Vietnam

Vietnam är ett avlångt land som löper i nordsydlig riktning, och klimatet varierar mellan landets olika delar. I norra bergstrakterna kan det bli relativt kyligt under vintermånaderna. I norr är vintrarna torra med en temperatur mellan 15 och 22 grader. Somrarna är varma med temperaturer kring 40 grader och mycket regn. Under höst och vår är vädret rätt oförutsägbart med temperaturer mellan 25 och 30 och regnskurar. I söder är klimatet tropiskt, varmt och fuktigt året om.

Kambodja

Kambodja har typiskt tropiskt klimat året om. Som svalast är det i december-januari med drygt 25 grader, och varmast i april och maj då temperaturen stiger till närmare 40 grader. Regnperioden startar i juni och håller i sig in i september.

Laos

I Laos kommer sydvästmonsunen med regn någon gång mellan maj och juli och varar till november. Torrperiod råder från november till maj.

Burma

Burma har ett tropiskt klimat med utpräglad monsun som påverkar inlandet i mindre grad p g a att monsunen mildras av bergskedjor som sträcker sig i nord‐sydlig riktning, samt av landsdelarnas höjd över havet och avstånd från kusten. Temperaturskillnaden under dygnets timmar är små, liksom variationen under året. Perioden från mitten av oktober till och med april är varm och torr. Från mitten av maj och drar monsunregnen in västerifrån och nederbörden längs kustremsan, t ex i Ngapali, är extremt hög. Även Burmas södra delar får kraftiga regn under denna period, bl a Yangon under juni‐augusti. Inlandet får betydligt mindre nederbörd, t ex Bagan och Mandalay.

Vädertabell

Tabellen visar månadsvis (jan-dec) lägsta medeltemperatur °C/högsta medeltemperatur °C. Undre raden: medelnederbörd i mm. Fullständig temperatur och nederbördstabell (pdf, kräver Adobe Acrobat som du kan hämta här)