
Utposten Germania med SvD accent
Från Trier till Teutoburger med fil dr Allan Klynne

















Översikt
Utposten Germania med SvD accent
Följ med till den kända Teutoburgerskogen, legionsbasen Haltern, se Mainz romerska skatter den fantastiska Moseldalens romerska villor samt vackra Trier!
Romarnas erövring av Gallien under Julius Caesar förde dem till Rhen, och under kejsar Augustus ända fram till Elbe. De fantastiska tyska vitvinerna i Moseldalen är ett bestående resultat av det romerska imperiets expansion mot norra Europa, och det medeltida tysk-romerska rikets många katedraler ett annat. Men vad hade hänt om inte romarna besegrats i Teutoburgerskogen år 9 e.Kr? Hade romarriket fortsatt att växa ända upp till Skandinavien? Tankarna svindlar.
Med kunnigt ledarskap av fil dr Allan Klynne besöker vi spännande historiska platser och får veta mer om det antika Germaniens arkeologi och historia. Följ med till den kända Teutoburgerskogen där tre romerska legioner förintades av germanerna, den övergivna legionsbasen Haltern, samt Tysklands äldsta stad Trier med sina museer och ståtliga lämningar från romersk tid. Bekvämt boende i Frankfurt, Trier, Osnabrück och Hannover.
Reseprogram
-
Bilder tagna av Allan Klynne
-
Dag 1 Tysk-romerska Frankfurt och gränsfortet Saalburg
Vid ankomst till Frankfurt stiger vi ombord på vår privata turistbuss och får höra mer om denna historiska stad som bombades hänsynslöst under Andra världskriget, något som gett oss den moderna industristadens höga glasgnistrande skyskrapor. Under medeltiden var staden var en av det tyskromerska rikets främsta städer. När kung Otto I kröntes till tysk-romersk kejsare år 962 ansågs det av samtiden som en direkt förlängning av antikens romerska rike. Vi reser mot Taunusbergen och Saalburgpasset. Vi äter en sen lunch och besöker sedan Saalburg, av Unesco klassat som världsarv.
-
I drygt hundrafemtio års tid (ca 100 och ca 260 e.Kr.) ingick fortet Saalburg i den befästa romerska gränsen limes, som bevakade de fria folken inne i det fria Germanien. När denna kohort av hjälptruppssoldater drogs tillbaka lämnades lägret så gott som intakt åt eftervärlden. Utgrävningarna inleddes i slutet av 1800-talet, och kejsar Vilhelm II sköt till medel för att rekonstruera murar, baracker, matsalar, stallar, med mera i full skala. På området ligger också ett museum med unika fynd i form av välbevarade verktyg och vapen och mängder av vardagsföremål såsom skor och smycken. Berättelsen om platsens roll för Tysklands självbild i början av 1900-talet är minst lika fascinerande som romarnas liv i gränstrakterna.
Retur till Frankfurt där vi stannar en natt på vårt hotell Adina Apartment Hotell Neue Oper intill floden Mainz och den historiska stadskärnan. Kvällen till eget förfogande. -
Dag 2 Romarnas Mogontiacum – villorna i Mehring
Där floden Mainz mynnar ut i Rhen anlade romarna redan tidigt en bas för två legioner, som sedan växte ut till en stad – dagens Mainz am Rhein. Mainz fungerade som administrativt centrum för regionen och var tidvis även huvudbas för den romerska Rhenflottan. Det var här som en rad "barbarstammar" korsade floden på nyårsnatten 406 e.Kr., vilket blev inledningen på folkvandringstiden. Långt senare blev Mainz känt som födelseort för boktryckarkonstens fader Johannes Gutenberg.
-
I Mainz ser vi Jupiterkolonnen och Dativius i tillägg till Isis och Mater Magna-Heiligtum i Römerpassagen. I en av Mainz shoppinggallerior där man vid bygget av ett garage år 2000 hittade ett spännande Isarium, en kultplats för den egyptiska gudinnan Isis och tillika den romerska Magna Mater. Utställningen visar vilka gåvor som vanligt folk skänkt gudinnan. Endast två sådana helgedomar har påträffats norr om Alperna. Här har du möjlighet att köpa något snabbt för lunch innan vi reser vidare.
