Översikt

Andra världskrigets Normandie

Expertciceron är Frankrikekännaren Marco Smedberg, som arbetat med historiska rundresor i Frankrike. Resan är speciellt upplagd för SMB medlemmar med flyg t/r till Paris och buss den korta sträckan vidare till Normandie.

En militärhistorisk resa med fokus på andra världskriget med Invasionskusten och slaget om Normandie. Vi följer Seinedalen mot havet och passerar Rommels högkvarter. Vid kusten besöker vi bland annat Pegasus Bridge, Utah och Omaha beach, samt den amerikanska krigskyrkogården i Colleville. Vi får veta mer på invasionsmuseet i Arromanches och kanonbatteriet i Longues.  Kända platser som St Mère l`Eglise, Falaise och Mont Ormel väntar och vi följer upp hela "Slaget om Normandie" även längre inåt land.

Vår väg mot Paris blir den som de allierade styrkorna tog i augusti 1944. Längs denna dramatiska kust finns även imponerande Calvados-slott där vi gör en provsmakning och det världsberömda "tapetmuseet" i Bayeux, som skildrar Wilhelm Erövrarens invasion av England år 1066.

Reseprogram

 • Dag 1 Paris - Ouistreham.

  Vid ankomsten på Paris flygplats möter vår ciceron upp med buss. Vi ska ägna större delen av dagen åt att följa den slingrande och bitvis mycket vackra Seine-dalen ut mot havet. Precis efter gränsen till Normandie åker vi igenom vacker liten by med ett gammalt slott, La Roche Guyon, som var Rommels befälsplats sommaren 1944. Många orter utmed floden blev mycket strategiska under den tyska reträtten från Normandie. Men här finns också fina medeltida miljöer som t ex den gamla stadsdelen i Rouen. Vi korsar den breda Seinemynningen på en av Europas högsta broar med en suverän utsikt, innan vi fortsätte till Ouistreham där vi tar in på enkla men trevliga och fräscha Hotel Ibis Styles i Ouistreham, centralt beläget vid hamnen. Middag på hotellet.

   

 • Dag 2 Längs Invasionskusten

  På ett antal ställen utmed hela denna kust finns fortfarande välbevarade miljöer från tiden för den allierade landstigningen 1944, vilket gör att det är mycket lätt att föreställa sig hela det dramatiska skeendet vars resultat kom att ändra, om inte Andra Världskrigets utgång, så i alla fall dess förlopp. Vi börjar med att i rask takt förflytta oss västerut inåt land till Utah Beach, bakom vilken stora mängder amerikanska luftburna trupper landsattes för att säkra invasionens vänstra flank. Vi gör ett uppehåll i St Mère l’Eglise där en docka föreställande en fallskärmshoppare fortfarande hänger i kyrktornet. Därefter återvänder vi österut utmed hela invasionskusten på de små vägarna precis innanför kusten där praktiskt taget ingenting har förändrats sedan dess. Vi besöker udden Pointe du Hoc med sina bombkratrar och sönderskjutna bunkers, vi färdas utmed Omaha Beach där man bara behöver se terrängen för att förstå de stora problem de landstigande hade här, vi besöker det helt bevarade tyska kanonbatteriet i Longues med pjäserna fortfarande kvar i sina värn, och vi ser den mycket vackra amerikanska krigskyrkogården i Colleville. Dagen avslutas med ett besök på det intressanta invasionsmuseet i byn Arromanches, utanför vilken man fortfarande tydligt ser resterna av den artificiella hamn de allierade byggde upp. Middag på hotellet.

 • Dag 3 Slaget om Normandie & Bayeux.

  När man talar om den allierade landstigningen i Normandie och dess relativt lyckliga utgång så glömmer man oftast den blodiga fortsättningen, det egentliga Slaget om Normandie till vilken landstigningen bara utgjorde inledningen. Trots totalt luftherravälde och en gradvis alltmer förkrossande överlägsenhet i tungt materiel hos de allierade varade striderna från den 6 juni till den 20 augusti. Vi ska ägna en del av dagen åt att studera en del av detta jättelika slag medan vi rör oss i trakten runt Caen, ner mot Villers Bocage och Vire.
  Vid lunchtid kommer vi så till den fina gamla staden Bayeux. Den mest kända sevärdheten här är ju den berömda s k Bayeux-tapeten, d v s det ca 70 meter långa broderi från 1000-talet som livfullt skildrar Wilhelm Erövrarens erövring av England. I perfekt bevarad detalj ser man ännu de enskilda krigarnas utrustning, de vikingaskeppsliknande fartygsriggarna och de viktigaste scenerna både innan och under Slaget vid Hastings. Men förutom detta är Bayeux en fin gammal stad med bl a en intressant katedral, och här tillbringar vi eftermiddagen. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 4 Ouistreham - Falaise - Honfleur– Deauville

  Vi börjar med att bege oss rakt söder om Caen ner till Falaise, i vars medeltidsborg Wilhelm Erövraren en gång föddes. Men det var också i dessa trakter som den allra sista fasen i Slaget om Normandie ägde rum. Vi ska färdas utmed vägen Falaise – Trun – Chambois som utgjorde den sista etappen av Slaget om Normandie, och där den mest dramatiska, blodiga och tragiska fasen av den tyska reträtten österut utspelade sig. Vi gör också ett besök vid minnesmärket på Mont Ormel, varifrån man kan se hela landskapet där detta ägde rum och som hyllar minnet av de tappra polska styrkor som då höll kullen ifråga.
  Härifrån fortsätter vi ut till kusten och den charmerande gamla hamnstaden Honfleur, det är inte svårt att begripa varför miljön alltsedan impressionisternas tid varit en stor favorit hos konstnärer av alla slag, vi äter lunch tillsammans. Under dagen besöker vi även det tyska batteriet i Merville med mycket välbevarade betongbunkrar. Åter till hotellet där vi avrundar dagen med gemensam middag.

 • Dag 5 Pegasus Bridge -Hemresa

  Efter frukost gör vi ett besök vid invasionskustens högra flank vid floden Orne, där glidflygplan landsatte engelska soldater under befäl av den sedermera berömde major Howard för att säkra bron över kanalen, den s k Pegasus Bridge. Vår fortsatta väg mot Paris blir den som merparten av de allierade styrkorna tog 1944. Vi stannar för att äta lunch på vägen till flygplatsen Charles de Gaulle för vidare hemflygning till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • En militärhistorisk resa med fokus på andra världskriget
 • Invasionskusten och slaget om Normandie
 • Den ingående historien kring den jubilerande landstigningen

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 1 890 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Paris t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter
 • Visningar och entréer enligt programmet
 • Fyra nätter på mellanklasshotell i Ouistreham del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Fyra middagar
 • Svensk ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Paris - Ouistreham
Dag 2. Längs Invasionskusten
Dag 3. Slaget om Normandie & Bayeux
Dag 4. Ouistreham - Falaise - Honfleur– Deauville
Dag 5. Pegasus Bridge -Hemresa

 

 

 

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »