Översikt

Wales - vilt, vackert och vänligt

I Wales - Cymru - befinner vi oss i utkanterna av den brittiska kulturen, men mitt i den keltiska världen! Wales är ett eget land, en gång med egna, inhemska furstar, med ett eget språk och en egen distinkt kultur. Sedan länge en del av Förenade konungariket, men under senare år med allt större självbestämmande och en allt mer framträdande identitet. Denna speciellt framtagna resa genom Wales från norr till söder bjuder på det främsta av Wales rikedomar. Från den victorianska resorten Llandudno i norr via de i myter och dimma insvepta bergen i Snowdonia och kung Edward I:s järnring av borgar, över de mjuka, gröna, fårbeprickade kullarna i centrala Wales, till den vackra nationalparken Brecon Beacons och genom kolgruveområdena i södra Wales dalgångar. Specialarrangerade kulturupplevelser som walesisk körsång blir det också. Tågresa med ånglok längs en av alla de smalspåriga och charmiga järnvägar som bevarats i Wales står även det på programmet.

Wales är onekligen ett sagolikt land! Det kan låta som ett påstående enbart utformat för turistbroschyrerna, men är ingen överdrift. För legenderna om kung Arthur och hans riddare kring det runda bordet har sin hemvist i detta bergiga landskap. Arthurs trollkarl och mentor Merlin ska ha fötts i Camarthen och bland Snowdons bergmassiv lär Arthur själv ha kämpat mot hemska monster. Men resan bjuder också på boende i historiska och naturnära miljöer. En resa till Wales är också en kulinarisk resa. Lokala pubar med många hundra år på nacken och genuin atmosfär bjuder på lokalproducerad mat av finaste råvaror hämtade från den långa kusten, från får- och kohagar och från lundar och trädgårdar. Vi flyger med SAS till Manchester och hem från London. Ciceron på resan är Mats Sandberg, välkänd kunnig färdledare från resor i Storbrittanien och med svensk och brittisk historia som specialintresse. Han möter gruppen vid ankomsten till Manchester.  

Reseprogram

 • Dag 1 Viktorianska Llandudno vid havet – tram uppför The Great Orme - Snowdonia

  Vi flyger från Stockholm Arlanda till Manchester där vi möts av en bekväm buss som ska ta oss genom det natursköna mystiska och mytiska Wales. Snart lämnar vi England för att passera gränsen och ta oss in i norra Wales. Wales är ett av de fyra länder som utgör Förenade Konungariket Storbritannien och Nordirland och ett land med ett eget språk, en distinkt egen kultur och sedan drygt tjugo år också en egen folkvald, beslutande församling. Idag finns det drygt tre miljoner walesare. Deras rötter går tillbaka till den keltiska befolkning som bebodde Britannien innan anglo-saxarnas invasion på 500-talet.

 • Vårt första mål är den eleganta victorianska badorten Llandudno, vid foten av bergskedjan Snowdonia, med hedlandet The Great Orme (jodå, ordet ”orme” har de vikingar som en gång härjade här lämnat efter sig och syftar på att heden går ut i havet som en lång, gigantisk sjöorm) bakom sig och Irländska sjön framför sig. Lunch på Llandudnos äldsta pub.

  Vi tar oss också på The Great Ormes högsta punkt med The Great Orme Tramway och kan spana ut över Irländska sjön. Här uppe finns 1100-talskyrkan St Tudno, uppkallad efter det helgon som tog kristendomen hit på 500-talet, och också en flock vilda kashmirgetter.

  Därefter har vi lite tid att insupa den klassiska badortsatmosfären i LLandudno. Vi strosar en stund längs den gamla badortens Promenade och shoppar lite "in style" i de shoppingarkader som byggdes på 1800-talet för de välbärgade semesterfirare som tog sig hit från Manchester och Liverpool.

 • Sedan beger vi oss in bland de mytomspunna, dimhöljda bergen i nationalparken Snowdonia, formad kring Englands och Wales högsta berg, Mount Snowdon. Kanske var det här som som legenderna om Kung Arthur och hans riddare skapades. Vi passerar gamla gruvorter och bergsbyar, platser som en gång beboddes av barder och poeter, idag små centra för bergsklättring och fotvandring.

  Vårt mål är bergsbyn Betws-y-Coed, som varit utgångspunkt för bergsvandrare sedan 1800-talet. Här passerade en en gång postvägen till Irland och byns natursköna läge gjorde att den på 1800-talet blev ett populärt tillhåll för viktorianska konstnärer. Välkomstmiddag på klassiska famljehotellet The Royal Oak, som började som ett traditionellt coaching inn och idag är ett bekvämt värdshus. 

 • Dag 2 Conwy – Bodnant Gardens

  Vi börjar med att bege oss till medeltidsstaden Conwy, magnifikt belägen i skuggan av det mäktiga Snowdonia. Över staden reser sig en medeltida, Camelotliknande borg, Conwy Castle. Borgen är en i det enastående nätverk av starka befästningar som byggdes på order av den engelske kungen Edward I efter att han lagt Wales under sig 1283. (Edward I är idag kanske mest känd för sina strider mot skottarna, som bl a skildras i filmen Braveheart med Mel Gibson.) Här finns också Storbritanniens minsta hus, som är en bevarad walesisk 1800-talsstuga. 

 • Därefter besöker vi Bodnant Garden, 80 acres stor, som sägs vara en av Storbritanniens vackraste trädgårdar. Parken har både en mer ”tuktad” avdelning och en vildare del och vi hittar växter och plantor från världens alla hörn. Lunch finns det möjlighet till på intilliggande Bodnant Welsh Food Centre. Centret som invigdes 2012 av prinsen av Wales, är inrymt i en restaurerad bondgård och presenterar det yppersta av walesisk mat. Här finns bl a bageri, slakteri, ysteri, vinkällare samt förstås delikatessaffär.

   

   

   

 • Dag 3 Smalspårig järnväg – Snowdon – Caernarfon Castle – Wales skifferskatt

  Idag ska vi åka tåg! Vi tar nyrestaurerade Welsh Highland Railway, Storbritanniens längsta smalspåriga museijärnväg, från vår lilla bergsby till Caernarfon. Järnvägens äldsta delar är från 1860-talet, då den uppfördes för att frakta skiffer från Snowdonias skiffergruvor. Vi åker genom hänförande, karga bergsområden med spektakulär utsikt och passerar bl a foten av Englands och Wales högsta berg, Mount Snowdon, 1 085 m högt. Vi färdas under ca 1,5 timme, förfriskningar, fika och mat finns ombord, men vi intar lunch när vi kommer fram till Caernarfon. 

 • Caernarfon, den lilla staden som domineras av den stora borgen, en borg som byggdes av Edward I år 1284 för att engelsmännen lättare skulle kunna kontrollera det Wales de precis erövrat. Tanken var att Caernarfons murar skulle likna Konstantinopels. Här vistades en tid Edward I och hans drottning och deras son, den blivande Edward II, föddes på borgen medan den uppfördes 1284. Den nyfödde lille Edward blev den förste engelske prins som fick titeln prins av Wales. Den nuvarande bäraren av titeln, prins Charles, kröntes 1969 till denna titel av sin mamma drottningen i en ceremoni just i detta slott, trots protester från walesiska nationalister. Området är mycket walesiskt, ca 80 % av befolkningen talar walesiska som första språk. Platsens militära rötter går ännu längre tillbaka, redan romarna hade ett fort här. Caernarfon Castle finns med på UNESCOS:s världsarvslista. Innan vi beser den mäktiga borgen äter vi lunch på The Black Boy Inn, traditionell walesisk pub med tjocka ekbjälkar och öppna brasor och ett av Wales äldsta värdshus med ursprungsåret 1522. Här sägs en nunna spöka! Efter besöket återvänder vi till Beddgelert genom Llandberispasset. Middag på egen hand, i byn finns ett antal pubar och restauranger.

 • Dag 4 Portmeiron, Aberystwyth, Lampeter

  Under förmiddagen denna dag får vi njuta av kustlandskapet mellan norra och mellersta  Wales, och utsikten över Irländska sjön. Vi stannar i Portmeirion, en märklig skapelse, för här har vi en italiensk resort mitt i Wales, skapad av Sir Clough Williams-Ellis. Platsen har också gett namn åt ett berömt porslinsmärke. Därefter passerar vi Harlech, också försett med en mäktig medeltidsborg och små, trånga gator uppe på en höjd. Lunch under resan i marknadsstaden Machylleth, en plats odödliggjord i walesisk historia för att den walesiska frihetshjälten Owain Glyndower höll ett självständigt walesiskt parlament här på 1400-talet. Vi lämnar sedan de mer otillgängliga walesiska bergstrakterna och kommer ner mot det böljande, grönkulliga landskapet i mellersta Wales, ett landskap som i regel blir vitprickigt av tusentals betande får. Här passerar vi den lilla universitetsstaden Aberystwyth, en gång känt som Wales Biarritz.

