Översikt
Indokina med Marco Smedberg
Franska Indokina skapades under 1880-talet och ockuperades sedan av Japan under andra världskriget. Under det därpå följande kalla kriget utkämpade först Frankrike och sedan USA långvariga krig mot sydvietnamesisk gerilla och nordvietnamesiska stridskrafter som i sin tur kämpade för att ena Vietnam. När kommunisterna slutligen segrade 1975 fortsatte stridigheterna genom att Vietnam ockuperade Kambodja och Kina anföll Vietnam innan det slutligen blev fred 1979. Vi följer den dramatiska politiska och militära historien genom att resa till Hanoi, Hue, södra Laos, Ho Chi Minh-staden/Saigon och Phnom Penh samt ser de suggestiva khmertemplen i Angkor.
Vietnam - för alla de som var unga på 1960- och 70-talen väcker landet många associationer. Vi tänker på ett litet utvecklingsland på andra sidan klotet, plågat av ett brutalt krig. Vi tänker på en enastående motståndskamp från ett enat och mobiliserat folk. Vi tänker på gerillakrig i tropisk djungel mot en övermäktig fiende. På napalm och bomber från B52:or, på demonstrationståg och insamlingar till FNL. Svartvita tv-bilder flimrar förbi från en tid då Saigon, Khe Sanh, DMZ, Hué, Cu Chi och My Lai hörde till standardinslagen i nyhetssändningarna.
De urfattiga jordbruksnationerna Laos och Kambodja drabbades hårt av bombningarna av Ho Chi Minh-leden vilket gick gemene man i väst förbi.
För senare generationer skapar länderna andra bilder. Långa, vita palmkantade sandstränder, svallande turkosblå hav eller smaragdgröna risfält, ett generöst utbud av exotiska frukter, av skaldjur och fisk, läcker mat, åldrad asiatisk kultur, myllrande folkliv. Mysigt häng på street food-barer i Hanoi och sofistikerat sorl på Phnom Penh och Saigons takterrasser. Vacker natur med den framforsande Mekong i Laos centrala inre.
Den här resan förenar Indokina i krigs- och fredstid, under kunnigast möjliga ledning – författaren och militärhistorikern Marco Smedberg. Vi bor på bra mellanklasshotell under resan, undantaget en enklare logi i Laos.
Marco Smedberg
Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör på tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Vietnamkrigen (2008) och det moderna standardverket Första världskriget (2014).
Marcos bok Vietnamkrigen kan laddas ned som ljudbok eller köpas som pocket
– du kan också lyssna på radiopodden Historia Nu avsnitt 46: Vietnamkrigen.
Reseprogram
-
Dag 1 Möte Hanoi
Flyg på egna villkor till Hanoi.
Resan börjar med att vi träffas på hotell Hanoi Pearl klockan 14.00.
Adress: Ha Noi Pearl Hotel, 06 Bao Khanh Lane, Hoan Kiem Dist, Ha Noi, Vietnam. www.hanoipearlhotel.com
Här möter Marco Smedberg och håller en inledande genomgång om Vietnams historia varefter vi ger oss ut på en cyclotur genom stadens centrala delar.
Hanoi ligger i Röda flodens bördiga och folkrika delta och har cirka tre miljoner invånare. Här har Vietnams huvudstad legat i nästan tusen år. Dagens Hanoi skiljer sig på många sätt från den stad som ansattes hårt av amerikanska bombningar, bland annat de av Olof Palme hårt kritiserade julbombningarna 1972. Efter Vietnamkriget blev Hanoi 1976 åter huvudstad för hela Vietnam. Ett konstnärligt och intellektuellt centrum med gamla historiska köpmanskvarteren i stadens gamla delar finns kvar, likaså de franska koloniala kvarteren med färgglatt målade kolonialbyggnaderna och trädprydda gatorna, som fortfarande utgör landets politiska centrum. Gemensam middag -
Dag 2 Hanoi
Vi börjar dagen med att besöka krigsmuseet där man får en bra överblick över utrustningen och materielen från det amerikanska Vietnamkriget. Därifrån fortsätter vi till en närliggande damm där resterna av ett nedskjutet bombflygplan B 52 ligger kvar. Lunch i anslutning till den sjö där John McCain, sedermera senator och presidentkandidat, sköts ner i oktober 1967.
På eftermiddagen besöker vi museet över Ho Chi Minhleden som åskådliggör hur vietnameserna via transportleder genom Laos och Kambodja lyckades transportera förstärkningar och förnödenheter till Sydvietnam.
Det var en enastående logistisk bedrift som amerikanerna inte lyckades hindra trots mycket omfattande flyganfall och ger oss en utmärkt förståelse för vad som sedan väntar oss på leden som vi följer i Laos.
Gemensam middag vid Pont Doumer Bridge. -
Dag 3 Från Hanoi till Hué
Efter frukost promenerar vi till det närliggande franskbyggda Hanoi Hilton (Hoa Lu-fängelset). Här framställs den franska perioden som brutal medan de amerikanska flygarna närmast hade det trevligt, vilket är en intressant historiesyn.
Efter lunch flyger vi till Hué där vi bor på Romance Hotel.
Gemensam middag bredvid Citadellet på omtyckta Les Jardins De La Carambole. -
Dag 4 Hué
Staden är en vietnamesisk nationalklenod upptagen på Unescos världsarvlista och här härskade de vietnamesiska kejsarna från sina palats i den ”förbjudna staden”. När sedan Têtoffensiven under Vietnamkriget kulminerade i januari 1968 förstördes Hué till 80 procent. Vi ägnar förmiddagen åt att besöka det stora Citadellet med sitt flaggtorn och den förbjudna staden där de gamla stadsmurarna fortfarande bär spår av de ursinniga striderna. Hué byggdes upp på nytt och är fortfarande mycket sevärd med den imponerande Parfymfloden som flyter rakt genom staden. Vi besöker också det intilliggande krigsmuseet innan det är dags för lunch.
-
Efter lunch gör vi en båttur på Parfymfloden till Thien Mupagoden. Under 1960-talet var pagoden ett centrum för religiösa och politiska protester mot president Ngo Dinh Diems styre i Sydvietnam, protester som ledde till en statskupp i november 1963. Från pagoden startade också munken Thich Quang Duc sin resa till Saigon på sommaren 1963, en resa som avslutades med att han tände eld på sig själv i ett gathörn i Saigon i protest mot Diems regim. Vi fortsätter till en höjd intill floden där det finns franska bunkrar som byggdes till skydd mot gerillan. Slutligen besöker vi kejsare Tu Ducs storslagna mausoleum.
-
Dag 5 Mot Laos - Khe Sanh och Xepone
Vi åker längs väg 9 mot den laotiska gränsen och den berömda amerikanska basen Khe Sanh. Den utsattes först för en belägring våren 1968 och återbesattes sedan av amerikanerna 1971 inför sydvietnamesernas offensiv Lam Son 719. Vi besöker basen varefter det är dags för gränsövergång och lunch. Under resorna i Laos kommer vi mestadels att använda två eller flera minibussar på grund av vägarnas tillstånd.
Inne i Laos möter vi också Marcos Smedbergs barndomsvän och reservofficer Peter Fogde som sedan 1979 lever och verkar i Laos. Peter följer oss sedan genom Laos där Marco och han gemensamt kommer att visa på landets intressanta krigshistoria. -
Vi börjar med att besöka militärmuseet i Ban Dong och både beskriver Ho Chi Minh-leden och operation Lam Son 719 som inleddes i februari 1971. Det senare var ett misslyckat sydvietnamesiskt försök att med hjälp av ett omfattande amerikanskt flygunderstöd anfalla och skära av den viktiga Ho Chi Minhleden.
Dagen avslutas i Xepone där vi också övernattar på enkla Vieng Xay guesthouse och äter en gemensam middag. -
Dag 6 Ho Chi Minhleden
Efter frukost inleder vi med en genomgång av Laos historia. Vi åker sedan söderut på vackra och exotiska vägar och stråk några mil innanför den laotiska gränsen. Ho Chi Minh-leden är ett av världens mest sönderbombade områden. För att kunna återplantera skog måste man först röja gamla blindgångare. Detta har Peter ägnat sig åt i många år och han kommer att beskriva detta "på plats".
Vi övernattar i Saravane på enkla Sinouk Coffee Lodge i det vackra Bolaven-området och äter gemensam middag. -
Dag 7 Pakse
Vi fortsätter söderut över den mycket vackra Bolaven-platån. Under kriget var området föremål för omfattande gerillastrider där amerikanskt flyg i hemlighet under täckmantel av "Air America" slogs mot de nordvietnamesiska styrkorna i det officiellt neutrala Laos. Idag domineras området av kaffeplantage och vi besöker ett vackert beläget "guest-house" vid ett vattenfall i ett av kaffeplantagen, innan vi når vårt slutmål som är den gamla franska provinsstaden Pakse för en natt på trevliga mellanklasshotell Pakse Hotel.
Gemensam middag med utsikt över Mekongfloden. -
Dag 8 Ho Chi Minh-staden - Saigon
Vi flyger till Saigon som i allt väsentligt anlades och byggdes upp under den franska koloniala perioden. Staden blev sedan centrum för den amerikanska krigsinsatsen under Vietnamkriget. Efter Sydvietnams fall 1975 gick staden i dvala. Många invånare som hade kopplingar till den tidigare regimen lämnade landet, om de kunde. Idag håller Saigon på att återta sin position som en av Sydostasiens mest pulserande, moderna och trendsättande städer.
Vi bor på hotel Oscar Saigon och äter vår middag på en lokal restaurang i närheten. -
Dag 9 Saigon - distrikt 1
Vi bor på ett mycket centralt beläget hotell och börjar dagen med att ta en promenad till det eleganta f d Presidentpalatset genom vars grindar nordvietnamesiska stridsvagnar brakade den 30 april 1975 för att avsluta kriget. Efter lunch besöker vi Krigsminnesmuseet, där vi kan bese en av de bästa och mest intressanta bildsamlingarna från kriget. Dagen avslutas med en promenad tillbaka till vårt hotell längs Dong Khoi street (tidigare Rue Catinat) förbi kyrkan Notre Dame, den magnifika gamla franskbyggda postterminalen och Hotel Continental (där Graham Greene bodde när han skrev romanen Den stillsamme amerikanen). Vi tar en vietnamesisk öl på hotellets kafé innan middagen på en franskinspirerad restaurang.
-
Dag 10 Saigon - Phnom Penh
Under eftermiddagen väntar flyg till Phnom Penh. Vid ankomst görs visa-on-arrival eller om du redan innan har gjort detta på www.evisa.gov.kh
Men dagen inleds med det bördiga Mekongdeltat, Vietnams verkliga risbod, ett område som flödar över av frukt, ris och fisk. På sin färd från den tibetanska högplatån till Sydkinesiska sjön passerar den mäktiga Mekongfloden sex länder innan den grenar upp sig i det finmaskiga nät av vattenvägar som blir Mekongdeltat. Ap Bac var en viktig strid i januari 1963 där amerikanerna bevittnade hur svag den sydvietnamesiska armén faktiskt var och kom att påverka hela den kommande amerikanska krigsinsatsen. Från hamnen i My Tho åker vi sedan båt i Mekongdeltat. Lunch bland deltats fruktplantager innan vi återvänder till Saigon.
På sena eftermiddagen flyger vi till Kambodja och Phnom Penh där vi bor på Frangipani Royal Palace Hotel. Gemensam middag på hotellet. -
Dag 11 Phnom Penh
Efter frukost börjar vi dagen med en genomgång av Kambodjas historia. Det neutrala landet klarade sig länge bra och höll sig utanför Vietnamkriget innan det på grund av president Nixons bombningar drogs in kriget. Det radikaliserade landet drabbades sedan hårt av de röda khmerernas övergrepp mot sin befolkning. Vi besöker museet S21, som skildrar denna brutala epok.
Under franskt styre tvångsförflyttades landets huvudstad på fransk order från ca 1865. Då ansågs Phnom Penh vara den vackraste staden i Franska Indokina men det var troligen innan de flesta trädkantade boulevarder försvann. Det moderna Phnom Penh var och är en planerad stad med ett prydligt rutnät av gator längs floden Tonle Sap.
Lunch serveras under dagen. -
Vi utforskar huvudstadens kungliga pärlor som Silverpagodan och kung Norodoms praktfulla kungliga palats. Bredvid dess tronsal står en underlig fransk villa helt i järn, skänkt till Kung Norodom av Napoleon III. Kambodjas ryktbare kung Sihanouk som dog hösten 2012 efter ett mycket långt och dramatiskt liv, bodde i palatset under lång tid, och det var också här han hölls i husarrest av röda khmererna.
-
På kvällen väntar en middag på Foreign Correspondents Club som blev utländska journalisters nya vattenhål, efter tidigare hotell Le Royals Elephant Bar och Gecko Bar då de vietnamesiska stridvagnarna rullade ut ur staden. Från 1993 etablerades FCCC i en vacker tre våningar hög kolonial byggnad vid TonleSap- och Mekongflodernas möte. En magnet för såväl historiker som de rika och berömda. Övernattning på Frangipani Royal Palace Hotel.
-
Dag 12 Siem Reap - khmerkonungarnas stad
Under dagen flyger vi från huvudstaden mot Siem Reap, porten till Angkor. Den franske naturforskaren Henri Mouhots beskrivningar och teckningar på 1860-talet väckte västvärldens intresse. Angkor förverkligade den västerländska romantiska bilden av bortglömda imperier gömda djupt inne i djungler. Angkor är enormt. Det är världens största tempelkomplex och de enda byggnadsverk, som kan jämföra sig i skala och arbetsinsats, torde vara Egyptens pyramider eller den kinesiska muren. Angkors storhetstid sträckte sig från 802 till 1431. Det var kung Jayavarman II som startade linjen av rikets gudomliga kungar - levande manifestationer av de hinduiska gudarna Shiva, Vishnu eller av buddhistiska boddhisatvor som Avolakitesvara. Varje kung krönte sin karriär med storskaliga byggprojekt. Angkor var en stad, de dödliga bodde i hus av trä, för gudarna byggde man i sten.
-
När vi närmar oss Angkor Thom stannar vi först vid den Södra porten som är den bäst bevarade av de fyra vädersträcksportar som leder in genom den åtta meter höga och tolv kilometer långa muren som omger den "Stora staden", Angkor Thom. Inne i Angkor Thom besöker vi först det berömda Bayon med sina 54 torn och 216 milt leende jätteansikten som vakar över besökarna. Vi fortsätter till Baphuon vars pyramidform representerar det heliga hinduiska berget Meru. För att genomgå en omfattande restaurering plockades Baphuon isär sten för sten strax innan det kambodjanska inbördeskriget började på 1960-talet. Under de Röda khmererna förstördes all dokumentation vilket har lämnat ett kolossalt pussel för dagens experter att reda ut. Den 350 meter långa Elefantterassen användes som läktare och strax norr om denna hittar vi Spetälskekungens terrass.
-
Vi installerar oss på vårt hotell Residence Indochine D´Angkor hotel samt äter en lunch.
Därefter beger vi oss till det osannolika Ta Prohm där djungeln tillåtits härja fritt. Jättelika fikonträd spränger sig genom templets byggnader och murar. Ta Phrom har blivit "Tomb Raidertemplet" då några scener ur filmen Lara Croft – Tomb Raider med stjärnan Angelina Jolie spelades in här.
Middag på vårt hotell avrundar dagen. -
Dag 13 Siem Reaps sjörike - Angkor Wats fem torn
Redan det gamla khmerriket var helt avhängigt av det livgivande vattnet och man byggde stora vattenreservoarer. Sydostasiens till ytan största insjö, kända TonleSap, svämmar över under monsunen november till april, när det höga vattenståndet i Mekong tvingar TonleSapfloden att reversera sina vattenflöden inåt igen istället för att flyta ut i Mekongfloden. Här fångas 75% av landets fisk och sjön föder en miljon invånare. Byarna runt floden byggs på höga styltor och vi besöker en sådan "flytande" by under en båttur på sjön för att möta invånare som lever hela sina liv på vattnet. Lunch under dagen.
-
Eftermiddagen spenderas på modertemplet – Angkor Wat – ett av världens mest kända tempel. En perfekt kombination av symbolism och symmetri. Här väntar det mest storslagna och mest fulländade av alla de tusentals tempel som uppfördes under Angkorrikets guldålder, självaste Angkor Wat. Templet brukar beskrivas som världens största religiösa byggnad och är Kambodjas nationalsymbol än idag. Vi har gott om tid att se templets alla tre etager och att studera de stenreliefer som dekorerar de gallerier som går runt den nedersta nivån. Här möter oss myter om de hinduiska gudarna och scener från bataljer utkämpade av Angkors kungar. Solnedgången vid Angkor och dess fem torn är något utöver det vanliga. Avskedsmiddag på hotellet.
-
Dag 14 Grand Hotel d´Angkor och farväl
Moderna Siem Reap har gått från en dammig vilda västernstad i rött till en upplevelsestad med marknader, franskinspirerade kaféer och shopping. Vi strosar i dess äldre delar mot Grand Hotel från 1932, en av stadens pärlor byggd i nord-sydlig linje med Angkor Thom, Angkor Wat och det kungliga palatset. Detta franska bygge räknas till ett av de sista kvarvarande koloniala hotellen i Sydostasien och har haft många prominenta gäster. Vi tar en cocktail i dess Elephant Bar, bl a känd för drinken "Femme Fatale" som inspirerades av färgen på Jacqueline Kennedys läppstift. Resan avrundas här med en tvårätterslunch innan det är dags att säga farväl till en innehållsrik resa.
Resans höjdpunkter
- Vietnams kulturella hjärtan och Mekongdeltat
- Pakse och det inre Laos med Ho Chi Minhleden
- Marco Smedbergs kunskaper om nutidshistorien
- Kambodjas stolta historia med khmertidens fantastiska tempel i Siem Reap
- Pulserande Phnom Penh
- Ljuvliga Unescovärldsarvet Hué med Parfymflodskryssning
Karta
Resfakta
Reslängd | 14 dagar |
---|---|
Avreseort | Hanoi |
Avresor | 9/1 |
Pris | Från 49 950 kr |
Enkelrumstillägg | 7250 kr |
I priset ingår |
|
I priset ingår ej |
Interkontinentala flygningar, visumkostnader |
Anslutningsort |
|
Resplan |
Dag 1 Samling i Hanoi. Cyclotur. Middag |
Boende |
Vårt boende sker på bra mellanklasshotel, förutom lite enklare standard i Laos, på nedan hotell eller liknande. |
Resesätt | Buss |
Klimat |
Vietnam Laos Kambodja |
Visum |
PRAKTISKT VISUM VIETNAM Visum till Vietnam kan sökas från: Embassy of the Socialist Republic of Vietnam LAOS KAMBODJA |
Deltagarantal |
15 deltagare |
Valbart tillägg Avbeställningsskydd Pass och visum |
Boka din resa
Avresa | Hemkomst | Pris från | Flygbolag | Från | Platser | |
---|---|---|---|---|---|---|
2024-01-09 | 2024-01-22 | 49 950 kr | Buss | Hanoi | Väntelista | Förfrågan |