Översikt

Tsarfamiljens Sankt Petersburg

En sommarnatt för etthundraett år sedan väcktes en sovande familj i Sibirien ur sin sömn för att ledas ner i ett trångt källarrum. Där sköts och bajonetterades de till döds. De sju personerna i familjen var den sista tsaren och tsaritsan av Ryssland, Nikolaj och Alexandra, och deras fem barn Olga, Tatjana, Maria, Anastasia och Alexej, som var mellan 23 och 14 år då de dog.

Vi uppmärksammar förra årets hundraårsminne av mordet på tsarfamiljen genom en gedigen rundresa i deras hemmiljö, den ryska kejsarstaden Sankt Petersburg. Här utforskar vi den dramatiska historien kring tsarfamiljen på plats i de omgivningar de betraktade som sina. Besök i deras kejserliga palats och furstliga residens och vi upplever de sista akterna i dramat om kejsardynastin Romanov, akt för akt. Ett drama som innehåller gränslös makt och ofantlig rikedom, men också revolution, sjukdom, släktintriger, fanatism, mänsklig tragedi och våldsam död.


Kort sagt blåser vi liv i en svunnen värld. En riktigt tidsresa för att skildra en familj mitt i en omstörtande och avgörande epok i världshistorien. Genom besök på plats, kartor, utdrag ur brev, dagböcker och romaner, sveps tidens damm bort för att väcka liv i de människor som en gång befolkade det kejserliga Sankt Peterburgs avenyer, torg och kajer, teatrar, kyrkor och palats.

Vår färdledare, ciceron och föredragshållare är Mats Sandberg, mångårig färdledare för Historiska resor. Mats har sedan barnsben varit fascinerad av den sista tsarfamiljens öde - ända sedan han fick höra historien om tsarens dotter som kanske överlevde massakern på familjen... Mats delar med sig av sin kunskap om familjen Romanov, deras liv och deras tid under föredrag på hotellet. Engelsktalande rysk licensierad guide medverkar också. Vårt fyrstjärniga hotell Aston är bra och centralt beläget. 

Reseprogram

 • Dag 1 Sankt Petersburg

  Vi flyger till St Petersburgs internationella flygplats Pulkovo där vi möts av vår svenske ciceron och vår engelsktalande guide. Vi beger oss ut i ett område som en gång var en viktig del av det svenska riket. Under vikingatid och tidig medeltid styrdes regionen av svenska jarlar. Området vid det inre av Finska viken blev för oss känt som Ingermanland och införlivades med Sverige efter Freden i Stolbova 1617. I samma fredsavtal erkänner Sverige en viss Mikael Romanov som Rysslands rättmätige tsar. Svenskarna bygger staden Nyen och befästningen Nyenskans vid Nevas mynning. Vid samma tid påbörjar Romanovätten sitt styre av Ryssland från Moskva. Svenskarnas tid på platsen blir relativt kort, för inte ens hundra år senare, år 1703, erövrar Mikaels sonson Peter området under Stora Nordiska kriget. 

 • Stadens början...

  Genast börjar Peter anlägga sin nya stad, som får namn efter Peters eget skyddshelgon – Sankt Petersburg. Redan 1712 flyttar Peter den store Rysslands huvudstad från Moskva till Sankt Petersburg. De kommande drygt tvåhundra åren kommer detta Peters "Fönster mot Europa" att vara nära sammanflätat med hans efterkommande på Rysslands tron. Tsarer och tsaritsor, storfurstar och storfurstinnor av den med tiden rätt stora och brokiga dynastin Romanov, kommer att sätta sin prägel på staden. Ända fram till den ryska revolutionen och kejsardömets undergång. På sätt och vis knyts dynastins början ihop med dess slut. Mikael Romanov erbjöds 1613 tsarkronan i Ipatievklostret och drygt 300 år senare arkebuseras Mikaels ättling Nikolaj med hela sin familj i Ipatievs hus.

 • ...dynastin Romanovs slut

  Vi börjar vår resa i dynastin Romanovs fotspår vid Sankt Petersburgs början och vid dynastins definitiva slutpunkt: Peter och Paul-fästningen. Fästningen började anläggas så snart som Peter den store hade erövrat området från svenskarna, för att skydda tsarens nya stadsbygge. Fästningen var förläggning för stadens garnison, och kom också att vara fängelse för särskilda politiska fångar. Här har Fjodor Dostojevskij, Maxim Gorkij, Mihail Bakunin och Leon Trotskij suttit fängslade, liksom fyra storfurstar som sköts efter revolutionen.

  Den inrymmer också den läckert guldgula Peter och Paul-katedralen, sista viloplats för många medlemmar av kejsarfamiljen, inklusive alla romanovska tsarer utom två. Nu vilar också kvarlevorna av den siste tsaren, Nikolai II och hans familj, här. Liksom hans danska mamma. Två av barnen väntar dock ännu på att få begravas. Uppståndelsekatedralen är förknippad med och rest till minne över en av de avgörande händelserna i dynastin Romanovs historia. Katedralen står på den plats där "tsaren-befriaren", Alexander II, mördades 1881 i ett bombattentat. Alexander, som hade avskaffat livegenskapen, lär ha haft ett dokument liggande på sitt skrivbord för underskrift, ett dokument som skulle ha fört Ryssland ett första steg mot konstitutionella reformer och folklig representation. Men Alexander II kom aldrig tillbaka till sitt skrivbord och hans efterträdare Alexander III såg till att inga reformer genomfördes. Och dynastin Romanov kom att skrida allt närmare mot sin undergång. 

  Vi samlas för ett föredrag om familjen Romanov, deras påverkan på Sankt Petersburg och om den olycksaliga sista tsarfamiljen, Nikolaj och Alexandra, deras fem barn och om deras stora, färgstarka släkt. Välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 2 Peterhof - kejsarliv

  Idag står kejsarfamiljens liv i Sankt Petersburg med omnejd i fokus. På förmiddagen gör vi en utflykt till palatskomplexet Peterhof vid Finska viken, Peter den stores Versailles. Peters dotter kejsarinnan Elisabeth utvidgade palatsområdet, även Katarina den stora lät utföra arbeten på palatset, som kom att fungera som tsarfamiljens sommarpalats och nu finns med på Unescos världsarvslista.

 • Vinterpalatset

  Efter lunch fortsätter vi att följa tsarfamiljens fotspår runt Sankt Petersburg. Givetvis besöker vi det storslagna Vinterpalatset med sina 1 500 rum, varifrån allhärskaren tsaren styrde en sjättedel av jordens yta. Det var tsarfamiljens officiella residens ända fram till 1917, men den siste tsar som levde här på riktigt var Alexander II. Han hade båda sina familjer installerade i palatset! Efter mordet på Alexander II ansåg säkerhetstjänsten att tsarfamiljens säkerhet inte kunde garanteras i palatset, och man flyttade ut till palats utanför staden. Men det var fortfarande i Vinterpalatset som de stora ceremonierna genomfördes. Här gifter sig Nikolaj II med drottning Victorias dotterdotter Alix av Hessen, här hålls de stora balerna, här öppnar Nikolaj II den första duman 1906. Och här tar allt slut i samband med stormningen av palatset i oktober 1917. Idag är palatset en del av Eremitaget, det stora konstmuseet grundat av Katarina II. Vi ser också Palatstorget, där tsarens trupper under den "Blodiga söndagen" 1905 sköt ner kanske runt tusen fredliga demonstranter.

 • Den stora släkten Romanov och deras palats

  Vi ser och identifierar de kejserliga palatsen längs Palatskajen och Engelska kajen i centrala Sankt Petersburg, de som en gång beboddes av de kejserliga personer som spelade huvudrollerna i det drama som ryska kejsardömets undergång kom att utgöra.

  .

   

 • Var bodde tsarens konstnärliga syster Olga, hon som tvingades in i ett olyckligt ungdomsäktenskap men senare fick skilja sig, flydde från Ryssland med sin nye man och en tid var bondhustru i Danmark för att dö i en liten lägenhet ovanför en skönhetssalong i Toronto? Vilket palats tillhörde storfurst Pavel, vars dotter Maria blev bortgift med svenske prins Vilhelm, lärde sig citera Strindberg och Hjalmar Söderberg och åkte kana på silverbrickor nedför trapporna i parets residens Oakhill på Djurgården till sonen Lennarts begeistring? Och var residerade siste tsarens bror Michail, den snygge och charmige man som orsakade skandal när han gifte sig med den intagande Natalia och som under något osäkert dygn var tsar Michail II, för att senare föras till Sibirien för att skjutas? Detta reder vi ut, och givetvis fördjupar vi oss i de dramatiska personliga öden som rymdes inom palatsväggarna. 

 • I Vladimirpalatset bodde Nikolaj II:s farbror och faster, storfurst Vladimir med fru Maria Pavlovna d ä, ett par som byggde upp ett glänsande parallellt hov som konkurrent till kejsarparets Nikolaj och Alexandras mer timida. Under första världskriget kom den formidabla Maria Pavlovna enligt rykten att vara en av centralgestalterna i en konspiration som syftade till att förpassa kejsarinnan Alexandra från makten. Hon var en av de sista i familjen Romanov som lämnade Ryssland efter revolutionen, och till skillnad från många andra lyckades hon få med sig sina ryktbara juveler. En låda med hennes tillhörigheter återfanns faktiskt på svenska UD 2008. Eventuellt är det möjligt att besöka något av alla dessa palats – de flesta är inte öppna för allmänheten - annars beser vi dem från utsidan. Middag egen hand på kvällen.

 • Dag 3 Fabergé, ballerinor och palats

  Vi börjar dagen med en kejserlig promaned. Vi strosar längs Nevskij Prospekt, St Petersburgs paradgata, och ser också två viktiga palats från utsidan: Anichkovpalatset, där Nikolaj II:s danska mamma Dagmar bodde, och Beloselskij-Belozerskijpalatset, residens för kejsarinnan Alexandras syster storfurstinnan Elisabeth. Vi tittar också in i den oerhört charmiga jugendcaféet Elisejev, där man lätt kan tänka sig att en och annan storfurstinna slunkit in för en kopp te.

  Under decennierna före ryska revolutionen fokuserades all rikedom, all lyx, all förfining som det enorma, mäktiga, kejserliga Ryssland kunde producera till Sankt Petersburg. Symbolen för denna ryska prakt var juvelfirman Fabergé, som försåg tsarfamiljen och den ryska aristokratin med de mest utsökta och överdådiga smycken. Mest berömda från Fabergés produktion är förstås de närmare 70 juvelbesatta påskägg som tillverkades för tsarfamiljen, som påskpresenter till de två sista kejsarinnorna från deras makar. Elva av dessa ägg finns nu utställda med många andra praktpjäser i det Fabergémuseum som 2013 öppnades i Shuvalovpalatset. Vi besöker palatset och museet för att själva beskåda en del av den sagolika prakt som formades under de ryska tsarerna.

  Tsar Nikolaj II var en mycket lojal och hängiven make, mycket tillgiven sin dominanta hustru Alexandra. Men som ung hade han en affär med en ballerina vid den kejserliga baletten vid Marinskiijteatern, Matilda Ksjesinskaja. Hon fick ett helt palats till sitt förfogande, idag säte för Statliga museet för politisk historia. Palatset användes av Lenin efter att Matilda gått i landsflykt och var en tid revolutionsmuseum. Nu finns här ett museum som ger en bra översikt över Rysslands och Sovjetunionens politiska historia. 

  Marmorpalatset uppfördes av Katarina den storas favorit Grigorij Orlov, men inhyste före revolutionen Konstantingrenen av familjen Romanov. Den siste innehavaren, storfurst Konstantin Konstantinovitj, var bl a mycket annat en framstående poet och författare, som själv agerade skådespelare i sina egna dramer.  Här finns idag en utställning över poeten och storfursten Konstantin. 

 • Rasputin

  Eftermiddagens tema är framför allt de tumultartade, kaotiska och våldsamma händelserna i Sankt Petersburg under vintern 1916 – 17. Grigorij Jefimovitj Rasputin fångar fortfarande vår fantasi. Poplåtar, tecknade filmer, dataspel och seriealbum har inspirerats av denne mystiske karaktär. Rasputin var från början en högst vanlig, enkel, sibirisk bonde. Men en bonde som ansågs sig vara en helig man, en starets, med helande och helbrägdagörande krafter. Dessa krafter, reella eller inbillade, kom att ge honom stort inflytande över det kejserliga Rysslands styrelse under de kritiska åren under första världskriget.

 • Allt egentligen beroende på en sönderstressad och nervsjuk mors oro för sin dödssjuke son. Modern var Alexandra Fjodorovna, Rysslands kejsarinna, och det var hon som överfört genen för den dödliga blödarsjukan till sin son Alexej, Rysslands tronarvinge. Rasputins lugnande förmågor lindrade den sjuke pojkens plågor och lättade den ångest hans mor kände. De gav också Rasputin tillträde till de innersta kejserliga gemaken och stort inflytande över Alexandra, hennes make tsaren Nikolaj II och den politik de förde. Hur stort inflytande Rasputin egentligen hade, och vilken kontakt han hade med tsarfamiljen, är ännu idag omdiskuterat. Men redan samtiden reagerade på Rasputins position och mängder av skvaller, rykten och nidteckningar som anspelade på att Rasputin och Alexandra hade en otillbörlig relation spreds i Sankt Petersburg. Rasputin fick skulden för den hopplösa situation Ryssland befann sig i under vintern 1916 – 1917, med krig, hungersnöd och social oro. Inom de allra högsta kretsarna av den stora Romanovsläkten bestämdes att Rasputin måste röjas ur vägen och helst Alexandra också. Uppgiften föll på två unga kejserliga släktingar, storfurst Pavel, Nikolajs kusin, och furst Felix Jusupov, gift med tsarens systerdotter.

 • Jusupovpalatset och mordet på Rasputin

  Vi ser var i St Petersburg Rasputin bodde, och fortsätter sedan till det storslagna Jusupovpalatset där Rasputin mördades. Här tar vi en rundtur för att försöka klara ut alla turer kring vad som egentligen hände i palatset tidigt på morgonen 17 december 1916. Överlevde verkligen Rasputin de förgiftade bakverk han bjöds på och de kulskott som mördarna riktade mot honom? Var brittiska Secret Service inblandade? Hur sanningsenlig var egentligen Felix Jusupov när han senare skrev om mordet? Utifrån de senaste historiska rönen besvarar vi frågorna om Rasputins roll och öde. Gemensam middag där vi har möjlighet att diskutera vidare om denne sällsamme person, hans öde och hans inverkan på familjen Romanov och den ryska historien. 

 • Dag 4 Tsarskoje Selo - Katarinapalatset - Bärnstensrummet

  Trots Sankt Petersburgs prakt och storslagenhet var det inte här som den sista tsarfamiljen levde sitt vardagsliv. Redan Peter den stores hustru Katarina I började anlägga ett rekreationspalats utanför storstaden, en plats som blev känd som "tsarens by" – Tsarskoje Selo. Två palats anlades, det större barockpalatset i magiskt himmelsblått, Katarinapalatset, och det något intimare Alexanderpalatset i neoklassisk stil. Vi besöker Katarinapalatset, med sitt berömda bärnstensrum. Rummet inreddes i Berlin men skänktes av den preussiske kungen till Peter den store. Under den nazityska ockupationen av Leningradområdet plundrades rummet och fördes bort. Vad som hände med rummet är okänt, det ska ha först till Königsberg men är idag försvunnet. 2003 återinstallerades ett nytt, restaurerat bärnstensrum i Katarinapalatset.

 • Familjeliv i Alexanderpalatset

  Det var i Alexanderpalatset som den sista tsaren Nikolaj och Alexandra inredde ett hem för sig och sina fem barn, ett hem som präglades av den engelska överklasstillvaro som Alexandra hade fått med sig från sin egen barndom. Här levde familjen ett relativt isolerat och jämförelsevis enkelt familjeliv, som avskärmade dem från mycket av utvecklingen i sitt imperium. Det var också här familjen hölls i husarrest efter revolutionen i februari 1917 och det var härifrån de anträdde sin sista resa mot Sibirien och sitt slutgiltiga öde.

  Alexanderpalatset är för närvarande stängt för renovering, men vi strosar runt en stund i omgivningarna och i parken, där storfurstinnorna och tsaren anlade grönsaksland under sin internering. Vi ser också utställningen om tsarfamiljens sista tid i Tsarskoje Selo i Cameronflygeln av Katarinapalatset och en ny utställning om Alexander II i Zubovflygeln.  

 • Fjodorovskijkatedralen, Fjodorovskij, Anna Vyrubovas hus, kejserliga järnvägsstationen

  Det var i Tsarskoje Selo som de militärsjukhus var förlagda, där Alexandra och hennes äldsta döttrar tjänstgjorde under första världskriget.Tsarfamiljen var mycket religiös, och vi besöker Fjodorovskijkatedralen, deras privata kyrka. Vi ser också byn Fjodorovskij, som anlades av Nikolaj II för att familjen skulle komma närmare den ryske bondens liv. Vi ser Anna Vyrubovas hus från utsidan. Det var Anna som presenterade Rasputin för Alexandra, och hon var lojal med familjen ända till slutet. Vi ser lämningarna av den kejserliga järnvägsstationen, varifrån tsarfamiljen med uppvaktning, tjänstefolk och mängder av bagage lämnade Tsarskoje Selo med sitt eget tåg 07:30 på morgonen 16 augusti 1918. Destination: Sibirien. Middag på egen hand denna kväll vid återkomsten till St Petersburg.

 • Dag 5 Alexander III:s Gattjina

  Fem mil söder om Sankt Petersburg hittar vi Gattjina, ett favorittillhåll för flera generationer av familjen Romanov. Här uppförde Katarina den storas favorit furst Orlov ett palats på 1700-talet, designat av italienaren Antonio Rinaldi. Katarina återtog palatset och skänkte det till sin son Pavel I, och därefter kom det att gå vidare till efterföljande tsarer. Men den tsar som Gattjina framför allt förknippas med är Alexander III, som flyttade hit med sin familj efter det att Sankt Petersburg bedömts för osäkert. Den kraftige och omvittnat starke Alexander måste ha stått i skarp kontrast till sin nätta, men viljestarka danska fru. Idag är palatset något bedagat, men med fantasi och utdrag ur brev och dagböcker försöker vi återskapa den tid då palatset var hem för Alexander III, Maria Fjodorovna (Dagmar) och deras fem barn. Återfärd till Sankt Petersburg och kejserlig avslutningsmiddag.

 • Dag 6 Sankt Petersburg - Stockholm

  Vi har ledig förmiddag och flyget avgår under eftermiddagen till Stockholm Arlanda.

Resans höjdpunkter

 • Mats Sandbergs gedigna kunskaper om tsarer och tsaritsor
 • Alla praktbyggnaderna i och utanför Sankt Petersburg
 • Fabergémuseet

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 10/10
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 2190 kr
I priset ingår
 • Direktflyg från Stockholm till Sankt Petersburg t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Fyra luncher
 • Tre middagar
 • Svensk färdledare/guide och engelsktalande lokal guide
 • Skatter
I priset ingår ej

Visum

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Flyg. Peter och Paul-fästningen, Uppståndelsekatedralen. Föredrag.
Dag 2. Peterhof. Vinterpalatset, stadsrundtur.
Dag 3. Nevskij Prospekt, Fabergémuseet, Ryska statliga museet för politisk historia, Marmorpalatset, Jusupovpalatset.  
Dag 4. Pusjkin/Tsarskoje Selo, Katarinapalatset med bärnstensrummet.
Dag 5. Gattjinapalatset.
Dag 6. Ledig förmiddag. Flyg till Stockholm.

Resesätt SAS
Valuta

Ryska rubel.

Visum

Visum krävs till Ryssland och ingår inte i resans pris. Vi rekommenderar Visumservice för korrekt hantering.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boende

 • Aston Hotel, St Petersburg

  Hotellet ligger i en historisk byggnad alldeles nära St Petersburgs paradgata Nevskij Prospekt. Två tunnelbanestationer finns inom fem minuters promenad. Rummen har platt-tv och gratis wifi. Gratis te och kaffe finns på rummen. Hotellet har en restaurang. Till hemsidan

Inspiration

Boka din resa

2019-10-10 2019-10-15 16 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa