Översikt

Gallipoli med militärhistoriker Marco Smedberg

När det Osmanska riket (Turkiet) blev krigförande part hösten 1914 utvecklades ett pågående europeiskt storkrig till ett världskrig. Ansvarig för landstigningen på halvön Gallipoli i april 1915 var marinminister Churchill. Men till hans och de allierades förvåning försvarade sig turkarna väl och striderna varade ett halvår innan operationerna avbröts och de allierade drog sig tillbaka. Av de allierade förbanden kom en tredjedel från Australien och Nya Zeeland och Gallipoli blev deras stora insats.

Gallipoli är också berömt för att de allierade 5 veckor före själva landstigningen med 18 slagskepp försökte forcera det smala sundet mellan Gallipoli och det turkiska fastlandet (Dardanellerna). Sedan tre slagskepp minsprängts och sjunkit avbröts anfallet vilket var en stor framgång för turkarna och deras kustartilleri.

Den turkiske general som så framgångsrikt ledde försvaret på Gallipoli hette Mustafa Kemal som sedermera under namnet Kemal Atatürk blev det nya Turkiets landsfader och förste president. Att turkarna besegrades 1918 hindrade dem inte från att bygga segermonument på just Gallipoli. Under vår resa följer vi de ursinniga striderna på landstigningsstränderna och besöker museer, kustartillerianläggningar, krigskyrkogårdar – och det antika Troja. Innan vi flyger hem ägnar vi en halv dag åt Istanbuls många sevärdheter.

Unikt specialprogram som leds av en av Sveriges främsta militärhistoriker! Bekvämt boende på bra mellanklasshotell i Istanbul och i Gallipoli.

Resan är ett samarbete mellan Favoritresor och Historiska Resor.


Om Marco Smedberg

Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör på tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Vietnamkrigen (2008) och det moderna standardverket Första världskriget (2014). Hans senaste bok heter Att leda i svåra lägen, civila chefer och militära lärdomar (2017). Marco Smedberg kommer att ta oss med till den militärhistoriska platsen Gallipoli och på ett engagerat och kunnigt sätt levandegöra händelseförloppet. Vi får bakgrunden, analyserna av vad som hände och förklaring på hur historien har påverkats.
Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Istanbul

  Avresa från Arlanda och Köpenhamn på morgonen. Vid ankomsten i Istanbul möter vår ciceron Marco Smedberg och vår lokale guide gruppen på flygplatsen och transfer sker till Peak Hotel, centralt vid Taksim-området. Välkomstmiddag på restaurang Sofyali eller motsvarande. Sofyali är en mycket traditionell restaurang med goda rätter (M)

 • Dag 2 Istanbul – Gallipoli med Kabatepe Simultation Center

  Tidig avresa från hotellet med buss längs Marmasjön och vidare ner till Gallipolihalvön, en färd på 30 mil. Lunch längs vägen. Besök i Kabatepe ”Simulation Center”. Här har Turkiet satsat åtskilliga miljoner på att skapa en förstklassig upplevelse genom att besökarna vandrar genom olika filmrum där man med modern datateknik återskapar såväl de inledande sjöstriderna mellan allierade slagskepp och turkiskt kustartilleri som de efterföljande skyttegravsstriderna. Vi åker sedan vidare till kustartilleribatterier söder om Kilitbahir. Här står en av slagets turkiska hjältar, korpral Seyit, som staty i brons. Sedan 61 man i hans batteri stupat den 18 mars 1915 bar han den sista granaten – som vägde 275 kilo – på ryggen upp till sin 28-centimeters kanon, laddade, sköt och träffade slagskeppet Ocean. Det skadade fartyget girade undan och hamnade in i ett minfält där det minsprängdes och sjönk, vilket bidrog till att de allierade avbröt försöket att med fartyg forcera det 70 kilometer långa sundet Dardanellerna som skiljer Asien och Europa. Transport via färja från Kilitbahir till Çanakkale som är en pittoresk liten hamnstad på den asiatiska sidan av Dardanellerna. Vi bor på hotell Limani som ligger direkt vid kajen med fin utsikt över det strategiska sundet där vi också äter gemensam middag. (F, L, M)

 • Dag 3 Marinmuseet i Çanakkale – landstigningsstränder på Kap Hellas – Chunuk Bair Cemetery

  Vi börjar dagen med att promenera till stadens marinmuseum strax intill hotellet. Där ligger dels en tyskbyggd kopia av det tyska minfartyg som turkarna ursprungligen använde för att minera Dardanellerna 1914, och dels resterna av en tysk ubåt som sänktes i Svarta havet 1916.

  Dagen fortsätter med transport med färja till Kilitbahir. Busstur till landstigningsstränderna längst söderut på Kap Hellas. Känslan av att befinna sig på ett slagfält förstärks av att man befinner sig i en nationalpark med mycket liten ny bebyggelse. Uppifrån höjderna runt britternas landstigningsområde ser vi ner i ”grytan” där det då var fullt av brittiska förrådstält och idag är en krigskyrkogård. I det helt opåverkade landskapet passerar vi senare även den plats strax innanför kusten där det brittiska marinflyget hade en framskjuten fältflygbas.

  Vi fortsätter med buss till Krihita (Numera Alçıtepe) som då och nu är en av de få orterna i området där vi också äter lunch. Eftermiddagen ägnas åt Anzac Cove, Lone Pine kyrkogård, Chunuk Bair och Suvla-bukten. Vid landstigningen den 25 april närmast tävlade de landstigande australiensarna och de framkastade turkiska förstärkningarna om att hinna först upp på de dominerande höjderna innanför kusten. De kom upp ungefär samtidigt, vilket ledde till hårda strider och att man hamnade mycket nära varandra i improviserade skyttegravar. När vi åker längs den fem meter breda nybyggda vägen på åskrönet befinner vi oss mitt det dåtida ingenmansland! Hela området domineras av höjden Chunuk Bair som de allierade aldrig lyckades inta. Där uppe bland alla monument har man en storslagen utsikt över stridsområdet, inklusive Suvla-bukten längre norrut. Tillbaka till Limani hotell för en gemensam middag. (F, L, M)

 • Dag 4 Troja – Istanbul

  Vi checkar ut och börjar dagen med en busstur till Troja 40 kilometer längre söderut. Den mytomspunna 4 000 år gamla staden är särskilt berömd för Homeros epos Iliaden som handlar om striderna mellan greker och trojaner, vilket inspirerade många av de klassiskt skolade deltagarna i striderna 1915. Därefter återfärd till Istanbul och övernattning på Peak hotel. Middag på egen hand. (F, L)

 • Dag 5 Istanbul – Stockholm

  Frukost och utcheckning. Dagen är fri för att på egen hand upptäcka denna färgstarka metropol. Vi rekommenderar Hagia Sophia – ett av det mest imponerande konstverken under alla tider som ursprungligen byggdes av Kejsaren Justinianus I som världens äldsta katedral år 537. Efter Konstantinopels fall år 1453 blev Hagia Sophia en moské för att på 1900-talet förvandlas till ett museum för alla att besöka och beundra. Blå Moskén är den mest kända moskén i Istanbul och är öppen för alla besökare. Namnet kommer av att keramikplattorna som klär moskén har blåa detaljer. I Grand Bazaar kan den mest kräsna hitta allt från keramik, kläder, möbler, prydnadsföremål och väskor mm i över 4000 affärer.

  Avresa på kvällen till Arlanda och Köpenhamn.

Resans höjdpunkter

 • Kapatepe Simultation Center
 • Landstigningsstränder på Kap Hellas och monumenten på Chunuk Bair
 • Istanbuls puls och historiska skatter

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Köpenhamn, Stockholm, Arlanda
Avresor 17/5
Pris Från 14 590 kr
Enkelrumstillägg 1 990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm/Köpenhamn – Istanbul, t/r inkl flygavgifter
 • Transporter i buss och med färja, entréer och visningar enligt program
 • Två nätter med del i dubbelrum i Istanbul, två nätter i Gallipoli 
 • Fyra frukostar
 • Tre luncher
 • Tre middagar
 • Svensk expertciceron
 • Engelsktalande licensierad lokalguide
 • Dricks till restauranger och hotell.
 • Skatt
I priset ingår ej

Drycker
Dricks till guider och busschaufförer

Avbeställningsskydd

Ingår ej

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar samt avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Sverige – Istanbul
Dag 2. Istanbul – Gallipoli med Kabatebe Simultation Center
Dag 3. Marinmuseet i Çanakkale, landstigningsstränder på Kap Hellas och Chunuk Bair Cemetery
Dag 4. Gallipoli – Troja – Istanbul
Dag 5. Istanbul – Sverige

Hotell:
Peak Hotel i Istanbul
Limani Hotel i Çanakkale

Klimat

Medeltemperatur i Gallipoli i maj är ca 18-20 grader.

Valuta

Turkisk lira

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum till Turkiet. Samtliga resenärer behöver giltigt pass. Passet ska vara giltigt minst 150 dagar efter inresa i Turkiet.

Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans promenader och visningar. 

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Lyssna på en intressant podd-sändning om Gallipoli här

Boka din resa

2019-05-17 2019-05-21 14 590 kr 5+ Boka resa