Här hittar du svar på generella frågor inför en resa med oss. På våra resenärssidor hittar du som bokat en resa alla nedladdningsbara dokument och "Praktiska råd och tips inför resan" mm. 

Behövs visum?

Till Indien, Nepal, Bhutan och Sri Lanka krävs alltid visum. Detaljerade anvisningar om visum för just din resa medföljer bokningsbekräftelsen. Är du inte svensk medborgare så måste du kontakta din ambassad för att veta vad som gäller i ditt land. 

Visum till Indien
För att kunna resa in i Indien finns det två olika sätt att ansöka om visum på beroende av typ av resa samt om du behöver en eller flera inresor i landet. Mer om visum till Indien » 

Visum till Nepal
Vid resa till Nepal beviljas visum vid ankomsten till flygplatsen i Katmandu. Visum till Nepal ingår i våra gruppresors pris och färdledaren hjälper till med detta. Medtag två fotografier för denna visering. Indviduella resenärer söker visum vid ankomsten och erlägger visumavgifften USD25 på plats.

Visum till Bhutan
Visum till Bhutan krävs för alla nationaliteter förutom medborgare från Indien, Bangladesh och Maldiverna. Visum ingår i våra gruppresors pris och måste ombesörjas i förväg. För att kunna ordna visum krävs att du i samband med bokning skickat in passkopia i färg till oss samt meddelat hemadress och yrke. Det krävs dessutom att du har minst 2 sidor tomma i passet då visumet stämplas i passet vid ankomst.

Visum till Sri Lanka
Alla som reser till Sri Lanka behöver visum/inresetillstånd, så kallad ETA. Ansökan görs online, 45-30 dagar före avresa på www.eta.gov.lk och är tills vidare gratis.

Ingår visum i priset?

Visum till Indien ingår inte i priset, du ansvarar själv för att ansöka om visum. Visum till Nepal och Bhutan ingår i priset för våra gruppresor. Visum till Sri Lanka är för närvarande kostnadsfritt. Om visum ingår gäller det generellt endast för svenska medborgare.

Måste man lämna in passet?

I vissa fall (se informationen som medföljer bokningsbekräftelsen). Du som resenär ansvarar själv för att du har ett helt och giltigt pass inför resan. Oftast krävs att passet är giltigt minst sex månader efter hemkomst och att det finns minst ett blankt uppslag eller två blanka sidor. Reser du med barn? Tänk då på att svenska pass för barn gäller i tre år och inte i fem år som är giltighetstiden för vuxna. 

När får jag tillbaka passet?

I de fall vi behöver ha ditt pass skickas det i retur tillsammans med färdhandlingarna som rekommenderat brev ca 10 dagar innan avresan. Du kan också komma förbi och hämta passet hos oss på Hornsbruksgatan 19 i Stockholm. OBS! Om du vill hämta ut ditt pass tidigare så måste du alltid meddela oss i förväg.

Hur är vädret när jag reser?

Se vår klimattabell och läs mer om olika årstider under "Väder och klimat" » 

Hur mycket bagage får jag ha med mig?

Hur mycket incheckat bagage och handbagage man får ha med sig på flyget varierar mellan flygbolagen. För ekonomiklass gäller oftast 20-23 kg för incheckat bagage, och 7-8 kg för handbagage. Observera att vissa flygbolag endast tillåter ett kolli som incheckat bagage. OBS! På inrikesflyget i Indien gäller andra vikter. Endast 1 incheckat bagage om max 15 kg. Eventuell övervikt betalas direkt på plats. Ett handbagage om 7 kg är tillåtet.

Hur växlar jag pengar?

Växlar pengar gör man bäst i Sverige före resan eller på hotellet. Man kan också växla pengar på flygplatsen vid ankomst. Det blir också allt lättare att hitta bankomater där man kan använda utländska kort.

Måste jag vaccinera mig?

Inför avresan bör du alltid rådgöra med läkare eller vaccinationscentral och kontrollera vilka vaccinationer som rekommenderas. Råden varierar beroende på vilken typ av resa du ska göra. Generellt sett gäller att alltid ha grundskyddet aktuellt: polio, stelkramp och difteri samt Havrix eller Twinrix (mot Hepatit A och B).

Kan jag förlänga resan?

Ja, de flesta resor går att förlänga. Läs mer här »

Kan jag köpa Tax Free på flygplatsen?

Bestämmelserna för Tax Free är olika på utresa och hemresa. Viktigt att komma ihåg är att om du på hemresan mellanlandar i något europeiskt land (t ex i Helsingfors eller Köpenhamn) så kan du inte köpa Tax Free på avreseflygplatsen, eftersom det inte är tillåtet att ha med sig vätskor i handbagaget vid mellanlandningen.

Är förkylning vanligt?

Den vanligast förekommande sjukdomen är förkylningar. Ha gärna med en varm schal eller scarf att linda runt huvud och hals då man ofta är tvungen att växla mellan kalla luftkonditionerade utrymmen och den heta utetemperaturen. I december-februari kan det även vara rejält kyligt i norra Indien.

Svartlistade flygbolag

Läs mer på EU-kommissionen hemsida »

Hur betalar jag resan?

Med den första bekräftelsen får du två inbetalningskort, ett för anmälningsavgiften och ett för slutbetalningen. Dessa används för betalning av resan. Du kommer inte få någon bekräftelse från oss på att anmälningsavgiften är betald. Betalning med kontokort, VISA eller MasterCard kan göras via din personliga Min bokning-sida.

När får jag färdhandlingarna?

Färdhandlingarna postas cirka 10 dagar innan avresa, tillsammans med detaljerade anvisningar inför avresan, flygbiljett, resans program m m. 

Se alla resor till Indien här »

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor. Ring oss på 08-54595200 eller maila info@indienresor.se

Varmt välkommen att höra av dig till oss!