Översikt

Tidningen VI: Prag och Krakow

Prag och Krakow är städer med lång historia, men på denna resa fokuserar vi främst på skeenden under 1900-talet. Vi påminns om hur första och andra världskrigen präglat regionen, hur Tjeckoslovakien bildades och så småningom delades, hur Prag-våren 1968, sammetsrevolutionen 1989 och järnridåns fall bidragit till att forma dagens Tjeckien och Polen. Vi besöker även Brno, Tjeckiens näst största stad, där vi uppmärksammas på situationen för Europas romer i museet för romsk kultur. Innan vi når Krakow stannar vi för att besöka det före detta koncentrationslägret Auschwitz och Birkenau som ligger längs vår väg.

Denna resa är ett specialprogram för tidningen VI: s reseklubb som vi genomfört flera gånger. Årets resa leds av Malcolm Dixelius som besökte Östeuropa som ung reseledare redan 1969. Han fick då bland annat uppleva årsdagen av den sovjetiska invasionen i Tjeckoslovakien på plats i Prag, en omskakande händelse som väckte hans intresse för utrikesjournalistik. Han har varit resande korrespondent i Östeuropa, bofast korrespondent i Moskva och utrikeschef på Aktuellt i den period då de Östeuropeiska länderna frigjorde sig från sovjetsystemet. Malcolm är ciceron och medföljer under resans program, håller två föredrag och delar varje dag med sig av sin rika erfarenhet och kunskap om regionens historia. Eva-Lena Lönnqvist medverkar som färdledare på resan.   

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa Stockholm till Prag

  Avresa kl 13.00 med SAS från Arlanda, ankomst till Prag kl 14.55. Svenske guiden Carl Rüster, bosatt i Prag sedan mer än 20 år, möter gruppen på flygplatsen. Transfer till hotell Metropolitan Old Town, incheckning för två nätter. Vi gör en stadsvandring på ca 2 timmar genom Prags äldre delar, där vi bland annat besöker Gamla stadens torg med sitt medeltida astronomiska ur och den berömda Karlsbron med anor från 1200-talet. Gemensam middag på kvällen.

   

   

   

   

    

 • Tjeckiens huvudstad Prag, som heter Praha på tjeckiska, är landets största stad belägen vid floden Moldau. Staden är numera ett mycket populärt turistmål med många utländska turister på besök. Prag är indelat i flera områden, den gamla stadsdelen från 1200-talet och den "nya" stadsdelen från 1300-talet samt den judiska stadsdelen. Staden har mycket vackra och imponerande byggnader i olika stilarter, några i fina pastellfärger. Karlsuniversitet är ett av Europas äldsta och grundades 1347 av den tysk-romerske kejsaren Karl IV. Här finns också ett stort musikutbud, konserter ges under högsäsong varje kväll på många platser. Kompositören Wolfgang Amadeus Mozart levde en period här och hans opera Don Giovanni  hade sin världspremiär just i Prag 1787. Tjeckien är även känt för sitt goda öl och det mest kända bryggeriet i Prag är Staropramen. Det tjeckiska köket är typiskt centraleuropeiskt och påminner starkt om matkulturen i Österrike och Ungern.   

 • Dag 2 Prag och Tjeckiens moderna historia

  Efter frukost håller Malcolm ett föredrag sen tar vi bussen till det nationella minnesmärket vid Vítkov som med bilder och filmer berättar landets historia från början av nittonhundratalet till idag. Det är även platsen där landets första kommunistiska president, Klement Gottwald, bevarades i ett mausoleum. Vi får bl a se laboratoriet där kroppen balmsamerades. Därfter intar vi en gemensam lunch på lokal restauant. Bussen tar oss sedan upp till Pragborgen där vi gör en rundvandring och får höra om slottet och stadens historia. Vi tar oss tillbaka ner mot hotellet igen med spårvagn. Kvällen är programfri för egna aktiviteter, strövtåg och middag på egen hand.   

 • Dag 3 Till Brno och Ostrava

  Vi tar oss idag med buss österut mot Brno och Ostrava. Brno är huvudort i Mähren och här kommer vi att besöka Europas enda Romska museum där vi får en guidad visning och romernas historia och aktuella situation lyfts fram. Lunch längs vägen. Sedan fortsätter vi till Ostrava som ligger nära gränsen till Polen. Vi anländer dit framåt kvällen och stannar för middag och övernattning på Hotel Maria.  

 • Dag 4 Besök till Auschwitz och Birkenau

  Vår svensktalande polska guide Marlena möter upp idag. Vi fortsätter med bussen från Ostrava in i Polen till staden Oswiecim där det före detta koncentrationslägret Auschwitz/Birkenau är beläget. Auschwitz är numera ett viktigt museum och minnesmärke över den 1,1 miljon människor som dödades här under andra världskrigets nazistiska utrotningskampanjer. 

 • Vi får en guidad visning både i Auschwitz och närliggande Birkenau. Lunch längs vägen. Färden fortsätter sedan till Krakow där vi checkar in på Hotell Ascot för två nätter. En ledig kväll för att bearbeta dagens djupa intryck. Hotellet ligger på promanenadavstånd till Krakows vackra torg med ett stort utbud av restauranger. Middag på egen hand. 

    

 • Dag 5 Krakow

  Vi börjar dagen med ett föredrag av Malcolm. Sedan påbörjar vi vår stadsvandring i Krakow. Hela gamla stan är klassad som världsarv och vi börjar med att se delar av det medeltida slottet Wavel. Fram till 1596 var Krakow huvudstad i Polen men kung Sigismund - Gustav Vasas sonson - flyttade huvudstaden till Warsawa. Gemensam lunch. 

 • Vi fortsätter sedan till de tidigare judiska kvarteren Kazmierz med efterföljande besök till den gamla synagogan och Schindlers fabrik. Oscar Schindler räddade över tusen judar undan förintelse genom att ge dem arbete i sin fabrik. Storfilmen "Schindler´s list" bygger på denna händelse och fabriken är nu ett museum över det judiska Krakow. Middag på lokal restaurant på kvällen.         

 • Dag 6 Nowa Huta och hemresa med flyg

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet. Nio kilometer från Krakow ligger Nowa Huta, som byggdes som en socailrealistisk mönsterstad av kommunisterna intill Lenin-stålverket. Under 1980-talet förekom stora demonstrationer vid verket, där många av de 38.000 arbetarna var medlemmar i Lech Walesas fackförbund Solidaritet. Demonstrationerna bidrog till kommunismens fall i Polen. Därefter transfer till flygplatsen. Lunch på egen hand på flygplatsen. Flyg från Krakow med SAS via Köpenhamn till Stockholm, avgång 14.40 med hemkomst Stockholm 18.20.

Resans höjdpunkter

 • Vackra Prag med svenska guiden Carl Rüster
 • Romska Museet i Brno
 • Besök till Auschwitz och Birkenau
 • Stadsvandring i Krakow och slottet Wavel
 • Schindlers fabrik
 • Mönsterstaden Nowa Huta utanför Krakow

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 3/10
Pris Från 15 750 kr
Enkelrumstillägg 2 100 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Prag/Krakow t/r med SAS i ekonomklass
 • Ciceron Malcolm Dixelius är med hela vägen
 • Färdledare Eva-Lena Lönnqvist medverkar under resan
 • I Tjeckien guidning av svenske Carl Rüster
 • I Polen guidning av svensktalande Marlena Fraczek
 • Inkvartering på bra turistklasshotell, 5 nätter inkl frukost
 • Hotel Metropolitan/Prag 2 n, Hotel Maria/Ostrava 1 n, Hotel Ascot/Krakow 2n
 • Måltider, 4 luncher och 3 middagar (exklusive dryck),
 • Transfers, transporter, sightseeing, visningar och entréer enligt resans dag-för-dag program

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Anslutningsort

Anslutningar från andra orter på förfrågan

Resesätt SAS
Deltagarantal

Min 20 personer - max 25 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Boka din resa

2021-10-03 2021-10-08 15 750 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa