Översikt

Denna militärhistoriska resa tar dig med till en militärt sett ständigt aktuell region. I långa perioder under flera tusen år har här rått ockupation, oroligheter och krigstillstånd. Egyptier, greker, romare, korsriddare, turkar, britter, araber, israeler och stormakterna med deras ombud har agerat och agerar i området. Resans militärhistoriske ciceron Marco Smedberg tar dig till platser där militärhistoria har skapats och fortsätter att utspela sig.

Vi kommer riktigt nära äldre militärhistoria. Bland annat den dramatiska händelsen år 73 f Kr på Masadaklippan, korsriddarborgen i Akko, slagfältet vid Hattin där Saladin år 1187 besegrade korsriddarna och slaget vid Ber Sheva där den australiensiska fjärde lätta beridna brigaden 1917 genomförde ett av första världskrigets mest lyckade kavallerianfall. Och vi kommer även nära den modern militärhistorien när vi besöker Golanhöjderna som under Oktoberkriget 1973 var platsen för ett av militärhistoriens större pansarslag. Dessutom besöker vi staden Hebron inne i Västbanken för att bättre förstå den pågående konflikten mellan israeler och palestinier.

Unikt specialprogram som leds av en av Sveriges främsta militärhistoriker! Bekvämt boende på bra mellanklasshotell med helpension.


Om Marco Smedberg

Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör på tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Vietnamkrigen (2008) och det moderna standardverket Första världskriget (2014). Han senaste bok heter Att leda i svåra lägen, civila chefer och militära lärdomar (2017). Marco Smedberg kommer att ta oss med till militärhistoriska platser i Israel av stor betydelse och på ett engagerat och kunnigt sätt levandegöra händelseförloppet. Vi får bakgrunden, analyserna av vad som hände och förklaring på hur historien har påverkats. Marco Smedberg har dessutom engagerat två av sina israeliska militära kontakter att medverka.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Israel

  Vi reser mitt på dagen från Sverige via Istanbul till Tel Aviv. Vid ankomsten till Tel Avivs flygplats möter vår militärhistoriske ciceron Marco Smedberg och vår svensktalande israeliske guide med en buss som tar oss till Jerusalem där vi installerar oss för tre nätter i Jerusalem på Prima Hotel.

 • Dag 2 Jerusalem

  Dagens program inleds med utkikspunkten varifrån man ser hela den gamla staden och Oljeberget. Vid foten av berget låg Getsemane, den olivträdgård där Kristus enligt Nya Testamentet togs till fånga inför korsfästelsen. Berget har varit en judisk begravningsplats i 3 000 år och det finns uppskattnings-vis 150 000 gravar där. Efter 1948 kom Oljeberget att tillhöra Jordanien. Sedan Sexdagarskriget 1967 ingår det i Israel. Vi tar oss sedan ner till Jerusalems historiska kärna där vi gör en promenad genom de judiska, arabiska, kristna och armeniska kvarteren för att se Klippmoskén på Tempelberget,
  al-Aqsamoskén och Klagomuren, Via Dolorosa, Heliga gravens kyrka och basarområdena. Lunch under dagen. På eftermiddagen besöker vi Yad Vashem Official Memorial of the victims of the Holocaust som är ett museum, arkiv och forskningscentrum för hågkomsten av Förintelsens offer och hjältar. Middag på hotellet.

 • Dag 3 Latrun – Tel Aviv

  Förmiddagen ägnar vi åt att besöka den israeliska arméns pansarcentrum, vars officiella namn är Yad La-Shiryon - The Armored Corps Memorial Site and Museum at Latrun. Museet är uppbyggt runt den gamla brittiska polisstationen i Latrun och ligger invid huvudvägen mellan Tel Aviv och Jerusalem. Polisstationen byggdes som ett fort för att kunna fungera som en befäst bas för de brittiska polisstyrkorna i området i slutet av 1930-talet.
  I samband med det brittiska tillbakadragandet 1948 föll fortet i den transjordanska Arablegionens händer. Israelerna försökte sedan under upprepade anfall inta fortet men misslyckades. Trots hårda strider, där även de första israeliska pansarförbanden ingick, fortsatte fortet att vara under Arablegionens kontroll. För att häva den pågående arabiska blockaden av Jerusalem byggde israelerna en ny väg runt Latrun, den så kallade Burma Road. Det var då den enda väg på vilken konvojer kunde transportera mat och förnödenheter till det belägrade Jerusalem.
  Idag har museet en imponerande samling av mer än 150 pansarfordon. Dessutom ingår ett flertal mindre utställningar inomhus, inklusive frimärken med pansarmotiv, judiska soldater i andra världskriget, soldater ur pansarkåren som är saknade i strid och modeller av ytterligare stridsfordon. Efter lunch åker vi till Tel Aviv för att få en genomgång i det israeliska högkvarteret om hur den israeliska armén ser på sin hotbild. Efter denna genomgång åker vi de tre milen tillbaka till Jerusalem för cocktail i lobbyn och middag på hotellet.

 • Dag 4 Masadaklippan – Döda Havet

  Efter frukost är det dags att checka ut från hotellet i Jerusalem och åka i drygt två timmar till Masada. Denna klippfästning är en av Israels mest besökta platser. Den romerska belägringen av det berömda klippfästet år 72–73 e Kr slutade med att de judiska försvararna valde att ta sina liv. Historiska annaler anger att 960 människor dog och att romarna enbart fann sju överlevande, två kvinnor och fem barn. En linbana tar oss upp till platån där ruinerna efter den gamla fästningen finns på 400 meters höjd. Dessutom bjuds vi på en formidabel utsikt över Negevöknen i väster och Döda havet i öster. Väl nere från klippan fortsätter vi till Döda havet för att ta in på Spa Club Prima Dead Sea Hotel, det spahotell vi har en övernattning på. Vi serveras lunch och ges möjligheten att prova på den märkliga upplevelsen att bada i det extremt salta vattnet. Och varför inte prova på en avkopplande och skön spabehandling?
  Före middagen har vi bokat ett konferensrum där Marco Smedberg under en timme föreläser om Palestina under Första världskriget. Middag på hotellet.

 • Dag 5 Ber Sheva – Hebron – Tel Aviv

  Det är dags att lämna Döda havet bakom oss för att återvända västerut genom Negevöknen mot Ber Sheva. Negevöknen utgör hela 60 procent av Israels yta och sträcker sig från Döda havets sydöstra del, gränsen till Jordanien i öst samt Egypten och Gazaremsan i väst. Negev betyder ungefär ”torr plats” på hebreiska, men kan även betyda ”söder”. De största städerna i Negev är Ber Sheva och Eilat. Busstransport till Hebron inne på Västbanken. Hebron är en av världens äldsta städer, helig för såväl judar som muslimer och övervakas idag av en särskild FN-kommission och . Väl på plats kommer vi att få en orientering om de nya israeliska bosättningarna och vilka problem de för med sig. Under sena eftermiddagen åker vi vidare till Tel Aviv. Före kvällens middag hinner vi att promenera längs Medelhavet mot den antika staden Jaffa eller längs Rothschild Boulevard i Tel Avivs ”vita stad” som är berömd för sin arkitektur och är upptagen på Unescos lista över världsarv.