På vår vidarefärd ser vi även såväl teatern och Drususmonumentet utifrån innan resan ned till Mehring. Vi gör en promenad uppför till templet på Calmont. -
Vi fortsätter söderut mot Trier och stannar till vid två romerska villor i Moseldalens vindistrikt. Med en fri app kan du få en rekonstruerad bild över hur villan en gång såg ut i sin fulla prakt. Villorna i området grävdes ut under 1980-talet och anses ha tillhört överklassen med tanke på alla fynd av guld och silver som då gjordes. Moseldalen är full av rester efter romerska vingårdar från 100-300 talen e.Kr., de som lade grunden till dagens ljuvliga Moselviner.
-
Dagen avrundas med sen ankomst till Trier, romarnas praktfulla Augusta Treverorum, som redan på 300-talet f Kr. var en keltisk centralort. Trier är inte bara Tysklands äldsta stad utan var under senantiken även kejserlig residensstad – den enda norr om Alperna. Därför kallades Trier ibland för "Nordens Rom", eller "Lilla Rom". Det var här som kejsar Konstantin och hans söner residerade när kristendomen förklarades som en tillåten religion i början av 300-talet. På medeltiden var ärkebiskopen i Trier en betydelsefull maktfaktor inom kyrkan som härifrån kontrollerade mark på andra sidan Rhen och även i Frankrike. Stadens roll under senantiken och medeltiden gör att flera av Triers byggnader finns med på Unescos världsarvslista.
Vi tar in på vårt hotell Park Plaza Trier som ligger nära den Svarta Porten, Porta Nigra, den bäst bevarade romerska stadsporten norr om Alperna. Middag på hotellet. -
Dag 3 Bland Konstantin den stores skatter
Idag tillbringar vi en heldag bland Triers historiska och arkitektoniska mästerverk. Efter en tidig frukost beger vi oss ut på strövtåg förbi Karl Marx födelsehus och vidare den romerska bron över Mosel, som byggdes 144 e.Kr., i svart basalt och idag Tysklands äldsta fungerande bro. Vi tittar på flera badanläggningar, bl a de kejserliga termerna från 300-talet. Därefter väntar amfiteatern som är världens 10:e största bevarade. Gemensam lunch på stan.
-
Eftermiddagen ägnas åt det innehållsrika och viktiga arkeologiska museet Rheinisches Landesmuseum, som hyser en av Tysklands mest imposanta samlingar. Samlingen av mosaikerna från villorna i Moseldalen är den största i sitt slag norr om Alperna. Andra höjdpunkter är den enorma mängden antika gravstenar, bland annat den som avbildar vinskeppet från Neumagen, liksom den imponerande, nästan 19 kilo tunga, romerska guldmyntsskatten.
-
Konstantins basilika är i dag en kyrka men var i början av 300-talet kejsarens audienssal. Interiören är delvis restaurerad men själva rummet är det största bevarade från antiken, till och med större än Pantheon i Rom. Triers domkyrkas fresker finns på museet och dem skall vi uppleva – vi fascineras av den vackra kvinnan som förmodas föreställa Konstantins moder Helena.
-
Vi avrundar en lång och innehållsrik dag med Porta Nigra, som uppfördes 170 e.Kr. och senare gjordes om till kyrka. År 1802 lät Napoleon riva bort de senare tilläggen för att återställa monumentet till romersk glans.
-
Dag 4 Romarnas väg
Tidig avresa från Trier och dagens första mål är ett kort stopp vid den så kallade Igeler Säule, ett 23 meter högt gravmonument, som står kvar så gott som intakt än i dag 1700 år senare. Monumentet är dekorerat med vardagliga scener som visar den förmögna familj i textilbranschen som bekostade monumentet.
-
Vidare reser vi i spåren av den romerska arméns mödosamma marsch för tvåtusen år sedan.
Mitt på dagen ankommer vi Haltern am See, vars legionsläger invid floden Lippe kanske var den viktigaste romerska stödjepunkten inne i Germanien. Vi inleder med lunch för att sedan besöka det romerska museet där vi kan uppleva resultatet av hundra års arkeologisk forskning. Den romerska militärens vardag presenteras med hjälp av film och fynd, med alltifrån hästarnas utrustning, köksattiraljer och sjukstuga till vapen, fotanglar och rekonstruerade palissader. -
På kvällen rullar vi in i Niedersachsen och staden Osnabrück vid floden Hase. Staden grundades av Karl den store år 780, och här hade Sverige sin största utrikespolitiska framgång någonsin i och med undertecknandet av den Westfaliska freden vid det Trettioåriga krigets slut 1648. Vi checkar in på vårt hotell Romantik Hotel Walhalla Osnabrück som är vackert beläget i Osnabrücks gamla stadsdel. Kvällen på egen hand.
-
Dag 5 Slaget i Teutoburgerskogen - Hannover
År 9 e.Kr. verkade romarriket starkare än någonsin förut. Kejsar Augustus hade enat riket efter år av inbördeskrig och riktade nu sina lystna blickar mot områden utanför rikets gränser. I synnerhet lockades han av att korsa Rhen för att efterlikna sin adoptivfar Julius Caesar. Den hårde guvernören Publius Quinctilius Varus fick i uppdrag att grundligt kuva germanerna, men tog tillfället i akt att göra sig rik på lokalbefolkningens bekostnad. Slaget i Teutoburgerskogen, då tre romerska legioner förintades, satte stopp för planerna.
-
Arkeologer sökte länge förgäves efter platsen för slaget, som sedan 1990-talet har identifierats med en plats i närheten av Kalkriese. I det prisbelönta museet får vi se resterna av de tre legionerna som arkeologerna hittat, och ute på slagfältet kan man beskåda rekonstruerade vallar och palissader från Varus sista strid.
-
Efter en lätt lunch besöker vi orten Detmold där en gigantisk staty av germanernas ledare Arminius på privat initiativ uppfördes i slutet av det romantiska och starkt nationalistiska 1800-talet. Monumentet ger anledning till reflektioner över hur historien har brukats i olika tidevarv.
Hansastaden Hannover är vårt mål för avslutningen på dagen. Vid ankomst checkar vi in för en natt utanför Hannover på Maritim Airport Hotel. Kvällen är till eget förfogande. -
Dag 6 Romarnas utpost i Tiberius rike
Söder om Hannover ligger Hemmingen där det romerska fortet Wilkenburg är beläget. Det uppfördes här i Niedersachsen under kejsar Augustus tid, hade utrymmer för 20 000 legionärer och är tillika den nordligaste romerska militärbasen som påträffats i Tyskland.
-
Eventuellt var det här den blivande kejsar Tiberius tillbringade åren 4-5 e.Kr. Hemmingen är en av regionens absolut viktigaste arkeologiska fyndplatser. Upptäckten av fortet gjordes med hjälp av arkeologisk flyginventering och arkeologiska utgrävningar inleddes 2015. Fynden berättar om hur soldaternas vardag såg ut och vilka utmaningar man stod inför vid rikets då nordligaste utpost. Idag står hela fyndplatsen under hot att bli en vattenreservoar och grustäkt.
Efter besöket tar vi oss ut till flygplatsen för resan tillbaka i tiden till dagens Sverige.
Resans höjdpunkter
- Kunniga fil dr Allan Klynnes berättelser om romarnas utpost i Germania
- Tysklands äldsta stad Triers romerska arv
- Moseldalens vyer över vin och romerska villor
Karta
Resfakta
Reslängd | 6 dagar |
---|---|
Avreseort | Stockholm/Arlanda, Göteborg |
Avresor | 11/10 |
Pris | Från 29 990 kr |
Enkelrumstillägg | 4850 kr |
I priset ingår |
|
Anslutningsort |
|
Resplan |
Dag 1. Ankomst Frankfurt - lunch Saalburg - hotell Frankfurt en natt. |
Boende |
En natt i Frankfurt på hotell Adina Apartment Hotell Neue Oper. |
Resesätt | Lufthansa |
Valuta |
Euro |
Deltagarantal |
20 - 30 |
Valbart tillägg Avbeställningsskydd Pass och visum |
|
Bra att veta |
För resans många promenader i långsamt tempo - men på varierande och ojämnt underlag, krävs fungerande leder och normal grundkondition för en trevlig reseupplevelse. |