Översikt

Vilda vackra Bretagne - med Tidningen Vi

För många av oss är Bretagne färgat av Bodil Malmstens vackra böcker i dur och moll om det keltisk-franska landskapet längst i väster – Finistère, världens ände. Här skildrar Malmsten en vardag i nickande rosors sällskap, landskap höljt i mystiskt dis och det eviga tidvattnets gång. Hon inleder sin bok ”Priset på vatten i Finistère” med raderna ”min plats ligger där jorden tar slut i Europa – fin des terres, finis terrae – Finistère”.

Så låt oss utforska denna värld och se om solen går ned i Atlanten med ett blodrött fräsande. För historieintresserade är flottans stora hamn i Brest, megaliterna i Carnac och "förhistoriens Parthenon" vid Cairn de Barnenez på landskapets västkust spännande, liksom romantiken kring de keltiska myterna om kung Arthur. Den matglade ser Bretagne som ostronens och sardinernas men även cidern och jordgubbarnas mecka. Den skönhetsälskande njuter av den rosa granitkusten, borgar, kloster, trädgårdar och flera av Frankrikes vackraste byar. Oavsett vilken orsak du har för att besöka landskapet gör vi en omtumlande innehållsrik odyssé genom dess vackra och varierande landskap, ser bildsköna små städer och dyker ned i dess historia. Från Cancale och Saint Malo i norr till Morbihan vid Vannes i syd – från Pointe de Corsen och Brest i väst till Nantes i öst.

Din ledsagare under färden är vår Frankrike-expert Annette Larsson ackompanjerad av kunniga engelsktalande lokala guider.  Bekvämt boende på mellanklasshotell i Dinan, Brest och Vannes.

Reseprogram

 • Dag 1 Bretonska städer, små som stora, och slussar

  Vi ankommer till Rennes via Amsterdam under dagen. Här möter vi vår privata buss för att ta oss norrut mot korstågsriddarnas stad Dinan vid floden Rance där vi bor två nätter. Under färden stannar vi till i den bildsköna bokstaden Becherel som kallas Frankrikes Hay-on-Wye med femtontalet bokhandlare i den lilla staden. Längs de smala gatorna i floden Rance dalgång ligger de gamla vävarhusen med mängder av bokaffärer samt antikhandlare med nya och gamla böcker, pocketböcker och serietidningar, samt kalligrafi och bokbindning. Becherels vackra gamla kvarter byggdes upp kring en 1100-talsborg men det var först på 1500-talet som staden växte och byggdes upp av förmögenheterna från linne och hampa-väverierna. Här är det fint att strosa på små gator med minnen från väveriernas dagar då de kvalitativa tygerna blev till segel, som längs rue de la Filanderie från de gamla vallarna genom Thaborträdgården och till vackra Place des Anciennes Halles. Mest förtjusta brukar besökaren bli över det fina femtonhundratals diligensreläet Hostellerie de l´Ecu de Laval, som ligger vid det som en gång var den medeltida marknadsplatsen.

 • Härifrån tar vi oss till en intressant inblick i slussarna på, den totalt åtta mil långa, Canal d´Ille et Rance vid den lilla staden Hédé-Bazouges. Här finns nämligen hela 11 av de 48 slussar som kanalen har och som byggdes för att överbrygga en höjdskillnad på 27 meter. På den korta sträckan om drygt två kilometer ligger slussarna som ett pärlband med endast 200 meters mellanrum. En vacker plats där organisationen Art aux Champs har konstinstallationer med skulpturer, tavlor och fotografi i det fria. Vid varje sluss ligger ett slusshus från Napoleon-eran som byggdes 1804 – 1816 under den första delen av kanalbygget. Dessa skiljer sig markant från de slusshus som ligger nära ändstationerna av kanalen nära Dinan och Rennes som byggdes under den andra fasen mellan 1822 – 1832.

 • Efter över tvåhundra år av planer att göra en farbar kanal för transporter av gods mellan Engelska kanalen och Atlanten beslutade Napoleon Bonaparte, juni 1804, att kanalen skulle byggas. Engelsmännens ständiga blockader av Bretagnes hamnar och regionens usla transportvägar skulle nu äntligen överbryggas. Det tog 28 år att bygga kanalen, som skulle länka samman floderna Vilaine vid Rennes och Rance vid Dinan för en farbar led från Saint Malo till Pénestin vid Atlanten, i två faser med sex års uppehåll. Så många som 1 400 dåligt betalda arbetare arbetade samtidigt med kanalen i perioder och under en tid även ett hundratal spanska krigsfångar. Invigningen den 28 oktober 1832 skulle dock aldrig upplevas av Napoleon Bonaparte pga av hans förvisning och död på ön Santa Helena.
  Efter invigningen var flodpråmar de vanligaste fartygen där de kunde hissa segel på floderna och genom kanalsträckningen drogs flodbåtarna av hästar, åsnor eller oxar med en hastighet av 20-30 km per dag. Det sista fraktfartyget passerade genom kanalen 1972 efter flera års nedåtgående trend efter tågets entré i landet på 1800-talets slut, bättre vägar, för stora fraktfartyg och kanalens lilla storlek. Idag njuter semesterfirare på cykel, till fots eller med fritidsbåt av kanalen. Kanalens och slussarnas historia och livet som slussvakt presenteras på museet Maison du Canal.

 • Förtjusande Dinan väntar oss i försommarkvällens förtrollande ljus. Vid ankomsten till Dinan checkar vi in på vårt hotell och tar vi en orienteringspromenad i den gamla stadsdelen med välbevarade månghundraåriga korsvirkeshus. Vid foten av stadsklippan flyter floden Rance och mycket av den medeltida hamnens miljö är bevarad. Stadens tidigaste slott finns avbildad på Bayeuxtapeten från 1066 som platsen där hertig Williams riddare slåss mot Dinans män. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Sjörövarnas Saint Malo - ostronbankarnas Cancale - fortet vid havet

  Sjörövarnas och korsarernas stad Saint Malo är ännu omgiven av sina mäktiga ringmurar i ren granit, som skyddar mot Atlantens vågor längs det man myntat Frankrikes Smaragdkust. Vaubans murar var det enda som förblev helt intakt när åttio procent av stadens byggnader skadades svårt under Andra Världskriget, men innerstaden har byggts upp igen på ett föredömligt sätt. Den del av staden som kallas Intra-Muros myllrar av butiker och restauranger, populärt bland annat beroende på färjetrafiken med England och Jersey. Härifrån kom de kända fribytarna René Duguay-Trouin, Robert Surcouf, författaren René-Auguste de Chateaubriand och upptäckaren av Kanada - Jacques Cartier, som utmärkte sig och berikade sig genom att med kungens sigill plundra fiendeskepp och de byggde sig fina residens, malouinières, med stora ägor.

 • Ostronbankarnas Cancale är vida känt över hela världen för sina fina ostron och vid en av ostronbankarna får vi veta allt om odlingen och provsmakar ett ostron med ett glas vitt. Du har lunchpaus på egen hand i den charmerande ostronstaden.

 • Vi fortsätter mot ytterligare en fin kulturstad vid havet – Dinard, vars lockelsekraft varit stor alltsedan från antiken. Idag är det en elegant stad med fina promenaden Clair-de-Lune kantad av uppvuxna ceder och palmträd mot stadsdelen Pointe du Moulinet med sina berömda, sjönära fortifikationer och slott. På 1800-talet var Dinards strander fyllda av den engelska aristokratins crème de la crème. Det milda klimatet lockade mängder av välbeställda till en elegant stad med Belle époque-arkitektur, inspirerad av italienska palatsvillor, stenhus från Yorkshire och Ludvig XIII-paviljonger.

 • Dagen avrundas i naturområdet sydost om Cap Fréhel med oändliga vyer mot det smaragdgröna havet. Om somrarna blommar trift, ginst och ljungväxter bland svirrande sjöfågel. Vårt mål är inte själva kapet utan det imponerande befästa slottet Chateau de la Roche Goyon, som byggdes 1350-1380 av far och son Goyon under ett av de otaliga krig om makten som drabbat denna kust. Innan kanonen uppfanns var slottet ointagbart. I slutet av 1600-talet konfiskerades befästningen av Ludvig VIX och det blev ombyggt enligt principer av arkitekten Vauban för att vara del av försvaret av Saint Malo liksom av den omkringliggande kusten och bukten. Vi tar oss in över två vindbryggor som skyddar den del av slottet som beboddes och vi imponeras av skyddsvallarna och borgen.

 • Inte långt härifrån ligger den uppvuxna och fantasifulla trädgården Ker Louis i romantisk engelsk stil. Alla växter skall locka våra sinnen och varje sort är utvald för sin möjlighet att locka i alla årstider, som kontinuerligt blommande, dekorativt bladverk, vacker bark och väldoft, så att det alltid skall finnas något året om. Louis Tranchant påbörjade trädgården 1980 och ker betyder hem på bretonska. Louis arbetade för att bygga trädgårdens höjdpunkter från huset och nedför sluttningen. Varje böj av trädgården ger nya perspektiv och trädgården smälter in i det omgivande landskapet på ett magnifikt vis. Louis följde engelska trädgårdsarkitekten Gertrude Jekylls trädgårdsprinciper och trädgårdens grunder är kring rosor, surjordsälskande växter samt perenner i mjuka pasteller som bryts av då och då av starka varma färger. Här finns även en japansk zen-trädgård och en sjö. Här finns trehundra sorters rododendron, tvåhundrafemtio kamelior, hundra arter rosor, många hortensior och magnolior, dekorativa lönnar samt mängder av Prunus-arter som oftast väljs för sin vackra bark och den oemotståndliga vårblomningen. Efter en ljuvlig promenad runt är det dags att återvända till Dinan med middag på hotellet.

 • Dag 3 Den Rosa Granitkusten - Ploumanach - Brest

  Denna dag njuter vi åter av den bretonska kusten under en lång men innehållsrik dag. Det typiska för denna kustlinje är att den är starkt sönderskuren av breda flodmynningar som skär djupt inåt land som små fjordar. Vägen går som regel en bit inåt land och därifrån gör vi avstickare ut mot kusten för att beundra de märkliga klippformationer som finns på många ställen. Vårt första mål är Moncontour. Den befästa medeltida staden Moncontour var till en början uppförd som skydd åt Penthièvres huvudstad Lamballe. Uppförd på en klippig udde omgiven av två floder skyddades invånarna av solida vallar och elva medeltida torn som idag fyller åskådaren med beundran. Vi strosar längs smala gator där en gång handelsexporten av linne- och hamptyger, "le berlingue", till Indien och Sydamerika gjorde trakten välbärgad och det syns i de vackra utsmyckade husen. Längst uppe på toppen av staden tronar den vackra kyrkan och under orostider övervakade staden de två dalgångarna söder om Saint-Brieuc. Dagens lugn är stick i stäv med historiens brutala vardag med mängder av slag och krig om det strategiskt belägna området som de bretonska lorderna av Penthièvre bevakade. Från det bretonska successionskriget på 1300-talet och 1400-talets slutgiltiga konflikt mellan det bretonska hertigdömet och den franska kungen till 1500-talets religionskrig. När den dåvarande bretonske ärkehertigen tog sida mot kung Ludvig XIII beordrade denne sina trupper att Moncontour skulle jämnas med marken. Så blev turligen inte fallet.

 • Den rosa granitkusten bjuder på ett surrealistiskt landskap av mjukt rundade stenformationer, glittrande rosa klippor och branta klippor vid en vild kust. Vi besöker Ploumanac´h som är pärlan längs kusten med sitt vackra medeltida kapell som ligger halvvägs inbyggt i klippan.

 • Här längs kusten med de väldiga tidvattenkontrasterna ligger den megalitiska fyndplatsen Cairn Barnenez – med stenformationer som är daterade till 4.500 – 3.500 före Kr. Smeknamnet förhistoriens Parthenon känns passande när vi ser det suggestiva landskapet.
  Vi fortsätter till kullerstensgatornas Morlaix med sina timrade 1500-talshus som vackra Maison de la Reine Anne och tobaksfabriken från 1700-talet. Morlaix mest kända landmärke är annars den stora tågviadukten i två våningar från 1863 då tåglinjen Paris – Brest byggdes. Den har ett spann på närmare 60 meter ovan kajerna, bombades av RAF 1943, men är återuppbyggd. Mynt som hittats i närheten antyder att området var ockuperat av romarna och kallades Mons Relaxus. Grevarna av Léon hade makten här periodvis under 1100-talet men utmanades av hertigarna av Bretagne. Morlaix var även i engelsmännens klor vid två tillfällen. Utanför staden i bukten med samma namn odlas mycket ostron och Morlaix fiskehamn är en viktig arbetsgivare, en gång dessutom den största hamnen i Bretagne.

 • Härifrån reser vi till Landerneau, en attraktiv stad som också vuxit upp med rikedomarna från köpmän i linne, läder och hantverk. Här spänner 1500-talsbron Rohan över floden Elorn där du kan se bron med sin mörka, skifferbelagda yta och insupa atmosfären av den dekorativa 1600-talsarkitekturen. De stora husen i varmt gul Logonna-sten från 1600- och 1700-talet vittnar om hantverkares och köpmäns rikedomar. Stadens centrum har mängder av butiker och det var här som en viss Monsieur Leclerc etablerade sitt första varuhus 1949. 
  Vi avrundar en lång och innehållsrik dag med att ta oss in till hamnstaden Brest för att få en guidad tur och därefter installera oss på ett mellanklasshotell här. På kvällen väntar en gemensam middag.

 • Dag 4 Vyer vid Världens ände – jordgubbsromantik och cider

  Vi skall resa ut till landets mest västliga punkt, Pointe de Corsen, för att njuta av vyerna, vinden och sjöfåglarnas svirrande. Många länder har sitt "lands ände" – men Finistére kallades Pen Ar Bed av kelterna och det betyder inte lands ände, utan tvärtom, dess begynnelse. I närheten ligger Kerloas-menhiren som är 9,50 meter hög o h landmärke för seglare. Vid den västligaste punkten av kontinenten, Pointe Corsen, ger besökaren vyer över den nedåtgående solens land med övärlden utanför kusten och fyren vid Plouarzel.

 • Vidare till Plougastel där man en mycket romantisk bild av stadens stjärna i röd klänning, strödd med diamanter och insvept i en förtrollande parfym. Här odlas nämligen landets mest delikata jordgubbar och här framställer man allsköns läckerheter med jordgubbe med kärlek i Breizh. Vi provsmakar givetvis! Allt sedan romersk tid har smultron varit hyllade och älskade här. Bretonerna började odla scharlakanssmultronet från dagens Virginia under 1500-talet och som var större i storlek. Runt 1720-talet reste militäringenjör Amédée-François Frézier tillbaka från sitt uppdrag i Sydamerika och med sig hade han fem plantor av jättesmultron, Fragaria chiloensis, från Chile. Eftersom alla fem plantorna var honplantor blev det till hans stora besvikelse ingen frukt. Men så kom man på att plantera dem bredvid det vanliga scharlakanssmultron så att den kunde pollinera det amerikanska och frön från en sådan korsning gav upphov till vår jordgubbe, Fragaria x ananassa runt 1730-1740 utanför Brest, i Bretagne i nordvästra Frankrike. Här fick man även fram de första remonterande jordgubbarna år 1866. Många jordgubbsodlingar sköts ekologiskt vilket är viktigt eftersom skördarna är beroende av pollinerande humlor.

 • Du har möjlighet att strosa runt och köpa lunch på egen hand innan vi färdas vidare.
  Vid det romanska klostret Daoulas har augustinermunkar likväl som fransciscanernunnor odlat medicinalplantor och örter i den närbelägna klosterträdgården, beläget mot havet – alltsedan 1100-talet genom revolutionen och vidare in i 1800-talet och vi ser nyfiket på de många arkitektoniska stilar som blandats på plats. Inspirerad av medeltida sedvänjor har denna trädgård i flera etager fler än 250 olika varianter, terapeutiska, aromatiska örter och exotiska plantor. I området strosar fåren fridfullt i sina hägn och vi njuter av vyerna innan det är dags att fortsätta till Crozonhalvöns ort Telgruc-sur-Mer för att lära oss mer om bretonsk cider på Cidrerie de Rozavern, från plock till press samt provsmaka resultatet.

 • Cidrerie de Rozavern drivs av Scouarnec och Nicolas Mazeau som tillverkar tre sorters cider; söt-bittra Finisterrae, den söta Soñj och torra Fleur d'Laber. Gården producerar även vinäger och äppelmarmelad, juice samt Lambig, en destillerad torr cider som är lagrad två år på ekfat. Dessutom gör man den goda Pommeau, en blend av cider, juice och Lambig. Det starka länken till det keltiska arvet gör sig gällande även i arvet med cider.

 • När vi färdas vidare längs kusten hamnar vi i sardinhamnen Douarnenez, staden där mången sjöman och kvinnlig fabriksarbetare har bott och kämpat för sina rättigheter under sardineran. Vi möter vår guide som tar oss genom myllret av små gator och kvarter som myllrade av liv och doft i de många sardinernas tidevarv.
  Tillbaka till Brest för att äta middag och få en god natts sömn efter en innehållsrik och utdragen dag.

 • Dag 5 Charmerande Quimper och Vannes vid Morbihan

  Bosättningen Quimper dokumenteras första gången under romersk tid och år 495 blev det ett biskopssäte och huvudstad för det gamla grevskapet Cornouailles. Den rustika, konst- och historierika staden är nu en av landets pärlor och den forna Cornouailles-regionen är Bretagnes mest traditionstyngda. Här frodas en distinkt bretonsk-keltisk kultur vilket givetvis även syns i stadens namn – det bretonska namnet kemper, är samma som det walesiska cymer som betyder sammanflöde (mellan floderna Le Steir och L´Odet). Staden är även utnämnd som en av landets blomsterstäder med vissa krav på blomsterutsmyckning av såväl kommun som privatpersoner. Här är det skönt att strosa längs kajerna, över 1800-tals gångbroarna och njuta av Gamla stans, Vieux Quimper, fina historiska hus, som Maison des Cariatides eller Rue de Sallé 10 med flera, längs kullerstensklädda, medeltida smågator. Här finner du många crêperier, ciderhus, halvtimrade hus och butiker.

 • Stadens gotiska mästerverk; Saint Cotentin-katedralen är en av dess absoluta höjdpunkter och döpt efter stadens förste biskop. Arbetet med katedralen påbörjades på 1100-talet och fortsatte i omgångar under 1400-, och 1800-talet. De färgade glasfönstren är superba och ävenså de två restaurerade spirorna på 76 meter. Här föddes den populära Quimper-keramiken i naiv och färggrann stil. Quimperfajansen – den tennglaserade keramiken, har anor från 1690.

 • Quimpers konstmuseum har en verkligt fin samling verk konst. Bakom väggarna på en italienskinspirerad palatsfasad från 1800-talet döljer sig en helt nybyggd interiör med konst från 1300 – 2000-talen. Här samsas verk av François Boucher, Jean-Baptiste-Camille Corot, Jean-Baptiste Oudry och Peter Paul Rubens med Pont-Aven-skolans konstnärer Émile Bernard, Maurice Denis, Georges Lacombe, Maxime Maufra och Paul Sérusier samt verk av Auguste Boudin, Tal-Coat och Max Jacobs med flera. Under dagen finns möjlighet att köpa lunch på egen hand.

 • En stor del av rikedomarna som Europas länder tillskansade sig för att bygga upp samhällen och försköna dem, kom direkt från de ostindiska kompaniernas handel med Amerika och Asien. Så även för Frankrike och från Bretagne gick många fartyg. I staden Port-Louis ligger Compagnie des Indes, ett museum som ger oss en bild av handeln, en extraordinär maritim handel på jakt efter exotiska varor blandat med drömmar om landerövringar. Här i stadens citadell stiftar vi bekantskap med hur livet kunde vara ombord dessa fartyg och deras handelsposter Pondicherry och Kanton.
  Härifrån färdas vi till Vannes där vi skall tillbringa resans avslutande två nätter på bekvämt mellanklasshotell, Escale Oceania med gemensam middag.

 • Dag 6 Magi i Morbihan

  Befästa Vannes är huvudort i området Morbihan, en attraktiv stad med historia, trevlig marina och medeltida kvarter längs trädkantade kajer. Vannes ligger i den stora Morbihanbukten, egentligen ett litet innanhav kantat av vackra små kuststäder med privatbåtsmarinor. Vi inleder dagen med en busstur västerut till fiskestaden Port Saint Goustan som hade sin storhetsperiod på 1600-talet för att stanna och njuta bland kullerstensgator och historiska hus vid havet.

 • Inte långt härifrån ligger landets mest berömda megalitiska fyndplatser, Carnac, som är skyddat som nationellt historiskt monument sedan 1830. Nya studier har påvisat länkar mellan dessa historiska platser och utvecklingen under stenåldern från kringvandrande samlar- och jägar-samhällen till fast bosatta. Rader av menhirstenar markerar vägen in till ett heligt område och dolmen-stenarna menas ha en begravningsfunktion.

 • Vi intar gemensam lunch i lilla Sarzeau, söder om bukten för att sedan göra en kryssning längs kusten från Port-Navalo ut en bit runt Rhuys-halvön. Vid återkomsten skall vi utforska de mytomspunna marsklanden där Domaine de Suscinio ligger. Här låg ett munkkloster som hertigarna av Bretagne, Jean I - Le Roux, släkt med kung Philippe Auguste av Frankrike, byggde om på 1200-talet till ett befäst slott. Från 1240 skapade hertigfamiljen sitt hem här med en stor skogs- och jordbruksfastighet. 1458 övergick egendomen till kung François II och när denne dog utan arvingar togs Suscinio snabbt i anspråk av Ludvig XI som ville infoga Bretagne i Frankrike och dennes trupper erövrade slottet 1491. Under den franska revolutionen plundrades det då redan nedgångna slottet och användes som stenbrott. Först 1965 påbörjades restaureringen av slottet som nu saknade tak, fönster, dörrar, vallgrav och vindbrygga, för att idag återskapats enligt sitt ursprungliga skick. Retur till Vannes och vårt hotell för gemensam middag.

 • Dag 7 Rochefort-en-Terre - Nantes

  Tvåtusenåriga Vannes väntar på oss för upptäckter till fots och vi upptäcker denna intressanta stad. När vi checkar ut från vårt hotell väntar en annan pärla till by i hjärtat av Morbihan. Tronandes på en klippa sprungen ur ett hed- och skogslandskap ligger Rochefort-en-Terre, utnämnd som en av landets vackraste byar. Överallt dekoreras stadens gator och husväggar med blommande pelargon samt murgröna. På kullerstensgator ligger trevliga butiker, kyrkor som Notre-Dame de La Tronchaye och herrehus. Den romantiska slottsruinen från 1100-talet vars omkringliggande byggnader användes av den karaktärsstarke amerikanske konstnären Alfred Klots som samlingspunkt för konstnärer från hela världen under tidigt 1900-tal.

 • Härifrån reser vi mot Loire och Nantes vid Loirefloden. Tvärs över Loire-Atlantique ligger den färgstarka stadsdelen Trentemoult – idag införlivad i Nantes storstad och som erbjuder en spännande scenförändring från stadens övriga delar. I denna gamla fiskeby från förr ligger färgglada trevåningshus i olika starka färger med röda tegeltak. 

 • Prunkande trädgårdar och palmer kantar hamngatan Quai Marcel Boissard som lockar med bistroer, crêperier och kaféer. Fiskmåsarna cirklar ovanför fiskebåtarna och här står schweiziske konstnärens Roman Signers sju meter höga konstinstallation av en pendel, som markerar varenda sekund. Vi äter gemensam lunch här och reser direkt till flygplatsen för kvällsflyget från Nantes tillbaka till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • De många vackra bretonska byar och städer som ligger längs vår rutt
 • Megalitiska fyndplatserna Cairn Barnenez och Carnac
 • Den rosa granitkusten och Finistéres landskap
 • Morbihanbukten och båttur mot Suscinio i Södern

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 26/5
Pris Från 30 990 kr
Specialpris Prenumeranter på Tidningen Vi har 1.000 kr rabatt
Enkelrumstillägg 4490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Rennes via Amsterdam, Nantes – Stockholm via Amsterdam
 • Flygavgifter
 • Klimatkompensation genom Zeromissions projekt i Kenya eller Tanzania
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sex nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Sex frukostar
 • Sex middagar
 • En lunch
 • Provningar av ostron, jordgubbar och cider
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande lokalguider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Boende

Två nätter på mellanklasshotell Best Western Armor Park, Dinan
Två nätter på mellanklasshotell Hotel Kyriad Brest, Brest
Två nätter på mellanklasshotell Escale Oceania, Vannes 

Resesätt KLM/Air France

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Resan innehåller långa dagar till fots i långsamt tempo och i buss för att upptäcka Bretagnes kultur och natur. Hela leder, en normal grundkondition och upptäckarlusta borgar för en fin upplevelse av ett rikt kulturellt landskap.  

Boka din resa

2023-05-26 2023-06-01 30 990 kr KLM/Air France Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa