Översikt

Bland Frankrikes borgar, riddare och katedraler

Vi reser när Frankrike är som allra vackrast för att uppleva medeltidens slut och hundraårskriget mellan Frankrike och England 1337 – 1453.

När hertig Vilhelm av Normandie erövrade England 1066 förenades hertigdömet och England. Det ledde sedan till tvister om makten över landområden på båda sidor om Engelska kanalen när Frankrike och Englands kungar och baroner försökte öka sitt inflytande på varandras bekostnad. När sedan kungahuset Capet utslocknade 1328 blev även den franska tronföljden en krigsorsak.
Hundraårskriget mellan England och Frankrike som blev slutet på medeltiden inleddes 1337 och präglades länge av stora engelska framgångar. De talrika franska riddarna rådde inte på de engelska långbågarna och det var först senare som krigslyckan vände, mycket tack vare Jeanne d´Arc som lyckades injaga mod i de franska styrkorna. När hon sedan togs tillfånga och avrättades på falska grunder eggades fransmännen som slutligen segrade 1453 i detta världens längsta krig. Vi kommer att resa runt och besöka många spännande platser där det medeltida arvet syns och där Jeanne d'Arc verkade.

Färden går inledningsvis till Loiredalen och vidare till Caen och Bayeux där vi finner viktiga pusselbitar i detta feodala medeltidsdrama.
Från den normandiska kusten åker vi vidare till Rouen där Jeanne d´Arc avrättades 1431 samt till slagfältet Crecy som var krigets första stora slag år 1346. När vi når fram till Champagnes huvudstad Reims ser vi givetvis de franska konungarnas kröningskatedral, där Jeanne d´Arc var pådrivande och närvarande då Karl VII kröntes i juli 1429. Naturligtvis passar vi på att provsmaka de gyllene ädla dropparna på champagnehuset Le Gallais. Innan vi reser hem besöker vi katedralen Saint Denis där alla franska kungar ligger begravda. Vår kunnige ciceron på resan är ledamot Marco Smedberg. Bekvämt boende på tre-, & fyrstjärniga hotell under resan.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Loiredalen

  Tidig avresa med Air France från Stockholm eller Köpenhamn. Vid ankomsten till Paris flygplats möter vår ciceron Marco Smedberg med en buss som på tre timmar tar oss till staden Blois i Loiredalen, Frankrikes hjärta och känt som Blesum under romartiden. Under medeltiden var Blois huvudort i grevskapet Blaisois och på en kulle ovan Loirefloden uppfördes slottet vars äldsta delar stammar från 1200-talet, påbyggt i renässans- och sengotik-stil samt renoverat på 1800-talet.

 • Under perioder var Blois en av de franska kungarnas viktigare residensorter och Frankrikes andra huvudstad under 1500-talet, eftersom Paris var i så dåligt skick efter hundraårskriget. På vägen dit stannar vi för en lunch på egen bekostnad och vid ankomst till fyrstjärniga hotell Mercure Centre Blois, checkar vi in. Senare på eftermiddagen promenerar vi genom denna charmiga stad till Château de Blois. Gemensam middag i stadens centrum några minuters promenad från vårt hotell.

 • Dag 2 Chinon - Normandies Bayeux

  Efter frukost skall vi besöka den medeltida staden Chinon, vars medeltida gatunät leder upp till en sargad men mäktig fästning som ruvar ovan staden vid floden Vienne. Här träffade Jeanne d´Arc "Le Dauphin" – Frankrikes kronprins våren 1429 och övertygade honom att låta henne försöka rädda Frankrike. Vi besöker fästningen och äter en gemensam lunch i närheten.

 • Därefter skall vi lämna Loire för det dramatiska kustlandskapet Normandie och charmerande staden Bayeux. Den vackra gamla staden klarade sig helt oskadd undan bombardemang, trots att den ligger alldeles innanför landstigningskusterna.
  Vi bor på trestjärniga hotell Churchill med gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3 Caen – vackra Bayeux tapisserie - Rouen

  Idag väntar Caen som grundades på 1000-talet av Vilhelm Erövraren. Trots det massiva bombardemang som ägde rum här under landstigningen i juni 1944, har ändå mycket historia och arv bevarats i stadens attraktiva centrala delar med borgens bastioner och två vackra kloster. Dagen inleds med ett besök på Vilhelm Erövrarens fästning, inklusive muséet. Därefter färdas vi tillbaka till Bayeux för att besöka det förnämliga museet med den fantastiskt välbevarade, berömda Bayeuxtapeten som i stor detaljrikedom beskriver förspelet till och själva slaget vid Hastings 1066. På museets ovanvåning finns dessutom en intressant utställning om historien runt tapeten. Vi har tillgång till audioguider under besöket.

 • Hela den centrala staden är mycket intressant med sina gamla hus och vi ser den magnifika katedralen som invigdes 1077 av biskop Odo, Vilhelm Erövrarens halvbror. Efter en gemensam lunch väntar en bussfärd på 1,5 timme till vårt nästa resmål Rouen.
  Vi bor på fyrstjärniga hotell Mercure Rouen Cathedrale och kvällen är fri.

 • Dag 4 Stadspromenad Rouen - Crecy - Amiens

  Rouens mäktiga katedral är från 1200-talet i gotik med över 800 år gamla färgade glasfönster och i kyrkan finns också sarkofagen med kung Rickard Lejonhjärtas hjärta. Här ser vi ett bildspel som är en rekonstruktion av den rättegång som iscensattes efter Jeanne d´Arcs död för att rentvå henne. Den ger en bra bild av hennes liv och gärning.
  Rouens stora klocka från 1389, Gros Horloge, är en av världens äldsta kvarvarande mekaniska klockor med en diameter på 2,5 meter.

 • Vi äter gemensam lunch innan avfärd med buss ca 1,5 tim till Crecy. Här stod hundraårskrigets första stora slag i augusti 1346, vilket skildras på ett litet bra museum som vi besöker och vi tar med en fika när vi sedan åker ut i "terrängen" och står på samma plats som Edward III en gång gjorde och såg de franska riddarna anfalla engelsmännens linjer av bågskyttar. Efter besöket styr vi kosan mot Amiens där vi bor på fyrstjärniga hotell Mercure Amiens Cathedrale. Fri kväll.

 • Dag 5 Frankrikes vackraste katedral - Reims med champagne

  Eftre frukost promenerar vi i tre minuter fram till då världens största och enligt många också vackraste katedral. Vi besöker denna viktiga gotiska kyrkobyggnad som även är av politiskt intresse. Här svor nämligen Edvard III sin ed som vasall till Filip VI i ett under av diplomatiska hårklyverier några år innan hundraårskriget bröt ut.
  Vi fortsätter sedan till Reims för att besöka, den för vår resa så centrala, katedralen eftersom det var här alla franska kungar kröntes. Så även Karl VII med Jeanne d´Arc vid sin sida den 17 juli 1429. Lunch på egen hand. Senare på eftermiddagen ägnar vi oss åt att prova Champagne på huset Le Gallais.
  Vårt boende denna natt är på City Hotel Le Bristol och vi avrundar resan med gemensam middag på hotellet.

 • Dag 6 Katedralen St Denis - hemresa

  Vi lämnar Reims och åker buss 1,5 tim till St Denise. Här i ligger den klosterkyrka som är den första kyrkan byggd i gotisk stil och den franska kungamaktens begravningsplats. Här vilar de olika regenterna i sina sarkofager av marmor och utgör 1 000 år av fransk storhet. Efter besöket i denna magnifika kyrkobyggnad återstår en halvtimmes bussfärd till flygplatsen och flygningen hem.

Resans höjdpunkter

 • Resan i riddarnas spår med Jeanne d´Arc i högsätet
 • Mötet med det feodala Normandie
 • Loiredalens slottslandskap
 • Mäktiga kyrkosiluetter i Rouen, Reims och Paris

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 17/5
Pris Från 26 900 kr
Enkelrumstillägg 4 450 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm eller Köpenhamn – Paris t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på tre och fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • Sex luncher
 • En fältfika
 • Tre middagar
 • En champagneprovning
 • Svensktalande historisk ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst, färd till Blois, middag.
Dag 2. Medeltida Chinon - Normandie - Caen - middag.
Dag 3. Vilhelm Erövrarens fästning - Bayeux med gobelängen - lunch - Rouen.
Dag 4. Rouens katedral - lunch - Crecy - Amiens.
Dag 5. Amiens katedral - Reims katedral - champagnehus - middag.
Dag 6. Katedralen i Saint Denis - hemresa

Boende

En natt på Mercure Centre Blois
En natt på Hotel Churchill, Bayeux
En natt på Mercure Rouen Cathedrale
En natt på Mercure Amiens Cathedrale 
En natt på City Hotel Le Bristol, Reims

Resesätt Air France
Resans karaktär

Hela leder och normal grundkonditon borgar för en fin resa med långsamma men många stadspromenader på kullersten och höjdskillnader. 

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2023-05-17 2023-05-22 26 900 kr Air France Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2023-05-17 2023-05-22 26 900 kr Air France Köpenhamn 5+ Boka resa