 • Dag 6 Akko – Hattin – Tiberias

  Efter frukost börjar vi dagen med att besöka krigsmuseet i Tel Aviv. Efter avslutat besök kör vår buss mot norr, 120 km till Akko (Acre) som är en mer än 5 000 år gammal handelsstad vid Medelhavet. Akko blev, på grund av sitt strategiska läge vid kusten, tidigt betraktad som ”nyckeln till Palestina”. Akkos gamla stadskärna ligger på en landtunga i Haifabukten och består till största delen av en fästning som under korstågen tidvis fungerade som kungariket Jerusalems huvudstad och Johanniterordens huvudsäte innan staden intogs av sultanen av Egyptens armé 1291. En annan angripare var Napoleon Bonaparte vars belägring av staden misslyckades våren 1799 varpå Napoleons fälttåg i Palestinska kom av sig. Akkos historia är starkt förknippad med berget Hattin längre in landet. Vi kör därför den 55 km långa sträckan till foten av berget Hattin, väster om Genesarets sjö nära staden Tiberias. Här led korsriddarna ett stort nederlag mot den muslimske härföraren Saladin den 3-4 juli 1187. Saladins seger öppnade vägen för muslimernas erövring av kungariket Jerusalem. När nyheten nådde Europa initierades det ”tredje korståget” i syfte att återta Jerusalem. Korståget leddes av Frankrikes kung, den tysk-romerske kejsaren och Englands kung Rikard Lejonhjärta. Vi fortsätter därefter till Tiberias där vi ska bo två nätter på Prima Hotel Galil. TIberias ligger vid Genesarets sjö, även kallad Galileiska sjön eller Tiberiassjön. Middag på hotellet.

 • Dag 7 Golanhöjderna – Gränsen till Libanon

  Efter frukost på hotellet åker vi upp på Golanhöjderna. Under Oktoberkriget 1973 utkämpades här ett av historiens större pansarslag. Efter fyra dygns ursinniga strider lyckades israelerna slutligen hejda de numerärt överlägsna syriska styrkorna. Vi följer dramat på den avgörande platsen som kom att kallas ”tårarnas dal” på grund av de över 500 syriska stridsfordon som sköts sönder här under slaget. Vi fortsätter sedan för att äta lunch innan vi når den libanesiska gränsen. Bara några mil norrut ligger den viktiga Bekaadalen inne i Libanon. Där utkämpades hårda luftstrider över mellan Israel och Syrien 1982. Det var dessutom en viktig duell mellan västerländska och sovjetiska stridsflygplan och luftvärnssystem. Bussfärd tillbaka till Tiberias och avskedsmiddag på hotellet.

 • Dag 8 Tiberias – Tel Aviv – Sverige

  Nu är det dags att vända åter till Sverige. Under bussfärden tillbaka till Tel Aviv och flygplatsen stannar vi i höjd med staden Megiddo och analyserar fyra viktiga fältslag som alla utkämpades i samma område. Avresan sker sedan via Istanbul tillbaka till Sverige. Slagen som utkämpades är följande;  en egyptisk seger och historiens äldsta slag med tillförlitliga källor 1457 f. Kr, ett bibliskt slag 609 f. Kr, ett mongoliskt nederlag vid det närbelägna Ain Jalut 1260 samt britternas seger över turkarna 1918.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 19/3
Pris Från 26 490 kr
Enkelrumstillägg 4990 kr
I priset ingår

- Flyg Stockholm – Tel Aviv via Istanbul, t/r
- Transporter, entréer och visningar enligt program
- Sju nätter del i dubbelrum på angivna hotell eller likvärdiga
- Sju frukostar, sex luncher, sju middagar
- Svensk expertciceron
- Svensktalande licensierade lokalguider
- Engelsktalande föreläsare

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Sverige – Israel
Dag 2. Jerusalem
Dag 3. Latrun – Tel Aviv
Dag 4. Masadaklippan – Döda Havet
Dag 5. Ber Sheva – Hebron – Tel Aviv
Dag 6. Akko – Hattin – Tiberias
Dag 7. Golanhöjderna – Gränsen till Libanon
Dag 8. Tiberias – Tel Aviv – Sverige

Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans stadspromenader och visningar. 

Boka din resa

2018-03-19 2018-03-26 26 490 kr Väntelista Boka