Översikt

Tidningen Vi: Följ med oss till Kaukasus

Vår resa börjar med Azerbajdzjan och huvudstaden Baku med sin historia från bröderna Nobels oljeäventyr på 1800-talet. Därefter åker vi med buss västerut och besöker karavanserajstaden Sheki där vi stannar över natten. Vi fortsätter mot Georgien och huvudstaden Tbilisi med ett myller av människor med olika religioner som lever sida vid sida.

Vi besöker bland annat vingårdar och får lära oss om landets långa vintradition. Dessutom tar vi oss till Stalins födelsestad Gori. Armenien, som var det första landet som antog  kristendomen som statsreligion år 301, har många urgamla kyrkor och kloster som ligger i fantastiska bergslandskap. Det bibliska berget Ararat, som ligger på andra sidan den turkiska gränsen, syns från många platser i Armenien. I huvudstaden besöker vi några av stadens många trevliga kaféer.


Om vår färdledare Stefan Wennerholm

Magisterexamen i kinesiska och östasienkunskap från Stockholms universitet, studerat kinesiska vid Pekings universitet och Yunnans universitet i Kunming. Har lett ett stort antal rundresor till Kina/Tibet, Indien och Indokina och besökt länderna i Kaukaus. Bosatt i Göteborg och Peking. Specialintressen: fotografering och resor, så klart.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa, flyg till Baku

  Avresa med flyg från Stockholm eller Göteborg. Ankomst på kvällen till huvudstaden i Azerbajdzjan, Baku, (tidsskillnaden är + 3 tim, dvs Azerbajdzjan är så många timmar ”före” vår svenska tid), engelsktalande lokalguide möter gruppen, transfer till hotellet för check-in, inkvartering på Hotel Sapphire Inn

 • Dag 2 Baku, gamla stan, Gobustans hällristningar

  Baku ligger vid Kaspiska havet och är landets största stad med drygt två miljoner invånare. Den muslimska republiken Azerbajdzjan har drygt nio miljoner invånare och blev i samband med Sovjetunionens upplösning självständigt den 30 augusti 1991 och är idag en av Europas största oljeexportörer. Landet vann Eurovision Song Contest 2011 och året efter hölls tävlingen i Baku då svenska Loreen vann med bidraget Euphoria. Gamla stan i Baku är upptagen på Unescos världsarvslista, staden har även modern arkitektur bl a  ”Flaming Towers”, tre spektakulära skyskrapor som lyses upp kvällstid.

  Vi börjar dagen med en stadsrundtur till fots i de centrala delarna. Lunch. Under eftermiddagen besök med buss till Gobustans hällristningar. Ett Unescovärldsarv med tusentals hällristningar från stenåldern, inklusive ett modernt museum. På kvällen gemensam middag.

 • Dag 3 Baku, Nobel och Villa Petrolea

  Bröderna Alfred, Ludvig och Robert Nobel var uppvuxna och utbildade i St Petersburg där deras far drev en mekanisk verkstad. Under Krimkriget 1853-56 tjänade familjen stora pengar på att tillverka minor för den ryska marinen. Efter Krimkrigets slut såg sig familjen om efter andra inkomstkällor. Alfred reste till Sverige och började experimentera med nitroglycerin, medan Ludvig och Robert smidde planer på att bygga upp ett oljeimperium i Baku. Runt 1875 var Brothers Nobel ett av världens största och modernaste oljebolag med Ludvig som organisatör, Robert som teknisk innovatör och Alfred som finansiär. 1886 avled både Alfred och Ludvig. Ludvigs son Emanuel tog över ledningen. Bröderna Nobels bolag nationaliserades i samband med ryska revolutionen. Vi besöker under dagen Villa Petrolea, brödernas Nobels pampiga palats från 1882. 2007 renoverades villan av staten och den innehåller idag bl a ett museum över oljeutvinningen i Baku genom tiderna.

  Under eftermiddagen besök till halvön Absheron och eldstemplet Atesgah, lunch inkluderad.

 • Dag 4 Baku, Sheki

  Vi lämnar huvudstaden och åker med buss västerut mot karavanserajstaden Sheki. En mindre stad där förr handelskaravanerna passerade och gjorde uppehåll med sina lastade kameler. Vi besöker Sheki Khans palats som byggdes upp på slutet av 1700-talet som ett sommarresidens och vi hinner även se ett museum.Lunch och middag under dagen, inkvartering på Hotel Sheki Saray

 • Dag 5 Sheki, Tbilisi

  Efter frukost fortsätter vi västerut med buss till orten Lagodehki, på gränsen till Georgien. Här får vi ny guide och buss som möter oss. Georgien utropade sin självständighet från Sovjetunionen den 9 april 1991. Landet domineras av bergslandskap, bergskedjan Kaukasus, och gränsar i väster mot Svarta havet. Under sovjettiden var Georgien känt för sitt vin och var ett mycket populärt resmål för semesterfirare i Sovjetunionen tack vare det goda klimatet och den goda maten. Georgien exporterar mycket vin och frukt till sina grannländer. 

  Lunch på landsbygden och vinavsmakning. Georgien har kanske världens äldsta tradition av vintillverkning och man har funnit 8 000 år gamla vinkärl. Georgiens vinexport var betydande under tiden man var en del av Sovjetunionen och under de första åren av oberoende. Den ryska smaken för sött och halvsött bordsvin styrde tidigare produktionen, men  nu börjar man tillverka mer kvalitetsviner i en egen unik stil. Detta har påskyndats av Rysslands handelsembargo (efter kriget 2008) då den georgiska vinnäringen blivit avskuren från sin största  avsättningsmarknad. Vi får också se hur man bakar det goda georgiska brödet. Inkvartering på Hotel KMM i Tbilisi, middag.

 • Dag 6 Tbilisi

  Tbilisi grundades på 400-talet och stadens namn betyder ”en stad med varma källor”. Floden Kura delar staden som är omgiven av berg på tre sidor. Fästningen Narikala, som man kan åka linbana till, dateras till 300-talet. Staden har invånare från många olika etniska grupper och olika religiösa byggnader. De flesta är ortodoxa kristna, men det finns även katoliker, baptister, lutheraner, judar  och muslimer sida vid sida i staden. Av landets fyra miljoner invånare bor drygt en miljon i huvudstaden.

  Efter frukost börjar vi vår stadsrundtur till fots med utgångspunkt från kyrkan Metekhi, med fin utsikt över staden. Vi besöker Narikalafortet på sin höjd över staden. Under eftermiddagen besöker vi även Historiska museet. Lunch och middag under dagen.

 • Dag 7 Tbilisi

  Programfri dag för egna strövtåg. Alternativt: Tillval heldagsutfärd till Kazbegi. Vi åker ”Georgian Military Highway” via Anuari till byn Stepansminde. Här byter vi till jeep och åker längs en mycket skumpig väg för att ta oss upp längs bergssidan till Treenighetskyrkan, kyrkan som ligger högst upp på en bergstopp med en fantastisk utsikt över Kaukasusbergen. Lunch hemma hos en familj i trakten.

 • Dag 8 Tbilisi

  Vår buss tar oss till Stalins födelsestad Gori och Uplistisikhe grottstad. Klassiska Sidenvägen passerade genom Uplistisikhe och dess storhetstid var på 600-talet. Husen är direkt uthuggna i klipporna. Staden Gori ligger 80 km väster om Tbilisi och är mest känd som Josef Stalins födelseort. Vi besöker Stalin-muséet som ligger bredvid huset där han föddes. 

  Vi besöker byn Chardakhi och njuter av vinavsmakning, därefter intar vi vår lunch med traditionella georgiska rätter. På återvägen besöker vi Mteskheta med Jvariklostret och Svetitskhovelikatedralen, båda Unescovärldsarv. Georgien införde kristendomen som statsreligion år 317 och Mteskheta är fortfarande centrum för den georgiska ortodoxa kyrkan. Åter i Tbilisi middag på egen hand.

 • Dag 9 Tbilisi, Jerevan

  Vi tar oss idag vidare söderut till grannlandet Armenien. Bussen tar oss till gränsen Sadakhlo, där ny buss och ny guide möter oss. Armenien är en mycket gammal statsbildning med rötter i antiken, som störst var det ca 800 f Kr. Detta kungadöme var det första land som antog kristendomen som statsreligion och är kristet sedan år 301. Armeniens nationaldag firas 21 september, det är årsdagen av utträdet ur Sovjetunionen 1991.

  Stora grupper av armenierna lever idag utomlands, framförallt i Frankrike och USA. Landet har storslagen och vacker natur med dramatiska bergsformationer. De gamla klostren är oftast belägna på bergssidorna. På vår väg mot huvudstaden Jerevan besöker vi  klostret Haghpat, ett Unescovärldsarv, och Armenian Alphabet park. Incheckning på Hotel Ani Plaza. Lunch och middag längs vägen.

 • Dag 10 Jerevan

  Armeniens huvudstad Jerevan är en av världens äldsta städer med lämningar från 700-talet f Kr. Staden har styrts av araber, perser, Osmanska riket och Ryssland. Alltsedan Sovjetunionens upplösning 1991 är Jerevan huvudstad i det självständiga Armenien. Jerevan är vackert belägen i Araratdalen och det bibliska Ararat, som ligger på den andra sidan den turkiska gränsen, syns från många platser i Armenien. I staden finns många trevliga trädkantade gator med många utomhuscaféer.

  Heldagssightseeing i huvudstaden, promenaden utgår från Republic Square, vidare till Operahuset, Victoriaparken och konstutställningen Cascade. Lunch på lokal restaurang. Besök till Tsitsernakaberd,  en 44 meter hög obelisk, minnesmärke över det armeniska folkmordet 1915 och det underjordiska museet. Vi hinner även med besök till Ararat-fabriken, armenisk konjak var Winston Churchills favoritdryck, och Megeryan mattfabrik. 

 • Dag 11 Jerevan

  Vi åker till Khor Virapklostret, beläget mycket vackert med med utsikt mot berget Ararat. Här sattes Gregorius Upplysaren i fängelsehåla 13 år av kungen Tiridates III, innan han släpptes fri och omvände kungen till kristendomen. Man kan klättra ned i fängelsehålan som ligger under St George kapellet på kloster-området. Khor Virap är idag ett centrum för pilgrimmer i landet. Lunch och middag under dagen. 

 • Dag 12 Hemresa

  Flygen avgår tidigt på morgonen så vår transfer sker ca 03.00 från hotellet. Hemkomst samma dag till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Armeniens urgamla kyrkor och kloster i fantastiska bergslandskap
 • Besök på vingårdar där vi får lära oss om landets långa vintradition
 • Det bibliska berget Ararat
 • Kulturmöten i städer där olika religioner lever sida vid sida

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Köpenhamn, Stockholm, Göteborg
Avresor 29 sep - 10 okt 2019
Pris Från 31 750 kr
Enkelrumstillägg 4 950 kr
I priset ingår
 • Flyg med Lufthansa/Austrian Stockholm/Göteborg-Baku och Jerevan - Stockholm/Göteborg i ekonomiklass. Köpenhamn på förfrågan. 
 • Klimatkompensation för flygresor.
 • Resan leds av Stefan Wennerholm, dessutom medverkar engelsktalande lokalguider
 • Hotell av god/hög turistklass, del i dubbelrum
 • Mycket innehållsrikt och varierat program enligt ovan
 • Daglig frukost samt 9 luncher och 6 middagar exklusive måltidsdryck
 • Transfer, inträden, transporter
 • Visum till Azerbajdzan (USD 50). Anvisningar fås närmare avresedatum
Tillägg

Heldagsutfärd till Kazbegi inklusive lunch och middag. Kostnad 800 kr/person. Meddela vid bokning.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg, ankomst Baku
Dag 2. Baku
Dag 3. Baku
Dag 4. Baku, buss till Sheki
Dag 5. Sheki – Lagodehki - Tbilisi
Dag 6. Tbilisi
Dag 7. Tbilisi - tillval Kazbegi
Dag 8. Tbilsi 
Dag 9. Tbilisi - Sadahklo - Haghpat - Jerevan
Dag 10. Jerevan 
Dag 11. Jerevan - Khor Virap - Zvarnots - Jerevan
Dag 12. Hemresa med flyg

Resesätt

Lufthansa/Austrian Airlines

Visum

Resan kräver giltigt pass och visum.  Anvisningar fås närmare avresedatum.Passet ska vara giltligt 6 månader efter hemresa.

Bra att veta

Du som reser utan sällskap kan önska att dela dubbelrum med resenär av samma kön. Om ingen sådan möjlighet finns tillkommer tillägg för enkelrum.