Översikt

Royal Weekend i London

Storbritanniens kungahus ÄR kungligare än andra länders! Det är bara att erkänna detta faktum. En särskild glans strålar förstås kring drottningen själv. Elizabeth Alexandra Mary, Hennes Majestät drottning Elizabeth den andra, av Guds nåde drottning av det Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland och av sina andra riken och territorier, Samväldets överhuvud, Trons försvarare, drottning av Storbritannien, Kanada, Australien, Nya Zeeland och tolv andra länder är utan tvekan drottningarnas drottning. Och inte bara det. Hon har blivit en modern ikon som tolkats på film av Helen Mirren i ”The Queen” och vars liv blivit tv-dramatik i ”The Crown”.

I september månad, när drottningen semestrar på sitt skotska Balmoral och öppnar sitt Londonpalats Buckingham Palace för allmänheten, intar vi hennes huvudstad för att där tillbringa en riktigt kunglig weekend. Vi promenerar i drottningens fotspår, besöker hennes palats och salar, redogör för hennes stora familjs liv och förehavanden, ser hennes kronjuveler, studerar hennes företrädares historia, dricker Afternoon Tea på kungligt slott och följer Londons utveckling som kunglig huvudstad från Vilhelm Erövraren fram till just drottning Elizabeth II. Särskilt fokus också på drottningens farfarsfarmor, drottning Victoria, vars 200-årsjubileum infaller 2019. Allt under kungligt kunnig ledning. Kungliga Magasinets chefredaktör Roger Lundgren, erkänd och ofta anlitad kunglig expert, följer med på resan. Vår ciceron och färdledare Mats Sandberg är också mycket väl bevandrad i brittisk kunglig historia. 


Drottning Elizabeth fyller 93 år 21 april i år. Då har hon regerat sina länder i 67 år. Maken, prins Philip, hennes klippa, har hon varit gift med i 72 år. En aktiv 90-plussare och familjematriark som fått hantera såväl familjeskandaler som ta emot folkets kärlek under ett långt liv. Drottningen har befunnit sig i centrum av världspolitiken från andra världskrigets utbrott till Donald Trumps presidentperiod. Hon har sett imperiet skingras, kämpat för sammanhållningen inom Samväldet, fått se Storbritanniens anslutning till den europeiska gemenskapen och lär nu också få bevittna Brexit. Också den egna familjen har stått i världens strålkastarsken, från farbrodern Edvard VIII:s dramatiska abdikation 1936 till systern Margarets stormiga liv och sonhustrun Dianas tragiska död i Paris 1997. De senaste åren har varit lyckligare och mer glädjefyllda, när barnbarn gift sig och barnbarnsbarn fötts.

Reseprogram

 • Dag 1 Kensington Palace - drottning Anne, drottning Victoria, prinsessan Diana

  Vår resa får kunglig prägel genast från start när vi anländer till London Heathrow Terminal 2, som bär namnet “The Queen’s Terminal”. Privat buss till centrala London, där vårt kungliga program inleds med besök på Kensington Palace. Här intar vi först ett riktigt klassiskt Afternoon Tea inne på palatsområdet, alldeles intill ”The Sunken Garden”, där den nuvarande hertigen och hertiginnan av Sussex (Harry och Megan) gjorde sitt första officiella framträdande efter förlovningen. Trädgården var ett favoritställe för Diana, prinsessa av Wales, och ifjol gjordes den om till ”The White Garden” för att uppmärksamma tjugoårsminnet av prinsessans död.

 • Stärkta av te med många tillbehör besöker vi så själva palatset. I Kensington Palace växte Storbritanniens drottning Victoria upp, drottningen som gav namnet åt en hel epok. I år är det 200 år sedan hon föddes, och Kensington Palace firar med en ny specialutställning. Det var också här Victoria fick beskedet att hon som artonåring blivit drottning. Hennes första regeringsåtgärd ska ha varit att låta bära ut sin säng från moderns sängkammare. Vi betraktar drottningens liv i närbild, och fram stiger en verklig kvinna som på många sätt skiljer sig från schablonbilden av den pryda, lilla runda änkan i svart. Istället möter vi en stark och bestämd kvinna som trots att hon inte alls var feminist, kom att prägla uppfattningen av vad en kvinna kunde uppnå och vilken ställning hon kunde ha.

 • Också en modernare kunglighet hade Kensington Palace som sitt hem: Diana, prinsessa av Wales. Född in i den engelska aristokratin som Lady Diana Spencer och gift in i det brittiska kungahuset som tjugoåring, kom Diana att bli en förebild och en ikon för sin stil, sitt mänskliga sätt att hantera sin kungliga roll, och för sitt engagemang för hemlösa, aidsoffer och mot landminor. Vid hennes död i bilkraschen i Paris 31 augusti 1997 kom hennes bostad vid Kensington Palace att bli samlingsplats för den överväldigande sorg och laddade stämning som hennes bortgång utlöste. Slottets grindar och murar överöstes av blommor och sorgehälsningar. Idag minns Kensington Palace Diana genom en specialutställning med ett urval av hennes klänningar. Dianas söner William och Harry bor idag kvar inom Kensington Palaces grindar tillsammans med sina fruar Kate och Megan, moderna yrkeskvinnor som ger prinsessrollen en ny definition.

 • Många andra spännande kungliga kvinnor har också bebott Kensington Palace. Som filmaktuella drottning Anne, sista drottning av Stuartdynastin, drottningen som genomgick sjutton graviditeter men inte fick några efterlevande barn, under vars tid Storbritannien blir till. På Kensington Palace hade hon sitt sista stormiga gräl med sin nära väninna och överhovmästarinna, Sarah Churchill, hertiginna av Marlborough, en av 1700-talets mest inflytelserika kvinnor i England. Det passionerade dramat mellan dessa intressanta kvinnor skildras under 2019 i en ny film, ”The Favorite”. Här bodde också prinsessan Margaret, nuvarande drottningens syster, nyligen porträtterad som ”the Royal Rebel” av BBC. En svensk koppling finns här också, för palatset inhyste också en bostad till prins Philips mormor, änkemarkisinnan av Milford Haven, mor till vår svenska drottning Louise och svärmor till kung Gustaf VI Adolf. 

  Dessa och andra brittiska kungligheter får vi höra mer om på kvällen, då vi samlas för ett föredrag om Londons kungliga historia innan vi intar en kunglig välkomstmiddag.

 • Dag 2 The Royal Walkabout: Whitehall och Green Park – Buckingham Palace med The Queen’s Gallery och The Royal Mews

  Det var drottning Elizabeth II som introducerade den kungliga promenaden – ”the royal walkabout” – som ett sätt att möta och få närkontakt med undersåtarna. Idag är det vi som gör en kunglig promenad för att komma nära Londons kungliga kvarter och deras historia. Vi börjar vid Trafalgar Square och går längs regeringsgatan Whitehall genom de kvarter där Henrik VIII:s palats en gång låg, till Horse Guard’s Parade, den stora paradplatsen där varje år drottningens officiella födelsedag firas med militärparaden Trooping the Colour. Via St James’s Park går vi vidare mot the Mall, paradgatan som går upp mot Buckingham Palace. Där passerar vi de statyer som ihågkommer drottningens föräldrar, kung George VI och drottningmodern Elizabeth, samt palatset Marlborough House, en gång säte för änkedrottningarna Alexandra och Mary, innan vi kommer fram till St James’s Palace. Palatset är faktiskt formellt är den brittiske monarkens officiella residens, för utländska ambassadörer är ackrediterade till The Court of St James’s. Det är fortfarande ett kungligt palats med kontor för flera medlemmar av den kungliga familjen. Clarence House, residens för prinsen av Wales och hertiginnan av Cornwall, ligger alldeles intill St James’s Palace.

 • I Green Park, en av Londons kungliga parker och en av de platser varifrån det skjuts kunglig salut vid speciella kungliga högtider, stärker vi oss med en kunglig picknick (om vädret tillåter) innan vi beger oss till drottningens Londonresidens, självaste Buckingham Palace. Palatset är sällan öppet för allmänheten, men efter att Windsor Castle brann 1992 lät drottningen öppna Buckingham Palace i augusti och september varje år, medan hon själv var på semester i Skottland, för att dra in intäkter till renoveringen av Windsor. Vi får se palatsets State Rooms, bl a The Throne Room, The White Drawing Room, The Ball Room och The Picture Gallery. I The Queen’s Gallery ser vi dyrgripar från The Royal Collection. I hovstallet, The Royal Mews, står drottningens vagnpark uppställd. Främst av vagnarna är The Gold State Coach, som används vid kröningarna.

  Vi promenerar sedan vidare genom Mayfair, en av Londons mest välbeställda områden, förbi 17 Bruton Street, där drottningen föddes, nu rivet, till Piccadilly och 145 Piccadilly, där drottningens barndomshem låg (bombat under kriget). Därefter är kvällen ledig för middag på egen hand.

 • Dag 3 Westminster Abbey – båttur på Themsen - Towern

  Vi börjar dagen med ett guidat besök i Westminster Abbey, den kungliga krönings- och bröllopskyrkan. Denna praktfulla kyrka är speciell för den brittiska monarkin, eftersom den är en ”royal peculiar”, dvs en kyrka som lyder direkt under monarken och inte under någon biskop. Här har alla engelska och senare brittiska monarker krönts sedan Vilhelm Erövraren 1066. Den senaste var förstås drottning Elizabeth II 1953. 16 kungliga bröllop har stått här, senast bröllopet mellan prins William och Catherine Middleton 2011. Också många kungliga begravningar har hållits i kyrkan, bl a begravningen för Diana, prinsessa av Wales 1997 och för drottningmodern 2002. 

  Därefter tar vi flodbåt nedför Themsen från Westminster till Towern, precis som drottningen och hennes familj i följe av 670 farkoster 

 • Londons främsta pulsåder, floden Themsen, har sett många kungliga sällskap glida fram på vattenytan under historien. Vi tar flodbåt nedför Themsen från Westminster till Towern, precis som drottningen och hennes familj i följe av 670 farkoster gjorde när man firade drottningens diamantjubileum genom en stor flodparad i juni 2012. Lunch på egen hand efter landstigning.

  Under eftermiddagen får vi en guidad genomgång av Towern - den kungliga borgen där Englands monarker enligt tradition vistades natten före sin kröning, men senare förmodligen mest ökänd som statsfängelse och avrättningsplats. Givetvis ser vi Storbritanniens magnifika kronjuveler som förvaras här, och vi hör historierna om de olyckliga kungligheter som mötte sitt öde innanför de höga murarna: de två unga prinsar som försvann här efter Rickard III:s maktövertagande, Anne Boleyn och Catherine Howard, Henrik VIII:s fru nummer två och fem som båda halshöggs här, i likhet med den kortvariga flickdrottningen Jane Grey. Kunglig avskedsmiddag på kvällen.

 • Dag 4 Windsor Castle - hemresa

  Vi lämnar centrala London och beger oss till Windsor, väster om London. Många av Englands och Storbritanniens monarker har satt sin prägel på Windsor Castle, som också är drottning Elizabeths favoritresidens och weekendställe. Det är också världens största bebodda slott, och det slott som har varit bebott längst. Också Windsor Castle används ofta för statsbanketter och kunglig representation. Vi beser slottet och St George’s Chapel, nyligen platsen för två kungliga bröllop, prins Harrys med Meghan Markle och prinsessan Eugenies med Jack Brooksbank. Egen tid för lunch i Windsor innan vi beger oss åter till Heathrow för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Kungligt Afternoon Tea
 • Kunglig promenad genom centrala London
 • Buckingham Palace
 • Westminster Abbey
 • Flodtur på Themsen
 • Windsor Castle

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 12/9
Pris Från 19 850 kr
Enkelrumstillägg 3950 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - London Heathrow t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Tre nätter på fyrstjärnigt hotell del i dubbelrum
 • Tre bufféfrukostar
 • Två luncher
 • Två middagar varav en på Guide Michelinkrog
 • En Afternoon Tea
 • Svensktalande ciceron
 • Licensierad Blue Badge guide
 • Dricks till chaufför
 • Flygavgifter och skatt
I priset ingår ej
 • Måltidsdryck
 • I programmet ej angivna måltider
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring. Tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn mot eventuella tillägg.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring. Tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Avresa, ankomst London Heathrow, Kensington Palace
Dag 2. Kunglig promenad genom centrala London från Trafalgar Square till Buckingham Palace
Dag 3. Westminster Abbey, båttur på Themsen, Towern
Dag 4. Windsor Castle, hemresa

Resesätt SAS
Valuta

GBP

Resans karaktär

Resan innehåller längre promenader i stadsmiljö.

Boende

 • Park International, London

  Park International Hotel är ett fyrstjärnigt hotell med centralt läge i Kensington. Tunnelbanestationen Gloucester Road ligger i närheten och det är promenadavstånt till Kensington Gardens och Hyde Park. Hotellet har en restaurang, en bar och ett fitnesscenter. Wifi är gratis. 

Inspiration

Boka din resa

2019-09-12 2019-09-15 19 850 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa