Översikt

Historiens Normandie

Välkommen på en historisk resa signerad Peter Hagwall. Ett dramatiskt kustlandskap, märkt av Andra världskriget och älskat av konstnärer alltsedan impressionisterna. Mäktiga Atlantkusten ramar in dramatiska Normandie – hemvist för Impressionismens målare & Andra världskrigets D-day. Vi avnjuter historia och gastronomi under kunnig ledning av Frankrikeexperten Annette Larsson.

Landskapet Normandie och dess tidvattensstränder har tjänat både som slagfält och konstnärlig inspirationskälla, så följ med på en historisk resa genom en av Frankrikes mest intressanta regioner.
Vi ser naturligtvis den pittoreska gamla staden Bayeux med sina gamla kvarter och sin världsberömda gobeläng från 1000-talet som skildrar Wilhelm Erövrarens kamp om England, och vi besöker ett sympatiskt Calvados-slott.
Men framförallt är detta en resa som har ambitionen att ge en bild av hela Slaget om Normandie 1944, inte bara själva landstigningen som många TV-dokumentärer m m begränsar sig till.

Vi bor i byn St Aubin på det enkla men trevliga familjehotellet med samma namn, precis vid havet och här kan vi njuta av de enorma tidvattensskillnadernas effekt på den långa stranden. St Aubin låg i den kanadensiska sektorn av landstigningskusten, och vi besöker många välbevarade platser och minnesmärken från de dramatiska striderna i juni 1944.

Ciceron är Frankrikekännaren Annette Larsson som gjort otaliga resor bland bunkrar och tidvattenstränder vid de charmerande kuststäderna.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Rouen - St Aubin

  Vi landar på förmiddagen på Charles de Gaulle-flygplatsen utanför Paris där vår buss och ciceron väntar på att föra oss mot Normandie. Vi beger oss direkt mot Normandies huvudstad Rouen. Här ser man tydligt hur kvarteren runt Seines viktiga flodhamn raserats under kriget och återuppbyggts i modern stil, men Rouen har också en angenäm gammal stadsdel där vi håller lunchpaus. I den välbevarade gamla stadsdelen med medeltida korsvirkeshus ser vi torget där Jeanne d'Arc brändes på bål och det vackra justitiepalatset i renässansstil.

 • På eftermiddagen fortsätter vi genom den bitvis mycket natursköna nedre Seinedalen, där också dramatiska händelser utspelade sig under den allra sista delen av Slaget om Normandie.
  Efter att ha korsat floden fortsätter vi mot nedre Normandies huvudort Caen och ute vid kusten finner vi sekelskiftes-badorten St Aubin där vi tar in för fyra nätter på enkelt inredda familjehotellet St Aubin (ej hiss men max två trappor). Hotellet ligger direkt vid havet med bara en gågata emellan sig och stranden. Här äter vi också gemensam middag i den trevliga matsalen med utsikt över havet.

 • Dag 2 Invasionskustens minnen med Omaha Beach och Arromanches

  Vi ska idag titta närmare på den kuststräcka där de allierade gjorde sin dramatiska landstigning 6 juni 1944. Redan i St Aubin finns för övrigt vid strandpromenaden en bevarad mindre tysk kanonbunker från 1944. Under dagen ser vi Arromanches med rester av den allierade konstgjorda hamnen fortfarande kvar i vattnet utanför kusten samt ett intressant museum, vi ska se ett välbevarat tyskt kanonbatteri med pjäserna kvar i sina bunkrar, vi gör ett uppehåll på Omaha Beach där amerikanarna hade stora problem vid landstigningen, vi besöker udden Pointe du Hoc där hårda strider stod och vi avslutar med ett intressant museum i den amerikanska landstigningsektorn Utah Beach. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3 Tilly-sur-Seulles – Villers Bocages – Bayeux

  Idag ska vi studera en del av striderna i inlandet 1944. Vi ska följa i spåren av en brittisk pansardivisions anfall genom den svåra s k Bocage-terrängen mot orten Villers Bocage, och vi ska i utkanten av Bayeux passa på att besöka det enda museum som skildrar hela Slaget om Normandie.

 • Därefter håller vi lunchpaus i Bayeux vackra välbevarade gamla stadsdel och besöker på eftermiddagen det mycket intressanta museum där man kan beundra den 70 meter långa och ca 1000 år gamla Bayeux-tapeten. Gemensam middag på hotellet.

   

 • Dag 4 Falaise - Mont Ormel - Chateau de Breuil - Pegasus Bridge

  På morgonen beger vi oss direkt söder om Caen till den lilla staden Falaise, som fått ge namn till den s k Falaise-fickan, där de sista hårda striderna i Slaget om Normandie stod. Efter ett kort uppehåll i staden Falaise, i vars medeltidsborg Wilhelm Erövraren föddes, passerar vi Trun och stannar till vid en utkiksplats över det begränsade område där slutstriden stod i augusti 1944.

 • Vi får ytterligare en mycket intressant inblick i dessa bittra strider vid museet och minnesmärket Mont Ormel, där en polsk pansardivision gjorde en heroisk insats. Vi äter en god gemensam lunch i orten Vimoutiers, och strax efteråt finner vi den lilla  Calvadosproducenten Chateau de Breuil, ett pittoreskt litet slott i normandisk stil beläget i en härlig park.

 • Vi får en guidad rundtur i bl a destilleriet och en liten provsmakning. På vår väg tillbaks gör vi ett besök vid den s k Pegasus Bridge där dramatiska händelser utspelades 1944, innan vi återkommer till St Aubin för en gemensam middag.

 • Dag 5 St Aubin - Paris - Sverige

  Det har blivit dags att lämna St Aubin och de franska tidvattensstränderna. Längs snabba vägar beger vi oss mot Paris och Charles de Gaulleflygplatsen för vidare hemflygning till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Annette Larssons kunniga guidning
 • Belle Epoque-städerna, landstigningsplatser och krigsminnen
 • Bayeuxtapeten och Impressionismens grönskande kust

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 20/9
Pris Från 17 880 kr
Enkelrumstillägg 2190 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Paris t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra övernattningar på Hotel St Aubin, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • Fyra middagar inkl viss mängd vin samt vatten
 • Calvadosprovning
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Reseförsäkringar av olika omfattning kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se

Resplan

Dag 1. Sverige - Paris. Besök i Rouen. St Aubin-sur-Mer.
Dag 2. Invasionskusten med Pointe de Hoc, Omaha Beach, Utah Beach och Arromanches.
Dag 3. Striderna i Bocage-terrängen, Slaget om Normandie Bayeux-tapeten.
Dag 4. Falaise - Mont Ormel - calvados på Chateau de Breuil.
Dag 5. Normandie - Sverige.

Boende

Fyra nätter på mellanklasshotell Hotel Saint Aubin i St Aubin-sur-Mer

Resesätt SAS
Deltagarantal

15 - 25 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Boka din resa

2021-09-20 2021-09-24 17 880 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa