Översikt

Följ med Malcolm Dixelius till Vrakkusten

Häng med oss till Vrakkusten! Få svenskar vet om att Smålandskusten, Kalmar sund och vattnen kring Öland förmodligen hyser fler skeppsvrak än någon annan plats på jorden. I tusen år har sjöfarare, handelsmän och krigsfartyg passerat dessa vatten och mött sitt öde där. En bidragande orsak är att gränsen mellan Sverige och Danmark gick strax söder om Kalmar under stormaktstiden, en annan är att Sverige skeppade malm till Tyskland under båda världskrigen. Sjöslag och torpederingar har därför lämnat vrak, som ligger tätt på havsbotten. Östersjöns syrefria bottnar har en enastående förmåga att bevara vrak för eftervärlden. Ciceron på resan är dokumentärfilmaren Malcolm Dixelius, som regisserat och producerat flera filmer om kända vrak, bland annat för National Geographic Channel. Utdrag ut filmerna kommer att visas under bussresan.

 Historiska Resor kan nu erbjuda en exklusiv resa som tar oss med till de historiska ögonblick och katastrofer som lämnat dessa spår efter sig. I resan ingår en visning av lämningarna efter Kronan, som exploderade under ett sjöslag utanför Öland 1676. Föremålen är från det som kallats världens största marinarkeologiska utgrävning och finns på Länsmuseet i Kalmar. I Västervik finns en nyare utställning över Erik XIV:s regalskepp Mars, som bordades och sjönk 1564. Vraket återfunnet så sent som 2011. 

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa Stockholm

  Vi avreser från Cityterminalen i Stockholm på morgonen och tar oss söderut på E4 mot Småland. Vår färdledare Eva-Lena välkomnar oss ombord och vår ciceron Malcolm håller föreläsning på bussen och visar även film om det vi ska se under resan. När det närmar sig lunch stannar vi till vid Tindereds Lantkök där vi tar paus och äter vår lunch.

   

   

   

   

    

 • Kalmar

  Kalmar är en av Sveriges äldsta städer. Under medeltiden var staden ett gränsfäste mot Danmark, en betydande handelscentrum, hamn och en av landets större städer. Flera strider om herraväldet över Sverige utkämpades i Kalmars närhet. Den kanske viktigaste poitiska händelsen under medeltiden var bildandet av Kalmarunionen 1397 mellan Sverige, Norge och Danmark. Drottning Margareta låg bakom unionen som förenade länderna med en gemensam regent och utrikespolitik och som kom att bli en motvikt till den tyska Hansan. Med Gustav Vasa som kung i Sverige upphörde unionen formellt 1523. Efter freden i Roskilde 1658 upphörde Kalmars strategiska betydelse när Danmark avträdde Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän. Kalmar Slott förlorade sin roll som gränsskydd och försvarsborg. Kalmar har än idag flera storslagna byggnader som minne från sin storhetstid och staden klarade sig hyfsat från den rivningshysteri som fanns i många svenska städer på 1960- och 1970-tal. Till senare tiders sevärdheter hör Ölandsbron, som invigdes 1972. Ölandsbron är över 40 meter hög och fullt synlig över stora delar av staden. Den var med sina 6072 meter under lång tid Europas längsta bro. En känd politiker från staden är vår socialminister Lena Hallengren, mycket i ropet i dessa dagar och ofta i TV.  

 • Visning Kalmar Slott

  Väl framme i Kalmar börjar vi med att besöka Kalmar Slott och får en visning av paradvåningen. I slutet av 1100-talet byggdes ett försvarstorn, en kastal, där Kalmar Slott nu ligger. Tornet byggdes till skydd mot sjörövare och andra fiender. Magnus Ladulås lät i slutet av 1200-talet bygga en borganläggning runt kastalen. Borgen var då Sveriges modernaste fästning. Slottet fick sitt nuvarande utseende under Vasakungarna Gustav Vasa, Erik XIV och Johan III. Under lång tid var slottet en stark försvarsanläggning genom sitt strategiska läge, eftersom gränsen mot Danmark gick söder om Kalmar och Skåne, Blekinge och Halland var danskt fram till 1658. 

  Därefter åker vi till vårt hotell, Clarion Collection Hotel Packhuset där vi checkar in på våra rum med utsikt över vattnet. På kvällen har vi gemensam måltid på hotellet.  

 • Dag 2 Kalmar Länsmuseum

  Efter frukost och utcheckning tar oss bussen till Länsmuseet där vi ska få en visning av Regalkeppet Kronan-utställningen av experten Lars Einarsson.

    

 • Regalskeppet Kronan

  Regalskeppet Kronan kölsträcktes den 27 oktober 1665 på Skeppsholmen i Stockholm och gick av stapeln den 31 juli 1668. När Kronan byggdes var hon ett av världens allra största fartyg. Skeppet konstruerades av engelsmannen Francis Sheldon d.ä. och byggdes som ett tredäckat linjeskepp i det engelska manéret med tre hela kanondäck. Kronan var ämnad att föra 550 man sjöfolk och 300 knektar,  var 53 meter lång och ca 13 meter bred, djupgåendet var beräknat till 6,2 meter och deplacement ca 2 300 ton.

