Översikt

Unik resa - Vår granne Ryssland

Vår granne Ryssland är en historisk resa genom Finlands svenskbygder och Karelen till Vita havet med det märkliga Solovetskij-klostret, inte långt från den gamla handelsstaden Archangelsk. Därifrån vidare norrut till Murmansk och in i norska Finnmark. Längs resvägen finns åtskilliga minnesmärken från de gränsstrider som utspelats mellan Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Men ännu tydligare spår av det kulturella utbyte och den betydande handel som bedrivits mellan grannländerna i norr, inte minst längs den arktiska kusten ända till Tromsö, som är resans slutmål.

Grannen Ryssland har genom århundradena alltid väckt vår nyfikenhet, inte sällan en blandning av beundran och skräck. Som ciceron med starka personliga kopplingar till Finland och Ryssland, sätter Malcolm Dixelius berättelsen om Sverige, Finland och nordvästra Ryssland i ett brett historiskt perspektiv fram till våra dagar: ”Den som inte är rädd för att utmana sina egna förutfattade meningar kommer att upptäcka att dagens Ryssland på många sätt är närmare oss än vi tror.”

Reseprogram

 • Vår ciceron Malcolm Dixelius

  Färdledare på resan är Malcolm Dixelius, journalist, författare och dokumentärfilmare med Ryssland och Östeuropa som främsta intresse. Han var SVT:s Moskvakorrespondent 1979-84 samt 1990-94 och brinner för att dela med sig av sin kunskap om både historia och nutid.

 • Dag 1 Stockholm – avresa med båt till Åbo

  Vi startar vår spännande resa till våra grannländer med att ta båten till Åbo. Vi reser med Viking Line från Stadsgårdshamnen kl 20.00 på kvällen. Vi kan gå ombord ca 1 timma innan och efter avgång samlas vid kl 20.30 i ett av konferensrummen där vår ciceron Malcolm Dixelius hälsar oss välkomna och presenterar den kommande resans program, vi kommer ha tid att ställa frågor och umgås.  

 • Dag 2 Åbo – Helsingfors - Borgå

  MS Amorella anländer till Åbo (Turku på finska) lokal tid 07.35 och innan dess har vi haft möjlighet att inta en tidig sjöfrukost ombord. Buss möter oss och tar oss runt på en kortare stadsrundtur i Åbo, som är Finlands äldsta stad och idag landets tredje största efter Helsingfors och Tammerfors. Genom staden flyter Aura å. Staden har en lång svensk historia, här finns Åbo domkyrka och Åbo slott som började byggas i slutet av 1200-talet. Vår resa fortsätter sedan österut mot Halikko, Wiurila och Helsingfors, för att sedan mot kvällen avslutas i Borgå (Porvoo på finska), där vi övernattar.

  Lunch under dagen och middag på egen hand i den vackra sommarstaden Borgå.

 • Under dagen bekantar vi oss med Gustaf III:s gunstling Gustaf Mauritz Armfelt, en avlägsen släkting till vår ciceron. Efter kungens död föll han i onåd, flydde till Finland och slutade sina dagar i tjänst hos den ryske tsaren. Herrgården Wiurila tillhörde familjen Armfelt. Idag är den känd för sin rosenträdgård och ett sevärt hembygdsmuseum. Gustaf Mauritz Armfelt ligger begravd i Halikko och vi stannar till vid kyrkogården och besöker graven. Resan går vidare till Helsingfors där vi gör stopp för att besöka Gustaf Mannerheims hem, numera museum, där vi får en privat visning. Mannerheim gick motsatt väg mot Armfelt – från rysk officer till marskalk och president i Finland. Flera böcker har nyligen utkommit om hans livsöde. 

 • Dag 3 Borgå – Viborg/ Ryssland

  Efter frukost sätter vi oss i bussen för att fortsätta resan österut mot den ryska gränsen och staden Viborg. Efter att vi klarat av gränsformaliteterna börjar vi programmet med att inta lunch på restaurangen i  Runda tornet som är en befästning från Gustav Vasas tid i ryska staden Viborg. Det byggdes som vapensmedja år 1547–1550 för att förstärka Viborgs medeltida stadsmur. Under finska tiden renoverades tornet 1938 till restaurang och är idag en sevärdhet.

  Efter lunchen gör vi en stadsrundtur och därefter checkar vi in på vårt hotell. Gemensam middag på hotellet på kvällen.

 • Dag 4 Viborg - Petrozavodsk

  Från medeltiden fram till Poltava (1709) var Viborg en av konungariket Sveriges viktigaste städer. Staden var befäst, en nyckel i försvaret av gränsen mot Ryssland i orostider, men framförallt en viktig handelsplats. När Finland blev självständigt 1917 växte staden åter i betydelse, men efter andra världskriget förde den en tynande tillvaro under sovjetmakten. Viborg räknades historiskt som en del av Karelen, men i dagens Ryssland är det staden Petrozavodsk, vid Onegas västra strand, som är huvudstad i den ryska republiken Karelen. Namnet Petrozavodsk betyder ”Peters fabrik”  efter en anläggning som  Peter den store byggde här 1703. Vi stannar till för lunch längs vägen i staden Priozersk, med gammal svensk historia, här finns bl a en gammal svensk fästning som heter Korela. Staden heter på ryska Priozersk, på finska Käkisalmi och på svenska Kexholm. Väl framme i Petrozavodsk checkar vi in på vårt hotell för två nätter och äter gemensam middag på lokal restaurang.

 • Dag 5-6 Petrozavodsk - Kem

  Vi börjar med en heldagsutfärd i Petrozavodsk. Härifrån når man de berömda träkyrkorna på ön Kizji med båt. Vi promenerar ner till piren och kliver på flygbåten till ön, den tar ca 1,5 tim. Vi tar oss runt på ön och besöker träkyrkorna och Kizji museum, intar lunchlåda under dagen. Åter i Petrozavodsk får vi en kortare rundtur innan vi är åter på hotellet. Kvällen programfri för egna aktiviteter och middag på egen hand. Malcolm kommer berätta för oss om stadens historia under dagen.

 • Följande dag åker vi norrut mot staden Kem, resan är ca 45 mil och tar oss hela dagen. Vi kommer stanna till för besök vid kanalen som på engelska heter ”White Sea – Baltic Waterway” och på ryska Belomorsko – Baltiyskiy kanal, och som går från Vita havet ner mot sjön Onega. Man kan vattenvägen med båt ta sig från Vita havet genom denna kanal och via Onega  och sjön Ladoga ut mot St Petersburg och Östersjön. Vi passar också på att se hällristningarna i Belomorsk. Lunchen äter vi i Medvezhiegorsk. 
  Inkvartering i turistkomplexet Prichal i Kem, nere vid havet och hamnen, rummen är inredda med furumöbler. Middag på kvällen.

 • Dag 7 - 8 Kem – Solovki/Solovetskijöarna i Vita havet

  Efter frukost åker vi med färjan vidare ut till Solovki. På Solovetskijöarna i Vita havet ligger ett spektakulärt byggnadsverk, en fästning stor som Moskvas Kreml mitt ute i ödemarken. Ingår sedan 1992 i UNESCOS världsarv. Bakom de höga murarna finns ett berömt kloster, som idag återupptagit sin verksamhet. Fästningen belägrades av främmande flottor, men blev aldrig intagen. Idag är öarna ett pilgrimsmål för de rysk-ortodoxa kristna i Ryssland.

  För de som upplevde sovjetstatens terror under 1900-talet är platsen känd kort och gott som Solovki och har en stor symbolisk betydelse. Det var det första fånglägret i det som nobelpristagaren Alexandr Solzjenitsyn senare kallade Gulag-arkipelagen. En sten från Solovki är idag minnesmärke över terrorns offer framför det gamla KGB-högkvarteret i Moskva.

  Under våra två dagar här beser vi det berömda klostret och besöker även Sekirnaya-berget och den Botaniska trädgården. Ön Solovki är så eftertraktad att besöka (kan endast besökas sommartid) att vi kommer bo på Solovki Htel under vår vistelse. Första kvällen har vi gemensam middag och den andra kvällen är det middag på egen hand. Lunchen är inkluderad bägge dagarna.

 • Dag 9 - 10 Solovki - Archangelsk

  Vi beger oss under dagen per flyg till staden Archangelsk som ligger vid Vita havskusten.Vi har i dagsläget inte bekräftad sommartidtabell för inrikesflyget, så innan det är fastställt vet vi inte exakt hur dagsprogrammet kommer att se ut.

  Norr om Solovetskijöarna ligger den anrika staden Archangelsk, som en gång var Rysslands viktigaste hamn mot väster. Fram till 1700-talet skedde nästan all handel mot Holland och England via Archangelsk, som var slutmålet för viktiga handelsvägar från Sibirien och det inre av Ryssland. När St Petersburg tog över utrikeshandeln växte istället den så kallade pomor-handeln längs hela kusten från Archangelsk till Tromsö i Norge. Fisk och skinn var viktiga varor. 1701 höll fästningen i Archangelsk stånd mot ett svenskt anfall i inledningen av det Stora nordiska kriget.
  Vi inkvarterar oss för två nätter i Archangelsk.

 • Påföljande dag gör vi en stadsrundtur i Archangelsk med buss och till fots. Vi promenerar på gågatan Prospekt Chumbarova-Luchinskogo som bl a har kvar några bevarade timmerhus från förr. Vi ser även den återuppbyggda Mikaels-katedralen, Peter den Stores monument, engelska kyrkogården och en erövrad brittisk tanks från första världskriget. Turen fortsätter sedan till friluftsmuseet Malye Karely, som ligger en bit utanför centrum, här finns bevarade gamla trähus från trakten och här äter vi vår lunch. Åter tillbaka i stan besöker vi ett museum, ett av de äldsta i nordvästra Ryssland, Archangelsk Gostiny Dvory.  
  Gemensam middag på kvällen. 

 • Dag 11 Archangelsk - Murmansk

  Vi fortsätter vår sightseeing i Archangelsk med att se vad staden ytterligare har att erbjuda, bl a Museet Arctic Art och Museet för Gingerbread (pepparkakor). Lunch under dagen.
  Transfer till flygplatsen för vidare flyg ( ca 1,5 tim) norrut till staden Murmansk på Kolahalvön. Inkvartering på det moderna och centralt belägna Hotel Azimut för två nätter.

 • Dag 12 Murmansk

  Staden Murmansk grundades av tsaren under första världskriget år 1916 och firade 100-års jubileum 2016. Det är den största staden norr om Polcirkeln och hade förr en mycket stor militärbas, men efter Sovjets sönderfall har stadens befolkning minskat med ca 150.000 personer som var knutna till försvarsmakten/ryska flottan. Nu bor här ca 300.000 invånare.  Murmansk hamn är isfri tack vare Golfströmmen och har fortfarande mycket stor aktivitet året om. Numera kommer många turister hit på sommaren för midnattssolen och på vintern för norrskenet som framförallt lockar turister från Asien.

  Vår guide tar oss runt i centrala Murmansk och vi ser bl a den mycket höga statyn av soldaten Alyosha, den nybyggda kyrkan tillägnad sjömännen, minnesmärket som inkluderar den förolyckade ubåten Kursk och atomisbrytaren Lenin, idag museum, där vi går ombord för en visning.

  Åter till hotellet för lunch. Programfri eftermiddag för egna strövtåg, shopping och middag på egen hand.

 • Dag 13 Murmansk – Kirkenes/ Norge

  Efter frukost och utcheckning åker vi nu västerut mot grannlandet Norge. Vi kommer stanna till längs vägen i orten Zapolyarny för att äta lunch på restaurang Pechenga. Dessa nordliga trakter var en tid under Finland (1920-1944) och kallades då Petsamo-korridoren. Malcolm kommer under vår färd att berätta mycket om historien från dessa landområden. Norges gräns mot Ryssland är 196 km lång. Här skedde mycket strider under andra världskriget, 200.000 tyskar var stationerade i Kirkenes-området under kriget, de försökte inta Murmansk och stoppa de allierades leveranser via den isfria hamnen in till Sovjetunionen. Vi går igenom formaliteterna vid gränsen med passkontroller, i flera led, innan vi är på norsk mark.

  Framme i Kirkenes besöker vi  Grenselandsmuseet, som framförallt berättar om Kirkenes historia under andra världskriget och relationerna mellan Norge och Sovjetunionen vid den tiden.

 • Den ryska armén befriade Öst-Finnmark från tyskarna den 25 oktober 1944. Man firade nyligen 75-års jubileum av befrielsen. I resten av Norge blev det fred den 8 maj 1945. År 2010 tecknade Ryssland och Norge ett avtal så att de som bor nära gränsen kan besöka varandra utan visum ett s k ”grenseboerbevis”. Kirkenes är en liten stad med drygt 3000 invånare, med många olika nationaliteter. Hurtigrutten startar/slutar här till från/Bergen, dagliga avgångar. Staden har mycket turister som på sommaren vill uppleva midnattssolen och på vintern norrskenet, ca 100.000 per år. Gatunamnen står skrivna på både  norska och ryska.  

  Inkvartering på Hotel Thon, som ligger direkt nere vid havet. Vi äter gemensam middag på kvällen.  

 • Dag 14 Kirkenes - Hurtigruten

  Vi tar bussen till Andersgrottan (f d skyddsrum) i Kirkenes, där man visar en kort film från andra världskriget, temperaturen i grottan ligger på + 5 grader året om (filtar finns). Sen tar vi oss vidare till hamnen och Hurtigrutten, för avfärd med fartyget MS Richard With till Tromsö.  Vi kommer passera Vardø, Båtsfjord och Berlevåg (där Norges mest kända manskör finns, ni kanske sett filmen). Ombord serveras lunch strax efter avgång och på kvällen middag. På fartyget finns flera klassiska salonger och ett panoramadäck där man kan njuta av den fantastiska utsikten över den norska naturen.

 • Dag 15 Hurtigruten – Tromsø

  Heldag ombord på Hurtigruten som inkluderar frukost, lunch och middag. Vi passerar orterna Honningsvåg, Havøjsund, Hammerfest, Øksfjord, Skervøj innan vi anländer Tromsø innan midnatt. I Honningsvåg erbjuds utflykt till Nordkap-klippan (mera information närmare inpå avresan). I Tromsø blir vi mötta med buss som tar oss till vårt hotell, Hotel Thon, för 2 nätters inkvartering.

 • Dag 16 Tromsø

  Tromsø beskrivs som en modern arktisk studentstad där natur och kultur går hand i hand. Staden är huvudsäte för Arktiska rådet som är ett internationellt forum för samarbete mellan regeringarna i de åtta arktiska länderna (Danmark m Grönland o Färöarna/Finland/Island/Norge/Sverige/Kanada/ Ryssland/USA) och sex organisationer för ursprungsfolk. Verksamheten är inriktad på skydd av den arktiska miljön, hållbar utveckling och förbättring av de arktiska invånarnas ekonomiska, sociala och kulturella välstånd.
  Under dagen i Tromø har vi förmiddagsprogram när vi ser de största sevärdheterna Ishavskatedralen och Fjellheisen, en linbana som går upp till Storsteinen, 421 m ö.h. på Fløyfjellet, där man har utsikt över staden och de omkringliggande öarna.  Lunch på egen hand och eftermiddagen programfri för egna strövtåg och aktiviteter.

  Vi samlas igen till kvällen då vi gemensamt promenerar till närliggande restaurangen Emmas Drømmekjøkken, för avskedsmiddag. Malcolm summerar resan och vi kan tillsammans gå igenom våra reflektioner, tankar och upplevelser från rundresan.  

 • Dag 17 Tromsø – flyg till Stockholm

  Vi äter frukost i lugn och ro. Förmiddagen till egen disposition. Vi checkar ut från hotellet kl.12.00 och  bussen kör oss till flygplatsen för hemresa med flyg. Avresa med SAS till Stockholm, kl.16.15-18.05.

Resans höjdpunkter

 • Mannerheimsmuseet Helsingfors
 • Sommarstaden Borgå
 • Runda tornet i Viborg
 • Besök till Kizji-ön, Petrozavodsk
 • Besök till Solovki/ Solovetskij-öarna
 • Upplev de ryska arktiska städerna Archangelsk och Murmansk
 • Kirkenes – Nordnorges pärla på gränsen till Ryssland
 • Hurtigruten – Kirkenes till Tromsø
 • Vackra Tromsø belägen vid vattnet

Karta

Resfakta

Reslängd 17 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 12/7
Pris Från 57 500 kr
Enkelrumstillägg 8700 kr
I priset ingår
 • Båtresa med Viking Line Stockholm - Åbo del i utsides tvåbäddshytt kategori A
 • Flyg hem till Stockholm från Tromsö med SAS
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Ciceron på resan är Malcom Dixelius som medföljer under hela resan
 • Lokala guider
 • En natt ombord på Viking Line, del i utsides tvåbäddshytt kategori A, inkl. frukost
 • Fjorton nätter på 3-4 stjärniga hotell, del i dubbelrum inkl. frukost
 • En natt på Hurtigrutten i grundpriset ingår del i insides tvåbädds hytt med delat badrum, inkl. helpension
 • Fjorton luncher exkl. måltidsdryck
 • Tio middagar exkl. måltidsdryck
 • Visum till Ryssland (info. kommer närmare avresa)
 • För resenär i enkelrum är hytt för eget bruk inkluderat i tillägget

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillägg
Tillägg ej prenumerant 2000 kr
Resplan

Dag-för-dag program
• Dag 1         Stockholm – avresa med båt till Åbo
• Dag 2         Åbo – Helsingfors - Borgå
• Dag 3         Borgå - Viborg
• Dag 4         Viborg - Petrozavodsk
• Dag 5-6      Petrozavodsk - Kem
• Dag 7-8      Kem – Solovki/Solovetskijöarna i Vita havet
• Dag 9-10    Solovki - Archangelsk
• Dag 11       Archangelsk - Murmansk
• Dag 12       Murmansk
• Dag 13       Murmansk - Kirkenes
• Dag 14       Kirkenes - Hurtigruten
• Dag 15       Hurtigruten - Tromsø
• Dag 16       Tromsø 
• Dag 17       Tromsø - flyg åter till Stockholm

Resplanen är preliminär, då inrikes flyget i Ryssland bekräftas under våren. 

Boende

12 -13/7            Ombord på Viking Line
13 -14/7            Hotel Sparre, Borgå
14 - 15/7           Hotel Viborg, Vyborg
15- 17/7            Hotel Frigate, Petrozavodsk
17 - 18/7           Hotel Prichal, Kem
18 - 20/7           Hotel Solovetskaya, Solovki
20 - 22/7           Hotel Dvina, Archangelsk
22 - 24/7           Hotel Azimut, Murmansk
24 - 25/7           Hotel Thon, Kirkenes
25 - 26/7           Ombord på Hurtigruten
26 - 28/7           Hotel Thon, Tromsø  

Resesätt Viking Line
Visum

VISUM RYSSLAND
Information kommer gå ut till alla inbokade 8 veckor innan avresa med instruktioner för visumansökan. Ryssland har infört E-visum sedan 2021-01-01. 

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Boka din resa

2022-07-12 2022-07-28 57 500 kr Viking Line Stockholm 5 Boka resa