Översikt

Tidningen Vi: Res till verklighetens Downton Abbey

Följ med Tidningen Vi till de tjusiga slottsinteriörerna, den lantliga idyllen och de charmiga engelska bygatorna i verklighetens Downton Abbey. Till stor lycka för alla oss som älskar butlern Carsons diskreta smygande i kulisserna och ärkegrevinnans syrliga kommentarer kommer nu i september 2019 en långfilm som fortsättning på succéserien! På vår gemytliga resa till England besöker vi bland annat det slott där serien har spelats in.

Highclere Castle, som det heter i verkligheten, ligger i södra England och där bor Greve Carnarvon med familj. Inte ens Lady Carnarvon vet hur många rum slottet har: ”mellan 200 och 300, varav 50-80 är sovrum” säger hon. Slottet är bara öppet för allmänheten under några veckor per år och vi har lyckats få biljetter till april 2020. Under fem dagar gör vi en resa som inkluderar besök i fler filmiska och litterära miljöer, vi kommer bo i Bath och Shakespeares Stratford-upon-Avon.


Om vår ciceron Tina Engström

Tina Engström har varit bosatt i London och arbetat som auktoriserad guide i mer än 20 år. Hon guidar på många museer, gallerier och andra sevärdheter. Hon har också lång erfarenhet av att leda resor på olika teman till olika delar av Storbritannien. Tina arbetar även som journalist, översättare och lärare i svenska. Hon är intresserad av historia, konst och kultur, språkhistoria och fotografering.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot London och vackra Bath

  Flyg med SAS från Stockholm till London Heathrow med ankomst ca kl 13. Vår svenska erfarna guide Tina Engström möter gruppen. På väg mot staden Bath stannar vi till i grevskapet Hampshire, vid charmerande West Green House Gardens där vi börjar med Afternoon tea i lite annorlunda miljö. Vi blir serverade smörgåssnittar, scones med äkta clotted cream och sylt samt goda små bakverk i växthuset som är överfyllt av blommor, frukt och dekorationer med kopplingar till Alice i Underlandet. Efteråt njuter vi av trädgården som består av olika rum med olika karaktär – allt från vackra dahlior till spaljerade äppelträd. I Alice Garden finns buxbomsbuskar klippta som tekannor och nallebjörnar och i en annan del av trädgården kan man ta en promenad kring en liten sjö. I presentbutiken hittar man vackra tvålar, servetter, porslin och mycket annat.

  Sedan fortsätter vi till den vackra staden Bath och checkar in för två nätter på anrika The Francis Hotel med anor från 1728 då det var sex privata hus. Sedan slutet på 1800-talet är det ett hotell och så sent som 2012 gjordes en omfattande renovering där man har försökt bevara grundstilen blandat med modern inredning.

  Före middagen samlas vi på hotellet. Då berättar vår guide Tina om vad vi ska se under dagarna i England. Välkomstmiddag på hotellet. Gemensam kvällspromenad för de som önskar.

 • Dag 2 Stadspromenad, romerska bad i Lacock

  Idag upptäcker vi den vackra staden Bath. Guidad stadspromenad i där vi bland annat besöker de romerska baden och Pump room där man än i dag dricker brunn. Hela centrala Bath finns på Unescos världsarvslista och här finns fina museer över tidigare storhetsperioder. Sedan blir det lite tid för shopping och egna strövtåg. Lunch på egen hand.
  Under eftermiddagen reser vi till den lilla byn Lacock där tiden ser ut att ha stått stilla. Vi besöker Lacock Abbey & village museum som användes för scener i "Stolthet och fördom" och här filmades även delar av "Den andra systern Boleyn" samt "Harry Potter". Åter till Bath för programfri kväll.

 • Dag 3 Highclere Castle

  Efter frukost och utcheckning åker vi mot resans höjdpunkt - Highclere Castle. Vår guide berättar i bussen för oss om Highclere Castle och om den älskade tv-serien Downton Abbey. Vi gör ett stopp vid en by längs vägen och stannar också till för en publunch innan ankomst.  Besöket inkluderar House and Garden.
  Vi känner oss som gäster hos tv-familjen Crawley när vi går genom salonger och matsalar där vi sett Lady Cora bli uppassad av butlern Mr Carson och där änkegrevinnan spelad av Maggie Smith levererat så många dräpande repliker. Flera av rummen som används för inspelningarna är öppna för besök, liksom den vackra parken och ett eget egyptiskt museum i källaren. Det var ju den femte lord Carnarvon som var med och upptäckte Tutankhamons grav 1922. Nu är det den åttonde greven som driver slottet tillsammans med sin hustru. Lady Carnavaron har sin egen blogg www.ladycarnarvon.com där man kan följa vad som händer på slottet, och hon har skrivit två böcker om ett par av de tidigare slottsfruarna: ”Lady Almina och verklighetens Downton Abbey” (finns på svenska) och ”Lady Catherine and the real Downton Abbey”. Många avsnitt i tv-serien bygger på böckernas verkliga händelser. Foton från inspelningen av tv-serien visas numera i en del av rummen vi besöker.

 • Stratford-upon-Avon

  Vi fortsätter sedan till det vackra Cotswolds och den idylliska småstaden Stratford-upon-avon, Shakespeares födelsestad och också den plats dit han drog sig tillbaka efter ett framgångsrikt författar- och skådespelar liv i London och där han sedermera också dog.
  Framme i Stratford checkar in på vårt hotell, The White Swan Hotel. Hotellet är beläget mitt i stan - i en kulturskyddad byggnad, från 1400-talet som har renoverats för stora summor med bevarade originaldetaljer, öppna spisar och vackra antikviteter. Här kommer vi att bo i två nätter. Middag på egen hand, vår guide kan ge tips på plats.

 • Dag 4 Cotswolds och Sudeley Castle

  Efter frukost beger vi oss till kyrkan Holy Trinity Church där Shakespears ligger begravd. Där efter ser vi mera av den underbara regionen Cotswolds med sitt böljande landskap och söta små byar. Vi besöker det vackra Sudeley Castle där vi får en rundvisning och möjlighet att se den vackra och prisbelönta, ekologiskt skötta trädgården med sina många formklippta häckar och buskar.  I slottet levde fram till 1548 Catherine Parr, som var Henry VIII:s sjätte och sista fru. I modern tid har bland andra fotomodellen och skådespelerskan Liz Hurley gift sig här.

  Slottet har använts vid inspelning av BBC tv-serien Wolf Hall som visades i SVT sommaren 2015. Vi stannar sedan till i den charmiga lilla byn Winchcomb som har flera antikbutiker och där det finns tid att äta lunch på egen hand. 

 • Anne Hathaways Cottage

  Vi stannar sedan till i den charmiga lilla byn Winchcome som har flera antikbutiker och där det finns tid att äta lunch på egen hand. Under eftermiddagen ser vi mer av Cotswolds och besöker sedan Anne Hathaways Cottage. Hon var William Shakespeares fru, och huset var hennes föräldrahem. De äldsta delarna av det som en gång var en bondgård är från 1400-talet. Gården drivs idag som museum av Shakespeare Birthplace Trust och inkluderar en parkliknande trädgård. Gemensam avskedsmiddag på hotellet.

 • Dag 5 I Shakespeares fotspår, hemresa

  Efter frukost guidad stadsvandring i Stratford i Shakespeares fotspår. Vi fortsätter ner till floden och avslutar turen vid den kända teatern. Vi beger oss sedan i riktning mot flygplatsen och stannar till för en publunch längs vägen. Därefter gemensam transfer till flygplatsen. Hemresa med SAS från London Heathrow Airport till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor 22/4
Pris Från 17 250 kr
Enkelrumstillägg 3 700 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – London Heathrow t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • En Afternoon Tea
 • Tre middagar
 • Svensk ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillägg
Tillägg ej prenumerant 1000 kr
Resplan

Dag 1. London, West Green House Gardens, Bath
Dag 2. Stadspromenad i Bath, Romerska baden i Lacock, Bath
Dag 3. Highclere Castle (Downton Abbey), Stratford Upon Avon
Dag 4. Cotswolds, Anne Hathaways cottage
Dag 5. Stadspromenad i Shakespears fotspår, publunch, hemresa

Resesätt SAS
Resans karaktär

För en god reseupplevelse krävs god vigör krävs inför stadspromenader på ojämnt underlag.

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

I Bath bor vi två nätter på anrika The Francis Hotel och i Stratford bor vi två nätter på The White Swan Hotel med öppna spisar och vackra antikviteter.

Inspiration

Se trailern från sista säsongen av Downton Abbey - Snart kommer filmen!

Boka din resa

2020-04-22 2020-04-26 17 250 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan
2020-04-22 2020-04-26 17 250 kr SAS Göteborg 4 Boka resa
2020-04-22 2020-04-26 17 250 kr SAS Köpenhamn 1 Boka resa