Översikt

Sörmland - I Ingvar Vittfarnes spår

Under en tidsresa i den vittfarne vikingen Ingvars spår möter vi även Sigurd Fafnersbane, samt njuter av riddarromantik på Stora Sundby slott och praktfulla Strängnäs domkyrka. Vår initierade ciceron är arkeologen Izabella Donkow, samt lokala expertguider.

Vår färd till det sommarfagra Södermanland går i runristningarnas tecken. Ledstjärnan för
dagen är Ingvar den vittfarnes vikingatåg i österled, kryddad med en stor dos nordisk mytologi och slottsromantik. Det blir möten med Carl, Ulrika, Sigurd, Sigrid, Ingvar, Tola och flera andra, förr och nu levande personer, med anknytning till Södermanland. 

De två förstnämnda är greven och grevinnan de Geer som, under 1800-talets mitt, rustade upp Stora Sundby till det praktfulla slott det är idag. Sigurd är en sagogestalt, en mytisk hjälte, som dödade draken Fafner, som vi finner vid Ramsundsberget.  I Strängnäs och utanför Gripsholm spårar vi några av de män som, i brytningstid mellan vikinga- och medeltid, anslöt sig till en man vid namnet Ingvar på dennes expedition i österled. Följ med på denna innehållsrika utfärd som både ger historiska kunskaper och eggar till nya upptäckter.

Reseprogram

 • Avresa från Cityterminalen kl 08.30. Här möter buss och vår ciceron Izabella Donkow upp för
  en upptäcktsfärd som går i runristningarnas tecken. Mälardalen, och Södermanland i synnerhet, hör till de runstenstätaste områdena i hela Norden. Det är dit vi är på väg.
  Vår första anhalt på resan är det storslagna Stora Sundby slott. I den natursköna omgivningen, vid Hjälmarens strand, bjuds vi på kaffe och bulle innan vi får en guidad visning av detta praktfulla slott med anor i 1500-talet.

 • "En romantisk riddarborg vid Hjälmarens strand" var vad Ulrika de Geer önskade sig. Hon fann Stora Sundby, i familjen de Geers ägo sedan 1820-talet, omodernt. För inspiration blickade grevinnan mot Skottland och Abbotsford House, den skotske författaren och skalden Walter Scotts nybyggda slott.

 • Carl de Geer, sin tids rikaste svensk, såg till att uppfylla sin hustrus dröm. För uppgiften anlitades Peter Frederick Robinson, samme arkitekt som hade ritat Walter Scotts riddarborg. Utan att sätta sin fot i Sverige, med gamla ritningar och nytagna mått till hands, skräddarsydde Robinson en ny exteriör. År 1848 stod det nya slottet färdigt. Den praktfulla fasaden med de fyra stora tornen föreställer årstiderna, de tolv mindre tornen anspelar på månaderna, de 52 rummen står för årets veckor och de 365 fönstren är lika många som årets dagar.

 • Sedan 1888 ägs Stora Sundby av familjen Klingspor. Med varsam hand och stor ödmjukhet inför slottets historia har stora delar av byggnaden anpassats för att möta dagens krav på ett bekvämt boende. Eftersom slottet arrenderades ut på livstid till furstinnan Stephanie von Wedel tillträdde familjen Klingspor slottet först 1937.  I gästrummen har det mesta bevarats sedan de Geers och furstinnan von Wedels tid. Trots de stora ytorna och slottets praktfulla storslagenhet har familjen lyckats skapa ett levande hem med ombonad atmosfär.

 • Sigurdsristningen

  Vi byter ut Hjälmaren mot Mälaren och beger oss mot Sundbyholm, ännu ett slott i Sörmlands nordligaste del där vår lunch väntar. Stärkta gör vi oss redo för nya upptäckter som finns runt knuten.
  Ett stenkast från Sundbyholm, i Sjövikshage, väntar ett av Sveriges kanske mest kända
  monument från vikingatiden: Sigurdsristningen på Ramsundsberget. Den nära fem meter långa
  runslingan, huggen på en klipphäll, återger berättelsen om den mytiske hjälten Sigurd som
  dräpte draken Fafner. Sigurdmotivet är ett återkommande tema i Europa med rötter i 400-talet, som bland annat inspirerade Richard Wagner till Nibelungens Ring och J.R.R Tolkien till att väva in element i Sagan om Ringen.

 • Sigurdsristningen har lekfullt kallats "Nordens äldsta serietidning" pga motiven ur Sigurdsagan som ryms inuti runslingan.
  Tillsammans benar vi ut sagan om Sigurd Fafnersbane, vad som de facto höggs in i hällen och samtalar kring Sigurdsagans popularitet i då- och närtid. Vi stannar upp och tar in det omgivande landskapet och föreställer oss hur trakten måste ha sett ut för tusen år sedan när vattenlinjen var fem meter högre. Den lilla Ramsundsån var vid den tiden ett smalt sund som ledde in till en skyddad havsvik, den idag uttorkade Kafjärden. Vid den tiden låg Sigurdsristningen på en ö, på östra sidan om sundet. Sigrid är den mäktiga kvinna, som omnämns i runtexten och som bekostade bron och ristningen nära brofästet.

 • Vikingarna i österled

  Eftermiddagen viger vi åt berättelsen om den sörmländske vikingen Ingvars resa till Särkland.
  Ett tjugotal runstenar från och runt om Mälardalen bär vittnesbörd om en expedition som for i österled under ledning av en man vid namnet Ingvar. Orm, Rollev, Gunnulv, Bagge är några av de män som slog följe med Ingvar. En stor del av dem var stadgade män. På runstenar
  omnämns de som fäder, bröder, makar och söner. För de flesta av dem tog färden ett tragiskt slut i Särkland, ett landområde som har identifierats med trakter runt Kaspiska havet. Till minnet av de omkomna reste deras anhöriga runstenar.

 • Vi styr mot Strängnäs. Här väntar en guidad visning av domkyrkan och ett möte med några av deltagarna ur Ingvars följe. I och intill Strängnäs domkyrka finns tre runstensfragment som kan knytas till de män som reste med den sörmländske vikingen Ingvar. Vi njuter av Strängnäs mysiga atmosfär över en smörgås med kaffe på ett av stadens kaféer.

 • ”De foro fjärran efter guld"

  På tillbakavägen gör vi ett kort uppehåll utanför Mariefred för att spåra upp ännu en deltagare i
  Ingvars expedition. På runstenen intill infarten till Gripsholms slott, möter vi Harald, Ingvars
  broder. Gripsholmsstenen, rest av Haralds mor Tola, är den äldsta kända av Ingvarsstenarna.
  Den upptäcktes 1827 på slottet där den hade använts som en tröskel. Framför den avslutar vi
  berättelsen om det förödande vikingatåget till Särkland och de män som, i hopp om rikedomar, anslöt sig till den.

 • De många Ingvarsstenarna bär på en berättelse om en verklig historisk händelse, av stora mått, vars tragiska öde gav stoff åt en isländsk saga som handlar om Ingvar den vittfarne. Denna minnesvärda dag lider mot sitt slut och vi färdas mot Stockholm dit vi beräknas ankomma runt kl. 20.

Resans höjdpunkter

 • Besöket på Stora Sundby slott med guidning
 • Strängnäs domkyrka med guidning
 • I vittfarna vikingars spår
 • Lunch och smörgås med kaffe i likasinnades sällskap

Karta

Resfakta

Reslängd 1 dag
Avreseort Stockholm
Avresor 7/6
Pris Från 2 290 kr
I priset ingår
 • Buss Stockholm – Stora Sundby – Sundbyholm – Strängnäs - Gripsholm – Stockholm
 • Förmiddagskaffe med kaka
 • En lunch, med sallad, bröd, bordsvatten och kaffe
 • Visningar och entréer enligt program
 • Ostsmörgås med kaffe
 • Ciceron Izabella Donkows guidning och guidning av lokala expertguider

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt Buss
Deltagarantal

max 25 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Bra att veta

Resan innebär långsamma promenader på ojämnt underlag. Hela leder och knän är grundbulten för en fin reseupplevelse.

Boka din resa

2022-06-07 2022-06-07 2 290 kr Buss Stockholm Väntelista Förfrågan