Översikt

Historiens Normandie med SvD accent

Välkommen på en historisk resa med frankofilen Annette Larsson. Ett dramatiskt kustlandskap, märkt av Andra världskriget och älskat av konstnärer alltsedan impressionisterna.

Mäktiga Atlantkusten ramar in sitt älskliga gröna Normandie, ett landskap fyllt av upplevelser. Med sin dramatiskt skiftande tidvattenskust, miljöerna där Impressionistmålarna fann sina motiv, välbevarade historiska småstäder och hamnstäder med stränderna där de allierade landsteg på D-dagen 1944. Vi upplever många av de välbevarade platserna från detta avgörande skede i Andra Världskrigets historia, vi ser den vackra gamla konstnärsstaden Honfleur och givetvis den pittoreska staden Bayeux med sina historiska kvarter och sin världsberömda gobeläng från 1000-talet som skildrar Wilhelm Erövrarens kamp om England. Under vistelsen besöker vi ett sympatiskt Calvados-slott.

Men framförallt är detta en resa som har ambitionen att ge en bild av hela Slaget om Normandie 1944, inte bara själva landstigningen som många tv-dokumentärer m m begränsar sig till. Vi avnjuter historia och gastronomi under kunnig ledning och bor bekvämt på enkla men trevliga familjehotellet Hotel St Aubin, beläget i sekelskiftesbadorten St Aubin-sur-Mer.

Ciceron är Frankrikekännaren Annette Larsson som gjort otaliga resor bland bunkrar och tidvattenstränder vid de charmerande kuststäderna.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Rouen - St Aubin

  Vi landar på förmiddagen på Charles de Gaulle-flygplatsen utanför Paris där vår buss och ciceron väntar på att föra oss mot Normandie. Vi beger oss direkt mot Normandies huvudstad Rouen. Här ser man tydligt hur kvarteren runt Seines viktiga flodhamn raserats under kriget och återuppbyggts i modern stil, men Rouen har också en angenäm gammal stadsdel där vi håller lunchpaus. I den välbevarade gamla stadsdelen med medeltida korsvirkeshus ser vi torget där Jeanne d'Arc brändes på bål och det vackra justitiepalatset i renässansstil.

 • På eftermiddagen fortsätter vi genom den bitvis mycket natursköna nedre Seinedalen, där också dramatiska händelser utspelade sig under den allra sista delen av Slaget om Normandie.
  Efter att ha korsat floden fortsätter vi mot nedre Normandies huvudort Caen och ute vid kusten finner vi sekelskiftes-badorten St Aubin där vi tar in för fyra nätter på enkelt inredda familjehotellet St Aubin (ej hiss men max två trappor). Hotellet ligger direkt vid havet med bara en gågata emellan sig och stranden. Här äter vi också gemensam middag i den trevliga matsalen med utsikt över havet.

 • Dag 2 Invasionskustens minnen med Omaha Beach och Arromanches

  Vi ska idag titta närmare på den kuststräcka där de allierade gjorde sin dramatiska landstigning 6 juni 1944. Redan i St Aubin finns för övrigt vid strandpromenaden en bevarad mindre tysk kanonbunker från 1944. Under dagen ser vi Arromanches med rester av den allierade konstgjorda hamnen fortfarande kvar i vattnet utanför kusten samt ett intressant museum, vi ska se ett välbevarat tyskt kanonbatteri med pjäserna kvar i sina bunkrar, gör ett uppehåll på Omaha Beach där amerikanarna hade stora problem vid landstigningen, besöker udden Pointe du Hoc där hårda strider stod och vi avslutar med ett intressant museum i den amerikanska landstigningsektorn Utah Beach. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3 Chateau de Breuil - Honfleur - Deauville - Pegasus bridge

  Idag beger vi oss österut och inleder förmiddagen med ett besök på Calvados-slottet Breuil, vackert beläget i en park, där vi får Calvadosens mysterier förklarade och provsmakar.

 • Härifrån fortsätter vi en kortare sträcka till den pittoreska och välbevarade gamla hamnstaden Honfleur, där många av Impressionismens målare, inte minst Claude Monet, lät sig inspireras av den fina miljön. Här ligger också restaurangerna tätt runt hamnen, och följaktligen håller vi lunchpaus.

 • På eftermiddagen gör vi ett kortare uppehåll i den klassiska badorten Deauville med sin plankpromenad och filmstjärne-badhytter, innan vi följer kusten tillbaka västerut och gör ett besök vid den s k Pegasus Bridge där dramatiska händelser ägde rum 1944. Vi besöker museet. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 4 Tilly-sur-Seulles – Villers Bocages – Bayeux

  Idag ska vi studera en del av striderna i inlandet 1944. Vi ska följa i spåren av en brittisk pansardivisions anfall genom den svåra s k Bocage-terrängen mot orten Villers Bocage.

 • Därefter beger vi oss till den vackra gamla staden Bayeux som trots att den ligger alldeles innanför landstigningskusten klarade sig helt oskadd undan striderna. Här besöker vi naturligtvis det förnämliga muséet med den fantastiskt välbevarade Bayeuxtapeten från 1000-talet, som i stor detalj berättar om Wilhelm Erövrarens krigståg mot och erövring av England år 1066. Den handvävda Bayeuxtapetens broderi är synnerligen märkvärdigt och vi njuter av detaljrikedomen.
  Hela den centrala staden är mycket intressant med sina gamla hus och den magnifika katedralen i centrum. Det finns tid för en lunch på egen hand. Vi avslutar med ett besök på ett museum som mycket pedagogiskt berättar hela historien om Andra Världskrigets strider i Normandie. Bayeux var porten till landstigningsstränderna och museet presenterar alla militära operationer på normandisk jord sommaren 1944. Gemensam middag på hotellet.

   

 • Dag 5 Falaise - Mont Ormel - hemresa

  Efter utcheckning från vårt hotell beger vi oss direkt söder om Caen till den lilla staden Falaise, som fått ge namn till den s k Falaise-fickan, där de sista hårda striderna i Slaget om Normandie stod. Efter ett kort uppehåll i staden Falaise, i vars medeltidsborg Vilhelm Erövraren föddes, passerar vi Trun och stannar till vid en utkiksplats över det begränsade område där slutstriden stod i augusti 1944.

 • Vi får ytterligare en mycket intressant inblick i dessa bittra strider vid museet och minnesmärket Mont Ormel, där en polsk pansardivision gjorde en heroisk insats. 

 • Efter lunchpaus strax utanför Rouen återvänder vi till Charles de Gaulle flygplatsen för vidare hemflygning till Skandinavien.

Resans höjdpunkter

 • Annette Larssons kunniga guidning
 • Belle Epoque-städerna, landstigningsplatser och krigsminnen
 • Bayeuxtapeten, Rouen, Impressionismens grönskande kust och Calvadosprovning

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 8/5
Pris Från 22 990 kr
Enkelrumstillägg 4 290 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm eller Köpenhamn – Paris t/r
 • Flygavgifter, transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra övernattningar på Hotel St Aubin, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Fyra middagar inkl viss mängd vin/bordsvatten
 • En calvadosprovning
 • Svensktalande historisk ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige - Paris. Besök i Rouen. St Aubin-sur-Mer.
Dag 2. Invasionskusten med Pointe de Hoc - Omaha Beach - Utah Beach - Arromanches.
Dag 3. Chateau de Breuil calvadosslott - Honfleur - Deauville - Pegasusbron.
Dag 4. Striderna i Bocage-terrängen - Bayeux-tapeten - Slaget om Normandie-museet.
Dag 5. Falaise - Mont Ormel - hemresa till Sverige.

Boende

Fyra nätter på mellanklasshotell Hotel Saint Aubin i St Aubin-sur-Mer

Resesätt SAS
Resans karaktär

Resan innebär promenader på olika slags underlag, historiska städers kullersten, sand, stigar och trappsteg. En normal grundkondition och vana vid långa långsamma promenader borgar för en fin reseupplevelse. Uppehåll för luncher på egen hand görs under resan medan middagarna är inkluderade på hotellet med ett glas vin och bordsvatten.

Deltagarantal

 Liten grupp om max 22 personer samt vår guide.   

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2023-05-08 2023-05-12 22 990 kr SAS Stockholm, Arlanda Väntelista Förfrågan
2023-05-08 2023-05-12 22 990 kr SAS Köpenhamn Väntelista Förfrågan