Översikt

Mary, Queen of Scots

Över 400 år har gått sedan hon la huvudet under bödelsyxan, på order av drottning Elisabeth av England. Sedan dess har den tragiska drottningen av Skottland och hennes sorgliga liv inte upphört att fascinera. Schiller skrev sin berömda pjäs, som Donizetti sedan gjorde opera av. Därefter har mängder av romaner, pjäser, filmer, dikter och sånger tillägnats Maria Stuarts dramatiska liv. Under våren 2019 är det dags igen, då filmen ”Mary, Queen of Scots” har premiär. Saoirse Ronan följer här Katherine Hepburn, Vanessa Redgrave och faktiskt också Zarah Leander i spåren och tar sig an rollen som den tragiska skotska drottningen. Få historiska personligheter fick uppleva ett liv med så tvära omkastningar och så stor dramatik och få har dömts så hårt av eftervärlden som denna drottning.

I Maria Stuarts spår - en drottnings liv och flykt – en resa till Skottland & norra England. Filmen "Mary Queen of Scots" presenterar sin bild av Maria, hennes liv och hennes förhållande till sin kusin Elisabeth. Men vem var den verkliga Maria? I vilka miljöer levde hon? Var ägde de omvälvande händelserna i hennes liv rum?

Nu finns tillfället att gå i den verkliga Marias fotspår. På vår resa till Skottland väcker vi liv i den verkliga Maria och följer henne från födelsen på Linlithgow Castle till kröningen – nio månader gammal – till skottarnas drottning. Vi ser henne lämna Skottland för Frankrike som femåring och välkomnar henne tillbaka som artonåring. På plats i Edinburgh upplever vi den svåra situationen som Maria mötte i Skottland. Hennes äktenskap med Darnley, mordet på hennes rådgivare Rizzio, hennes sons födelse, mordet på Darnley, kidnappningen, hennes tredje äktenskap med den hårdhänte Bothwell, hennes konflikt med de skotska lorderna, hennes flykt och hennes abdikation. Vi följer henne på flykten då hon lämnar sitt Skottland för att söka skydd hos kusinen Elisabeth. En flykt som leder till avrättningen nitton år senare. 

En kunskapsresa som börjar i Edinburgh, Skottlands huvudstad där Maria regerade som drottning. Här besöker vi Holyrood Palace och Edinburgh Castle, dramatiskt placerat på en kulle i centrum av Edinburgh. Utanför staden ser vi Blackness Castle, som används i den nya filmen om Maria ”Mary, Queen of Scots”. Vi besöker också ett antal platser intimt förknippade med Maria Stuarts liv: Linlithgow Castle, Sterling Castle, Falkland Palace och Loch Leven Castle.

Vi söker också upp andra platser i Skottland förknippade med Maria och hennes tid, innan vi följer henne i spåren när hon flyr Skottland för att söka skydd och stöd hos sin kusin drottning Elisabeth i England. Vi besöker två av de slott och borgar i norra England där Elisabeth lät placera Maria i husarrest under nitton år – Carlisle Castle och Bolton Castle. Avslutningsvis besöker vi Chatsworth House, ett av Englands finaste country houses och idag hertigens av Devonshire huvudsäte, som uppfördes av den remarkabla Bess av Hardwick, gift med Marias fångvaktare earlen av Shrewsbury, varför Maria ofta vistades här.

Vi begrundar vilken ikonisk gestalt Maria Stuart fortfarande är för Skottland, och funderar på vad det betyder att hon så ofta framställs i kontrast till sin rival drottning Elisabeth. Var hon som Elisabeth en stark och självständig kvinna?  Eller styrdes hon av sitt hjärta och dominerades av de starka män som fick henne att göra vägval som ledde till hennes undergång?
En resa till många spännande historiska och atmosfäriska miljöer, med stor historisk dramatik. Välkommen på en unik resa!

Reseprogram

 • Dag 1. Edinburgh - Palace of Holyroodhouse - Edinburgh Castle

  Vi flyger in till Skottlands gamla huvudstad Edinburgh. Huvudstad i Skottland har staden varit sedan 1437. Arkitektoniskt är Edinburgh en av Europas mest dramatiska huvudstäder, med Edinburgh Castle hovrande över Gamla staden högt uppe på en klippa, och med sin blandning av medeltida och georgianska byggnader. Stadens intellektuella liv och betydelse för upplysningens framväxt har givit den epitetet Nordens Aten. Stora delen av staden är uppsatt på Unescos världsarvslista.

 • Vi letar direkt upp spåren efter Maria Stuart. Redan vid vår lunch är vi i hennes hälar. Vi äter lunch på Sheep Heid Inn, en av Edinburghs äldsta pubar. Eftersom puben ligger halvvägs mellan de kungliga slotten Holyroodhouse och Craigmillar Castle, ska drottning Maria ofta ha stannat här för att vila och roa sig med att spela kägelspelet skittles i trädgården.

 • Efter lunch besöker vi självaste Palace of Holyroodhouse, som ännu idag är drottningens officiella residens i Skottland. Elizabeth II vistas här en sommarvecka varje år för att utföra officiella plikter. Större delen av det palats som existerar idag uppfördes på 1600-talet. Men det nordvästra tornet är äldre, och här finns de våningar som disponerades av Maria Stuart och hennes make lord Darnley kvar. Marias våning ställdes i ordning efter att hon återvänt till Skottland från Frankrike 1561. I palatset hade hon heta meningsutbyten med John Knox, den reformerte predikanten och teologen som ledde reformationen i Skottland.  Marias bröllop med båda sina skotska makar, Darnley och Bothwell, ägde rum på Holyrood. Och det var här den gravida Maria fick bevittna hur hennes make Darnley tillsammans med en grupp adelsmän trängde sig in i hennes kammare medan hon åt middag och högg ihjäl hennes italienske tjänare Rizzio med 57 dolkhugg.

 • Holyrood Palace ligger i ena ändan av vägsträckningen The Royal Mile, som går rakt genom centrala Edinburgh. I ändra ändan finner vi Edinburgh Castle. Denna mäktiga borg är byggd på en utslocknad vulkan och har varit en symbol för kungamakten i Skottland sedan 1100-talet. Maria födde sitt enda barn, den blivande James VI och I, på slottet. Rummet där förlossningen skedde är faktiskt bevarat. På slottet förvaras också de skotska kronjuvelerna. I samma rum förvaras sedan 1996 Sconestenen, den sten som sedan medeltiden använts för kröningar av först skotska och sedan engelska och brittiska monarker. Idag är slottet väl mest känt för att Edinburgh Millitary Tattoo hålls här i augusti varje år.

 • På National Museum of Scotland ser vi en del föremål som varit i Maria Stuarts ägo, bl a en harpa och en del smycken. Här finns också en kopia av hennes gravmonument i Westminster Abbey i London. Under dagen passerar vi också St Giles’ Cathedral, där John Knox predikade och det hus där han bodde, samt Kirk O’Field, platsen där Marias make Henry Darnley mördades efter ett bombattentat. Mordet på Darnley hör till historiens stora kriminalgåtor. Misstankarna riktades genast mot Maria och hennes näste make earlen av Bothwell, som hon gifte sig med tre månader efter mordet. Vi försöker reda ut alla turerna i denna krångliga historia, och funderar vilka av alla misstänkta som skulle kunna vara de skyldiga. Vi fortsätter att resonera om Maria, hennes levnadsöde och hennes tid vid vår genuint skotska välkomstmiddag.

 • Dag 2 Blackness Castle – Linlithgow Palace – Stirling Castle – Leith

  Vi beger oss idag västerut från Edinburgh. Vårt första stopp har inte så mycket att göra med den historiska Maria Stuart, men väl med den filmiska. Befästningen Blackness Castle får i filmen ”Mary Queen of Scots” spela rollen av Holyroodhouse. Borgens höga siluett på Firth of Forths södra strand har gett den epitetet ”Skeppet som aldrig seglat”. Vårt andra stopp har däremot allt att göra med Marias liv, för det var på Linllithgow Palace hon föddes 8 december 1542. Idag återstår en imponerande ruin av det som en gång var ett av de skotska kungarnas huvudresidens. I St Michael’s Parish Church alldeles intill döptes Maria. Då är hon redan skottarnas drottning, eftersom hennes far dött sex dagar efter hennes födelse.

 • Efter lunch följer vi Marias spår till det storslagna Stirling Castle, ett av Skottlands viktigaste och största slott, där hon kröntes bara nio månader gammal 1543. Slottet där hon kröntes och skulle komma att tillbringa en stor del av sin barndom hade då byggts ut till ett praktfullt renässanspalats av hennes föregångare. Några av slottets kungliga våningar har nu restaurerats för att se ut som de gjorde när detta var Marias barndomshem.

 • Vi tar också vägen om Leith, Edinburghs hamn. Här hade Marie av Guise, Maria Stuarts mamma, ett palats där hon höll hov. Här landsteg Maria Stuart 19 augusti 1561, när hon som artonåring återvände från Frankrike för att ta över makten i sitt barndomsland. I Leiths hamn ligger idag ett fartyg förknippat med modernare kungligheter, den kungliga yachten Britannia, som mellan 1954 och 1997 var drottningens egna fartyg och den brittiska kungafamiljens favorittransportmedel.

 • Dag 3 Falkland Palace – Loch Leven Castle – Dunfermline Abbey - Culross

  Norrut från Edinburgh går vår färd idag. Första uppehåll blir Falkland Palace, jämte Stirling Castle ett av Skottlands två renässanspalats. Palatset renoverades och byggdes ut i början av 1500-talet i fransk stil och blev de skotska monarkernas rekreations- och nöjesslott. Det ska ha varit ett favoritställe för Maria. Här sysslade man med falkenering, här jagade man och här spelade Maria Stuart real tennis på den nyuppförda tennisbanan, en av de första på brittiska öarna. Hon gjorde skandal genom att spela i byxor! Hon ska också ha farit den första kvinnan som spelade golf i Skottland.  

 • Mindre soliga minnen hade Maria rimligen från nästa stopp, Loch Leven Castle. Hit fördes hon som fånge efter slaget vid Carberry Hill i juni 1567, där hon överlämnat sig till de skotska adelsmän som höjt upprorsfanan mot henne efter att hon gift sig med earlen av Bothwell. Bothwell gick i landsflykt, medan Maria fördes till Loch Leven. Här fick hon missfall, hon hade varit gravid med tvillingar. Här tvingades hon att abdikera till förmån för sin son James. Hon hölls fånge hela vintern, innan hon lyckades fly i maj året därpå.

 • På vägen tillbaka till Edinburgh stannar vi till vid Dunfermline Abbey, begravningskyrka för många skotska kungar, bl a Robert the Bruce, anlagd 1072. Vi stannar också i ”The Royal Burgh of Culross”, idag närmast en småstad med välbevarade miljöer från Maria Stuarts tid, från 15- och 1600-talet. Gemensam middag denna kväll.

 • Dag 4 Craigmillar Castle – Traquair House – Jedburgh – Borders Distillery - Carlisle

  Vi lämnar idag Edinburgh för att likt Maria Stuart förflytta oss söderut, till England. Men först stannar vi vid Craigmillar Castle, idag i Edinburghs utkant, en plats som kom att spela en ödesdiger roll i dramat kring Maria. Efter sonen James födelse vistades hon här några veckor under vintern 1566 för att återhämta sig. I sällskap hade hon några av sina förnämsta adelsmän. Medan Maria vistades på slottet ska de ha slutit ett avtal, ”The Craigmillar Bund”, att hennes make Darnley måste röjas undan. Vad Maria egentligen visste om detta tvistar historikerna fortfarande om. Två månader senare mördades Darnley. Slottet är idag till största delen en ruin, från tornet har man fin utsikt tillbaka mot Edinburgh. ”Queen Mary’s Room” finns fortfarande kvar, och ska vara det rum där Maria bodde 1566.

 • Traquair House kallar sig för Skottlands äldsta bebodda hus. Det har varit bebott i 900 år. Från 1491 är det lairderna av Traquair som bott här och huset innehas fortfarande av deras ättlingar i familjen Stuart. Maria Stuart gjorde ett besök här i augusti 1566 med sin familj, maken Henry och den lille sonen James. Vid middagen ska Henry ha varit rejält oförskämd mot sin fru. Också här finns det rum där Maria ska ha övernattat kvar, liksom den säng hon sov i och den vagga hon ska ha vaggat sonen James i.

  Om tiden tillåter stannar vi vid Melrose Abbey, de suggestiva ruinerna av det cistercienserkloster som är begravningsplats för några skotska kungar och ädlingar, bl a ska Robert the Bruce hjärta ha begravts här.

 • I Jedburgh besöker vi ytterligare ett hus med nära koppling till Maria Stuart, till och med kallat Mary Queen of Scots House. Huset hyrdes av Maria för 40 pund när hon vistades i gränsområdet 1566. Hon ska ha lämnat huset under dramatiska omständigheter och ridit i sporrsträck till Hermitage Castle, där James Hepburn, earl av Bothwell, eventuellt hennes älskare, låg sårad. På återfärden gick hennes häst ner sig i en myr, och det är en mycket sjuk Maria som kommer tillbaka till Jedburgh. Huset är idag tillägnat Marias liv och öde och fullt med föremål med koppling till hennes liv. 

 • Lunch på bryggeriet Born in the Brewery. Vi är nu i regionen Scottish Borders, det kulliga och skogiga området på gränsen till England. Vi kan ju inte lämna Skottland utan att stärka oss med en ”wee dram”, så vi besöker The Borders Distillery, den första whiskytillverkaren som öppnats i The Borders sedan 1837.

  Vi stannar också vid Hermitage Castle, idag en ruin, och en av Skottlands mest atmosfäriska och allvarstyngda borgar. Det var hit Maria Stuart red från Jedburgh för att träffa den sårade Bothwell, en sträcka på runt fyra mil.

  Vi korsar gränsen till England kommer fram till Carlisle, där vi får middag och övernattar.

 • Dag 5 Carlisle Castle – Yorkshire Dales – Bolton Castle - Harrogate

  Maria Stuart kom till England i en liten fiskebåt som korsade Solway Firth 16 maj 1568. Hon landsteg i Workington. Tre dagar tidigare hade hennes trupper förlorat slaget vid Langside mot de ledande skotska lorderna. Hon fördes till Carlisle Castle. Hon skrev till sin kusin och kollega, den engelska drottningen Elisabeth med stora förhoppningar om att få träffa henne och få stöd och hjälp med att återvända till Skottland och återta sin krona. Svar från Elisabeth dröjer. När det kommer säger det att Elisabeth inte kan träffa Maria förrän hon friats från misstankarna om att vara medskyldig till mordet på Darnley. Någon hjälp för att återfå den skotska kronan kommer inte på tal. Istället placeras Maria i en nitton år lång fångenskap. Elisabeth får hon, trots vad dramer och filmer visat, aldrig träffa.

 • Vi besöker Carlisle Castle och ser resterna av Queen Mary’s Tower, där Maria ska ha suttit fånge. Vi gör sedan samma resa som Maria Stuart, när hon i juli 1568 förs till Bolton Castle längre söderut i Yorkshire. Maria gjorde inte resan ensam. Fyra vagnar och över fyrtio höstar krävdes för att transportera hennes bagage. Många av hennes uppvaktning och tjänare hade anslutit, så hennes följe bestod av över femtio personer. Vi gör uppehåll för lunch i Yorkshires dalar. Sedan fortsätter vi till Bolton Castle, idag ett av Englands bäst bevarade medeltida slott, ofta förekommande i filmsammanhang, och fortfarande ägt av lord Bolton, ättling till den förste ägaren på 1300-talet. Maria stannade sex månader på Bolton Castle. Vi fortsätter till den klassiska spastaden Harrogate för avslutningsmiddag och övernattning.  

 • Dag 6 Chatsworth - hemresa från Manchester

  Maria Stuart kom att tillbringa resten av sitt liv i fängsligt förvar på olika slott och borgar runt om i England. Hon återsåg aldrig Skottland, hon återsåg aldrig sin son, hon träffade aldrig Elisabeth. Ett av de slott hon vistades på var Chatsworth House. Detta för att Bess av Hardwick, som lät bygga Chatsworth, var gift med Marias fångvaktare earlen av Shrewsbury. Han tog henne ofta till Chatsworth, där hon broderade tillsammans med Bess. Dagens Chatsworth House ser inte ut som på Marias tid. Det byggdes om och till i stor stil, i engelsk barock, under dåvarande ägaren den förste hertigen av Devonshire i slutet av 16- och början av 1700-talet. Huset ägs idag av den tolfte hertigen av Devonshire. Det är ett av Englands mest magnifika stately homes, ofta förekommande i filmer och tv-serier, och är väl värt ett besök, kopplingen till Maria Stuart förutan.

 • Vi lämnar Maria Stuart här, i relativ frihet och aktivitet på Chatsworth House, och följer inte med på den sista resan som gick till Fotheringhay Castle, där hon sjunde februari 1587 halshuggs på Elisabeths order. Kanske drog Maria ändå det längsta strået i kampen henne och Elisabeth emellan. Elisabeth får inga barn. När Elisabeth dör 1603 är det Marias son James som blir ny kung i England. Han låter flytta sin halshuggna mammas kropp till Westminster Abbey, där hon placeras alldeles intill Elisabeths grav. Och idag sitter Marias nutida ättling på det förenade Storbritanniens tron. Faktum är att alla nuvarande monarker i Europa är ättlingar till Maria Stuart. Vi åker vidare till Manchesters flygplats, varifrån vi flyger tillbaka till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Edinburgh och mystiska The Borders
 • Skottlands renässanspalats
 • Alla platser med anknytning till Maria Stuarts dramatiska livsöde

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 17/10
Pris Från 21 490 kr
Enkelrumstillägg 4 590 kr
I priset ingår
 • Flyg utresa Stockholm – Edinburgh via Oslo, hem Manchester – Stockholm direkt
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • Fem luncher
 • Fyra middagar
 • Svensk ciceron
 • Flygskatt, skatt
I priset ingår ej
 • I programmet ej angivna måltider
 • Måltidsdryck

Anslutningsort
Vi undersöker gärna avresemöjlighet från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresan, ankoms Edinburgh, Palace of Holyroodhouse, Edinburgh Castle
Dag 2. Linlithgow Palace, Stirling Castle, Leith
Dag 3. Falkland Palace, Loch Leven Castle, Dunfermline Abbey, Culross
Dag 4. Craigmillar Castle, Traquair House, Jedbrugh The Borders, Carlisle
Dag 5. Carlisle Castle, Yorkshire Dales, Bolton Castle, Harrogate
Dag 6. Chatsworth, hemresa från Manchester

Resesätt SAS
Valuta

Brittiska pund, GBP.

Resans karaktär

Resan innehåller stadsvandringar och promenader i ojämn terräng. 

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Boende

 • Doubletree by hilton, Edinburgh

  Hotellet ligger mycket centralt i Edinburgh i en byggnad från 1892 med utsikt över Edinburgh Castle. Rummen är moderna och har luftkonditionering och säkerhetsskåp. Hårtork samt kaffe- och tefaciliteter finns också. Gratus wifi finns.  Hotellet har bar och restaurang. Till hemsidan. 

   

 • The Crown and Mitre, Carlisle

  Hotellet utstrålar edvardiansk glans och ligger centralt i Carlisle. Här finns bar, restauran goch swimming pool, samt jacuzzi. En riktig stockvedsbrasa sprakar. Gratis wifi finns i hela hotellet. Till hemsidan. 

 • The Crown, Harrogate

  Detta historiska hotell har 300 år på nacken och ligger mitt i spastaden Harrogate, alldeles nära den gamla stadskärnan. Hotellet har en bistro och en bar. Frukostmatsalen Churchill Suite har ekpaneler, glassmålningar och ett vackert utsmyckat tak. Wifi är gratis. Till hemsidan

Inspiration

Boka din resa

2019-10-17 2019-10-22 21 490 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan