
Res med Forskning och Framsteg till - Grottmålningarnas många gåtor
Tillbaka till Istiden med arkeolog Richard Holmgren






















Översikt
Res med Forskning och Framsteg till - Grottmålningarnas många gåtor
Vetenskapen har ständigt spanat bakåt och framåt. Tidsgapet mellan det allra äldsta och framtidens potential har dock aldrig varit större än det är idag.
Kanske är det mest tydligt i Svante Pääbos svindlande upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution. Aldrig tidigare har vi funderat så mycket över våra förfäder som nu, där forskningen har nått en kulmen av grubblerier kring innebörden av de många symboler och konstnärligt återgivna djur som bevarats i franska och spanska grottor under nära 40 000 år.
Den tjugofem kilometer långa Vézèredalen mellan Montignac och Les Eyzies, ståtar med inte mindre än 15 grottor som listats till Unescos världsarv för deras exceptionella förhistoriska konst. För att tillfullo närma oss en förståelse för denna konst och berättelserna kring människans ursprung, beger vi oss till platsens uråldriga kvarlevor för att träda in i en spännande värld av droppstensgrottor.
En framstående civilisation var den så kallade Magdalénienkulturen som existerade för runt 15 000 år sedan. Dess människor tog sig in i de många och mörka grottlabyrinterna i dalgången. Här i Dordogne, i Frankrikes hjärta, låg de ofta på rygg i trånga grottgångar för att utsmycka väggar och tak med avbildningar av mammutar, hästar, ullnoshörningar och vildgetter. Konstnärernas djärva och kompetenta penseldrag, med sinne för perspektiv, utnyttjade både oregelbundenheter och former i stenen för att framhäva djurens rörelser. Detta framhävdes ytterligare genom det skiftande och flackande ljuset från levande eld.
Men varför användes grottor? Det och andra gåtor söker vi svar på under vår resa i ett av Frankrikes vackraste delar.
Vår resa ståtar dock inte enbart med förhistorisk konst – vi upplever en till synes ändlös rad av otroligt vackra naturscenerier med historiska byar. Mjukt gula stenbyggnader från tidigare generationsled är dekorerade med kaskader av grant lysande pelargoner i terrakottakrukor. Den gastronomiska upplevelsen går inte heller av för hackor med regionen Périgords viner, valnötter, svarta tryffel och gåslever. Det är inte svårt att föreställa sig att det goda livet och den finstämda franska gommen föddes just här. Här levde förhistoriens människor av skogarnas rika skafferi, färsk fisk från Vézèrefloden och man lapade sol tills det var dags att bege sig in i underjorden.
Res med vår Frankrikeexpert Annette Larsson och arkeologen Richard Holmgren för ett möte med istid i nutid. Vi bor på trevligt mellanklasshotell i charmerande Les Eyzies med utmärkta middagar på nära avstånd från hotellet samt har den avslutande natten i centrala Toulouse.
Reseprogram
-
Dag 1 Bordeaux med museum och Venus av Laussel
Vid ankomst till vinstaden Bordeaux beger vi oss direkt ut på upptäcktsfärd i det förgångna. Vi hamnar på Musée d'Aquitaine för att få en utmärkt introduktion till vad som väntar oss av arkeologiska fynd och konst i istidens Frankrike. En särskild höjdpunkt är basreliefen "Venus av Laussel". Dessutom skall vi besöka den lilla grottan Pair-non-Pair som trots sin litenhet är fylld
av underbara ingraverade djur. Eftersom grottan inte har elektriskt ljus så levererar den en mer autentisk upplevelse -
När vi anländer till vackra Dordogne, beger vi oss till staden under klippan - Les Eyzies som är som en sinnebild för hela området och en mycket bildskön plats. Vi installerar oss på vårt mellanklasshotell Hotel des Roches för fyra nätter och äter en god middag à la Périgord på gångavstånd från hotellet.
-
Dag 2 Les Eyzies med bisonoxarnas grotta
Dagen inleds med Les Eyzies förhistoriska museum, vilket förstås ståtar med en av världens absolut finaste samlingar av fynd från förhistorisk tid. I dess permanenta utställning finns en översikt över regionens betydelse under paleolitisk tid – samt även jämförelser med fynd från andra utgrävningsområden i Europa och Afrika.
-
Den ultramoderna byggnaden under klippan kontrasterar bjärt mot de historiska fynden. Därefter väntar tvenne grottor – Abri Pataud där vi bäst får en inblick i hur en omfattande stenåldersutgrävning kan se ut, detta tillsammans med ett litet intilliggande museum.
-
Grotte de Font-de-Gaume upptäcktes 1901. Klassen på konstnärlighet och de bibehållna flerfärgade bisonoxarna samt de två renarna gör att detta räknas som en av "the big 6" inom paleolitisk konst. Grottan är den enda i Frankrike med färgmålningar som fortfarande tillåter för besök om maximalt åtta personer per grupp. Många menar att det är en tidsfråga innan grottan, vid sidan om flera andra, stängs för allmänheten.
-
Frisen med fem bisonoxar där artisten använt stenens naturliga form för att framhäva djuren, är en av resans verkliga höjdpunkter. Att ta sig in i grottan kräver ibland sinneslugn. Dess vindlande grottkorridorer är på sina ställen snäva och kräver att man nästan tränger sig igenom. Därför delar vi upp gruppen i två mindre delar.
-
Den som reder ut detta kommer att fascineras av sällsynta målning av två rendjur där en större hanne böjer sig över en mindre hona och slicker henne på huvudet. Målningen visar inte minst konstnärens gedigna kunskap om djurens anatomi och beteende. Vi äter en gourmetmiddag (dock ej rentunga) vid en restaurang på gångavstånd från hotellet.
-
Dag 3 Rouffignac och en duo av Lascaux
Besöket i grottan Rouffignac kommer att ta oss förbi friser av ullnoshörning, superbt återgivna i svart följt av mängder med ingraverade mammutar som förevigats i den mjuka bergsväggen. Detta är faktiskt ett av världens äldsta och vackraste konstgallerier – Sixtinska kapellet göra sig icke besväret.
-
Det finns inga belägg för vilka som skapat avbildningarna, men det anses vara verket av Cromagnonmänniskan, den första av vanliga människor av arten Homo Sapiens som befolkade Europa för 45 000 år sedan och överlevare av istiden som hade kontinenten i sitt grepp. Grottan kallas de hundra mammutarnas grotta och bär även skrapmärken efter övervintrande björnar.
-
Kronan på verket är det fantastiska taket. All 1800-talsgraffiti som tidigare täckt taket är nu borttagen och ytorna har nu återställts till sin forna glans. Det tog nära en mödosam timma för stenålderskonstnärerna, att i dålig luft, hitta en lämplig plats för sina aktiviteter. Vi använder istället det elektrifierade mini-tåg som sattes i drift 1959 åt de arkeologer som arbetade på platsen.
-
Turen tar ungefär en timma och vi häpnas över den oerhörda mängd mammutavbildningar som karakteriserar platsen – det vill säga runt en tredjedel av alla som finns i hela landet. Lunch på egen hand i Montignac-de-Lascaux.
-
Lascaux-grottan upptäcktes av fyra tonårspojkar september 1940 och blev snabbt mycket känd. Dess gigantiska avbildningar av tjurar har fascinerat mången betraktare - en grotta som innehåller mer än 600 förhistoriska pigmentmålningar av hästar, hjortar och mammutar. Målningarna skadades tidigt av besökarnas utandningsluft och grottans klimat kom att ändras med bland annat algtillväxt som följd. För att skydda de ovärderliga skatterna beslutade myndigheterna 1963 att stänga grottan för allmänheten.
-
Tjugo år senare öppnades kopian Lascaux II, där två av grottrummen avbildades med 90% av målningarna. Här kom även utställningar av stenålderskonstnärernas verktyg att presenteras samt de urgröpta stenar som agerade fackelhållare. Våra förfäder nyttjade enbärsträ för den uppgiften - ett träslag som brinner med vit rök vilket inte skadar målningarna. År 2016 öppnades en mer modern och helt komplett replika under namnet Lascaux IV, vilken vi också ska få uppleva. Le Thot parken har många av istidens djur såsom bisonoxar, hästar, hjort och ibex, dock ännu så länge inga levande mammutar. Vi beger oss åter till vårt hotell för gemensam middag på promenadavstånd.
-
Dag 4 Två grottor och tryffeljakt
Grotte de Cougnac är en av de vackraste av de handdekorerade grottorna. Detta eftersom den också ståtar med fantastiska stalagmiter och stalaktiter som kan upplevas under besöket. Egentligen är detta två grottor där den ena är mycket naturskön och den andra innehar målningar. Det var faktiskt här som man för första gången daterade stenåldersmålningar i Europa med kol-14-metoden. Genom analysen av det svarta kolet kunde avbildningarna dateras till en ålder av 25–23 000 år. Här finns målningar av vildgetter och den utdöda hjortarten Megaloceros samt mammutar liksom två av en handfull avbildningar i Europa från äldre stenåldern på temat den skadade människan ("the wounded man").
-
Sarlat är en medeltida stad med vackra historiska byggnader. Faktum är att det är den stad i hela Frankrike som har mest historiska byggnader per kvadratmeter. Vi njuter till fots av en stad som andas historia, om än av senare mått, samt gastronomi. Här finns butiker som säljer regionens läckra valnötter, tryffelprodukter och vin. För den som önskar kan vi ta in förhandsbokning för lunch på egen bekostnad på det fina lilla hotellet La Couleuvrines uppskattade restaurang, tilläggskostnad ca 26-30 euro för en trerättersmeny med viss måltidsdryck. Sedan reser vi ut till en lantgård där vi lär oss mer om hur man finner tryffel i de omgivande skogarna.
-
Abri du Cap Blanc är ett litet klippskydd av kalksten med flera basreliefer av djur – mestadels hästar. Här skapade istidens konstnärer mästerverk som nyttjade stenväggens formationer för att skulptera hästar i rörelse. Höjdpunkten är den över två meter långa och utmejslade häst som räknas till en av den paleolitiska konstens mästerverk. Platsen upptäcktes år 1909 av arbetare som grävde i grottan, men där mycket av skapelserna tyvärr förstördes på grund av okunskap. Här skulle arkeologerna även finna kvarlevorna av en ung kvinna som, menar vissa, kan ha varit konstnären själv.
-
De redskap som har hittats i grottan är ca 15 000 år gamla och tillhörde Magdalénienkulturen. Den senare har uppkallats efter en grotta i Dordogne och utgjorde det sista stadiet av de paleolitiska kulturerna i västra och centrala Europa. Den förekom främst mellan
20 000–15 000 f.Kr., men levde kvar mycket längre på vissa platser. Kulturen utmärks av grottkonst, ristningar och skulpturer av ben, horn, elfenben och sten och stod för många revolutionerande fångstmetoder såsom spjutslungan, pilbågen, harpunen och ljustret samt sist och också minst, synålens öga. Betänk att detta är verktyg som fortfarande var viktiga långt in i vårt förra århundrade. Efter denna kavalkad återvänder vi till Les Eyzies för en gemensam middag på en trevlig restaurang. -
Dag 5 Prickiga hästar vid Lot - vin i Cahors och Toulouse
I floden Lots dalgång ligger ett vackert naturreservat med bildsköna byar. Här ligger grottan Pech Merle som upptäcktes för nära exakt hundra år sedan av ungdomar som utforskade de många grottsystemen i regionen. Pech Merle anses som en av de absolut finast dekorerade grottorna. I en gigantisk ljus sal finns stalagmiter och stalaktiter som ackompanjeras av en stor variation av konstnärligt uttryckta djur som interagerar med klippornas former, färg och ljus.
-
Förstelnade avtryck i leran, i form av stenåldersfötter och avmålade händer på väggarna, ger oss en känsla av närhet till våra anfäder. Här ser vi de berömda och mästerligt målade prickiga hästarna som är 29 000 år gamla. Artisten har här begagnat sig av klippans form som ser ut som just ett hästhuvud. Mängder av mammutar samt den enda avbildningen av en björn, ingraverad med flintverktyg, finns också till beskådan i det två kilometer långa grottkomplexet. Den guidade turen tar runt en timma och det finns även ett mycket trevligt museum att besöka intill.
-
I närheten ligger en fascinerande by vid basen av en slät och utskjutande klippa, medeltida Saint-Cirque-Lapopie, ca hundra meter ovan floden Lot. Byn har utnämnts Frankrikes favorit och Frankrikes vackraste byar. Här finns möjlighet att äta en enkel lunch på egen hand.
-
Cahors är en vacker stad, belägen även den vid floden Lots vindlande flodböjar. Här passerar
15 000 pilgrimer varje år längs Via Podiensis, vägen mot Santiago de Compostela. Stadens många vackra medeltida hus och den befästa medeltida världsarvsbron Le Pont Valentré är en av världens bäst bevarade medeltida broar som tar pilgrimerna över floden Lot. -
Vi gör sedan en trevlig vinprovning av regionens viner och har lite tid att strosa i staden innan vi styr mot Toulouse och resans avslutande natt på fyrstjärniga Hotel Novotel Wilson.
Vi äter en gemensam avskedsmiddag på ett brasserie nära hotellet. -
Dag 6 Niaux vid Pyréneernas fot - hemresa
En lång promenad leder oss in i Pyrenéernas inre vid Niauxgrottan, belägen söder om staden Foix vid foten av bergskedjan. I linje med den graffiti som hittats på platsen så vet vi att Niaux-grottan har besökts sedan början av 1600-talet. Vidare, under den naturromantiska, viktorianska tidsepoken på 1800-talet, såg grottan en strid ström av besökare som inte var sena att ta med sig flera av platsens stalagmiter.
-
Den första vetenskapliga expeditionen till Niauxgrottan ägde rum 1971, men hobbyutforskare hade emellertid redan upptäckt grottgallerier med målningar 400 meter in i den släta och stora inledande grottan. Här hade grottan delvis rasat in och gjort den vidare passagen svårare att forcera. Det var först år 1906 som man förstod att målningarna var förhistoriska och de mest kända delarna av Niaux är den svarta salongen - Salon Noir - med sina målningar av bison, ibex och hästar och med en förövrigt underbar akustik.
-
Här hittades flera avbildningar i geometriska former, linjer och punkter med mera som skapats med verktyg och fingrar. De är avbildade strategiskt och inte slumpmässigt, vilket väcker frågor om vad de betyder. En av de mest mystiska formerna är de klubbformade symbolerna (eng. claviforms) i rött som tillskrivs Magdalénienkulturen. De har studerats intensivt av professor André Leroi-Gourhans och har liknats vid bumeranger, klubbor, yxor eller stiliserade kvinnoformer. En hypotes är att tecknen betecknar en form av tidräkning, exempelvis månvarv. Lunch gör vi på egen hand under dagen och sedan tar vi oss till flygplatsen i Toulouse för att resa hem via Amsterdam.
Resans höjdpunkter
- De varierade utsmyckningarna och historiens vingslag i grottorna
- Richard Holmgrens kunskaper om vårt liv i grottorna
- De lokala engelsktalande grottguiderna
- Frankofil Annette Larssons omsorger
- Den underbara naturen och landskapet i floddalarnas dramatiska miljöer
- Franska historiska småstäder och gastronomi i hjärtat av landet
Resfakta
Reslängd | 6 dagar |
---|---|
Avreseort | Stockholm/Arlanda, Köpenhamn |
Avresor | 3/10 |
Pris | Från 33 550 kr |
Specialpris | Prenumeranter på Forskning & Framsteg har 2.000 kr rabatt på resans pris |
Enkelrumstillägg | 3 630 |
I priset ingår |
|
Anslutningsort |
|
Resplan |
Dag 1. Bordeaux - Musee d´Aquitaine - grottan Pair-non-Pair - Les Eyzies - middag |
Boende |
Fyra nätter på mellanklasshotell Hotel des Roches, 5 Avenue de la Forge, 24620 Les Eyzies, Resans sista natt spenderas på fyrstjärniga Hotel Novotel Wilson, 15 Pl. du Président Thomas Wilson, 31000 Toulouse |
Resesätt | KLM |
Klimat |
Oktober är mycket behaglig i Dordogne med en lägsta medeltemperatur runt 9 grader och en högsta medeltemperattur på ca 19 grader. |
Valuta |
Euro |
Valbart tillägg Avbeställningsskydd Pass och visum |