det forna Pommern med ett pärlband av medeltida borgar utmed kusten, vackra sandstränder och korsvirkeshus där gammalt möter nytt. Vi befinner oss i Polens Östersjölandskap, vårt grannland på andra sidan havet. Mosaikernas Polen bjuder på ett lapptäcke av kulturer som har satt djupa avtryck i dagens kulturlandskap.

Vi rör oss i ett område bebott av kasjuber, vilka växelvis stått under polskt eller preussiskt styre och däremellan den Tyska ordens. Polen är en gammal nation som har skiftat gränser, stegvis utplånats från Europas karta och för hundra år sedan återvunnit sin självständighet. På resan rör vi oss i ett kustområde som efter Versaillesfreden tillförts det återuppståndna Polen och kommit att bli landets korridor mot havet. 
Österut ligger Frombork, borgen, vackert belägen vid en av södra Östersjöns större vikar - Zalew Wiślany, där den polske astronomen Nicolaus Copernicus verkade och dog. Vi besöker Oliwa, idag en förort till Gdansk som badar i grönska, där det år 1660 slöts en fred
som avslutade Karl X Gustavs nästan femåriga krigståg mot Polen, Tysk-romerska riket och Brandenburg. Kungens många krigsbyten härifrån togs till Sverige, inte minst till Skokloster slott.                     

Vår ciceron är polsk-svenska Izabella Donkow som visar oss en mosaik av historiska upplevelser från forntid till den högaktuella nutidshistorien med 80-årsjubileet av slaget vid Westerplatte och Nazitysklands invasion av Polen. Vi bor på ett slott, ett stenkast från stranden, på en idyllisk plats belägen knappt en timmes bilfärd från Gdańsk. I denna fridfulla slottsmiljö kan vi varva ner, spisa vällagade middagar och njuta av kvällspromenader.

Reseprogram

 • Dag 1 Stenålderns Rzucewo

  Efter direktflyg till Gdańsk och buss till Rzucewo, så installerar vi oss på slottet Jan III Sobieski i Rzucewo. Slottet är vackert beläget vid Pucka-bukten, omgiven av en magnifik, uppvuxen park med bl a gamla kastanjeträd. Gemensam lunch och därefter en första djupdykning i den mångfacetterade polska historien. På det närbelägna Säljägarmuseet i Rzucewo lär vi oss om traktens äldsta historia. Vi tar en promenad längs vattnet på den
  arkeologiska stig som bjuder på rekonstruktioner av stenålderns boplatser såsom de tros ha sett ut cirka 3000-2000 f. Kr. På kvällen välkomstmiddag på slottet.

 • Dag 2 Från medeltid och renässans till nutid

  Under morgonen beger vi oss till staden Wejherowo, som grundades 1643 av borggreve Jakub Wejher och som sju år senare fick stadsrättigheter av den polske kungen Władysław IV, son till den svenske och polske kungen Sigismund III Vasa. Efter en stadsvandring väntar Wejherowos stolthet – kalvarievägen – Jesus smärtsamma Via Dolorosa återgivs här med 26 kapell belägna i en vacker bokpark. Det är Polens fjärde äldsta kalvarieväg, anlagd av Wejherowos grundare. Vi tar oss tid och strosar genom bokskogen. En franciskanermunk visar oss några av kapellen. Efter lunchpaus på egen hand stannar vi till vid Wejherowos vackra nybyggda kulturhus som har formen av en båt.

   

 • Därefter fortsätter vi till området där en av de äldsta adelsfamiljerna i Pommern bodde och verkade - familjen Krokowscy, som med tiden bytte namn till von Krokow. Krokowas slott och park har anor från slutet av 1400-talet. På vägen dit stannar vi till i skogarna i Piaśnica, vid ett minnesmärke som markerar platsen för nazisternas massmord på tusentals polacker och andra nationaliteter, under de inledande månaderna av andra världskriget. Vi dricker kaffe på slottet och lär oss om trakten och släkten von Krokows historia. Retur och middag på slottet i Rzucewo.

 • Dag 3 Kung Karl Knutsson Bondes pant - Putzig

  På förmiddagen besöker vi den närbelägna staden Puck, alias den medeltida staden Putzig, som den svenske kungen Karl Knutsson Bonde år 1457 erhöll som pant efter att ha erbjudit staden Gdansk (Danzig) ett omfattande lån. Efter en stadsvandring och ett studiebesök i en
  glasblåsarverkstad intar vi lunch. På eftermiddagen fortsätter vi till Władysławowo, som bär namn efter dess grundare - Władysław IV - där vi stannar till i "Hallerowka", general Józef Hallers (1873-1960) sommarresidens och idag museum. General Haller spelade en betydande roll i övertagandet av de delar av Preussen som enligt freden i Versailles tilldelats det nygrundade Polen.

 • Därifrån fortsätter vi mot Rozewie för att titta på fyren, beundra landskapet och ta en promenad längs den sandiga stranden mot Jastrzebia Góra ("Falkenberg"). Där stannar vi till vid "Gwiadza Pólnocy" (Nordens stjärna) som markerar Polens nordligaste punkt. År 1598
  led Sigismund III Vasa skeppsbrott här efter nederlaget vid Stångebro och flykten från Sverige. På seneftermiddagen återvänder vi till Rzucewo för middag på slottet.

   

 • Dag 4 Historiens Danzig - en av Nordeuropas viktigaste handelsstäder

  Dagen tillbringar vi i Gdańsk, forna Danzig, en av Nordeuropas viktigaste hamn- och handelsstäder. Under stadspromenaden gör vi nedslag i stadens anrika medeltida och moderna historia. Vi bekantar oss med den restaurerade gamla staden, som skadades svårt under andra världskriget, med mäktiga gotiska tegelkyrkor och renässanspärlor som det ståtliga rådhuset och Arthushov. I Heliga Birgitta-kyrkan, invigdes i mitten av december 2017 ett tolv meter högt bärnstensaltare, det enda i sitt slag, nämligen det sk Fäderneslandsaltaret (Bursztynowy Ołtarz Ojczyzny, tillägnat minnet av Polens 100 år av självständighet.

  I altarets mitt avbildas Maria, arbetarnas beskyddarinna. Tavlan är målad av prästen Franciszek Znaniecki som inspirerades av händelserna vid varvsarbetarnas massaker i det närbelägna Gdynia i december 1970. Centralfigurerna flankeras av två svenska helgon: den heliga Birgitta och den heliga Elisabeth Hesselblad.

 • I rådhuset, som idag hyser Stadsmuseet, får vi en guidad tur. Efter en kaffepaus stannar vi till vid Mariakyrkan, som är världens största tegelkyrka, samt Katarinakyrkan, som för tio år sedan skadades svårt i en brand och i vilken astronomen Jan Hewelliusz (1611-1687) ligger begravd. På vår promenad går vi mot den gamla hamnkanalen vid floden Motława (Mottlau).
  Där möts vi av stadens kanske mest berömda silhuett – den medeltida hamnkranen Żuraw. Lunch intar vi på en restaurang belägen på översta våningen av Maritima museet i Gdansk, varifrån, förutom god mat, vi får en fågelvy över staden. 

 • Efter lunch besöker vi det nyöppnade Andra världskrigets museum i Gdansk. Ett stenkast därifrån ligger den polska posten, vars dramatiska försvar, efter tyskarnas anfall den 1 september 1939, finns för evigt etsad i Günther Grass debutroman Blecktrumman.
  På tillbakavägen åker vi förbi Europeiska Solidaritets Centrum som ligger intill ingången till Leninvarvet. Här, under ledning av Lech Walesa, bildades 1980 den fria fackföreningen Solidaritet (Solidarność), något som blev början till slutet på Warszawapakten och Sovjetunionen. Tillbaka till Rzucewo för middag.

 • Dag 5 Copernicus Frombork

  Hela dagen idag tillbringar vi på utflykt till Frombork, idag en liten stad belägen i regionen Warmia-Mazury, vid en av Östersjöns vikar, Zalew Wiślany. Här levde, verkade och dog år 1543 den polske läkaren, kaniken och astronomen Nicolaus Copernicus. Det var här han studerade himlavarvet och författade sitt heliocentriska verk Om himlakropparnas kretslopp som han publicerade samma år han dog. Det har länge varit känt att Copernicus begravdes i Fromborks domkyrka, men det är först 2008 som hans kvarlevor identifierades. DNA från ett hårstrå hittat i en bok som en gång i tiden tillhörde Copernicus, och som kommit som krigsbyte till Uppsala, möjliggjorde identifieringen av hans kvarlevor. Drygt hundra år senare, 23 oktober 1656 dog även den svenske rikskanslern Erik Oxenstierna, son till Axel Oxenstierna, här i Frombork under Karl X Gustavs krig mot Polen-Litauen (1655-1660). Vi blir guidade genom museet, som ägnas Copernicus, samt domkyrkan. Efter lunch åker vi till Zalew Wiślany för en promenad längs den släta sandiga stranden.

 • Dag 6 Nutidshistoria vid Westerplatte - Günther Grass - hemresa

  På förmiddagen checkar vi ut och åker till Westerplatte, platsen där andra världskrigets första skott avlossades den 1 september 1939. På vägen därifrån stannar vi till i Wrzeszcz (Langfuhr), förorten till Gdansk där den tyske författaren och Nobelpristagaren Günther Grass växte upp. Därifrån fortsätter vi till Oliwa där vi besöker katedralen med anor från 1100-talet och lyssnar på en orgelkonsert på den världsberömda orgeln. Den 23 april 1660 slöts freden i Oliwa. Därmed tvingades den polska Vasaättens sista kung Johan II Kasimir överlämna Livland till Sverige och uppge sina anspråk på den svenska kronan.
  Vi intar lunch och har fritid att vandra omkring i den vackra parken innan vi beger oss mot flygplatsen för avfärd till Arlanda med mellanlandning i Köpenhamn.

Resans höjdpunkter

 • Izabella Donkow visar oss sitt hemland
 • Gdansk - Westerplatte
 • Via Dolorosa, Wejherowo
 • Copernicus Frombork

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15/9
Pris Från 12 490 kr
Enkelrumstillägg 790 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Gdansk/Gdansk - Stockholm via Köpenhamn
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program,
 • Fem nätter på mellanklass slottshotell, del i dubbelrum
 • Fem frukostar,
 • Två luncher
 • Fem middagar
 • Lokala engelsktalande guider
 • Svensk ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Arlanda - Gdansk - Rzucewo - middag
Dag 2. Kalvarievägen i Wejherowo - Krokowa slott - Piasnica - middag
Dag 3. Putzig - Wladyslawowo - Hallerowka museum - Rozewie - middag
Dag 4. Historiens Danzig - lunch - 2VK museet - middag
Dag 5. Frombork
Dag 6. Westerplatte - Oliwa - lunch - Gdansk - Köpenhamn - Stockholm

Under resan bor vi på Jan III Sobieski slottshotell, Rzucewo

Resesätt SAS
Valuta

Polska Zloty

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Ha bekväma skor för stadspromenader och promenader på sand, jord, kullersten och andra ojämna underlag och trappor. En normal grundkondition och hela leder borgar för en fin reseupplevelse.

Boka din resa

2019-09-15 2019-09-20 12 490 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa