Översikt

Slaget om Italien - från Paestums stränder till Monte Cassino

I de vackra bergstrakterna kring Monte Cassino utkämpades vintern 1943-44 ett av Andra världskrigets avgörande ”vändpunktsslag” under svåra väderleksförhållanden och i besvärlig bergsterräng.

Den amerikanske generalen Mark Clarks allierade trupper hade hösten 1943 landstigit i södra Italien och avancerat via Neapel mot Rom. Att tyskarna valde att försvara landet, trots att Italien hade kapitulerat, ledde till mycket hårda strider innan de allierade i maj 1944 slutligen bröt igenom det tyska försvaret runt Monte Cassino. Följ med på en resa i det dramatiska landskapet som de allierade var tvungna att forcera för att kunna komma fram till Rom. Den heliga staden intogs den 5 juni 1944, dagen före invasionen i Normandie. 

Res genom det Andra världskrigets italienska historia med vår militärhistoriske ciceron Marco Smedberg. Marcos böcker Från Sicilien till Rom, Kriget i Italien 1943-44 (2006) och hans många utbildningsresor för svenska officerskadetter till Monte Cassino borgar för en unik upplevelse av ett viktigt skede av Andra världskriget. Vårt boende är på mellanklass agriturismo i Seliano vid Paestum samt mellanklasshotell i Cassino. Under våra gemensamma måltider njuter vi såväl av det italienska köket som av intressanta diskussioner med likasinnade reskamrater.
Marco Smedberg kommer att ta oss med till historiskt viktiga platser på Italiens fastland och på ett engagerat samt kunnigt sätt levandegöra händelseförloppet. Vi får bakgrunden, analyserna av vad som hände och förklaring på hur historien har påverkats.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Vackra Kampaniens kust

  Avresan i arla morgonstund går mot Neapel via Tyskland. När vi ankommer till denna betydelsefulla storstad styr vi kosan än längre söderut mot den plats där den amerikanske generalen Mark Clark samlade sina trupper för att erövra Italien från tyskarna. I närheten av Paestum ligger den lilla jordbruksorten Seliano. Här installerar vi oss för två nätter på familjen Bellinis Hotel Azienda Agriturismo Seliano. Middag på Aziendan med deras egna, fina produkter.

 • Dag 2 Allierade trångmål och hellensk kultur

  Vi tar oss till landstigningsstränderna varifrån general Mark Clark ledde de allierades framryckning en halvmil till Tobaksfabriken. Vi fascineras av politiken runt de allierades organisation, liksom av modet hos trupperna. Sedan följer vi de tyska truppernas motanfall som hotade att tvinga ned amerikanerna i havet igen. Lunch i närheten av Paestum. Vi njuter av det magnifika världsarvet Paestum, betydelsefullt säte för den antika grekiska kulturen som styrde över regionen under Magna Graecias storhetstid. Här beundrar vi de tre bäst bevarade doriska templen i världen på ett och samma område.

 • Dag 3 I truppernas spår - imponerande Montecassino

  Med vårt bagage i bussen följer vi nu framgångar och bakslag i terrängen mot Cassino. De allierades framryckningar från Salerno mot Rom gick extremt långsamt. Efter fem månader nådde trupperna den mest formidabla av de tyska försvarslinjerna, de som byggts längs Cassino-massivet längs dalgångarna vid floderna Rapido och Garigliano.

  General Clark såg en tredje dalgång, Liri, som vägen till Rom. Hitlers organisation Todt, som byggt Atlantvallen och Siegfried-linjen arbetade även här med Gustav-linjen. Till skillnad från tyskarnas välplanerade och välbyggda skyddsnät, hukade amerikanska och brittiska styrkor i leriga diken och isiga, regnvåta skjutvärn.

 • Vi ser även den böjda bron Ponte Corvo. Genom att Napoleon förlänade sin marskalk Bernadotte äretiteln furste av Pontecorvo och han senare blev kung i Sverige ingår Pontecorvos stadsvapen i Sveriges stora riksvapen. Den strategiska Liridalen domineras av Monte Cassino. Floden Liri rinner genom ett historiskt landskap och diktades om av såväl romerska poeter som 1800-talets romantiker som en bred, lugnt flytande, nobel flod skuggad av popplar i en vacker dalgång på sin väg mot havet.

 • Precis vid staden Cassino flyter Liri samman med en annan flod Gari och här ligger det historiska klostret Abbazia di Montecassino, Europas äldsta kloster. Det kristna helgonet Benedikt av Nursia slog sig ned här i ruinerna av den romerska staden, på 500 talet e Kr, förstörde avgudabilderna av Apollon och dess hedniska altar för att helga platsen i Johannes Döparens namn. Benedikt lämnade aldrig Montecassino och grundade klostret år 529, som århundraden senare skulle döpas efter den helige Benedikt. Under dess 1.000-åriga historia har klostret förstörts fyra gånger och har återuppbyggts efter Andra världskriget 1944, "com´era, dov´era – som det var, där det var" och helgad av påve Paulus VI år 1964.

 • Efter en tjugo minuters promenad i ganska brant terräng njuter vi av vår picknicklunch uppe bakom klostret vid den omstridda punkt 593 där slagets hårdaste strider utkämpades. 
  Vi ser klosterkyrkan samt reser via de polska och amerikanska krigskyrkogårdarna och den lilla orten Sant´Angelo där amerikanerna misslyckades med att ta sig över floden Rapido, som flödar bortom staden Cassino. I höjd med Liridalen drogs flera italiensk/tyska försvarslinje varav den viktigaste kallades Gustav-linjen. Knutpunkten var staden Cassino som dominerades av berget Monte Cassino. Här hejdades de allierades framryckningar och under vintern 1943-44 led de stora förluster i fyra olika slag runt Monte Cassino samt längre norrut vid sant Anzio, som vi skall stifta mer bekantskap med under morgondagen.

  Vid ankomst till Cassino tar vi in för en natt på fyrstjärniga hotell Best Western Rocca Cassino samt äter en gemensam middag.

 • Dag 4 I gyttjan runt havets Anzio

  Cassinos ursprung kommer ur det italiska folket Volscis bosättning Casinum som sedermera hamnade under romerskt styre år 312 f Kr. Apollons tempel låg på den plats där det vördade benediktinerklostret ligger idag och åtminstone en gång under de puniska krigen passerade Hannibal nära Casinum, som ju låg längs Via Latina, romarnas väg genom Italien.
  Dagens första stopp blir till den tyska krigskyrkogården som ligger mitt i anfallsterrängen för den första amerikanska offensiven mot klostret.

 • Nu väntar den pittoreska hamnstaden Anzio. Där följer vi på plats den amerikanska landstigningen som ägde rum i januari 1944. På vår vidare väg norrut stannar vi i den tyska motanfallsterrängen där deras pansarförband fastnade i gyttjan och i Velletri där amerikanerna slutligen bröt igenom mot Rom.

 • Därefter kör vi vidare upp i Albanobergen och passerar påvens sommarpalats Castèl Gandolfo på väg mot vår lunch i Frascati. Den mycket natursköna Lago Albano är en 6 km² stor vulkanisk kratersjö belägen i Albanobergen, sydöst om Rom, i närheten av Castel Gandolfo som är påvens sommarpalats.

 • Den vackra staden är berömd för sina ståtliga villor, lämningar från romartiden och numera även gott vin. Här låg fältmarskalk Albert Kesselrings högkvarter i Villa Torlonia som dock förstördes när de allierade bombade högkvarteret den 9 september 1943. Numera återstår bara en park och vi äter en gemensam lunch i närheten innan vi fortsätter vår färd till flygplatsen för avresan under kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Att få följa med författare och militärhistoriker Marco Smedberg längs Andra världskrigets militära befästningslinjer i vackra Italien.
 • De kulturella sevärdheterna i Monte Cassino och Rom
 • Gemenskap och trevliga samtal med likasinnade
 • Besöket i Paestum och boendet på agriturismon i Seliano

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 9/10
Pris Från 17 990 kr
Enkelrumstillägg från 1790 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Neapel via Frankfurt/Rom - Stockholm via München
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Tre nätter del i dubbel på strategiskt belägna mellanklassboenden
 • Tre frukostar
 • Två luncher
 • En picknicklunch
 • Tre middagar
 • Svensk historisk ciceron
 • Engelsktalande lokalguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige – Neapel - agriturismo Seliano - middag
Dag 2. Clarks landstigning- Paestums tempel - lunch
Dag 3. Liridalen - Gustavlinjen - Ponte Corvo - picknick vid punkt 593 - Montecassino kloster - middag
Dag 4. Museum - Anzio - Castel Gandolfo - lunch - hemresa via Tyskland

Boende

Två nätter på mellanklass agriturismo i Seliano
En natt på fyrstjärniga Best Western Rocca Cassino, Cassino

Resesätt SAS
Valuta

 Euro

Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans naturpromenader, stadspromenader och visningar. 

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Bra att veta

Resans besöksmål kan byta dag och tid eller bytas ut med kort varsel pga ändrade öppettider, tidsåtgång för transporter och andra oförutsedda händelser.

Boka din resa

2022-10-09 2022-10-12 17 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa