Det råder mycket stora variationer i klimatförhållandena mellan olika delar av landet. Nordligaste Kina ligger på samma breddgrad som norra Tyskland, Peking på samma som Lissabon, Shanghai som Kairo, Guangzhou (Kanton) och Hongkong strax söder om kräftans vändkrets på samma breddgrad som Sahara och södra Libyen. Den stora subtropiska ön Hainan ligger på Calcuttas breddgrad. Vid första risskörden i söder är nordligaste Kina fortfarande täckt av snö. Monsunvindarna påverkar klimatet i så gott som hela landet.

Vintermonsunen

Vintermonsunen från norr och nordväst för ner kall och torr luft från den Sibiriska landmassan. Peking har trots sin sydliga breddgrad lika kalla vintrar som Helsingfors (men betydligt torrare). Vintern är mildare söderut. Shanghaiområdet längs kunsten i mellersta Kina har ungefär lika milda vintrar som Madrid. I söder har Guangzhou och Hong Kong ofta vintrar som påminnner om en sval svensk sommar.

Sommarmonsunen

Sommarmonsunen för in varm och fuktig luft från syd och sydost över landet. Skillnaderna i temperatur mellan norr och söder är små. Större delen av nederbörden faller under sommarhalvåret. Mesta nederbördsmängderna kommer i sydost och avtar sedan alltmer mot nordvästra Kina. Xinjiangs ökenområden har en årsnederbörd på mindre än 100 mm.

Vår

Våren (mars-april) och hösten (september-oktober) är de mest behagliga årstiderna och högsäsong för de flesta resmål, vilket är orsaken till högre priser på flyg och hotell under dessa tider. Luften är ofta hög och klar. På dagarna kan det bli riktigt varmt i norra Kina medan det i söder inte blir alltför hett. Kvällar och nätter kan vara småkyliga i norr. Nederbörden är ringa, men i centrala och östra delarna av landet kan det under september förekomma en hel del regnskurar. Det kan råda stora skillnader mellan mars och september i norr jämfört med i söder. Mars kan ibland upplevas som kall eller sval i Peking, medan det i söder redan har blivit högsommar. September är fortfarande varm i Peking men ofta het i söder. Månaderna med det allra mest behagliga klimatet är april och oktober.

Sommar

Sommaren är varm och temperaturskillnaderna mellan norr och söder är inte särskilt stora. Det är liten skillnad mellan dag- och nattemperatur (utom i Tibet och andra områden på högplatån). Under juli och augusti är det vanligt med regn och luftfuktigheten blir snabbt hög. Vid temperaturer över +30°C spelar luftfuktigheten stor roll för välbefinnandet. I såväl Peking som Shanghai kan luftfuktigheten i juli-augusti vara 60–70 % mitt på dagen i kombination med temperaturer på +30-35°C. Ju längre söderut man kommer desto högre är luftfuktigheten. Klä dig i luftiga, löst sittande bomullskläder.

Vinter

Vintern längst i söder är mild, men längst i norr mycket kall och torr. Inte sällan är det också blåsigt i norr. Vintern pågår ofta från november till och med februari (mars i norr). Mesta snön faller i nordöst och på de höga bergen i väster och sydväst. Det är mindre vanligt med snö i Peking. Varje år brukar det falla snö, men den brukar sällan ligga kvar mer än någon dag. Hotellen i norr är naturligtvis försedda med uppvärmning, men på museer och vid andra sevärdheter är det kallt och rått. För Peking under nov-feb; packa ned vinterkläder (eller köp billigt på plats!). Vintrarna är mindre stränga i mellersta Kina, men luften kan vara rå och fuktig på kvällarna. Längst i söder är vintern kort och mild.

Vädertabell

Fullständig temperatur och nederbördstabell (pdf, kräver Adobe Acrobat som du kan hämta här)