Översikt

Shakespeare - slott & skådespel

Följ med på en annorlunda resa mellan två adventshelger för att njuta av fantastiska Blenheim Palace i julskrud och historiska gårdar från tiden kring Shakespeares leverne. Vi ser en av skaldens pjäser samt njuter av decembervackra omgivningar i klassiska The Cotswolds i en av dess finaste byar Bourton-on-the-water.

Otvivelaktigt är barden William Shakespeare världens mest kände dramatiker och säkerligen även den mest mytomspunne. Shakespeare föddes i april 1564, bidrog med nära 3.000 ord i det engelska språket, 38 pjäser, berömda sonetter och flera poem under endast 23 år. En sägenomspunnen och ifrågasatt karaktär. Det sägs att näst efter Bibeln är Shakespeares verk de mest lästa och älskade i engelskspråkiga länder och det går inte en dag utan att man omedvetet använder hans ordspråk och uttryck, så stort är hans avtryck i det engelska språket. Vi får veta mer om hans liv och leverne kring vackra Stratford-upon-Avon.

En av dagarna gör vi ett besök på Winston Churchills födelseplats Blenheim Palace, vackert dekorerat inför jul. Guidade turer genom herresätet med möjligheter att shoppa samt en fin lunch avrundar resan. Vi bor bekvämt på trivsamma herresätet Harrington House med Afternoon tea och sprakande brasor. Vår kunniga och omtyckta guide är Blue Badgeguiden Tina Engström.

Reseprogram

 • Dag 1 Genom Oxfordshire till pärlan Bourton-on-the-Water

  Under morgonen avreser vi mot London där vi möts av vår ciceron Tina Engström för avfärd genom ett frostigt landskap till en av The Cotswolds pärlor Bourton-on-the-Water och vårt hotell. .Eftermiddagen inleds med en Afternoon Tea och efterföljande middag.

 • Dag 2 Shakespeares uppväxt och ungdom - Royal Shakespeare Theatre

  Efter frukost beger vi oss ut i ett frostigt landskap mot Shakespeares mest romantiska hus. Inbäddad i en ljuvlig trädgård ligger huset där den unge William Shakespeare uppvaktade sin framtida brud Anne Hathaway vid hennes vackra familjehem. Den halmtäckta gården ligger i en liten typiskengelsk landsortskrök som heter Shottery, en engelsk mil från Stratford. Här har man samlat familjens möblemang inklusive Hathawaysängen från tiden då paret levde.

 • Vi njuter av den skönhet och det lugn som strålar från den charmerande gården innan vi far vidare till Mary Ardens farm där Williams morföräldrar levde och hans moder Mary Arden växte upp. En stolt släkt med fina anor från Vilhelm Erövrarens tidevarv. Här vill man visa upp en arbetande lantgård från den tiden då den unge William besökte sina morföräldrar under 1570-talet. Vi upplever det elisabetanska livet på landet och lär oss mer om de dagliga sysslorna på en gård under Tudortiden. Här håller man historiska raser får, getter, svin och kor som fanns under bardens ungdom. Här hålls ugglor, hök samt falk eftersom den urgamla konsten att jaga med falk var populär under Tudoreran och omnämns frekvent i Shakespeares pjäser.
  På kvällen besöker vi Royal Shakespeare Theatre för att se en av skaldens berömda pjäser på engelska. Retur till Harrington House.

 • Dag 3 I Shakespeares stad

  De historiska 1500-talshusen som berättar om Shakespeares tid i Stratford-upon-Avon erbjuder unik insikt i den tid då den världsberömde poeten föddes och växte upp. Stadspromenaden innehåller besök till kyrkan Holy Trinity där skalden ligger begravd.

 • Hall's Croft är huset där Shakespeares dotter Susanna bodde med sin man dr John Hall. Huset har idag en samling 1600-och 1700-tals möblemang hos de bättre bemedlade på den här tiden.
  Till huset hör även en fin trädgård. Under våra promenader ser vi säkert fasaderna på King Edward VI:s skola, där dramaturgen har gått i lära. Då var det en ren pojkskola men idag tillåts en viss procent flickor.

 • Under dagen väntar en publunch. Nash's House uppkallades efter Thomas Nash, Shakespeares dotterdotters första man, ett välbevarat Tudorhus och bottenvåningen är möblerad som då. New Place är huset bredvid som skalden köpte 1597 då han redan var etablerad pjäsförfattare och investerade en del av sin intjänade förmögenhet i stadens näst största hus. Här bodde han då han inte befann sig i London och hit återvände han sent i livet för att skriva bl a "Stormen" 1611, ansedd som ett medvetet farväl till pjäsförfattarskapet.

 • New Place var Shakespeares sista residens innan hans död 1616. Här finns även en traditionell Tudorträdgård i vackra knutmönster. På Henley street ligger det halvtimrade hus där William Shakespeare föddes den 22 eller 23 april 1564. Det halvtimrade huset är stadens mest omhuldade historiska plats där ättlingar till dramatikern bodde till 1800-talet –ett vallfartsmål sedan 250 år.

 • Dag 4 Julgnistrande Blenheim Palace – en berättelse såväl Upstairs som Downstairs

  Praktfulla Blenheim Castle har sedan 1704 varit hertigarna av Marlboroughs residens och Winston Churchills födelseplats. Sedan 1987 är slottet uppsatt på Unescos världsarvslista och bebos fortfarande av den elfte hertigen och hertiginnan av Marlborough. Dess formella trädgård och vattenterrasser skapades av den franske landskapsarkitekten Achille Duchêne på 1920-talet.
  Slottets park är en engelsk park - med den vilda naturens oregelbundna charm. En landskapsarkitektur från 1700-talet, skapad som en motreaktion på tidigare epokers ordnade och strikta trädgårdsideal. Den som anlade parken var den berömde Lancelot "Capability" Brown som även skapade en konstgjord sjö med en ö beprydd med konstgjorda ruiner med Antikens ideal.

 • På slottet gör i en tur genom palatsets förnämliga rum och får inblickar i, såväl hur aristokratins dagar kunde fördrivas, som hur den hårt arbetande arbetarklassen slet i slottets undre regioner, en äkta upstairs-downstairs-historia. Vår lunch serveras här innan vi tar oss tillbaka till Harrington House för trevlig samvaro och en avslutande middag

 • Dag 5 Mot den kalla Nord

  Under dagen checkar vi ut från vårt historiska hotell och färdas mot flygplatsen för hemfärden.

Resans höjdpunkter

 • Vår mycket kunniga och uppskattade Blue Badge guide Tina Engstöm
 • Härliga The Cotswolds i julskrud
 • I Shakespeares spår med historiska byggnader och en föreställning
 • Vårt omtyckta historiska hotell Harrington House
 • Besöket på Blenheim Palace
 • Gemensamma måltider i likasinnat sällskap

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 5/12
Pris Från 16 490 kr
Enkelrumstillägg 1 290 kr. Begränsat antal
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – London, t/r eller Köpenhamn - London, t/r,
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • En Afternoon tea
 • Tre luncher
 • Fyra middagar
 • Svensktalande historisk guide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst. Afternoon tea på Harrington House. Middag.
Dag 2. Besök Anne Hathaways cottage, Mary Ardens farm. Royal Shakespeare theatre. Middag
Dag 3. Besök i Stratford-upon-Avon. Middag,
Dag 4. Blenheim Palace med lunch. Middag.
Dag 5. Hemresa

Boende

Fyra nätter på fina Harrington House i Bourton-on-the-Water

Resesätt SAS
Resans karaktär

Resa i långsamt tempo med stadspromenader och historiska hus med nivåskillnader och trappor.

Deltagarantal

Max 20 

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Bra att veta

Kläder efter väder samt normal grundkondition med promenadvana på ojämnt inderlag och trappor, borgar för en fin reseupplevelse

Boende

 • Harrington House, Bourton-on-the-Water

  Lantligt boende i ett hotell med anor, uppfört i georgiansk stil, pittoreskt beläget i mitten av vackra byn Bourton-on-the-Water. Rummen har tv, varmvattenkokare, samt förstås eget badrum och egen dusch. Många av rummen har utsikt över trädgården eller byns hustak. Hoteller har lounger, bar och matsal. Vår buss kan inte komma helt intill hotellet utan du bör ha en väska med hjul för att själv transportera din väska till och från hotellet. Till hemsidan. 

Boka din resa

2022-12-05 2022-12-09 16 490 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa
2022-12-05 2022-12-09 16 790 kr SAS Köpenhamn 4 Boka resa