Översikt

Andra världskriget i Italien - Monte Cassino och Mussolinis Rom

I de vackra bergstrakterna kring Monte Cassino utkämpades vintern 1943-44 ett av Andra världskrigets avgörande ”vändpunktsslag” under svåra väderleksförhållanden och i besvärlig bergsterräng.

Den amerikanske generalen Mark Clarks allierade trupper hade hösten 1943 landstigit i södra Italien och avancerat via Neapel mot Rom. Att tyskarna valde att försvara landet, trots att Italien hade kapitulerat, ledde till mycket hårda strider innan de allierade i maj 1944 slutligen bröt igenom det tyska försvaret runt Monte Cassino. Följ med på en resa i det dramatiska landskapet som de allierade var tvungna att forcera för att kunna komma fram till Rom. Den heliga staden intogs den 5 juni 1944, dagen före invasionen i Normandie. Res genom det Andra världskrigets italienska historia med vår militärhistoriske ciceron Marco Smedberg samt kunniga licensierade konst- och kulturguider i Rom.
Marcos böcker Från Sicilien till Rom, Kriget i Italien 1943-44 (2006) och hans många utbildningsresor för svenska officerskadetter till Monte Cassino borgar för en unik upplevelse av ett viktigt skede av Andra världskriget.
Vårt boende är på mellanklasshotell i Cassino samt på mellanklasshotell med strategiskt läge i Rom. Under våra gemensamma måltider njuter vi såväl av det italienska köket som av intressanta diskussioner med likasinnade reskamrater.


Om Marco Smedberg

Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör på tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Från Sicilien till Rom, kriget i Italien 1943-44 (2006). Vietnamkrigen (2008) och det moderna standardverket Första världskriget (2014). Han senaste bok heter Att leda i svåra lägen, civila chefer och militära lärdomar (2017). Marco Smedberg kommer att ta oss med till historiskt viktiga platser på Malta och på Sicilien och på ett engagerat och kunnigt sätt levandegöra händelseförloppet. Vi får bakgrunden, analyserna av vad som hände och förklaring på hur historien har påverkats.Reseprogram

 • Detta är en samarbetsresa mellan Historiska Resor och Favoritresor. Här njuter vi av det mest intressanta ur två världar - den mindre kända historien kring slutskedet av Italiens fascistregim under Andra världskriget samt de kända och älskade kulturplatserna i Rom och det magnifika klostret på Monte Cassino. Synnerligen kunniga ciceroner med såväl Marco som våra lokala svensktalande licensierade guider. 

 • Dag 1 Sverige – Gustavlinjen

  Vi ankommer till Rom för att ta oss söderut mot den strategiska Liridalen som domineras av Monte Cassino. Floden Liri rinner genom ett historiskt landskap och diktades om av såväl romerska poeter som 1800-talets romantiker som en bred, lugnt flytande, nobel flod skuggad av popplar i en vacker dalgång på sin väg mot havet. Precis vid staden Cassino flyter Liri samman med en annan flod Gari och här ligger det historiska klostret Abbazia di Montecassino, Europas äldsta kloster.

  Bortom staden Cassino flödar den strida floden Rapido. I höjd med Liridalen drogs flera italiensk/tyska försvarslinje varav den viktigaste kallades Gustav-linjen. Knutpunkten var staden Cassino som dominerades av berget Monte Cassino. Här hejdades de allierades framryckningar och under vintern 1943-44 led de stora förluster i fyra olika slag runt Monte Cassino samt längre norrut vid sant Anzio, som vi skall stifta mer bekantskap med under vistelsen.

 • Strax söder om Liridalen gör vi ett kort stopp i den lilla byn Rocca d´Evandro på berget Camino som britterna erövrade som ett förspel inför de kommande slagen. Rocca d´Evandro var ett av få samhällen som låg mitt i mellan två tyska försvarslinjer. Civilbefolkningen, kvinnor, barn och äldre fick stå ut med en intensiv artilleribeskjutning, av en sådan magnitud att en tysk generalen bestört skrev att det var det mest intensiva han hade upplevt sedan de stora slagen under Första världskriget. Vi ser även den böjda bron Ponte Corvo. Genom att Napoleon förlänade sin marskalk Bernadotte äretiteln furste av Pontecorvo och han senare blev kung i Sverige ingår Pontecorvos stadsvapen i Sveriges stora riksvapen.

  Vid ankomst till Cassino tar vi in för två nätter på fyrstjärniga hotell Best Western Rocca Cassino samt äter en gemensam middag.

 • Dag 2 Kloster, krigskyrkogårdar och punkt 593

  Cassinos ursprung kommer ur det italiska folket Volscis bosättning Casinum som sedermera hamnade under romerskt styre år 312 f Kr. Apollons tempel låg på den plats där det vördade benediktinerklostret ligger idag och åtminstone en gång under de puniska krigen passerade Hannibal nära Casinum, som ju låg längs Via Latina, romarnas väg genom Italien.

  Det kristna helgonet Benedikt av Nursia slog sig ned här i ruinerna av den romerska staden, på 500 talet e Kr, förstörde avgudabilderna av Apollon och dess hedniska altar för att helga platsen i Johannes Döparens namn. Benedikt lämnade aldrig Montecassino och grundade klostret år 529, som århundraden senare skulle döpas efter den helige Benedikt. Under dess 1.000-åriga historia har klostret förstörts fyra gånger och har återuppbyggts efter Andra världskriget 1944, "com´era, dov´era – som det var, där det var" och helgad av påve Paulus VI år 1964.

 • Dagens första stopp blir ett museum bredvid hotellet som ger en översiktbild av striderna i och runt Cassino. Sedan åker vi till den tyska krigskyrkogården som ligger mitt i anfallsterrängen för den första amerikanska offensiven mot klostret.
  Vi fortsätter sedan med buss upp till det vackra klostret som vi ägnar resten av förmiddagen åt. Efter en tjugo minuters promenad i ganska brant terräng njuter vi av vår picknicklunch uppe bakom klostret vid punkt 593 där slagets hårdaste strider utkämpades.

 • Dag 3 I gyttjan vid Anzio - mot Rom!

  Dagen inleds med en timmes busstur norrut till den pittoreska hamnstaden Anzio. Där följer vi på plats den amerikanska landstigningen som ägde rum i januari 1944. På vår vidare väg norrut stannar vi i den tyska motanfallsterrängen där deras pansarförband fastnade i gyttjan och i Velletri där amerikanerna slutligen bröt igenom mot Rom.

  Därefter kör vi vidare upp i Albanobergen och passerar påvens sommarpalats Castèl Gandolfo på väg mot vår lunch i Frascati.

 • Den mycket natursköna Lago Albano är en 6 km² stor vulkanisk kratersjö belägen i  Albanobergen, sydöst om Rom, i närheten av Castel Gandolfo som är påvens sommarpalats.
  Den vackra staden är berömd för sina ståtliga villor, lämningar från romartiden och numera även gott vin. Här låg fältmarskalk Albert Kesselrings högkvarter i villa Torlonia som dock förstördes när de allierade bombade högkvarteret den 9 september 1943. Numera återstår bara en park och vi äter en gemensam lunch i närheten innan vi fortsätter vår färd in mot Rom där vi skall bo centralt beläget på Hotel Torino i två nätter.

 • Dag 4 Bland kulturskatter i Mussolinis spår

  Idag möter vi vår licensierade guide Kristina som tillsammans med Marco kommer att visa den Eviga stadens skatter och okända historiska anekdoter. Vi får höra mer om Italien under fascismen och Mussolini, hur livet under tyskarna gestaltade sig, med bl a en tysk luftlandsättning rakt över det italienska högkvarteret varvid 35 italienska generaler tillfångatogs. För att inte tala om krigets dramatiska slutskede med bl a attentatet på Via Rasella, 23 mars 1944, då partisaner sprängde en SS-högvakt och 335 människor som avrättades dagen därpå som vedergällning. Mitt bland kulturens praktpjäser får vi höra mer om skeenden kring bombanfallet mot centralstationen och San Lorenzo-basilikan 19 juli 1943 samt bakgrunden till striderna när Italien kapitulerar i september 1943. Vidare går Marco in på planerna på de allierades luftlandsättning i Rom och stadens befrielse i juni 1944 och Mussolinis öde. Vi har även tid för egna strövtåg och äter lunch på egen hand under dagen.

  Gemensam avskedsmiddag under kvällen.

 • Dag 5 Reträtt från La Dolce Vita

  Under morgonen checkar vi ut från hotellet för att med privat buss resa ut till flygplatsen och hemresan till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Att få följa med författare och militärhistoriker Marco Smedberg längs Andra världskrigets militära befästningslinjer i vackra Italien.
 • De kulturella sevärdheterna i Monte Cassino och Rom
 • Gemenskap och trevliga samtal med likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 1/10
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg från 1.590 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Rom, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostbufféer
 • Fyra middagar
 • Svensktalande militärhistorisk ciceron
 • Svensktalande kulturhistorisk, licensierad lokalguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige – Liridalen - Pontecorvo - Cassino
Dag 2. Montecassinos kloster - museum, picknick vid punkt 593
Dag 3. Amerikanska landstigningen vid Anzio - Castel Gandolfo - Rom
Dag 4. Roms kulturskatter och historiska krigsminnen
Dag 5. Flygning Rom - Sverige

Boende

Två nätter på fyrstjärniga Hotel Best Western Rocca, Cassino
Två nätter på fyrstjärniga Hotel Torino, Rom

Resesätt Norwegian
Valuta

 Euro

Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans stadspromenader och visningar. 

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Resans besöksmål kan byta dag och tid eller bytas ut med kort varsel pga ändrade öppettider, tidsåtgång för transporter och andra oförutsedda händelser.

Boka din resa

2020-10-01 2020-10-05 18 990 kr Norwegian Stockholm 5+ Boka resa