Översikt

Stjärnkortet/HDpasset - Resa till Dalarna

Följ med oss till Mora och Anders Zorns hem och till Sundborn där vi besöker Karin och Carl Larssons berömda hem. Vi ser tillverkning av dalahästar i Nusnäs samt Vasaloppsmålet och storslagna vyer. Vår buss tar oss runt den vackra Siljansbygden och vi hinner också med ett besök till den spännande Falu koppargruva under sensommardagarna i Dalarna.

Vi börjar vår resa med tåg från Malmö resp Helsingborg till Tällberg och hemresan går från Falun. Vår kunniga guide Ingerid Manneteg möter oss i Tällberg och tar oss till anrika Hotell Klockargården i Tällberg för två nätters inkvartering.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa Skåne till Dalarna

  Vi åker på morgonen tåg från Malmö respektive Helsingborg och anländer till Tällberg på eftermiddagen. Här möter guiden Ingerid Manneteg upp med buss som tar oss till hotellet för två nätter. Dalarna är känt för sina kulturhistoriska miljöer och här finns mycket att se och uppleva i möte med kullor, masar och dalkarlar. Tällbergs slogan är: "Att besöka Dalarna utan att besöka Tällberg, är som att vara på bröllop utan att se bruden". 

   

   

   

    

 • Hotell Klockargården

  Vi börjar vår resa med två nätters inkvartering och middagar på anrika Hotell Klockargården i Tällberg. Klockargården startades år 1937 av Klockarmor Astrid Sandberg från Rättvik. Astrid var mycket textilkunnig och hennes man Klockarfar August Sand var bagare och kom från Laknäs. Tillsammans köpte de en ödegård som stått tom i sju år och öppnade en hemslöjdsbutik under namnet Klockargården, efter en klockare, det vill säga en "försångare i kyrkan" som långt tidigare bott på gården. Klockargårdens hotellverksamhet startade 1959 och idag har hotellet 42 rum. Klockargården är särskilt känt för sina många kulturprogram, arrangemang och aktiviteter och hela Tällbergs by är berömt för sina många fina traditionsrika hotell. 

 • Dag 2 Siljan Runt med Mora

  Efter frukost tar vi bussen för att njuta av den vackra Siljansbygden. Vi startar med själva Tällbergs by varefter vi tar oss via byarna Hjortnäs och Sunnanäng till Leksand. Sedan fortsätter vi till Siljansnäs med Björkbergets topp och fin utsikt för att sedan via Sollerön åka vidare mot Mora.

 • Zorngården och Mora

  I Mora intar vi vår lunch på Café Zorn och kommer därefter ha visning på Zorngården. Makarna Anders och Emma Zorn donerade alla sina tillgångar till svenska staten och Zornsamlingarna är det officiella namnet på deras donation. Den omfattar merän sextio byggnader och närmare 20 000 föremål - allt från Zorns egna verk till dalmålningar, vävda tapeter, silverpjäser och Rembrandtetsningar. 

    

 • Anders Zorn

  Anders Zorn föddes 18 februari 1860 i Utmelands by i Mora, hans mor Grudd Anna Andersdotter hade träffat hans far den tyske bryggmästaren Leonard Zorn i Uppsala. Anders levde sina första år hos sina morföräldrar och kunde senare tack vare ett arv från fadern studera på Enköpings högre allmänna läroverk från 12 års ålder, där hans konstnärliga talang upptäcktes. 1875 började han studera vid Kungliga Akademien för de fria konsterna i Stockholm. Anders Zorn är en av våra mest kända konstnärer och hans verk finns på många museer världen över. Han var även känd som mycket skicklig porträttmålare. Han gifte sig med Emma Lamm 1885. Anders Zorn reste mycket i Europa och även till USA och Ryssland. Han avled i Mora 22 augusti 1920. Efter hustrun Emmas död 1942 blev Zorngården ett museum.

 • Vasaloppet

  Efter vårt besök på Zorngården promenerar vi igenom Mora förbi kyrkan och vi alla får uppleva känslan av att passera under den klassiska målportalen i Mora, Vasaloppsmålet. Vasaloppet är det äldsta och största långloppet i världen sett till antalet anmälda. Sträckan är 90 kilometer och går från Berga by i Sälen till Mora och genomförs den första söndagen i mars månad varje år. Loppet är baserat på den färd Gustav Vasa gjorde, vintern 1520-21, där han enligt traditionen använde sig av skidor. Den första tävlingen kördes 1922 så nästa år firas 100-års jubileet av loppet. Just i år måste loppet genomföras på ett smittsäkert sätt p g a den rådande pandemin och kallades Vasaåket för de som ville åka och inte var elit. 

 • Dalahästar

  Vi fortsätter därefter vår resa till Nusnäs för att titta på Dalahästtillverkningen samt besök i butiken. Dagens dalahästtillverkning genomsyras av noggrannhet och är en process i flera steg. Eldrivna maskiner har ersatt vevande för hand, men det är också det enda som har förändrats. Hästarna täljs nämligen fortfarande av flinka fingrar och den karaktäristiska krusmålningen görs också för hand. 

 • På väg till Rättvik åker vi genom byn Sjurberg och avslutar dagen med kaffe på utsiktpunkten Vidablick. Därefter tar vi oss tillbaka till Tällberg och hotellet för att smälta alla intryck och för att äta gemensam middag.

 • Dag 3 Falu koppargruva

  Efter frukost och utcheckning åker vi med bussen till Falun för att besöka Falu kopparguva.  Falu gruva är en koppargruva som varit verksam under många år. Gruvan upptäcktes för ca 1000 år sedan och enligt sägnen var det bocken Kåre som kom hem med rödfärgade horn och bonden upptäckte då malmådern i kanten av en myr. Länge var det enkel teknik som gällde för gruvarbetet men Gustav Vasa tog hjälp av tyska experter och tack vare den nya tekniken kunde arbetet bedrivas allt djupare ned i berget. Under 1600-talet fick gruvbrytningen sin största omfattning då Sverige var en stormakt. Under denna period var gruvan Sveriges största arbetsplats med ca 1000 arbetare. Men vid midsommar år 1687 inträffade ett stort ras som tur var utan att några kom till skada. Resultatet blev Stora Stöten - ett stort dagbrott. Man anställde den unga Christoffer Polhem som uppfann Machina Nova, det berömda hakspelet, som transporterar malm och vatten upp till marken. Gruvan upphörde 1992 och är sedan 2001 ett av Unescos världsarv. Vi får lära oss intressant industrihistoria under vårt besök.

 • Carl Larsson

  Carl Larsson föddes den 28 maj 1853 i Gamla stan i Stockholm. Familjen levde under enkla förhållande. När han var 13 år uppmanades han att söka till Kungliga akademien för de fria konsterna, för att försörja sig var han var tvungen att arbeta under studietiden, 1869-1876. Han flyttade sen till Paris 1877 under två år, återvände sen till Stockholm och åter igen till Frankrike 1880 då han bodde i målarbyn Grez-sur-Loing en skandinavisk konstnärskoloni, där han utvecklade sin egen stil och akvarellen blev hans specialitet. 1883 gifte han sig med konstnären Karin Bergöö och de fick 8 barn. Karin och alla barnen blev Carls favoritmodeller. 1901 lämnade familjen Stockholm för att slå sig ner på gården Lilla Hyttnäs. Carl Larsson är en av Sveriges mest betydelsefulla konstnärer och kanske den mest folkkäre. Han avled 22 januari 1919 i Falun.

 • Sundborn

  Under eftermiddagen besöker vi Carl Larssongården i Sundborn där vi får en guidad visning. Mellan åren 1889 och 1912 förvandlade makarna Carl Larsson och Karin Bergöö-Larsson sin bostad till ett av Sveriges mest omtalade hem. I anslutning till gården finns utställningshallen Kvarnen som årligen arnordnar konst- och kulturutställningar. På gården finns även ett komplett arkiv och bibiliotek med böcker, fotografier och dokument. En trevlig butik finns där det erbjuds fint hantverk, Carl Larssontryck och souvenirer. Vi åker sedan till Falun där vi checkar in på Hotell Bergmästaren. Middag på hotellet. 

 • Dag 4 Falun och hemresa

  Efter frukost träffar vi vår lokalguide som leder oss runt på en stadsvandring i Falun. Vi återvänder sedan till hotellet för utcheckning, lunch på egen hand och därefter gemensam promenad till järnvägsstationen för hemresa med tåg och hemkomst på kvällen.

 • Viktig information om bussresor i Sverige med Historiska Resor

  Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

  Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Resans höjdpunkter

 • Natursköna Siljan runt
 • Mora med Zorngården
 • Falu koppargruva
 • Besök till Carl Larssons Sundborn
 • Dalahästar och hemslöjd längs vägen

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Pris Från 9 950 kr
Enkelrumstillägg 1 200 kr
I priset ingår
 • • Tåg Malmö/ Helsingborg – Tällberg/Falun, 2 kl, t/r
 • • Turistbuss i Dalarna (54 sätes buss för max 20 resenärer)
 • • Vår guide Ingerid Mannerteg på plats i Dalarna
 • • Inkvartering på Klockargården, Tällberg, 2 nätter inkl frukost
 • • Inkvartering på Hotel Bergmästaren, Falun, 1 natt inkl frukost
 • • Måltider, 2 luncher och 3 middagar (exklusive dryck), 2 kaffepauser
 • • Sightseeing, visningar och entréer enligt resans dag-för-dag program

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Deltagarantal

Min 18 personer - max 22 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.