Översikt

Reseinspiration till havs!

Välkommen till höstens mest spännande resa till havs. Den 5 november åker vi tillsammans på en 21-timmars kryssning på Östersjön med föreläsningar, god mat, dans, musik och tävlingar. Medan vi sakta stävar ut från Stockholm under kvällen bjuder vi på härlig stämning och välkomstdrink när vår operaduo underhåller med örhängen från musikens värld. Konferensvåningen är abonnerad för oss under hela kryssningen. Välkommen ombord!

Inspirerande resekryssning
Vi lämnar Stockholm måndagen den 5 november klockan fem då vårt kryssningsfartyg M/S Birka avgår från Stadsgårdskajen. Väl ombord träffas vi för en första välkomstdrink tillsammans och berättar om programmet för resan. Under kvällen bjuds vi på två intressanta föreläsningar innan det är dags att välkomnas till dukat bord och en god trerätters middag i restaurang Compagniet. Dag två blir det fler föreläsningar, reseinformation och kåserier och massor av inspiration inför kommande resor.

Föreläsningar och vinprovning
Lyssna till biologen Allan Carlson från WWF som berättar om tjuvjakten på Afrikas savanner och hur vi kan bevara jordens sista vilda platser. Journalisten och författaren Malcolm Dixelius delar med sig av sina upplevelser från sin tid som utrikeskorrespondent i Östeuropa. Fascineras av bilder från när och fjärran när våra reseproducenter visar sina egna fotografier och berättar om årets bästa resor. Tio inspiratörer håller föreläsningar och seminarier och du väljer själv vilka du vill delta i. Avslutningsvis blir det vinprovning med vinexperten Gunilla Hultgren Karell för dem som vill!

Musik och underhållning
Under kryssningen får vi också njuta av våra musikaliska virtuoser som ramar in vår reseträff till havs med klassiska favoriter. Därtill utlottning och prat om resor med oss i WE Travel Group, VIP-erbjudanden och roliga resenyheter. Välkommen att lära känna oss alla!

Våra platser på kryssningen är klimatkompenserade och resan är ett samarbete mellan researrangörerna i WE Travel Group. Vi är experter inom våra respektive temaområden och arrangerar resor där gemenskapen och ditt specialintresse står i fokus!

Reseprogram

 • Måndag, från kl. 15.00 - 23.00 Middag, föreläsningar och musik

  Vid tretiden på eftermiddagen checkar vi in på Birkas terminal på Stadsgårdskajen. När vi kastat loss ses vi för välkomstdrink i Club Maritim på däck 5. Det blir musikunderhållning och vi går igenom programmet för resan. Efter det tar biologen Allan Carlsson från WWF och journalisten Malcolm Dixelius plats i den stora konferensen för två intressanta föreläsningar om angelägna ämnen. Kvällen fortsätter en exklusiv 3-rätterssmeny i restaurang Compagnie exklusive dryck.

  Efter middagen dansar vi till skön musik av fartygets husband i Club Maritim. Även Birkas nöjesteam underhåller ombord! Umgås med tidigare resekamrater, prata om resor och träffa oss i WE Travel Group. Kvällen är lång för den som vill och vid klart väder brukar det under hösten gå att njuta av en spektakulär stjärnhimmel innan läggdags.

 • Tisdag, från kl. 7.00 - 11.00 Frukostbuffé, seminarier och vinprovning

  Dagen inleds med den omtalade frukostbuffén och lite tid att koppla av på däck innan våra seminarier med olika resetema inleds. Varje tema bjuder på ett dubbelseminarium, som pågår samtidigt i våra mindre föreläsningssalar i konferensavdelningen. Du väljer själv ditt tema "Opera och vinresor", "Arkelogi och världsarv", "Djur och natur" eller "Tågresor och flodkryssningar". Seminarierna bjuder både på reseinspiration och på ny kunskap.

 • • Föreläsning i stora salen • Allan Carlsson: Kampen mot tjuvjakt

  Allan är naturvårdsbiolog och Afrikaexpert hos WWF. Han berättar om kampen mot tjuvjakt på Afrikas savanner. Allan har i över 40 år arbetat med forskning och naturvårdsfrågor. Allan har lett expeditioner till några av Afrikas mest otillgängliga vildmarker och brinner för att skydda dess unika djurliv samt har ägnat sig åt kampen mot tjuvjakt på elefanter och noshörningar. Allan är färdledare för Äventyrsresor och uppvuxen i Östafrika.

 • • Föreläsning i stora salen • Malcolm Dixelius: Östeuropa då och nu

  Malcolm Dixelius är journalist och tidigare utrikeskorrespondent på SVT. Han berättar om Östeuropa då och nu. Han var SVT:s Moskvakorrespondent 1979-84 samt 1990-94 och brinner för att dela med sig av sin kunskap om Ryssland genom tiderna. I sin roll som ciceron på Grand Tours flodkryssningar och resor i Östra Europa föreläser Malcolm om Ryssland bortom kalla kriget och det ryska samhället av igår och idag. Han är även färdledare för Historiska Resor och Favoritresor.

 • • Valbart seminarium • Opera & vinresor Gunilla Hultgren Karell: Vin och vinresor

  Gunilla Hultgren Karell är vinexpert och ciceron. Hon berättar om vin och vinresor. Gunilla arbetar som vinskribent och skriver regelbundet i Expressen, Allt om Mat, Allas, Privata Affärer m fl. Sedan flera år lagar hon mat och tipsar om vin i SVTs Gomorron Sverige. Hon provar tusentals viner om året och har full koll på vad som händer i vinvärlden. År 2003 vann hon den prestigefyllda titeln Årets Näsa. Gunilla har även skrivit boken Fredagsvinet och är medförfattare till ett antal mat- och vinböcker. Hon är ofta engagerad i olika juryarbeten, bland annat i den årliga Wine Nordic Wine Challenge.

 • • Valbart seminarium • Opera & vinresor Richard Klingspor: Opera och operaresor

  Richard Klingsport är operasångare och ciceron. Han berättar om operaresor och musiken som träffar honom "rakt i hjärtat". Richard är bosatt i Oslo sedan många år och var tidigare ansvarig för Folkoperans Vänners nydanande reseverksamhet. Han har bl.a. en bakgrund som utbildare, samtalshandledare och sångare. Richard är passionerad operaälskare och har sin egen sångaragentur för opera- och konsertsångare. Han anser att det nya operahuset i Oslo är fulländat och önskar att så många som möjligt ska få uppleva det. Richard leder även musikresor för Favoritresor till bland annat Köpenhamn, Berlin och Bratislava.

 • • Valbart seminarium • Arkeologi & världsarv Richard Holmgren: Arkeologi och kulturresor

  Richard är arkeolog och ciceron. Han berättar om arkeologi och historiska kulturresor. Richards första skottkärra sköts i Konungarnas dal vid sidan om upptäcktsresor i Kina, Amazonas och sökandet efter Columbus skepp i Västindien. Professionellt har han arbetat med utgrävningar i Syrien, i de antika städerna Petra och Pompeji, dokumenterat etrusker och Egyptens oaser samt Areni-grottan i Armenien. Sedan 90-talet leder han utgrävningar med Svenska Dödahavsexpeditionen. År 2001 debuterade Richard som sommarvärd i Sveriges Radio samt andra presentationer i Vetenskapsradion Historia och SVT.

 • • Valbart seminarium • Arkeologi & världsarv Hans Ljungqvist: Våra världsarv

  Hans Ljungqvist är historielärare och ciceron. Han berättar om våra världsarv. Hans har varit lärare i historia och religionskunskap och har under många år varit verksam inom Sidas och Den Globala Skolans fortbildningsprogram för lärare. På 80-talet arbetade han med ett landsbygdsutvecklingsprojekt i södra Indien och intresset för Sydasien i allmänhet och folkreligion i synnerhet fick då ytterligare en skjuts. Hans har under åren varit färdledare för ett stort antal resor till bl. a. Indien, Nepal, Kina och Burma för Indienresor och Kinaresor.

 • • Valbart seminarium • Flodkryssning & tågresor Rolf Häggström: Tåg till Italien och Slovenien

  Rolf är tågälskare och reseproducent hos Grand Tours. Han berättar om tågresor till Italien och Slovenien. Att resa med dagens moderna tåg i Europa är både miljövänligt, bekvämt och avkopplande. Att susa fram genom Europas varierande landskap direkt in i storstäderna och genom bergskedjor såsom Alperna är en underbar upplevelse. Tågen är moderna, tysta och bekväma och det finns gott om tid att samtala med dina medresenärer. Du kan sträcka på dig, beställa något gott i restaurangvagnen eller bara luta dig tillbaka och njuta av landskapet som passerar. Väl framme har vi några härliga dagar på den destination du valt. Rolf är reseproducent på Grand Tours.

 • • Valbart seminarium • Flodkryssning & tågresor Karin Blomkvist: Flodkryssningar i Europa

  Karin Blomkvist är ciceron hos Favoritresor och Grand Tours. Hon berättar om flodkryssningar. Att stilla glida fram på Europas floder är njutbart, vackert och spännande. Varje morgon vaknar vi upp till något nytt att se och uppleva medans bagage ligger still i vår hytt på hela resan. Maten och vinerna är toppen och ofta lokalproducerat i det land eller region vi passerar. Se och lyssna till ett vackert föredrag om flodkryssningar i Europa.

 • • Valbart seminarium • Djur och natur Anna Teiner: Borneo och Galapagos djurliv

  Anna arbetar på Äventyrsresor som marknadsansvarig. Hon berättar om Borneo och naturkryssningar runt Galapagos. Två av de mest artrika destinationerna på vår jord. Borneos regnskog är en av världens äldsta regnskogar där vi möter vilda orangutanger, näsapor, langurer, makaker och näshornsfåglar. Galapagos med sitt unika djurliv och behagliga klimat gör örarna till ett riktigt drömresmål för den djurintresserade.

 • • Valbart seminarium • Djur och natur John Hellervik: De dimhöljda bergens gorillor

  John Hellervik är resesäljare hos Äventyrsresor. Han berättar om sitt möte med bergsgorillorna i Uganda. John har lång erfarenhet av djur- och naturresor och idag visar han bilder från Östafrikas varierande natur och det storslagna djurliv som lockar många resenärer från hela världen. Färden går genom ett omväxlande och grönt landskap med odlingar, stora sjöar, papyrusträsk, och höga berg med regnskog. Här får vi även möta elefanter, flodhästar, bufflar och antiloper på en kryssning längs Kazingakanalen och på de omgivande savannerna. Vilka står i bjärt kontrast till de dimhöljda bergen och flocken med gorillor.

 • • Valbar aktivitet • 265 kr Vinprovning

  Vinprovning med Gunilla Hultgren Karell. Tillsammans provsmakar vi olika druvor och vinregioner. Gunilla finns också på plats i tax-free shopen efteråt för att ge sina privata rekommendationer.  Valbar aktiviet med begränsat antal platser. Kostnad 265 kr för vinprovningen.

 • Tisdag, kl. 14.00 Hemkomst till Stockholm

  Efter en inspirerande kryssning lägger vi till vid Stadsgårdskajen i Stockholm. Vi hoppas att du har fått med dig mycket reseinspiration och träffat gamla och framtida resekamrater. Skepp och hoj och på återseende!

Resfakta

Reslängd 21 timmar
Avreseort Stadsgårdskajen
Pris Från 695 kr
I priset ingår
 • Del i dubbel standardhytt, insides
 • Välkomstdrink
 • Två föreläsningar - Allan Carlson och Malcolm Dixelius
 • 3-rätters middag exklusive dryck
 • Musikunderhållning ombord
 • Frukostbuffé
 • Ett dubbelseminarium av något av våra fyra olika teman
 • Anslutningsbuss enligt Birkas bussnät
 • Klimatkompensation
 • Värdar/värdinnor från WE Travel Group
Anslutningsort

Rederiet erbjuder bussanslutningar från flera orter i landet till Stockholm t/r. Hör med våra resesäljare om busstiderna.

Tillägg

Seminarium Opera & vinresor 6 nov, 0 kr
Seminarium Tåg & flodkryssningar 6 nov, 0 kr
Seminarium Djur & natur 6 nov, 0 kr

 • Del i dubbelhytt utsides: 200 kr /person
 • Enkelhyttstillägg insides: 300 kr /person
 • Enkelhyttstillägg utsides: 500 kr /person
 • Vinprovning med Gunilla Hultgren Karell: 265 kr

(Begränsat antal platser)

Resplan

Måndag 5 nov: Från kl. 14.30. Samling i terminalen för utdelning av biljetter och exakt tidsprogram. Samling i Club Maritim för välkomstskål, musikunderhållning + föredrag av Malcolm Dixelius + Allan Carlson. Gemensam middag.

Tisdag 6 nov: Frukostbuffé
1 valt föredragspass med 2 föreläsare (dubbelseminarium) i konferensavdelningen. Tillval: Vinprovning (förbokas)
Ankomst Stockholm/Stadsgårdskajen kl. 14.00.

Valuta

All betalningen ombord sker i svenska kronor eller med ett konto/kreditkort t ex Visa eller Mastercard.

Bra att veta


 2 st föreläsningar ingår • 
Allan Carlson och Malcolm Dixelius föreläser dag ett, innan middagen. Dessa föreläsningar ingår för alla.

• Välj ytterligare ett dubbelseminarium • 
Dag två ingår ett dubbelseminarium med två föreläsare på förmiddagen. Välj 1 av 4 teman:

1. Opera- & vinresor. Richard Klingspor och Gunilla Hultgren Karell
2. Arkeologi & Våra världsarv. Richard Holmgren och Hans Ljungqvist
3. Tågresor & Flodkryssningar. Rolf Häggström och Karin Blomkvist
4. Djur- & naturresor. John Hellervik och Anna Teiner

Du väljer ett dubbelseminarium i samband med bokning. Begränsat antal platser.

Boende

 • Fartyg: M/S Birka

  Fartyget byggdes 2004 och är ett renodlat kryssningsfartyg med plats för 1800 passagerare. Birka har blivit nogsamt renoverat, nu senast har bufférestaurangen Sjösalen fått sig ett lyft. Fartyget är känt för kockarnas utomordentligt välsmakande mat, den goda servicen och den familjära stämningen som råder ombord. Du njuter av god mat & dryck, gemenskap, dans till orkester och shopping i taxfree-butikerna.

  Hytter. Alla hytter ombord på M/S Birka är belägna ovanför vattenlinjen. Komfortabla hytter med separata sängar, tv och dusch/wc.