   

 • 1676 Kronan sjunker

  Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Kronan under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Skeppet kantrade i den hårda sydvästvinden när man skulle vända mot fienden, sannolikt beroende på att man minskat för lite på segelsättningen. Drabbningen skedde 6 km utanför byn Hulterstad på sydöstra Öland. Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Av den 850 man starka besättningen överlevde endast ett fyrtiotal. Kronan hade seglat ett antal år utan några större missöden men det som nu kom att föra Kronan till sin undergång var en rad felaktiga bedömningar, p g a "den mänskliga faktorn". 

   

 • Öland och vidare till Västervik

  Efter vårt besök på museet tar vi bussen över bron till södra Öland. Vi börjar med att äta lunch på Allégården i Kastlösa. Sedan åker vi över ön till den östra sidan och besöker Hulterstad kyrka där det finns ett minnesmärke och där människor 1676 kunde stå uppe i kyrktornet och se på drabbningen till sjöss. Hulterstad är beläget vid Alvaret så vi kan få en utblick över det karga landskapet. Vi tar oss sedan tillbaka över bron och norrut till den lilla charmiga kuststaden Västervik. Här checkar vi in på Hotel Slottholmen (Björn Ulveaus hotell) beläget vid hamnen och på kvällen intar vi vår middag på hotellet. 

    

 • Dag 3 Västerviks Museum - Mars Makalös

  Efter frukost och utcheckning promenerar vi till närbelagda Västerviks Museum där vi ska få en visning av Mars-utställningen. Västerviks museum ligger på Kulbacken och är framförallt ett sjöfartsmuseum. I utställningen Mars Makalos - det marina 1500-talet berättas historien om krigsfartyget Mars, som sjönk i brinnande sjöstrid utanför Ölands norra udde 1564. Fartyget var ett av flottans största fartyg. Det var kung Erik XIV som var uppdragsgivare och skeppet byggdes vid Björkenäs skeppsgård norr om Kalmar. Hon kölsträcktes 1561 och seglade påföljande sommar till Stockholm där hon bestyckades med 120 kanoner och gjordes klar för strid. Redan vid det första slaget bordades hon, tog eld, exploderade och sjönk den 31 maj 1564 med ca  900 man som följde med ner i djupet. Sommaren 2011 påträffade ett dykarteam ett stort vrak och det identifierades så småningom som Erik XIV: flaggskepp Mars. Genom vrakplatsen kan vi lära oss mera om hur manskap, befäl och högsta ledning av fartyget levde ombord, vilka verktyg, redskap och personliga tillhörigheter de använde.     

 • Rundvandring Västervik och hemresa

  Efter lunch tar oss bussen mot centrum där vi ska göra en rundvandring med guide och bli informerade om stadens historia bland annat med de typiska båtsmanstorpen. År 1452 gjorde danska flottan en plundringsräd längs svenska östkusten och Västervik brändes ned varefter man fick återuppbygga sin stad igen. Den hade kort tid dessförinnan flyttats från sin gamla plats inne i Gamlebyviken och låg nu närmare Stegeholms slott. 1677 drabbades staden återigen av en förödande brand och fick 1678 en ny stadsplan, en rutnätsplan som är den äldsta bevarade. Staden hade hamn och varvsverksamhet. I staden finns fortfarande de gamla båtsmansstugorna, där kronans militära sjömän och deras famlijer bodde i husen från 1740-talet och framåt, idag är de byggnadsminnesmärkta. Västerviks stad ombildades vid kommunreformen 1862 till en stadskommun och är sedan 1971 centralort i Västerviks kommun. 

  Vi tar oss sedan norrut och stannar till längs vägen för eftermiddagskaffe innan vi ställer kosan åter mot Stockholm.      

       

 • Viktig information om bussresor i Sverige med Historiska Resor

  Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

  Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Resans höjdpunkter

 • Besök till Kalmar Slott
 • Kalmar Länsmuseum med Regalskeppet Kronan-utställning
 • Öland - Alvaret och Hulterstad kyrka
 • Västerviks Museum med skeppet Mars Makalös-utställning
 • Stadsrundtur Västervik

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 25/8
Pris Från 9 450 kr
Enkelrumstillägg 1 200 kr
I priset ingår
 • Buss Stockholm – Kalmar - Västervik t/r
 • Ciceron Malcolm Dixelius är med oss hela vägen
 • Färdledare Eva-Lena Lönnqvist medverkar under resan
 • Inkvartering på Clarion Hotel Packhuset i Kalmar, 1 natt inkl frukost, del i dubbelrum Dubbelrummen har balkong mot vattnet, enkelrummen har utsikt mot vattnet
 • Inkvartering på Hotell Slottsholmen i Västervik, 1 natt inkl frukost, del i dubbelrum
 • Måltider, 3 luncher och 2 middagar, 1 kaffepaus, exklusive dryck.
 • Visningar och entréer enligt program

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt Buss
Deltagarantal

Min 16 personer - max 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Boka din resa

2021-08-25 2021-08-27 9 450 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa