Översikt

MittMedia - Upptäck glasriket Småland med litteratur och kultur

Följ med på en fyradagars resa till Glasriket i vår, som bjuder på litteratur- och kulturhistoria i Småland. Resan sker med tåg tur och retur och har avresa från Sundsvall respektive Stockholm. Vår erfarne guide Ulf Nilsson möter oss i Växjö och tar oss med på en rundvandring i staden, där vi bor i tre nätter. Under dagarna i augusti får vi besöka Vilhelm Mobergs utvandrarbygd, glasriket Kosta, författaren Elin Wägners hem Lilla Björka och Huseby med sin bruksmiljö och stiliga herrgård med mera.

 Resan leds av Ulf Nilsson, bördig från Småland och bosatt i Växjö. Guidar i Småland sedan 30 år tillbaka, mycket erfaren och kunnig på sitt område. Ett av de tema han tycker bäst om är Vilhelm Moberg, utvandrarna och andra av Mobergs romanfigurer. 

 

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa Sundsvall - Stockholm - Växjö

  Vi kliver på tåget i Sundsvall 08.05 via Stockholm 12.21 och Alvesta och anländer till Växjö på eftermiddagen 15.47. Här möter guiden Ulf Nilsson upp och leder oss till vårt närbelägna hotell, Quality Hotel Royal Corner, där vi ska bo i tre nätter. Vår stadsvandring börjar på en gång och Ulf kommer bland annat visa oss stadens domkyrka med sin berömda glaskonst (Erik Höglund, Göran Wärff och Bertil Vallien). Åter på hotellet checkar vi in och lite senare på kvällen har vi gemensam välkomstmiddag på hotellet.

  Växjö som ligger i Smålands inland fick stadsprivilegier redan 1342 av kung Magnus Eriksson. Staden är residensstad för Kronombergs län och stiftstad för Växjö stift och sedan 1999 även universitetsstad. Känd som idrottsstad med ett berömt ishockeylag och vår idrottsstjärna Carolina Klüft tävlade på sin tid för IFK Växjö. Invånarantalet ligger på ca 70.000 personer. 

   

    

 • Dag 2 Vilhelm Moberg

  Efter en god frukost börjar vi dagen med att sätta oss i bussen och ta oss till Vilhelm Mobergs utvandrarbygd. Hans böcker om utvandrarna har återigen kommit i ropet med anledning av den nya film som nu håller på att spelas in på det temat. Vår guide Ulf kan berätta många historier om Vilhelm Moberg, filmerna och böckerna. Vi besöker även Granhults unika träkyrka samt krigsmonumentet vid Vägerhult.  

 • Utvandrarna

  Vi minns alla filmen Utvandrarna av regissören Jan Troell från 1971 med Max von Sydow och Liv Ullman som spelade huvudrollerna Karl-Oskar och Kristina. Nu blir Vilhelm Mobergs romanklassiker från 1949 film på nytt, då man i år börjat en nyinspelning med Erik Poppe som regissör och med Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed i rollerna som Karl-Oskar och Kristina. Filmen planeras ha premiär på juldagen 2021.  

  I emigrationen från Sverige till Nordamerika beräknar man att ca 1,5 miljoner svenskar lämnade Sverige under åren ca 1850 - 1920. Resan till Amerika gick med båt över Atlanten ofta med avresa från Göteborg. Efter hand återvände omkring en femtedel av emigranterna till Sverige. Orsaken till utvandringen var dåliga tider, fattigdom, stor missväxt och stark befolkningsökning. Flera europeiska länder hade stor emigration till Amerika.     

 • Glasriket Kosta

  Vår resa går vidare till Kosta. Glasbruket Kosta grundades 1742 och placerades mitt i Smålands täta skogar för att förse båda Stockholm och Karlskrona med glas. Här korsades viktiga vägar och här fanns också obegränsat med ved, som behövdes för att hetta upp ugnarna. Bruket fick sitt namn efter grundarnas efternamn: generalerna Koskull och Staël von Holstein. I början tillverkades fint bruksglas här. Det var sådant som fönsterglas, buteljer och dricksglas. Bland beställarna fanns kungligheter, adelsfamiljer och välbeställda handelsmän som hade råd med det kostsamma glaset. Den förste formgivaren anställdes 1898 och sen dess har en mängd kända formgivare verkat här. Glaskonstnären Ulrika Hydman Vallien var en av de viktigaste, hon började här 1971 och hon införde en helt ny teknik att måla på glaset. Vi kommer få höra om glasbrukets historia fram till idag med dess uppgångar och nedgångar. 

   

 • Vår guide Ulf Nilsson tar med oss på en rundvandring i Kosta och berättar dess historia, vi får se bruksmiljön och glasblåsning. Vi kommer även ha tid att besöka Art Gallery och någon av de outlets och butiker som erbjuder mycket till försäljning och inte enbart glasprodukter. Därefter återvänder vi till Växjö.

  På kvällen middag på egen hand, tips ges på plats.

 • Dag 3 Elin Wägner och Lilla Björka

  Vi börjar dagen med att ta oss norr om Växjö för att besöka Elin Wägners hem Lilla Björka där vi får en visning av hemmet. Elin Wägner köpte tomten här 1923 och lät bygga upp det röda huset. Hon föddes i Lund 1882 och bodde sedan i Småland under senare delen av sitt liv, där hon avled 1949.

 • Kulturjournalisten Ulrika Knutsson har i år utkommit med en biografi om Elin Wägner, vars titel är "Den besvärliga Elin Wägner". Hon var en framstående författare, journalist och feminist. År  1919 var hon med och grundade Rädda Barnen och sedan 1944 var hon ledamot av Svenska Akademien. Hon ingick i Fogelstadsgruppen och var framstående inom kvinnorörelsen och fredsrörelsen. Hennes genombrottsroman heter Norrtullsligan (1908) och den mest kända heter Pennskaftet (1910) som handlar om kampen för kvinnlig rösträtt.    

 • Huseby bruk

  Efter lunch tar oss bussen vidare till Huseby bruk här kommer vi få en guidad visning av den stiliga herrgården och bruksmiljön. Den sista privata ägaren fröken Florence Stephens testamenterade Huseby bruk till staten vid sin bortgång 1979. Idag förvaltas bruket av Statens Fastighetsverk som bedriver verksamheten i frökens anda enligt uppdraget i testamentet.     

 • Att besöka Huseby är som att kliva tillbaka i tiden och landa i en annan värld. Flertalet av de byggnader som tidigare använts som bostäder är nu muséer där man kan se hur livet tedde sig här under tidigare sekler. 

 • Slottet är en herrgårdsbyggnad som uppfördes 1844. Familjen Stephens era startade här 1867 när Florence Stephens far Joseph köpte Huseby bruk. Florence föddes här 1881 och bodde på slottet fram till sin död 1979. Hon kallade själv sin herrgård för Huseby Slott. Eftersom Fröken Florence önskade att hennes hem skulle bevaras som det var under hennes uppväxt finns här nu hela inredningen kvar sedan slutet av 1800-talet, alla rum med sina möblemang och föremål.  

  På vägen tillbaka till vårt hotell i Växjö kommer vi att passera Teleborgs slott, numera berömt genom TV-programmet "Stjärnorna på slottet" som har spelats in här. Vi åker även förbi Linnéuniversitetet som gör att Växjö numera är en stor studentstad. På kvällen har vi en gemensam middag på en restaurang i närheten.   

 • Dag 4 Hemresa

  Programfri förmiddag för att utforska Växjö på egen hand. Efter utcheckning kort promenad till järnvägsstationen för avgång med tåget kl 12.10 via Alvesta med hemkomst Stockholm 15.35 resp Sundsvall 19.56. Restaurangvagn finns ombord.

 • Viktig information om bussresor i Sverige med Historiska Resor

  Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

  Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Resans höjdpunkter

 • Besök Växjö domkyrka
 • Glasriket med Kosta Boda
 • Vilhelm Mobergs Utvandrarbygd
 • Besök till Elin Wägners hem Lilla Björka
 • Visning på Huseby bruk och slott

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Sundsvall
Avresor 9/8
Pris Från 8 950 kr
Enkelrumstillägg 900 kr
I priset ingår
 • Tåg Sundsvall/Stockholm – Växjö t/r i 2 klass
 • Inkvartering på Quality Hotel Royal Corner i Växjö, 3 nätter inkl frukost
 • Måltider, 2 luncher och 2 middagar, exklusive dryck.
 • Visningar och entréer enligt program
 • Guide Ulf Nilsson på plats i Småland

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt Tåg
Deltagarantal

Min 16 personer - max 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Boka din resa

2021-08-09 2021-08-12 8 950 kr Tåg Stockholm 4 Boka resa
2021-08-09 2021-08-12 9 550 kr Tåg Sundsvall 5+ Boka resa