 • Mot eftermiddagen kommer vi fram till Lampeter, en småstad som faktiskt hyser Storbritanniens tredje äldsta universitet efter Oxford och Cambridge. Ett traditionellt walesiskt Afternoon Cream Tea välkomnar oss. Om vi hinner tar vi en liten promenad på det lilla campuset.

  Walesarna är berömda för sin sångartradition och man har producerat många berömda sångare som Bryn Terfel. Denna kväll har vi tillfälle till konsert med en välljudande walesisk manskör. Kanske får vi tillfälle att öva lite walesiska, för detta gamla keltiska språk är i högsta grad levande i området och talas av många. Testa med ett ”schwmae” (lika med ”hej”)! Övernattning i Lampeter, på fina Falcondale Hotel, uppfört 1859 i italiensk stil som säte för den lokala godsägarfamiljen Harford.

 • Dag 5 Brecon Beacons natur – Penderyn Single Malt – kolgruvornas tidevarv

  Denna dag bjuder på förtrollande naturscenerier då vi färdas vidare genom vår tredje nationalpark under resan, Brecon Beacons. Här hittar vi så småningom fram till Penderyn, där man sedan några år tillverkar Wales enda whisky, Penderyn Single Malt. Vi besöker destilleriet, ser deras utställning om whiskyframställning på de brittiska öarna, och får också provsmaka några av de ädla dropparna. Lunch intas lokalt i någon av de små marknadsstäderna i Brecon Beacons: Brecon, Crickhowell eller Abergavenny. 

   

 • Färden går sedan vidare, genom ”the valleys”, Wales gröna dalar vars kolproduktion en gång drev stora delar av det brittiska imperiet och den industriella revolutionen. Intresset för det industriella arvet i de här delarna av Wales har nyligen vaknat, och hela gruvstaden Blaenavon har satts upp på UNESCO:s världsarvslista. Mycket intressant är besöket vid The Big Pit National Coal Museum. Här får vi gå ner i själva kolgruvan, bevarad i samma skick som den befanns när de brittiska kolgruvorna stängdes av Margaret Thatchers regering på1980-talet. En av de fd gruvarbetarna berättar om livet och arbetet i gruvgångarna under århundradena. Det intilliggande museet, inrymt i gruvarbetarnas badinrättning, är förstklassigt, och ger fördjupning åt kunskaperna om det värdefulla kolet och de människor som ägnade sina liv åt att bryta det.

  Vår sista natt i Wales tillbringas på ett hotell i floden Usks dalgång, nära gränsen till England. Trerätters avslutningsmiddag på kvällen.

 • Dag 6 Floden Severn - hemresa

  På ytan kan Wales förefalla brittiskt väbekant, men det är ett sken som bedrar. Ca 20% av befolkningen har det keltiska tungomålet walesiska som förstaspråk. Walesarna värnar också arvet efter de gamla kelterna mycket starkt, något som bl a uttrycks i högtidlighållandet av den traditionella kulturfestivalen eisteddfodd och i en egen, tydlig, walesisk identitet. Så säg för guds skull inte att du varit i England när du kommer hem!  

  Vi lämnar Wales och tar oss söderut mot London. Vi korsar bron över floden Severn som tar oss in i England igen. Från London Heathrow flyger vi på kvällen tillbaka till Sverige. 

Resans höjdpunkter

 • Llandudno - den viktorianska resorten
 • Snowdonias magnifika bergslandskap
 • Wales historiska borgar
 • Den walesiska gästfriheten
 • Walesisk manskör
 • The Big Pit - kolgruvemuseum

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 14/9
Pris Från 25 990 kr
Enkelrumstillägg 3500 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Manchester, London Heathrow - Stockholm t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärniga hotell
 • Fem frukostar
 • En Afternoon Cream tea
 • Fyra luncher
 • Två middagar
 • Svensktalande ciceron
 • Dricks till chaufför
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillägg
Tillägg för icke prenumerant tidningen Vi 1000 kr
Resesätt SAS
Valuta

Brittiska pund

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Boende

 • The Royal Oak Hotel, Betws-y-Coed

  The Royal Oak Hotel är ett tidigare coaching inn, ett värdshus för resande längs postvägen mellan England och Irland, som idag är ett bekvämt hotell. Hotellet ligger pitoreskt i natursköna Betws-y-Coed. Alla rum har wifi och tv. Hotellet har flera restauranger. Till hemsidan. 

 • Falcondale Hotel, Lampeter

  Falcondale Hotel är en tidigare herrgård i italiensk stil, omgiven av trädgårdsanläggningar och skogsmark, beläget just utanför marknadsstaden Lampeter. Restaurang, terrass och stora sällskapsytor finns. Till hemsidan. 

Boka din resa

2021-09-14 2021-09-19 25 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa