Översikt

Till Ostpreussen i spåren av den Tyska orden

Resan har ett särskilt ”riddarfokus” på den Tyska orden som ursprungligen organiserades i Palestina 1189 som en sjukvårdsorganisation under det tredje korståget. Nio år senare omvandlades den till en riddarorden. Efter en misslyckad insats i Ungern koloniserade orden den baltiska Östersjökusten under 1200-talet. På höjden av sin makt intervenerade orden även på Gotland. Vi flyger med SAS till Gdansk och tar oss sedan vidare med buss runt i norra Polen i trevlig samvaro. Allt under Marco Smedbergs sakkunniga ledning. Dessutom medföljer svensktalande polsk guide.

År 1410 led orden ett stort nederlag mot polackerna (se lördagens program) varpå deras inflytande minskade. Orden upplöstes av Napoleon 1809 men återuppsattes i Wien 1834 och fungerar idag som en kyrklig orden som sysslar med sjukvård och välgörenhet.

Unikt specialprogram som leds av en av Sveriges främsta militärhistoriker!

Om Marco Smedberg
Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör på tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Vietnamkrigen (2008) och det moderna standardverket Första världskriget (2014). Han senaste bok heter Att leda i svåra lägen, civila chefer och militära lärdomar (2017). Marco Smedberg kommer att ta oss med till militärhistoriska platser i av stor betydelse och på ett engagerat och kunnigt sätt levandegöra händelseförloppet. Vi får bakgrunden, analyserna av vad som hände och förklaring på hur historien har påverkats.

 

Reseprogram

 • Dag 1 Flyg till Gdansk, Malbork - Gizycko

  Avresa tidigt på morgonen med flyg till Gdansk där vår ciceron Marco Smedberg möter med buss och svensktalande  lokalguide, Tomasz Oczkowski. Vi börjar resan med att åka till Malbork (Marienburg) där vi har en guidad tur och besöker den  magnifika tyska ordensborgen, som började byggas i slutet av 1200-talet. Slottet utgör Europas största tegelbyggnad och består av tre huvuddelar, förborgen, mellanborgen och högborgen. I slutet av andra världskriget förskansade sig tyska förband i Marienburg och borgen skadades svårt vid Röda Arméns erövring. Under efterkrigstiden har omfattande restaureringsarbeten genomförts och den är sedan 1997 förklarad som världsarv av Unesco. Vi intar vår lunch på restaurang Gothic Café i ordensborgens magnifika källarvalv.

  Därefter fortsätter vi med bussen till vårt hotell och checkar in för två nätter på Hotel Bruno i Gizycko. Välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 2 Ketrzyn, Varglyan

  Efter frukost åker vi mot Ketrzyn. Under förmiddagen besöker vi Hitlers(sprängda) högkvarter (OKW). Den så kallade Varglyan (Wolfsschanze) ligger strax öster om Ketrzyn och var platsen för Adolf Hitlers stabshögkvarter där han vistades mellan 1941 och 1944. Anläggningen byggdes i samband med operation Barbarossa. Attentatsförsöket mot Hitler skedde i Wolfsschanze den 20 juli 1944. Claus von Stauffenberg placerade en bomb i konferensrummet men Hitler fick endast lättare skador. Den massiva bordsskivan på det stora ekbordet räddade honom.

  Efter besöket i Hitlers varglya fortsätter vi mot det närliggande Gizycko (Lötzen) som är de Masuriska sjöarnas ”lås”. Området spelade en nyckelroll i det viktiga slaget vid Tannenberg 1914 där tyskarna hejdade den ryska invasionen av Ostpreussen.

  Lunch på hotellet. Vi promenerar till den intilliggande fästningen ”Boyen” där Marco berättar om händelserna i augusti 1914.  Åter till hotellet och 19.00 gemensam middag.

 • Dag 3 Utflykt till museet/slagfält vid Grunwald

  Vi checkar ut och denna dag tar vi oss till den polska orten Zalgiris, mer känd som Grunwald. Slaget vid Grunwald kom att ändra styrkeförhållandena i Centraleuropa i århundraden framöver och kraftigt försvaga den tidigare så rika och expansiva Tyska orden. Här besegrade polackerna den Tyska orden i juli 1410. Slaget var en av medeltidens största drabbningar och den viktigaste segern i polsk historia. Slaget fick sedan stor betydelse i det tysk-polska ”propagandakriget” under mellankrigstiden. Bland annat byggde nazisterna ett enormt monument 1924 i närheten som de döpte till Tannenberg efter sin seger (i närheten) 1914.

 • Vi åker över detta slagfält och äter sedan lunch i Olzstynek (Hohenstein) varefter vi åker till vårt hotell beläget i Olsztyn, Hotel Wilenski. I Olsztyn finns också en magnifik ordensborg bevarad som museum mitt i den efter kriget återuppbyggda ”gamla staden”. Gemensam middag på hotellet. 

 • Dag 4 Gdansk, Westerplatte, hemresa

  Vi äter frukost och därfter går vår buss till Gdansk där vi åker ut till Westerplatte.

  Slaget om Westerplatte var andra världskrigets allra första slag och pågick 1-7 september 1939. Det tyska pansarskeppet Schleswig-Holstein hade några dagar innan dess styrt in i fristaden Danzigs hamn för att hedra minnet av sjömän från kryssaren ”Magdeburg” som sänktes i augusti 1914 under första världskriget. Men ett vänskapsbesök var inte Schleswig-Holsteins primära uppgift. Den hemliga tyska strategiska planen blev uppenbar när Schleswig-Holstein öppnade eld mot den polska fästningen på halvön Westerplatte.

  Efter besöket äter vi lunch på den genuina restaurangen Gdanska inne i staden och därefter buss till flygplatsen för hemresa med kvällsflyg.

Resans höjdpunkter

 • Besök till Malbork – den magnifika tyska ordensborgen
 • Hitlers högkvarter Varglyan (Wolfsschanze)
 • Hör berättelsen om slaget vid Grunwald

Karta

Resfakta

Avreseort Stockholm
Avresor 28/8
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 1.740
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Gdansk via Köpenhamn inkl flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Tre nätter med del i dubbelrum på 4* hotell
 • Tre frukostar
 • Fyra luncher exkl. dryck
 • Tre middagar exkl. dryck
 • Svensk expertciceron
 • Svensktalande lokalguide
I priset ingår ej

Drycker

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige – Gdansk – Malbork – Gizycko
Dag 2. Ketrzyn 
Dag 3. Utflykt till museet/slagfält vid Grunwald
Dag 4. Gdansk, hemresa
 

Boende

28-30 augusti:
Hotel Bruno i Gizycko

30-31 augusti:
Hotel Wilenski i Olsztyn

 

Resesätt SAS
Valuta

 

Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans stadspromenader och visningar. 

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2020-08-28 2020-08-31 15 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa